Задържаха шестима журналисти заради кадри, на които се вижда как президентът на Южен Судан се подмокря

Задържаха шестима журналисти заради кадри, на които се вижда как президентът на Южен Судан се подмокря

Президентът на Южен Судан Салва Кийр Маярдит. Снимка: АП

Шестима журналисти бяха задържани в Южен Судан след разпространението на кадри, показващи президента Салва Кийр Маярдит, който изглежда се подмокря на официално събитие, съобщи днес националният журналистически съюз, предадоха Ройтерс и Франс прес.

На кадрите, заснети през декември, се вижда тъмно петно, което се разширява по сивия панталон на 71-годишния президент докато стои мирно при изпълнение на националния химн на събитие по пускане в експлоатация на новоизграден път. Видеоматериалът не е бил излъчван по телевизията, но впоследствие се завърта в социалните медии.

Журналистите, които работят за държавната радиотелевизионна корпорация на Южен Судан, бяха задържани във вторник и сряда, каза Патрик Ойет – председател на съюза на журналистите в Южен Судан.

Задържаните са заподозрени, че са били в течение как видеото с президента е добило публичност, каза Ойет за Ройтерс.

Министърът на информацията на Южен Судан  Майкъл Макуей и говорителят на службата за национална сигурност Дейвид Кумури не отговориха на искането за коментар.

Кийр е президент откакто Южен Судан получи независимост през 2011 г. Правителствени служители многократно са отричали слухове в социалните медии, че той не е добре със здравето.

През по-голямата част от последното десетилетие страната е въвлечена в конфликти, отбелязва Ройтерс.

Задържаните журналисти са телевизионни оператори, видео монтажист, сътрудник и двама души от централната апаратна зала.

Инцидентът се вписва в използвания от служители на сигурността маниер на действие с прибягване до произволно задържане, ако бъде преценено, че медийното отразяване не представя длъжностни лица в добра светлина, каза представителят на Комитета за защита на журналистите за Субсахарска Африка Мутоки Мумо.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи