Забранява се вносът на над двайсет стоки от Украйна

Забранява се вносът на над двайсет стоки от Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

За периода от 24 април до 30 юни 2023 г. на територията на България няма да бъдат допускани определен брой стоки с произход от Украйна, реши Министерският съвет на днешното си заседание, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Забраната се отнася за над 20 стоки. Сред тях са: мека и твърда пшеница; пшенично брашно; семена от слънчоглед; слънчогледово масло; царевица; пчелен мед и пчелни продукти; сурово мляко; сухо мляко; млечен концентрат; орехи; лешници; яйца; птиче месо; свинско месо; овче и козе месо; ръж; ечемик; овесени ядки; сорго; елда; нишестета, инулин, пшеничен глутен; соя; ленено семе; рапица; вино; винен оцет; етилов алкохол.

Забраната няма да бъде прилагана за транзитнопреминаващите стоки през територията на България, в случай че партидите са в специализирани транспортни средства, запечатани и пломбирани на границата, без да се допуска разтоварване и претоварването им на територията на страната ни. Забраната не важи и в случай че в декларацията, придружаваща пратката, се декларира, че крайната дестинация на товара не е Република България.

Правителственото решение отчита необходимостта от обезпечаване транзитното преминаване през коридорите на солидарността на доставките от жизненоважни храни за най-нуждаещите се в трети страни.

По-рано днес в Министерския съвет служебните министри на земеделието и на икономиката дадоха брифинг по темата.

България на практика последва примера на три други държави с опасенията, че нашият пазар е пренаситен с култури, коментира служебният земеделски министър Явор Гечев. Имаме продукция за няколко милиарда, за която считаме, че ако не вземем мерки, трудно ще реализираме и ще търпим загуби, добави Гечев.

С това решение предприемаме стъпка, с която да защитим българските производители веднага, заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов.


Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • А кога ще забраните

    19 Апр 2023 16:48ч.

    износа на български пушки, танкове и самолети?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    19 Апр 2023 17:26ч.

    Не зависи от нас, както се казва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • клиент

    19 Апр 2023 17:28ч.

    А бонбоните “Рошен” и стоките на украинската верига “Берьозка”, която се прави на руска? Или те са всичките еко, био и т.н,?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Берьозка" е Германска верига отдавна,

    19 Апр 2023 21:59ч.

    ако не знаете, случайно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    19 Апр 2023 16:51ч.

    Всичко трябва да се забрани!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъъъъъъъ

    19 Апр 2023 20:41ч.

    Секс услугите могат да останат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • диктатура

    19 Апр 2023 16:58ч.

    Браво, бе - цяла година внасяте цитираното от една бивша вече държава без грам контрол! И така й помагате според американските ви шефове. Земята в Украйна на практика е купена от американски компании. Познайте какво сеят, с какво пръскат и какво внасяте. Сега зор американците да си приберат парите от ГМО-то. Въздух, почви, води, храна - всичко е целенасочено замърсявано години наред вече. Геноцид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Геноцид, щото квотата отдавна е свръхпревишена.

    19 Апр 2023 17:01ч.

    Каза ви се: не повече от 500 милиона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    19 Апр 2023 17:04ч.

    Не знаех, че толкова много продукти се внасят от Украйна. Аз чета етикетите, но не съм видяла някъде да пише за произход, че е от Украйна :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Полуфабрикатите

    19 Апр 2023 17:07ч.

    При полуфабрикатите не пише кой продукт от къде идва. Там може и ръчно подбрани (специална селекция) скакалци да има, които да речем не са от Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    19 Апр 2023 17:21ч.

    Ясно. Не знаем колко скакалци сме си похапнали. По-нататък може да ни обогатят храната с обеднен уран и пак няма да знаем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    19 Апр 2023 17:07ч.

    Приветствам опита България най-накрая фа си защити интересите, но силно се притеснявам, че сега, от Козяк, ще привикат отговорните, а простата акушерка Фон Дер ЛайНен ще ни размаха пръст... и ограничението ще падне. А да видим...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    19 Апр 2023 17:40ч.

    На кого на кого? Щото тази забране не защитава МОИТЕ интереси! На латифундиери-спекуланти да! На потрбителите в БГ кой защитава интересите? Нали правителството щеше да работи за намаляване на цените? Още по-вече, че се рева със страшна сила за жито и слънчоглед, а то какво излиза, целия земеделски сектор без зеленчукопроизводителите "Засегнат". Голяма лакомия у назе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Споко, вивчо!

    19 Апр 2023 18:12ч.

    Забраната е съгласувана и одобрена от новия американски посланик, защото е само до 30.06.2023 г., а не както предложи Нинова - за шест месеца. За двата месеца до 30.6. тъкмо ще изконсумираме демократичното ГМО зърно и цялата селскостопанска продукция на американската компания Монсанто, произведена евтино със забранени в ЕС пестициди. Всичко е изчислено. Ако ли пък се притесняваш, че децата ти ще спрат да консумират ГМО и пестициди на Монсанто от Украйна - зареждай се с продукти час по-скоро!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не ви вярвам

    19 Апр 2023 17:12ч.

    Просто не ви вярвам! Сто милиона евро дава ЕС-САЩ (който не ми вярва да види знамето на САЩ - около гражданската война, същото като на ЕС, в ъгъл), за да покрие загубите на членките от вноса на украинския клон на "Монсанто", дали нашите "шмекери", коиго с нетърпение вибрират коалиционно, за да делнат 50 милиарда от резерва - евро, План Разрушаване на България - затова ни бустерираха, ще изпуснат париците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имаме горчив опит

    19 Апр 2023 17:18ч.

    Как ни тровеха с второкачествени детски храни, ДЕТСКИ. Как ни тровехте с боклуците на Италия и Африка мед. отпадъци от Ебола в ТЕЦ-ове. Как ни бустерирахте с незнайни течности задължетелно. Как директно внедрихте 5G без да проведете едно независимо изследване, в Конгреса преди месец излязоха данните от 36 000 страници за вредата от 5G - биолози, физици, медици, пострадали, граждански сдружения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    19 Апр 2023 17:36ч.

    Мълния! Очаква се нашата забрана да преизвика ответна мярка на Киев. Предполага се, че до часове Украйна ще забрани вноса на българско оръжие и боеприпаси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Врата в полето

    19 Апр 2023 17:36ч.

    БТА не е задължена и не може да се очаква да познава външнотърговските режими, документи, логистика и спедиция! Въпреки всичко, в случай като този просто е задължително да сработи съвсем обикновената и делнична ФОРМАЛНА ЛОГИКА и да светне една червена лампа, ама ярко червена. Що за дивотия е това? "Забраната не важи и в случай че в декларацията, придружаваща пратката, се декларира, че крайната дестинация на товара не е Република България." Очевидно е, че в ситуация като тази украинският произход на стоката е ПРОБЛЕМ. Изключено е да става дума за реекспорт на такава стока от У. Сертификатът за произход от ТПП само усложнява нещата, не върши работа, не го коментираме! Опитваме се да разберем непостижимото и питаме: Що за декларация е това? За какво става дума? Декларация от самия износител, независимо дали е вписана в съпроводителната фактура или като отделен документ НЯМА НИКАКВА СТОЙНОСТ! Не си струва да я коментираме! Освен това такава декларация не е обичаен търговски документ. Другият вариант е да става дума за декларацията в Сертификата за движение на стоката EUR1. Украйна е асоциирана и този документ е принципно приложим. Той се издава от оправомощено Митническо учреждение, но доколкото той практически повтаря твърденията на износителя, а издател е Укр. Митница, за мен той също няма никаква стойност. Поле широко, а те допълнително отварят и врати в него????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руснаците отчитат и най-малките детайли в промяната на ситуацията

    19 Апр 2023 17:44ч.

    https://youtu.be/ez0RV6oA9-4

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    19 Апр 2023 17:57ч.

    Урсула Лай Нян се оказа като генерал без армия. Остана й един полезен ход, за да не й се смеят даже африканците, които между другото пак останаха гладни, въпреки дадените в аванс лъжливи обещания. Очаква се до довечера и тя официално да излезе да забрани, от името на втръсналата на всички ЕК.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    19 Апр 2023 19:00ч.

    Да! Само суровини - зърнени култури ще налага забрана за внос, за да не спират вноса и на други стоки: както само за два месеца българските властници искат да спрат внос на 20-на стоки, а тази баш гинеколожката се пише голяма благодетелка за нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    19 Апр 2023 19:23ч.

    След като си хапнахме порядъчно и въпросните стоки са на привършване в украинските складове, вече може да забраним вноса им. Не въобще да го забраним, само до 30.6, а после идва новата реколта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    19 Апр 2023 20:41ч.

    Всичките украински стоки ще за стола в Белене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандероффка

    19 Апр 2023 20:57ч.

    Цинге, ти можеш ли да белиш друго, освен картофи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    20 Апр 2023 9:12ч.

    Как стои въпросът с вноса на сексоложки?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи