За „Възраждане“ е добър модел министърът на правосъдието да е и главен прокурор

За „Възраждане“ е добър модел министърът на правосъдието да е и главен прокурор

Конституционната реформа не трябва да бъде на всяка цена, коментира пред журналисти в парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Моделът, който за нас е добър, е този, който е в САЩ – министърът на правосъдието е и главен прокурор, обясни той. По думите му обаче, големият проблем е, че там има изградена институционална демокрация, докато при нас няма.

Като си помисля у нас какви хора стават министри на правосъдието, би било изключително опасно той да е и главен прокурор, но за в бъдеще най-доброто решение е това, изтъкна Костадинов. Той смята, че сегашният главен прокурор Иван Гешев трябва да бъде сменен.

Една част от нещата, които сега се заявяват като желание, дори за премахване института на главния прокурор, го говорим от две години, това е наша идея, бихме подкрепили такова предложение, коментира Костадинов. От „Възраждане“ питат защо „Продължаваме промяната-Демократична България“ предпочитат да говорят с ДПС за конституционни промени, вместо с тях, които са третата политическа сила. +Защо гласуваха с тях във вторник за управление - с гласовете на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, а не разговарят с „Възраждане“, запита Костадин Костадинов.

"За нас беше изключително приятна изненада да научим последните няколко месеца от публични изяви на хора, които са част от коалицията ПП-ДБ, че те споделят неща, които ние сме говорили през последните три години за това, че институцията главен прокурор трябва да бъде премахната", посочи по-късно в декларация от парламентарната трибуна Костадинов. Той уточни, че един от вариантите, които са предлагали, е бил министърът на правосъдието да бъде главен прокурор или да изпълнява функцията, и е бил отхвърлен с идеята, че това няма как да се случи на българска почва. 

"Въпросът обаче, който тук в момента трябва да получи своя отговор, е как ще се случи тази конституционна реформа, защото има три варианта за нея", смята той. По думите му единият вариант е този път, по който е тръгнала управляващата коалиция в момента между ГЕРБ и ПП-ДБ в търсене на конституционно мнозинство с четвъртата политическа сила – ДПС. "Втори вариант за съставяне на конституционно мнозинство е с третата политическа сила", каза депутатът и уточни, че е много по-логичен. Според него има и трети вариант – да не се състои конституционна реформа. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • истината

    08 Юни 2023 13:46ч.

    точно както писа afera.bg , този е поредния “ назначен синергетичен” играч…явно наистина са гушнали 500000 лв са преди да гласуват и по толкова след…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за закуска

    08 Юни 2023 14:59ч.

    Коце защо с влизането си на сбора на този парламент ти о твоите го УЗАКОНИХТЕ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коце осребрява

    08 Юни 2023 15:38ч.

    електоралната либов. ДПС управлява България. Честито!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    08 Юни 2023 16:48ч.

    тя НИКОГА не е спряла да управлява и затова джамиите кантят, а църквите са се свили като мишки

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николова

    08 Юни 2023 13:49ч.

    Костадине, не ни навирай американската система! Ако е толкова добра защо умират там всеки ден невинни хора от оръжия, закупени в супермаркета. Стига с тоя деградиращ Запад! Най- културните и кротки хора , които съм виждала са от Изток.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това не е нова игра на Костадинов и във Варна бе същото

    08 Юни 2023 13:49ч.

    при гласуванията на общинските съветници, пак същите игри с кворума за да помогнат неявно на който са си избрали те, не техните избиратели. Добри Божилов споменава повече подробности на https://www.youtube.com/watch?v=jU4v30WsEQE

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ААА Добро утро . Когато говорих тези неща за Коцето ме плюхте . Калоян От Пловдив

    08 Юни 2023 14:12ч.

    Коцето поредната марионетка . Целта на Възраждане е да измести патриотичните и всички Анти-Евроатлантически партии .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Йофчо

    08 Юни 2023 14:17ч.

    Не е правилно. Това означава, че съдебната система се политизира и се превръща в бухалка. Къде е разделението на властите и самоконтролът на системата? Министърът се избира от партии, а това не води до обекривно и независимо правосъдие, а точно обратното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вече няма да гласувам за патерицата на ГЕРБ Костадинов!

    08 Юни 2023 14:28ч.

    Когато говорим за "Ала - бала" е хубаво да сме наясно кой напуска залата в НС при определени гласувания. Играта с кворума е показателна. Много показателна. Има мигове, в които да намалиш броя на депутатите и от там минималния кворум е по-голяма услуга дори от това да гласуваш с "Да" или с "Не" съответно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИГРИ НА ТРОНОВЕ

    08 Юни 2023 14:36ч.

    Стига троли, с Възраждане или без Възраждане, в парламента ще се гласува това, което иска коалицията на свин@та и войната. 240-37=203.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като е тъй да напуснат парламента

    08 Юни 2023 15:02ч.

    не Костадинов да дава акъл какъв да бъде главния прокурор. Щом иска да покаже позиция, то нека да бъде на работното си място и да покаже с гласуванията си за какво и кого е. Такава реторика направи за да влезе в НС, а сега нямало смисъл да бъде в залата за да гласува. Като няма смисъл - друм, за да дойде друг за когото има смисъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВЪЗРАЖДАНЕ вече не крие, че е подпирачка на ГЕРБ.

    08 Юни 2023 14:39ч.

    "Възраждане", която усърдно подиграваше десницата и я обвиняваше в съглашателство с ДПС, изобщо не се включи в гласуването. Така всъщност помогна да бъде избран - ако 37-те депутати на партията бяха гласували против или въздържал се, кандидатурата му нямаше да мине. Да обобщим - ПП не събраха кураж да гласуват против, докато възрожденците смъкнаха кворума и така Пеевски ще прави конституционна реформа. Честито! Костадинов вече прилича на Волен - заявява едно, но обслужва ГЕРБ и ДПС на практика. Справка - вчерашния позор с избирането на Шишито.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИГРИ НА ТРОНОВЕ

    08 Юни 2023 14:50ч.

    Добър опит, но не чак толкова - Пеевски смени Ахмед, демек един член на ДПС, замени друг член на ДПС, направено умишлено за да може такива тролове като теб да развяват знамена. Щото ги е срам и гнус от собствената си натакована поза. В такава ще стоите още много дълго време. После ще я смените с друга, не по-малко неприятна меко казано за вас но истинска радост за българите. Амин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николова

    08 Юни 2023 17:04ч.

    Стига глупости, иди си потърси по- достойна работа. Костадин е нормален човек и понякога греши, но това не го прави нечия патерица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    08 Юни 2023 19:08ч.

    Слаб 2 по математика! Регистрираха се 164 депутата, което значи, че за да бъде одобрена кандидатурата са нужни 83 гласа, или половината + 1 от кворума (регистрираните). Ако Възраждане се бяха регистрирали 37 + 164 = 201 регистрирани, тогава щяха да са нужни 101 гласа за да бъде одобрен. За Шиши обаче гласуваха 109. "против" бяха 67, към които дори да добавим всичките 37 от Възраждане = 104 евентуални гласа "против". Или пак щеше да бъде избран. Но що не обясните простия факт, че коалицията ГЕРБ и ПП-ДБ имат 130 гласа и могат еднолично да си осигуряват минималния кворум, дори всички останали да ги бойкотират, и могат еднолично да решават каквото си щат, дори да има максималния кворум от 240 депутати, туй като имат над 121 депутати?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коньов, пак се оплете о партийния си синджир

    09 Юни 2023 0:32ч.

    Регистрация се прави само в началото на заседанието, за да се провери дали го има нужния кворум от 121 гласа в залата за да може да ЗАПОЧНЕ заседанието. За всяко гласуване се отчитат гласовете на гласувалите, както и ТЕКУЩИЯ кворум от нужни 121 гласа, не началния кворум с който е започнало заседанието, защото депутатите влизат и излизат от залата. Трето, за да се приеме искано решение, гласовете на гласувалите "въздържал се" се броят като против него, защото ако някой не е сигурен в момента че е "за", то той не може да го поддържа, което се изисква за да бъде прието предложението. Така че оправи си сметката (синджира) с верните числа, има ги в медиите. А за да ги имат ГЕРБ и ПП-ДБ тези 130 гласа за някакво гласуване, те трябва да са в залата и да са съгласни с предложението да бъде гласувано, което в случая с Пеевски няма как да стане защото през 2013 г. ГЕРБ и ПП-ДБ демонстрираха против него. Прочее, учи се и мисли, не се вживявай в ролята си на корифей на правото, както преди, а и сега. Аз нямам време вечно да ти обяснявам елементарното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    09 Юни 2023 12:16ч.

    Пак ли ти с твоята фиксация по дадена партия и с "високата" ти правна култура. И как хубаво повтаряш партийните опорки на ПП-ДБ и удобните им медии... Докато аз може и да съм объркал в собствената си математика, тъй като това за броенето на гласовете "въздържал се" не го знаех. Но пък знам, че понякога се гласува "въздържал се" от кумова срама, така че отделни депутати или партии да се дистанцират от казуса пред очите на обществеността или съпартийците си, без тъй явно да предават интересите на избирателите или коалицията си. Между другото, "високоморалните" ПП-ДБ "демонстрираха" и против ГЕРБ и Тиквата, но това не им попречи да се венчаят с мутрите, та тезата, че "нямало как да стане" в случая с Шиши е смехотворна. Да се твърди, че при въпросното гласуване, разбираш ли, ПП-ДБ показали, според тях, и според теб, принципност и морал е още по-смехотворно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коньов, ти си по-скоро Инат Магарев

    09 Юни 2023 14:17ч.

    Сега пък прибави "принципност и морал" в уравнението, къде съм ги споменал? Ако ги имаше в българската политика щяхме да можем уверено да кажем че сме се отделили от дъното на обществения ни живот. Само че ги няма, няма ги у Костадинов, за съжаление и той е не по-малко фалшив герой от другите политици в парламента. Има други от партията му там, които дават надежда че може да са "принципни и морални", но ако е така те трябва първо да се освободят от костадиновото робство. А в конкретния случай на гласуване, Костадинов подаде удобна топка на всички в залата и ПП-ДБ се възползваха да гласуват, кой "против", кой "въздържал се", така хем си останаха ужким "принципни и морални", хем допуснаха Пеевски в комисията да променя Конституцията. Големият проблем е, че проектът на този Пеевски за промяна на Конституцията е наистина убийствен за България, ако мине хора с двойно гражданство не само ще могат да управляват, но и да гласуват на местни и европейските избори в България независимо къде са по света и дали въобще разбират български. Има и други "екстри", членове на Конституцията които трябва да отпаднат, запознай се сам с тях, ако искаш да ги знаеш преди да са влезли в новините.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    09 Юни 2023 15:35ч.

    Този път съм съгласен с повечето от написаното. За Коцето - имам подозрение, че е "фалшив герой", но още го няма категоричното очевидно действие ала "Златен пръст". И ако се случи, не бих бил изненадан. Относно Пеевската Конституция - да не мислиш, че "капацитетът" Пеевски я е писал? И да не би да смяташ, че ако председател на комисията беше някой друг, предложените от ДПС промени нямаше да са същите? ДПС си действат последователно по своя план, като същевременно усилено копаят гроба на ПП-ДБ, първо гласувайки явно за правителството им, после предлагайки Шиши за "главен конституционен реформатор". ДПС задкулисно са се договорили с Христо Иванов и ДБ, съответно и с ПП. Останалото е театро за фен масите, разигравано от "възмутените" ПеПе-Де-Бе-ли, които се опитват замажат сключването на брак с Тиквата и Шиши.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Театър играе и Костадинов, и то безпринципен

    09 Юни 2023 17:52ч.

    той обяснява в интервю по БТВ че е бил против влизането на Пеевски в комисията, но искал избирателите на ППДБ да се убедят в безпринципността на ръководството на тези партии. Излиза, че за него участието на цялата му група в НС е за пропагандни цели, нещо като прастарото българско "Не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле". Да, ама не, защото ППДБ не покрепиха Пеевски и той все пак влезе в комисията. Интервюиращият го попита с какво право спира цялата си група да гласува, К. отвърна че това било общо решение на групата. Е как пък никой не се сети да направи тази проста аритметика за да разбере че така хем помагат на Пеевски, хем ППДБ запазват лице? Пеевски е единственият печеливш от това "Двама се карат, а третият печели". Не знам да ли се е отблагодарил на Костадинов или просто Костадинов е "полезния идиот", за съжаление имаме такива примери в историята, особено през падането под турско робство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    09 Юни 2023 21:31ч.

    Твърденията ти са главно спекулации относно мотива за конкретното им спорно действие. Зад дадено действие могат да се крият различни мотиви, които да се тълкуват различно от различни хора. Ти вече си издал "осъдителна присъда" за цялостната му дейност, но реално са нужни много солидни доказателства, за да се превърне един "заподозрян" в "подсъдим", а в последствие и в "осъден престъпник". Времето ще покаже кой какъв е. А реформата щеше да е същата и при друг председател, Пеевски е само за парлама.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прегледай сам обясненията на Костадинов

    10 Юни 2023 18:59ч.

    на https://www.youtube.com/watch?v=E8-dYItLLSM след 13:27 минута за да разбереш неговите мотиви за действие и после коментирай моите "спекулации". А това за "присъдата" е поредната ти глупост, повлияна от некомпетентна употреба на правни термини. Въобразяваш си че другите непременно нападат Костадинов без да доказват вината му, а не си даваш сметка, че не става въпрос за "вина" в случая, а за глупост и/или некомпетентност в работата му като политик. Все едно да защитаваш някой плочкаджия, защото никой не е доказал "вината" му, че нарочно реди лошо плочките. Подобни хора като теб защитаваха Сидеров, Каракачанов и Симеонов защото много силно и патриотично говорели, чак докато напълно се оляха и ни вкараха в огромни загуби, като самолетите на хартия например и ужким оградата на Южната граница. Крепиха докрай кабинета на Борисов докато ние протестирахме срещу него, всъщност най-голямата ни загуба е времето което пропиляха, което при сегашната ни демографска катастрофа може да се окаже фатална загуба. Затова нямаме друг избор, освен да сме крайно прагматични и да гледаме само делата, компетентността и морала, а силната им реторика може само да ни попречи в това. Аз повече време не мога да отделя за обяснения, както е казал Ботев "Лудите не може никой утеши, бесните не може никой укроти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аре да ограничите плюнките

    08 Юни 2023 15:07ч.

    Прокуратура в изпълнителната власт означава, че няма да има за дълъг период недосегаеми. Ще си се вкарват на четири години в пандиза и ще се пресече "културата" на вечните черва. Защо не мислите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    08 Юни 2023 15:08ч.

    Айде стига агиткаджийство.Англосаксонската правосъдна система е най-добрата в света.В това няма абсолютно никакво съмнение.Да не се бърка с американската външна политика ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е англоксаксонска,

    08 Юни 2023 15:11ч.

    щото ако беше такава, щеше да има пряк избор на определен десен прокурори и съдии. Седни си - дузпа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обективен критерий за качеството на всяка правосъдна система е времето през което същата се ползва..

    08 Юни 2023 19:36ч.

    Справка- Римското право или това на Османската империя.. Англосаксонската има още доста да наваксва, та да се доближи поне малко до горепосочените..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    08 Юни 2023 15:22ч.

    Аве тоя изживявания катарзис Коста, до вчера викаше, че ДБ са доносническа България, а днес иска да прави стях реформа, при това, ако може по американски модел, който е абсолютно неприложим в България, най-малкото, защото там е президентска република.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ристювците не щат прокуратура в изпълнителната власт

    08 Юни 2023 15:27ч.

    не им излиза пасиансът. И ти си седни с двойка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    08 Юни 2023 16:06ч.

    Разсъждения на база на лично убеждение, без връзка с реалността. А иначе ти кой беше, че не се сещам?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това не е лично убеждение,

    08 Юни 2023 16:22ч.

    а познание на "конституционните" брътвежи на "адвоката" от ИПИ - ваш ристю. Ама много ниска топка сте, бе. Не знаете и какво дрънкат любимците ви

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха

    08 Юни 2023 16:25ч.

    Искаш да знаеш с кого си говориш!? Не ти трябва, душевното ти здраве ще претърпи протуберансии. Джокер - спомни си форума на бившето СЕГА

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    08 Юни 2023 16:25ч.

    Ристьо си е ваш, щото с него и с герб си гласувате заедно. Дръжте си го там за плашило за пред малоумния електорат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    08 Юни 2023 15:47ч.

    Смятам, че това е стъпка в правилната посока. Дали е най-правилната, не знам. Но какво значи да е "най-правилна". Прокуратура НЕ СЪДИ, тя е страна в процеса, наравно с адвокатите. Тогава от какъв зор трябва да е в съдебната власт? Просто това са адвокати, работещи за и по поръчка на държавата. Така че идеята министърът да е главен прокурор не е лоша, но задължително трябва прокуратурата да се извади от съдебната власт. Така дейността й може да бъде следена и контролирана от Народното събрание. Ето ви решение. Освен това отпада "несменяемостта". Заплатите на прокурорите ще идват не от нищоправене и скатаване, докато стане "несменяем", а количеството и качеството на актовете му, уважени от съда. Загубил делото - добре, ама хонорар... Да видим дали няма да се трудят с пот на челото. Загубил няколко дела - довиждане, приятелю. Има по-добри места за твоето реализиране. Неправилно "вътрешно убеждение" , видяно от съда - пропорционално намаление на възнаграждението. Да видим, дали няма да четат като улави и следят всяка буква и запетая на закона...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    08 Юни 2023 15:53ч.

    До всички, които плюят по Костадинов ( и не го правят срещу заплащане ) - кажете за коя партия да гласуваме? Чии действия са правилни според вас?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По татово време

    08 Юни 2023 16:05ч.

    мандатът на главния прокурор беше 5 години. "Демократете" го увеличиха на 7. И създадоха независима мафия. Прокуратурата трябва да е в изпълнителната власт. Така, като паднат поредните месии, няма да има кой да им покрива мизериите, щото с тях може да падне и чадърът им. Толкова е просто. По-просто от соросоид на издръжка на АЗБ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    08 Юни 2023 16:22ч.

    Писах аз като коментирахте Митрофаова, че Костя не е "техен човек". И,че го отсвириха....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аве вие

    08 Юни 2023 16:23ч.

    от Възраждане на улави ли се правите? Само си представете парламент, министерски съвет и прокуратура да са на една партия или коалиция. Че то това ще са последните избори в България. Вчера се оакахте, ама айде спрете до там, щото колкото повече приказвате, толкова по-подозрителни ставате. Коце, брат аре моля те замълчи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че досега какво по-различно имаше,

    08 Юни 2023 16:28ч.

    илитерат? Цялата ви евроатлантическа измет на американска сиджимка не е слизала от клоните, на които са я покатерили господарите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ко и сме тези ние?

    08 Юни 2023 16:35ч.

    Ако имаш предвид Възраждане, те не са били на власт. Ама много се кефя, как ви разбишкват кочината. На този етап им е необходима всякаква странична помощ и ще я получат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    08 Юни 2023 16:33ч.

    За „Възраждане“ е добър модел министърът на правосъдието да е и главен прокурор Гласоподавателите му си го вижте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • игри на тронове

    08 Юни 2023 16:45ч.

    Виждаме го, да. Вече даже не храня и най-малка омраза към вас, троловете. Чисто съжаление и погнуса да ви гледам гърча, че дойде време да си платите всичко с лихвите. 33 годишни лихви. Сакрално число

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марче,

    08 Юни 2023 16:39ч.

    ще ти се образува ситуация, в която влизаш в конфликт с бивш съпартиец. Не дърпай дявола за опашката

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Две неща:

    08 Юни 2023 16:48ч.

    Костадинов е симулира ангажираност по темата и е бил веднага топката в аут.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прокуратурата трябва да бъде в изпълнителната власт!

    08 Юни 2023 16:53ч.

    Така няма да има възможност за продължаващ чадър, а естествен страх от саморазправа от опонента, особено когато крадеш и лъжеш. Това е чудесно решение за все още мърдащата квазидържава, наречена някога България. И последен шанс да има възможност да се самоочииства от транзитни боклуци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Яворе,

    08 Юни 2023 17:15ч.

    нямаше нужда да ми бършеш постинга, посветен на жълтопаветната измет. Нали редовно те слушам при Карбовски. Нали беше важно да говориш точно това, което мислиш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Все пак ние с теб, Яворе,

    08 Юни 2023 17:16ч.

    сме обитавали една и съща сграда като ученици и набори. Само че в различни гимназии

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    08 Юни 2023 17:35ч.

    Колкото и да се напъвате, идеална система не можете да измислите. Няма такава, ако имаше, досега да я бяхме използвали. Колкото и несъвършена да е идеята, шапката на прокуратурата да е политическо лице, тя е по-работеща от всички останали. По същата причина, защо вече министърът на войната не е действащ военен, ами е политическо лице? Прокуратурата може да бъде независим орган, подобен на КЕВР или БНБ, но началникът да се назначава от държавата с точно определени задачи. Това се нарича взаимен контрол... Щото сега прокуратурата може да манипулира държавата, но обратното не е вярно. Поне явно и защото е тайно, всички се стремят да яхнат, дори и да не са власт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи