За Москва мирът означава неутрална Украйна с орязани южни и източни територии

За Москва мирът означава неутрална Украйна с орязани южни и източни територии

Русия смята повече от всякога, че мирът с Украйна минава през отрязване на южните и източните й украински региони, заяви в писмено интервю за Франс прес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

В интервюто си тя уверява, че Москва разчита също на "неутрален статут" на Украйна - нещо, което би я отдалечило от съюзниците ѝ от НАТО, които руското правителство разглежда като екзистенциална заплаха. Освен това тя повтори отново официалната позиция на Кремъл, че на 24 февруари 2022 г. Русия е започнала войната, за да се защити от Запада и да помогне на рускоговорещите украинци, допълва БТА.

"Ние няма да позволим съществуването на нацистка държава до нашите граници, чиято територия би представлявала източник на опасност за Русия и за съседните страни", увери говорителката. Според нея Русия, макар и воюваща страна, не е отговорна за липсата на мирен процес, защото "няма никаква политическа воля в полза на мира, било в Киев или на Запад".

Захарова отхвърли категорично мирния план, предложен миналата година от украинския президент Володимир Зеленски, който предвижда пълно изтегляне на руските войски от неговата страна. Силите на Москва окупират близо 18 % от украинската територия.

Според говорителката на руската дипломация искането на Украйна за защита на нейния суверенитет и териториална цялост "реално няма никакво отношение към мира". "Става дума за серия от ултиматуми, отправени към Русия, за да оправдаят продължаването на бойните действия", заяви тя. "Киев не иска да се съобразява със сегашните реалности и следва целта да накара, с помощта на Запада, нашата страна да капитулира", добави тя.

Захарова увери също, че западната политика на санкции се е "провалила" и се е обърнала срещу авторите си. Москва не е изолирана, геополитическото ѝ влияние не е намаляло, а международният ѝ авторитет дори "се е засилил", смята говорителката. Тя посочи, че 80% от световното население живее в страни, които не са въвели санкции срещу Русия.

Лишена от западните си клиенти, Москва пренасочи голяма част от износа си на петрол и газ към Китай и Индия, отбелязва АФП. Според руската дипломация това е по-важно от решението на Общото събрание на ООН да призове, година след началото на офанзивата, за пълно изтегляне на руските войски.

Необвързващият текст, приет от Общото събрание, получи подкрепата на 141 страни членки. Индия и Китай са сред 32-те въздържали се, а 7 държави, включително Северна Корея, гласуваха "против".

В интервюто си Захарова приветства "нарастващото сътрудничество" с много страни в Азия, Африка, Близкия изток и Латинска Америка. Москва смята Пекин за "съмишленик", с когото може да изгради "глобално партньорство и стратегическо взаимодействие", добави тя.

Говорителката също така заяви, че Русия развива отношенията си със Северна Корея и обвини САЩ, че се стремят към "ескалация на Корейския полуостров, като увеличават военната си активност в подрегиона". "Подобна политика от страна на САЩ е опасна и води до сериозни последици", прецени тя.

През ноември държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди, че военните връзки между Северна Корея и Русия се засилват и представляват заплаха, припомня АФП.

 

 

Коментари

  • ?????

    06 Дек 2023 22:10ч.

    Много страшна тази Северна Корея. По-страшна от Европа и Щатите които заедно спасяват демокрацията в Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    07 Дек 2023 13:29ч.

    Това е факт. От разделянето Корея е в санкции и оцелява като има даже военен спътник. Няма кражби, наркотици, пиянства и населението отдавна е привикнало към режима. Те имат перспектива защото не се хвалят и нямат нито един евреин и мангал !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джони инглиш

    06 Дек 2023 22:13ч.

    Окрайна трябва да стане евтоатлантическа държава. За целта територията и трябва да стане не повече от 100000км2 и население не повече от 5 милиона съсредоточени около Лвов, който обаче е полски. Без излаз на море и далеч от река днепър. Та това е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Россията от Португалия през Токио до Източна Аляска.

    06 Дек 2023 22:19ч.

    А НАТО да изчезне от картата на света. Слава на Россията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кире Либерало

    06 Дек 2023 22:40ч.

    Е, след 6-7 месеца вече изобщо няма да има Украйна и тези въпроси ще отпаднат. По-скоро въпросите за България трябва да ни тревожат. Понеже, след 6-7 месеца и за тях може да е късно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    06 Дек 2023 22:43ч.

    Хайде по-скоро че писнахте на света с договорняците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майката на костов

    06 Дек 2023 23:21ч.

    Споменатата от Захарова формула е на практика загуба на войната от Русия! Гей държавите подкрепящи нацистите, с двете ръце се кръстят, точно това да се случи! Договорняк та дрънка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Esca The Brigantes

    06 Дек 2023 23:03ч.

    Руската империя си играе имперските игри. Интересно е как са се договорили със западната империя за квотите . В смисъл за квотите за бройки население . Ако на Европа квотата е 100 милиона човекоговеда значи положението е зле. Явно светът е разчертан на самодостатъчни региони. България е на г*за на географията и това си има добрите страни. Не сме интересни много на големите откачалки/играчи/свирачи. Само ще гледаме сеирите им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • как са се договорили със западната империя за квотите

    07 Дек 2023 0:09ч.

    Границите вече се очертават.Европа е 420 милиона и според новите разчети на Били и & можем да очакваме една скромна депопулация до 300 милиона. Но не по-рано от 2035, и то ако не станат политически турболенции отвъд водата. А такива май ще има... Русия е в демографска стагнация. Закачането й към Китай е пагубно за нея. Дали руснаците ще изтреднеят скоро и ще го осъзнаят ? Надявам се...Иначе Русия може да изчезне, но не от Запада а от Изток.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    07 Дек 2023 4:55ч.

    Българите не са интересни, но територията си е много интересна. Та въпроса е кой колко ще гепи от територията. А българите? - българите ще идат да берат гъби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сава

    07 Дек 2023 7:20ч.

    Ами след като не ги искат на запад трябва да се преориентират не че са искали да се прегръщат с китайците но какъв е изборът? А сега да се обърнат с/у Китай ли? И от запад какво да се очаква? Може ли да им се вярва?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    07 Дек 2023 7:52ч.

    "Иначе Русия може да изчезне, но не от Запада а от Изток." -- явно, това звездите са ти го подшушнали, посред нощ. или цитираш некое старо лиШче, от тия - на дъската, които ползвате когато няма какво да кажете, а требва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ заяви в писмено интервю”

    06 Дек 2023 23:34ч.

    Такова животно нема. Съмнителна статия, след като няма линк към оригинала. Измислица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киев не иска да се съобразява със сегашните реалности

    06 Дек 2023 23:45ч.

    А какви са сегашните реалности ? Въпреки че последните седмици и месеци западният хор ни продъни ушите с новата песен как "Украйна загива" , парите от Запад свършвали, армията се топяла и т.н. какво виждаме на фронтовете ? Едно ГОЛЯМО НИЩО. Фронтовете не помръдват или мърдат с метри. Което за огромната площ на Украйна значи НУЛА ! Къде ги виждате тези руски успехи - Одеси,Николаев, Харков ...? Че руснаците още до Часов Яр не са достигнали. До Краматорск, Славянск... От една година фронтът е на последните сгради на запад от Бахмут ! Западът ни пуска димна завеса - ПОМОЩ ! УКРАЙНА ЗАГИВА ! И публиката в болшинството си русофилска , се хваща за приказките и не гледа какво става на терена. А на терена промяна НЯМА. Ни напред , ни назад. Кремъл очевидно не иска да свършва с войната и изобщо не се кани да нанесе последен и окончателен удар по ВСУ. Защо да го прави , след като т.н. СВО носи стотици милиарди на руските олигарси ? Защо трябва да се убива златната кокошка "СВО" ? Войната е договорняк , САЩ печелят ! Москва печели ! Будалите на фронта да го дхт... Това се "сегашните реалности".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ние няма да позволим съществуването на нацистка държава

    07 Дек 2023 0:14ч.

    затова ще се самоунищожим

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нагъл, по-нагъл

    07 Дек 2023 0:17ч.

    Мария Захарова

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аааа, никой не може да бие по наглост западните политици като Урсула

    07 Дек 2023 2:36ч.

    Наглостта е присъща на англосаксонската сган, там място за сравнение няма

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • трол до трола, мила моя майно, льо,

    07 Дек 2023 0:20ч.

    козяк до козяка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не, тролът е един/ една

    07 Дек 2023 2:37ч.

    И много скучен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 1234

    07 Дек 2023 1:20ч.

    "Русия е започнала войната, за да се защити от Запада и да помогне на рускоговорещите украинци, допълва БТА."- цитат от горната статия. Въпроса ми към БТА е : Как Русия е започнала война във и със Украйна след като такава не е обявена нито от едната нито от другата страна? Как две воюващи си страни могат да воюват помежду си и едновременно с това да търгуват /преноса на руски газ през Украйна за страни от Европейския съюз не е спрял и Русия плаща на Украйна транзитни такси/?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    07 Дек 2023 5:00ч.

    Нищо лично, просто бизнес. Както писа някой по-горе, а будалите го духаме... оръжие, самолети, БТРи, ядрени реактори - дайте да дадем фрий оф чардж! После, пак кой ни сра в гащите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    07 Дек 2023 7:13ч.

    Вземете си я цялата, спрете ли, ще започне всичко отначало след време. Сега е моментът ? само къде не се знае и вашата игра каква е...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    07 Дек 2023 7:32ч.

    Сламеното чучело нещо няма ли да спомене за заплахата от новите скандинавски членове на НАТО, защото са на една ръка разстояние от кирливата матушка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да анализираме !

    07 Дек 2023 7:51ч.

    Двете пожелания на Захарова - "неутрална Украйна с орязани южни и източни територии" , да започнем с втората половина. Очевидно става реч Русия да "ореже" териториално тези територии. Да се прекроят границите. Това вече формално е декларирано в указите на Президента Путин, който призна и прибра в рамките на РФ 4-те нови области /Донецка, Луганска, Запорожка, Херсонска/ . Но какви са именно РЕАЛНОСТИТЕ ? Реалностите са че Русия не контролира на 100 % нито една от тези области /почти 100 % е само в Луганска/ .Русия контролира административните центрове само на две от 4-те области - Херсон беше изоставен, Запорожие изобщо не е наближавано от руската армия. Какво излиза ? Излиза че Русия не контролира собствената си територия, такава според указите на Путин и вече залегнали в руската Конституция ! Пожелателни приказки без военна реализация. Който следи т.н. СВО на терен , откъм военни действия и движение на силите е наясно. В момента Русия е безкрайно далече от пълен контрол на 4-те области / "свои области" !/ , така че "орязването" е до никъде... И другата половина да анализираме ! Неутрална Украйна ? Как ще имате неутрална Украйна без да имате физически контрол над основната територия на Украйна ?? С марионетно про-руско правителство ? Как ще стане тази работа днес - края на 2023 , след като не стана 2014 , допуснахте да свалят умерения Янукович ? А днес огромната маса от украинци е дебилизирано враждебна на Русия ! Както виждаме като зомбита отиват на фронта и умират на вълни, вместо да насочат оръжията си срещу хунтата на Зеленски ? Значи я подкрепят ! Или ако не напълно - то в никакъв случай масата от днешните украинци не е "неутрална" , да не говорим про-руска... Така че и двете части на пожеланието на Захарова са уишфул тинкин. Нито контролират желаните територии, нито е реалистично за момента "Неутрална Украйна"... В този смисъл до момента, прокламираните от Путин цели на СВО, наистина са провал. Тогава защо Захарова ги повтаря тези неща ? Да не би да са толкова глупави в Кремъл и да не разбират какви са реалностите ? Ни най-малко, много са наясно с реалностите и с това КОИ контролират реалностите. И Кремъл е единият от участниците в този контрол, и той се нарича ДОГОВОРНЯК ! Тази война не се води за "Русская Победа" , щото такава до сега можеше три пъти да се достигне. Тази война се води за пари ! Мъни ! Бецален ! Деньги ! Бабло !... Останалото е за абдалите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боби

    07 Дек 2023 10:01ч.

    Да анализираме ! Украинците както и да го наречем целокупния запад са зомбирани от масовите медии. Украинците а и на запад си мислят че в РФ буквално нямат саниратия и ходят в външни тоалетни... Само дето като погледнеш цените в РФ и се питаш защо ние великите Демокрации не можем да живеем така. 4,5р КВ/ч (1$:92р) е тока за бита за Промишлеността е 7р КВ/ч, 64р (1лв:51р) е литър дизел а в далечния север Магадан полюса на студа 104р за литър дизал с арктически добавки В САЩ един Галон е 4,09$ или 1,08$ за литър. С други думи казано в РФ цената на живота е поне два пъти по-евтина от колкото на запад. А сравнете цената на живота в Момента в Украйна... 3 месеца след като един Украински регион се присъедини към Рублената зона на обикновените хорица им светва че в РФ се живее по-добре и процеса както се казва поддържа Руските възможности. Всяка област са нови данъкоплатци и разширен вътрешен пазар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    07 Дек 2023 9:52ч.

    Машето добре ги реди, обаче требват действия, а не приказки. На тоя етап нашествието на путлераните е зациклило некъде на около 15 км от Донецк, кой ще ги завладява територии и кой ще успее да принуди Украйна да се съгласи на условията на Раша.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • видимата страна на айсберга лъже окото

    07 Дек 2023 10:02ч.

    Тебе ще те пратим да се биеш за Покрайната, да видим как ще ни издействаш неприемане на руските условия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи