Юрий Асланов: Радев не може да спечели без БСП, а БСП ще загуби, ако се яви с друг кандидат

Юрий Асланов: Радев не може да спечели без БСП, а БСП ще загуби, ако се яви с друг кандидат
"Румен Радев е безспорно много голям ресурс. Той се ползва с много по-голяма подкрепа, отколкото БСП. Това неясно говорене, неопределено, за бъдеще време ще намали силата на представянето на БСП на парламентарните избори, защото много хора харесват Радев като ярко заявила се опозиция на сегашната власт. Те биха припознали и БСП, ако тя се отъждестви с него", коментира социологът Юрий Асланов пред БНР. Той изказа предположение, че Радев не може да спечели втори мандат без БСП, но и БСП ще загуби, ако се яви с друг кандидат.

Снимка: архив

 

"БСП е в изоставаща позиция за момента от предизборната надпревара. Това обслужва ГЕРБ и те ще направят всичко възможно да сведат надпреварата до битка на твърдите ядра, а това не е в интерес на БСП. На ниво твърди ядра ГЕРБ има безспорно предимство". Това коментира пред БНР социологът Юрий Асланов, който е бивш член на Националния съвет на БСП. Той прогнозира, че при ниска избирателна активност, което означава, че ще гласуват само твърдите ядра, ГЕРБ ще спечели парламентарните избори.

"Националното ръководство на БСП направи грешка, която ще има дългосрочни последици - вторачиха се да решават вътрешни проблеми, за сметка на привличане на електорална периферия, която да разшири подкрепата за тях", посочи Асланов.

Според него всички действия на ръководството на БСП са в погрешна посока. Асланов коментира и водачите на листи на БСП за предстоящите избори, като определи като най-ярка личност сред тях лидерката Корнелия Нинова:

"Правилен ход е, че Нинова поема лична отговорност за случилото се в Пловдив (изключването на Георги Гергов от партията, което доведе до напрежение в местната организация - б.р.) като става водач на листата за Пловдив-град".

"Реденето на листи издава амбиция на ръководството на партията и на лидера повече да укрепи позицията си в партията, отколкото да води по-важната битка за широка подкрепа за партията", заяви още Асланов.

Той изказа учудване от мълчанието на левицата за обявената от президента Румен Радев кандидатура за втори мандат, тъй като често Нинова, без да дочака решението на ръководните органи, е поемала отговорност за действия, които са получавали подкрепата на партията, защото не е бил пропуснат моментът. Според него това бавене на позицията носи и съмнение дали ще го подкрепят:

"Румен Радев е безспорно много голям ресурс. Той се ползва с много по-голяма подкрепа, отколкото БСП. Това неясно говорене, неопределено, за бъдеще време ще намали силата на представянето на БСП на парламентарните избори, защото много хора харесват Радев като ярко заявила се опозиция на сегашната власт. Те биха припознали и БСП, ако тя се отъждестви с него".

Асланов изказа предположение, че Радев не може да спечели втори мандат без БСП, но и БСП ще загуби, ако се яви с друг кандидат.

 

Коментари

 • Местен изрод - пишман социолог

  04 Фев 2021 13:35ч.

  Корнела вероятно се надява, че ако не подкрепи Радев и Борисов стане президент, ще и позволи да оглави някакво правителство, ползващо се със скритата или открита подкрепа на ГЕРБ и ДПС, но ако е така - сметките и няма да излязат...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Значи

  04 Фев 2021 13:40ч.

  Според Юрий Асланов БСП трябва да е нагаждаческа партия, тя си е такава открай време, но според Асланов не се нагажда достатъчно. Призивът на Асланов е БСП повече да кляка и да се нагажда по триморския русофоб на американска каишка. С такива приятели на БСП, врагове не са й нужни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Truman

  04 Фев 2021 14:20ч.

  Нинова е скрития коз на ББ!!! От много време играят в един отбор

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Г-жа Truman от ГЕРБ-ЖЕНИ е права!

  04 Фев 2021 14:29ч.

  Играят в един отбор. Разликата е, че Премиер Борисов е член на БКП, а г-жа Нинова - не е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • допускам -измъкване...

  04 Фев 2021 14:53ч.

  Допускам криви сметки на Нинова ако загуби изборите -няма да се признае за загубила,а ще нагласи нещата да е кандидат на БСП за президент.Това е резервният й ход като няма да е министър-председател защо да не президент.Амбициозните жени не се отказват лесно.Предстой да видим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  04 Фев 2021 15:01ч.

  Тя пък президент, това хептен няма да го бъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer Предстой да видим.

  04 Фев 2021 15:05ч.

  факт

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • същото не важи ли и за Борисов?

  04 Фев 2021 16:22ч.

  Важи, но както казват: “Остави го, той си е такъв”, което значи, че не му дирят карез. Приемат го такъв, какъвто е - класически идиот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами

  04 Фев 2021 16:29ч.

  Първанов казва, че бесепарите щели да гласуват за Радев, но с отвращение. Питам се как се чувства някой, който ще гласува “с отвращение”. Преди да гласува е отвратен от Радев, а след като е гласувал - от себе си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нека да е поне весело

  04 Фев 2021 16:34ч.

  Май вече искам Тиквата да стане президент. Поне ще е весело. Ще си кара жипката. Шишеризада ще му прави свирки. Май трябваше да е снимки, ама нищо и така става. Веселба на корем всеки ден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тиквата - президент!

  04 Фев 2021 16:52ч.

  Пич, в нашия случай няма никакво значение дали са “свирки” или “снимки”. То е едо и също. Важното е Тиквата да не губи живата връзка с народа. Как иначе ще види някой “набор” или пък любимите големи багери? Така ще можем да знаем какво би казал дядо му по този или онзи въпрос. А това е много важно, защото чертае бъдещето на нашата любима Татковина. Да не мислите, че ще седне да прави “Стратегически съвет”? Не, тука нещата са раждат в живия живот, буквално на пътя. Както е казал великият поет на соца Пеньо Пенев: “Човекът е човек, когато е на път”. Вапцаров: “ Ще строим завод, огромен завод, със яки бетонни стени. Мъже и жени, народ, ще строим завод за живота!”. А Тиквата е креативен, освен завод за живота, строи и магистрали, които директно ни водят в светлото бъдеще.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • консерватизмът фрисейският квас

  04 Фев 2021 17:51ч.

  Рейтингът на БСП преди Радев е двъ пъти по-нисък. За БСП гласуват пък и за Радев само ЕДИН МИЛИОН, без втория тур. Втори тур е мажоритарен избор и концентрира антивотът, и Радев удвоява този милион. Но той удвоява и реалните 500 000 гласа за БСП - от БСП. 100 000 СА ЧЛЕНОВЕТЕ НА БСП. Без Радев БСП взима 500 000 гласа и на парламентарни и на президентските.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕКСПЕРТ

  04 Фев 2021 17:58ч.

  60% искат Радев, 60% искат Бойко и правителството да ги няма във властта. Така е ако Нинова казва истината, че е уведомена. Но БСТВ излъчваха ли Радев, Нинова беше ли там до Радев. Реално Нинова взриви партията, като не подкрепя Радев за втори мандат. Това дори обижда президентът. Но обижда поне половината социалисти, и половината симпатизанти. Симпатизанти казват, че не биха гласували за БСП ако не са сигурни в подкрепата на БСП за Радев. И от тази ситуация ще се възползват опонентите на партията и на Нинова, отвън и отвътре. Сякаш Нинова е опонент на Радев. Да, главата на Корнелия е на дръвникът, тя няма да спечели изборите, и ще и поискат главата. Твърде много надежда е концентрирала тя, вяра в нея и ново утопично управление. Какво ли е намислила и договорила, зад гърбът на всички, за да се спаси?......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТРЕНД

  04 Фев 2021 18:26ч.

  Още утре ще има партии и сдружения които ще подкрепят Радев, и БСП ще е много назад в списъкът ако се накани, което е шамАр на Нинова и БСП срещу Радев. Още миналата година трябваше да подкрепят Радев за нов мандат. Републиканците колебаха ли се да подкрепят Рейгън?? Демократите пък Клинтън за втори мандат. Да има гръб на Нинова за Радев, заради това: https://lupa.bg/news/hit-snimka-rumen-radev-na-edna-masa-s-georgi-gergov_78062news.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pepina

  04 Фев 2021 18:29ч.

  Да .Радев е голям. И ще спечели дори и без подкрепата на БСП.Ние от твърдото ядро ще гласуваме ТВЪРДО за него Ако Корнелия не го подкрепи губи тя!И то преди изборите!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • какво точно му е голямо на Радев, че не разбрах?

  04 Фев 2021 22:50ч.

  Като му е толкова голям, защо му е БСП тогава? Да го издигнат Лупи и Мая. А вие от “твърдото ядро” ще ядете дървото, така или иначе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да .Радев е голям. Pepina на 04.02.2021 в 18:29

  04 Фев 2021 23:05ч.

  Наистина е голям. Голям предател е Радев. В това нямам никакво съмнение. Веднъж предател - винаги предател.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи