Юлиан Вергов раздава 172 книги пред Народния театър в чест на годишнината на Вазов

Юлиан Вергов раздава 172 книги пред Народния театър в чест на годишнината на Вазов

На 9 юли се навършват 172 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. В негова чест от Народния театър, който носи името му, обявиха, че ще подаряват книги на хората, дошли в градинката пред парадния вход на сградата тази събота в 12.00 ч.

Инициативата е наречена "Да поЧетем Вазов". Актьорът Юлиан Вергов, който тази година влезе в ролята на Иван Вазов в една от най-успешните постановки на театъра за сезона, ще раздаде точно 172 книги с пиесата на Александър Секулов "Народът на Вазов".

Самият Вергов тази година беше отличен с награда "Аскеер 2022" за превъплъщението си в големия български писател в постановката. За нея режисьорът ѝ Диана Добрева казва:

"Особеното предизвикателство в работата по този спектакъл е неговият мащаб. Театърът рядко посяга към военни конфликти, национални катастрофи и етнически бедствия поради спецификата на художествените си средства. Още повече към епически разказ, в който самостоятелно съществуват, движат се и се преплитат не само отделни хора, а цели социални и културни слоеве на нацията.

Юлиан Вергов получава Аскеер за ролята си в "Народът на Вазов"

И това движение е потопено в конкретен исторически миг, за който, дори след сто години, споровете не престават. Но над всичко стоеше вътрешния ни дълг да представим Иван Вазов като вечно жив образ, да погледнем към себе си чрез неговите очи, още веднъж да се умълчим пред силата му да начертае съдбата ни като народ."

От Народния театър канят утре всички да отбележат заедно с тях празника.

 

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи