ЮАР се обърна към Международния съд, обвинявайки Израел в актове на геноцид в Газа

ЮАР се обърна към Международния съд, обвинявайки Израел в актове на геноцид в Газа

Южна Африка поиска вчера от Международния съд (МС) да издаде спешна заповед, в която обявява, че Израел нарушава задълженията си по Конвенцията за геноцида от 1948 г. при военните си действия срещу палестинската групировка "Хамас" в Газа, предаде Ройтерс.

МС, основният съдебен орган на ООН, съобщи в комюнике, че Южна Африка е подала иск, в който обвинява Израел, че извършва "актове на геноцид срещу палестинския народ в Газа", посочва Франс прес. Претория поиска от съда също да предприеме спешни мерки за "защита на палестинския народ в Газа", най-вече като нареди на Израел "незабавно да прекрати всички военни нападения".

"Израел отхвърля с отвращение клеветата (...), разпространявана от Южна Африка, и иска ѝ към Международния съд", реагира говорителят на израелското външно министерство Лиор Хаят в платформата "Екс".

Южна Африка, която горещ поддръжник на палестинската кауза, е една от страните, които критикуват най-остро масираните и смъртоносни израелски бомбардировки в ивицата Газа в отговор на кървавите атаки на "Хамас" в Израел на 7 октомври. 

В иска на Южна Африка се твърди, че Израел нарушава задълженията си по договора, изготвен след Холокоста, който криминализира опита за унищожаване на даден народ или част от него.

В него се настоява съдът да издаде временни или краткосрочни мерки, с които да нареди на Израел да спре военната си кампания в Газа, "необходими в този случай, за да се предотвратят по-нататъшни, тежки и непоправими вреди върху правата на палестинския народ".

Дата за изслушване засега не е насрочена. Очаква се Международният съд, който се произнася по спорове между държави, да свика заседания през следващите седмици, отбелязва АФП. Въпреки че Международният съд в Хага се смята за най-висшия съд на ООН, неговите решения понякога се пренебрегват. През март 2022 г. съдът нареди на Русия незабавно да прекрати военната си кампания в Украйна.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • 007

    30 Дек 2023 9:07ч.

    За никой не е тайна, че чифутите нееднократно практикуват тероризъм и Апартейд, постоянно нарушават резолюциите на ООН, скадирали са ядрено оръжие, пак в нарушения на всички "правила". На територията на окупирана Палестина има апартейд и геноцид, и тия наглеци "демократичния запад" се прави, че не ги вижда от 1948г. насам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    30 Дек 2023 18:24ч.

    Навремето трябваше да предприемат този ход, когато разбраха, че МОСАД са тренирали др. Мандела в теторизъм срещу бялото население .................................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЮАР се обърна към Международния съд, обвинявайки Израел в актове на геноцид в Газа

    30 Дек 2023 9:45ч.

    Това се очакваше след като ЮАР беше посещавана от В.Путин и Румен Радев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Грешка

    30 Дек 2023 10:34ч.

    Путето не посмя да отиде в Южна Африка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Южна Африка

    30 Дек 2023 9:47ч.

    както и Елон Мъск , който е оттам, заслужават уважение за смелостта да застанат и да защитят истината. Щеше да е добре и ние да имахме тази смелост , която Орбан също демонстрира, но за съжаление сме се продали на "политическата коректност" заради което загиват хиляди невинни в името на фашистките елити мечтаещи за глобално господство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    30 Дек 2023 15:16ч.

    Каква смелост? Обявиха го за антисемит заради един туит и веднага кацна в Израел да се снима с психопата Натаняху, за да си "изпере" имиджа, без да обели и дума за масовите убийства на хилядите невинни палестински деца. https://www.marica.bg/svqt/ilan-mask-v-izrael-shte-napravim-vsichko-za-da-sprem-hamas

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Монархофашист

    30 Дек 2023 10:17ч.

    ЮАР беше бяла държава по време на Питър Бота, сега е жалка ибкриксаджийска кочина, където чернилките са омазали всичко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    30 Дек 2023 10:26ч.

    Дъртият масон Мандела размаза ЮАР. И не е чудно, че ЮАР застава зад Хамас, след като Братя мусулмани е франкомасонството на мусулманският свят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ не признават този съд, което значи, че са за продължаване на геноцида над палестинския народ

    30 Дек 2023 10:28ч.

    Да се чудиш защо уж независимият МНС не се е самосезирал сам, както в "случая" с Путин, та се налага южноафриканците да ги будят?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Звездите ми го говорят

    30 Дек 2023 16:36ч.

    По паметливите помнят едно посещение през 90-те на Нелсън Мандела (вече като президент на ЮАР) в Либия и срещата му с Муамар Кадафи. Това беше в периода, в който Джамахирията беше политически изолирана и под икономически санкции, а Кадафи все още не беше започнал да разпъва бедуинската си шатра в центровете на западноевропейските столици. Малко преди това Мандела беше тържествено приет от американския президент, а западните издания се надпреварваха с публикуването на възторжени очерци за живота и делото му. И тогава дойде това неочаквано посещение в Либия, което рязко снижи западния възторг и остави горчив вкус в устата на западните коментатори. Тогава Мандела каза, че отива да види "стар приятел" и изказа благодарности на либийския народ за дългогодишната подкрепа, която е оказвал на Африканския национален конгрес (АНК), както и на други освободителни движения. Мандела имаше предвид Организацията за освобождение на Палестина (ООП). Връзката между АНК и ООП е отдавнашна, стара и идеологически и политически обоснована. И едното и другото движение се бореха срещу двете последни фашистки държави в света - ЮАР с неговата политика на апартейд и Израел с неговия ционизъм. ЮАР и Израел често координираха действията си на международно ниво (дори имаха обща ядрена програма), своите действия координираха и двете освободителни движения - африканското и палестинското. Така че ако някой е изненадан от позицията на Южна Африка по палестинския въпрос, няма нужда да пише глупости в стил "звездите ми го говорят", а да се запознае с историята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gretchen

    30 Дек 2023 18:16ч.

    Благодаря ви за коментара. Повечето българи не знаят почти нищо за Република Южна Африка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи