Йотова за териториалните планове: Не отговарят на Механизма за солидарен преход

Йотова за териториалните планове: Не отговарят на Механизма за солидарен преход

Следвайте "Гласове" в Телеграм

За съжаление, териториалните планове, които са изпратени на Европейската комисия не отговарят на Механизма за солидарен преход. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, по повод подготвяния вот на недоверие към правителството за политиката в сектор „Енергетика“.

Тя участва в откриването на националната научна конференция „Отец Неофит Рилски – духовност, просвета, култура“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград, предава БТА. 

„Не отговарят, защото с големи букви в този механизъм, който беше приет 2020 г., беше записано, че в плавния преход, който ще бъде подпомогнат с доста сериозни финансови средства от страна на Европейския съюз, нито един работник и нито един регион, забележете, няма да бъде изоставен“, заяви Йотова.

По думите ѝ плановете, които България изпрати, не отговарят на това най-важно условие. 

„Много са трудни преговорите с ЕК и тя много трудно се отказва от нещо, която самата държава член вече е потвърдила веднъж. Надявам се някой от условията да бъдат предоговорени и се надявам някои от малките и средните предприятия да могат да работят с европейските средства“, допълни Йотова. Тя заяви, че териториалните ни планове, изпратени до Брюксел не отговарят по 3 показателя:

„ Първо – ние все още не можем да видим в изпратеното предложение заместващи мощности, за да се гарантира стабилността на електроенергията.

Второ - мощностите, които осигуряват балансите за енергийна сигурност, са не само за страната ни, но и за целия регион.

Трето - така нареченият социален пакет – какво се обещава, как ще се изпълни, как се гарантират 4000 работни места? Как ще направим така, че хората да не излязат от Старозагорско, Пернишко и Кюстендилско“, заяви още вицепрезидентът.

"Дали ще има вот на недоверие или не, това решават колегите в Народното събрание", коментира вицепрезидентът и уточни, че не е имала възможност да се запознае с мотивите за внасянето на вот на недоверие.

„Но вероятно ще има такава дискусия, която ще завърши с гласуване, такава каквато е процедурата“, каза Илияна Йотова.

"По-важен въпрос от вота на недоверие е това доколко и как държавата ще успее да помогне на българските енергетици и миньори. Смятам, че това е наша обща отговорност", изтъкна вицепрезидентът.

Източници: БНР, novini.bg

 

 

Коментари

  • old_beggar

    05 Окт 2023 16:58ч.

    Димитър Димов („Тютюн“): „Над околийския началник стоеше Областният, над Областния – Министъра, над Министъра – Правителството, а над Правителството – Мафията: невидима, всемогъща и безчовечна!“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Срам сте всички

    05 Окт 2023 18:18ч.

    Тези планове могат да се обжалват директно пред ЕК, че не са спазени принципите на прозрачност и съгласуваност при изготвяне от засегнатите страни. Чудесен тест, за да се провери как ще постъпи самата Европейска комисия при подаден сигнал за толкова голямо нарушение на принципите на Съюза. Би следвало работниците сами да стартират подготовката на писмо, без синдикатите ако не са съгласни да им го напишат и изпратят. Писмото следва да се изпрати по електронна поща и по стандартна поща с обратна разписка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    05 Окт 2023 19:56ч.

    Значи е знаела как са ни сготвили всички европейци още 2015г. Но си е мълчала, защото заплатата и привилегиите са си вървяли? Епитети а ла Миндя......... Връзка: https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.consilium.europa.eu/bg/policies/climate-change/paris-agreement/&ved=2ahUKEwivwdui896BAxXPR_EDHZbaDm4QFnoECAwQAQ&usg=AOvVaw2RP0TNIf4-af5ZtXHVkYSz

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Позор за таквоз "позлатено"мълчание,

    05 Окт 2023 20:38ч.

    добре се храни и засега не боледува.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    05 Окт 2023 21:52ч.

    Как да кажа? Тя е никоя. А началникът ѝ ни ги докара тези скакалци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Де да ТОЙ, от амбазатата МУ наредиха

    05 Окт 2023 22:08ч.

    Друга е темата, едно си баба бае.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    05 Окт 2023 22:26ч.

    "Радев: С министри като Кирил Петков България би изглеждала по друг начин" - https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2021/10/27/4270953_radev_s_ministri_kato_kiril_petkov_bulgariia_bi/ Айде чети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стачка! Спрете централите, за да видим какво е без ТЕЦове!

    05 Окт 2023 22:31ч.

    И железничарска стачка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вотът на недоверие

    06 Окт 2023 0:55ч.

    Вероятно ще бъде насрочен за след 3 дни, за да мине по-бързо. Стачката ако продължава след вота, вероятно хората няма да гласуват за ГЕРБ, защото ги предава, за ПП и ДПс е ясно защо. В такъв случай, вероятно ще измислят някаква поредна шашма, от рода на всички са доволни, а в същност само те. Варианта да не свикат спешни заседание също е възможен, или свикване на седмия ден. Когато времето ще се развали и няма да е лесно да се стачкува. При всички случаи стачката ще опитат да я потушат, без да има полза за работещите и народа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • max772

    06 Окт 2023 11:14ч.

    Нов фармацевтичен продукт: уникално лекарство, което е в пъти по-добро от Виагра и е напълно безопасно за всяка възраст. С него ще имате силна и продължителна ерекция, и тестостеронът ще се повиши, което ще доведе до растеж на косата и загуба на тегло. Съветвам всички да опитат, прочетете сами:------ https://301.link/bioko

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи