Йотова: За къщата на Димитър Талев в Прилеп има решение на Министерския съвет от миналия юни и нищо не е направено

Йотова: За къщата на Димитър Талев в Прилеп има решение на Министерския съвет от миналия юни и нищо не е направено

Вицепрезидентът откри научната конференция „Културно наследство – изкуство – музеи“, в чест на чл.-кор. проф. д. изк. Мила Сантова

 

Един от примерите за неглижирането на културно-историческото ни наследство от страна на държавата е къщата на Димитър Талев в Прилеп. От юни 2023 г. има решение на Министерския съвет държавата да закупи този имот. Към момента не е направено нищо, а същевременно хора, които мразят България, разбиват с чукове тази българска светиня. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на научната конференция „Културно наследство – изкуство – музеи“, в чест на чл.-кор. проф. д. изк. Мила Сантова. Юбилейният научен форум се организира от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките, съвместно с Националната художествена академия и със съдействието на Исторически музей – Чипровци. Проф. Мила Сантова е водещ изследовател в областта на изкуствознанието, фолклористиката, етнологията, културната антропология, музеологията, материалното и нематериалното културно наследство. Значителен е приносът ѝ за вписването в списъка на ЮНЕСКО на Бистришките баби, нестинарството и чипровските килими.

 

„Вие сте истински енциклопедист, малко са такива хора не само в европейски, а и в световен мащаб. Човек, който милее за българското, с много любов, амбиция и усилия представя и защитава ценностите на българското културно-историческо наследство пред света“, посочи в приветствието си Йотова. „Притежавате и нещо, което липсва у много хора, които не слизат от телевизионните екрани. За разлика от тях Вие много добре знаете какво стои зад думите – България е на трето място по културно-историческо наследство и българите сме наследници на седем цивилизации“, обърна се вицепрезидентът към проф. Сантова.

 

 

В изказването си Илияна Йотова подчерта, че големият отсъстващ в поредната предизборна кампания е дебатът за българската култура. „Законите за културата чакат търпеливо десетилетия наред, а са още по-важни днес, когато в глобалния свят имаме нужда да отстояваме своята идентичност и да черпим самочувствие от културната си история“, заяви тя и представи няколко примера, които илюстрират липсата на национална политика в сферата на културата. „Идеята за Закон за старите столици свършва до първоначалния ентусиазъм и амбиция. Необходим ни е и за да показваме желания образ на България и българската култура навън“, отбеляза вицепрезидентът. Тя подчерта липсата на България в Кирило-Методиевите маршрути. „Парадокс е, че България не участва в тях, а претендира да бъде спасител и наследник на делото на Светите братя и техните ученици. Преди три години се обърнахме към изпълнителната власт в опит да спасим българското участие, но срещнахме стена от незаинтересованост“, припомни вицепрезидентът. Според нея много се говори за свързаността на културно-историческото наследство с туризма, но липсва законовата рамка за тази политика. „Преди време предложих да използваме европейско финансиране, за да създадем такъв маршрут, свързан с живота и дейността на най-големите дарители в българската история братята Евлоги и Христо Георгиеви – от имотите в Букурещ, през вилата в Карлово и текстилната фабрика. За съжаление, не се осъществи. Държавата прехвърля изцяло отговорността и инициативата на местната власт“, заяви Илияна Йотова.

 

 

 

 

Коментари

 • Капитан Кук

  29 Май 2024 21:23ч.

  Ами на колко души е известно, че Флавий Аеций, победителят на Атила на Каталаунските полета в 451 г., когото наричат "последният римлянин", е роден в Силистра (Дуросторум)? Представяте ли си какъв туристически маршрут е това?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво на Капитан Кук за ремарке, но съдбата е била безжалостна към пълководеца:

  29 Май 2024 21:27ч.

  "Готският историк Йордан отбелязва така заслугите на римския пълководец в сложния за империята период през първата половина на V век, когато е атакувана от различни страни от германи и хуни: „Калѐн във военните дела, особено [удачно] се родил той за Римската империя.“[2] Аеций оглавява имперската армия през 429 г., 19 години след като „столицата на света“ Рим за първи път от 8 века е разграбена от вестготите, водени от Аларих I. В продължение на 25 години Аеций удачно отбива набезите на варварите над владенията на Западната Римска империя, изпълнявайки ролята не само на военачалник, но и фактически на ръководител на империята при слабия император Валентиниан III. Аеций е най-известен в историографията със своята победа над Атила в битката на Каталаунските поля през 451. През 454 г. император Валентиниан III убива своя най-добър пълководец и дипломат Аеций, а още на следващата година Рим е разграбен от вандалите. След още 20 години пада и самата Римска империя."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Йотова: За къщата на Димитър Талев в Прилеп има решение на Министерския съвет от миналия юни и нищо не е направено Йотова: За къщата на Димитър Талев в Прилеп има решение на Министерския съвет от миналия юни и нищо не е направено

  29 Май 2024 21:24ч.

  Уффффф, дали поне един от т.н. министри в МС от миналия юни е прочел поне един ред от Талев, мммммм???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всеки българин с претенции поне за култура е чел Времеубежище

  29 Май 2024 21:52ч.

  и Опашката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всеки българин с претенции поне за култура е чел Времеубежище 29 Май 2024 21:52ч.

  30 Май 2024 8:09ч.

  Хахахахаха, да!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи