Йотова: Подпалването на културния център в Битоля е поредната провокация

Йотова: Подпалването на културния център в Битоля е поредната провокация

Подпалването на Културния център „Иван Михайлов” в гр. Битоля е поредната провокация и част от масираната антибългарска кампания, която започна веднага след откриването на клуба. Това написа във Фейсбук вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тази сутрин стана ясно, че българският културният център в Битоля е бил подпален. От центъра заявиха, че очакват в най-скоро време извършителите да бъдат задържани и да понесат отговорност за дейстивята си.

"Още при откриването му, преди месец, в което участва голяма българска делегация, заявихме, че единствената му функция е за запазване на българската култура и идентичност сред българите в Северна Македония. Само бързите действия на компетентните институции в най-кратки срокове, които да разкрият извършителите, ще докажат, че в западната ни съседката се спазват правата на българите, така както на всички останали националности", допълва вицепрезидентът в публикацията си.

Към Битоля пътуват българският министър на външните работи Теодора Генчовска и посланикът на страната ни в Северна Македония Ангел Ангелов. Министърът е на посещение в Северна Македония днес и утре. 

Центърът беше официално открит преди два месеца на 16 април в присъствието на вицепрезидентът Илияна Йотова и премиерът Кирил Петков.

Откриването му даде началото на поредна антибългарска кампания в югозападната ни съседка относно делото и личността на Иван Михайлов. В рамките на няколко месеца това е поредно посегателство срещу български културни центрове в РС Македония, след като през януари премиерът Кирил Петков посети страната с амбицията да надгради отношенията между двете държави, което да позволи до края на юни София да подкрепи преговорната рамка на Скопие с ЕС.

Министерството на външните работи на Република Северна Македония остро осъжда акта на умишлен палеж, посочват от ведомството.

"Тази вандалска атака е поредното доказателство, че има много участници, които са против напредъка в отношенията между Северна Македония и България и нашето общо европейско бъдеще", се казва в позицията им.

Генчовска е на посещение по покана на своя колега Буяр Османи. Посещението е с цел продължаване на диалога между министерствата на двете страни относно отворените двустранни въпроси, свързани с изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Във фокуса на разговорите ще бъдат и въпросите, свързани с евроинтеграцията на Република Северна Македония.

 

 

Коментари

  • MM93

    04 Юни 2022 13:56ч.

    Не е провокация ... питай прокси-киро. Хайде киро, сваляй гащи, сваляй ветото и пускай РСМ в либералния концлагер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • JamieNop

    04 Юни 2022 14:18ч.

    directory [url=https://falco3d.com]3d engine[/url]

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    04 Юни 2022 14:55ч.

    Не е провокация, а акт на тероризъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    04 Юни 2022 15:00ч.

    Македония и Украйна са две близначки ,рожба на престъпната политика на коминтерна. После ,Сърбия за влияние там, ги захранваше с омраза.А приемете ги в ЕС. Мен на омраза не са ме умири,дори като военен.УкраИна=Македония=новият нацизъм=омраза=тъпотия и простотия=комплекса на джуджетата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    04 Юни 2022 15:05ч.

    Македонските азовци в действие, така скоро и на целите Балкани, а баба Урсула и дедо Борел , да си ги коткат, но когато се скурави баницата, Русия ще бъде непричом . Главанаци !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Грух

    04 Юни 2022 15:07ч.

    Надявам се вътре да не е имало хора по време на палежа,подобно на дома на профсъюзите в Одеса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванчо йотата

    04 Юни 2022 15:50ч.

    А що не подпалиха на макя си вуната?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Observer

    04 Юни 2022 16:58ч.

    Вие, госпожо Йотова, не може да не осъзнавате, че да дадеш името на Ванче Михайлов на културен център в Македония, който би трябвало да сближава страните ни, е брутална провокация. Можеше да е Братя Миладинови, можеше да е Климент Охридски, можеше да е Яворов, сражавал се за свободата на тези земи. Не, някой е избрал името на един фашизоид, като израз на омраза и презрение към домакините.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Информиран

    04 Юни 2022 17:58ч.

    Съгласен съм с Observer

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Информиран

    04 Юни 2022 18:07ч.

    Чел съм, че Ванчето е сътрудничил с нацистите и май се е срещал с Хитлер. В Македония основно ни мразят, защото сме били на страната на Германия през ВСВ. Името на Културния център май не са го измислили хора имащи някакви знания по история

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алекс

    04 Юни 2022 18:17ч.

    Докога ще отстъпваме? От Берлинския конгрес и до сега отстъпваме. Ванче е национален герой.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алекс

    04 Юни 2022 18:26ч.

    Ако Ванче се е срещал с Хитлер, това не е фактор, който го злепоставя. Защо мълчите, когато тази псевдо-нация краде от Историята ни, когато те фалшифицират, когато лъжат?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • маларт

    04 Юни 2022 23:43ч.

    Ми те подпалвачите са на заплата от правителството. Кого да разкриват?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи