Йотова: Как се спира зависимостта от „Газпром”, когато сме купували газ пак от "Газпром", но по-скъп

Йотова: Как се спира зависимостта от „Газпром”, когато сме купували газ пак от "Газпром", но по-скъп

„Една от най-големите грешки на предишното управление е незнанието да се управлява”, категорична беше тя. Попитана дали българският президент е знаел за идеята страната ни да стане президентска република, Йотова отговори отрицателно. Тя нарече себе си "убеден парламентарист".

В първото издание на „Интервюто в Новините на NOVA“ журналистът Николай Дойнов разговаря с вицепрезидента на Република България Илияна Йотова. 

Тя коментира газовата криза с думите: „Как се спира зависимостта от „Газпром”, когато ние сме продължили да купуваме газ пак от „Газпром”, само че малко по-скъпо през няколко посреднически фирми.

Никой не е казал, че панацеята е „Газпром”.

По думите й служебният кабинет е направил най-честната политика като е сложил всички възможности за обсъждане на масата.

Според вицепрезидента диверсификацията е трябвало да се случи още през 2014 г. след Крим. „За да си осигурим отоплителния сезон, трябва да намерим най-добрите условия.

Очевидно ще бъде микс от всички тези възможности”, твърди Илияна Йотова. Тя смята, че правителството ни е трябвало не да бърза, а да изчака партньорите си от Европейския съюз, с които да имаме една обща европейска политика по отношение на плащанията към „Газпром”.

Йотова говори и за водното бедствие, което сполетя няколко села в Карловско. По думите й сумата от 370 лв., която държавата отпуска под формата на помощ за пострадалите семейства в региона, е минимална и „никаква”.

„Това е следствие от несвършената работа.

Има четири неща, които са задължителни и трябва да се направят.

Първо – ясно регламентиране кой трябва да се занимава с тази дейност. Второ – финансово обезпечаване.

На трето място – немалко земеделска продукция пострада. Това е едно от нещата, които сега трябва да бъде направено - много бързо, много експедитивно да бъдат изчислени тези щети и съответно хората да бъдат компенсирани.

И четвърто – България много рядко посяга към един друг инструмент, който съм виждала в предишната си практика много страни да прибягват и то успешно. Това е една много бърза калкулация на щетите и кандидатстване на Фонд „Солидарност”, смята вицепрезидентът.

 

 

Коментари

  • не разбрах

    05 Sep 2022 22:37ч.

    Йотова, този въпрос защо не го зададе, ти или президентът, още през април, май, юни, юли? Няма как да не сте знаели, че купуваме руски газ, но през посредници и с висока надценка. Защо чак сега питаш и кого точно питаш, мен ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А кой покани Кирил Гундяев

    06 Sep 2022 6:35ч.

    да му целува ботушите по православному?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи