Йоав Галант: Израел може да върне Ливан в каменната ера, но не иска война с "Хизбула"

Йоав Галант: Израел може да върне Ливан в каменната ера, но не иска война с "Хизбула"

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант предупреди по време на посещението си в американската столица Вашингтон, че израелската армия е способна "да върне Ливан обратно в каменната ера" в евентуална война с ливанската шиитска групировка "Хизбула", предаде Ройтерс. Той обаче изрично подчерта, че неговото правителство предпочита решение по пътя на дипломацията по оста на напрежение на израелско-ливанската граница, допълни агенцията.

Освен това Галант заяви пред репортери, че е обсъдил с високопоставени американски представители "следвоенно" проектопредложение за начина на управление на ивицата Газа след края на конфликта на Израел с контролиращата анклава радикална палестинска групировка "Хамас".

Според обсъдения вариант управлението на крайбрежната територия би включило местни палестинци, регионални партньори и САЩ, но това би бил "дълъг и сложен процес", поясни израелският военен министър, цитиран от Ройтерс.

 

Израел е извършил тази нощ въздушни нападения в район в южната част на Сирия и в Ливан, като двама души са били убити в Сирия, предаде междувременно Ройтерс, позовавайки се на сирийски и ливански държавни медии. Атаката в Сирия е определена от сирийските медии като "въздушна агресия", при която са взети под прицел редица обекти.

Най-малко петима души са ранени при израелски удар, разрушил жилищна сграда в квартал "Ал Машаа" в град Набатиех в Южен Ливан, информира Ливанската новинарска агенция. Тя отбелязва, че израелската атака е нанесла щети на десетки жилища и автомобили.

Според китайската агенция Синхуа израелски боен самолет и изстрелял по двуетажна сграда в "Ал Машаа" две ракети въздух-земя. Източник от екип на болница казва за агенцията, че състоянието на петима души е от критично до стабилно, а най-малко деветима са откарани в болница със задушаване от дим. По информация на Синхуа най-малко десет жилища са разрушени, а повредени са още тридесет и пет.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Земя ли искате

    27 Юни 2024 9:50ч.

    Ей ви цялото земно кълбо бе, брате и спрете с този примитивизъм от каменната ера да разрушавате чуждите къщи, животи и държави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    27 Юни 2024 10:06ч.

    Голямо изхвърляне на чо веко по до бни екземпляри, масови убийци с пари !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    27 Юни 2024 9:52ч.

    Who cares ? Путин, Хаменей и Тръмп имат интерес от тази война и Биби ще им помогне тя да започне! Ердоган вече си отваря устата за Северн Кипър след заплахите на Насрала. В мътната вода мое да анексира северната част. Апропо на Хизбула ще срине Хайфа. Въобще голям купон ни чака. Избори идат есента.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    27 Юни 2024 9:58ч.

    Каква война бе? Те ако можеха да воюват, щяха да приключат първо с Хамас, ама там очаквано им се скофти положението. Пак ще удрят (тоя път с ограничени възможности) по американски с авиация, дистанционно, понеже това е единственото, което умеят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия тази нощ са обстрелвали Срия и Ливан.

    27 Юни 2024 9:57ч.

    Предполага се, че Путин е виновен. Уууу-фон-Пфайзер и Градинаря немедленно да приемат емнайсетият пакет санкции срещу Русия. И непременно срещу още някой детски център, няма само "Артек" да е санкциониран, я.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    27 Юни 2024 10:03ч.

    Войната на чужд гръб е забавление. КУКЛОВОДИТЕ местят маронетките по световната сцена а пипълчета и людишки хленчат и си късат ризите в праведен гняв. :)) Как не разбират, че така "работи Светът" от Рамзес 2 до ден днешен.... :)) Всичко е борба за територии и ресурси. ТОЕСТ ЕНЕРГИЯ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аква

    27 Юни 2024 10:06ч.

    Вие заслужавате някой да ви върне в Големия взрив на Вселената. Елате на себе си и решете какво искате. Вие не сте Русия , че да отворите няколко фронта. И внимавайте ТЯ да не ви фиксира...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Станислав Томов

    27 Юни 2024 10:22ч.

    Въпросът е „цивилизован“ Израел може ли изобщо нещо друго освен да връща някого в каменната ера? Геноцидно племе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мен

    27 Юни 2024 10:30ч.

    Да му кажа на тоя Йов Галант, че който нож вади, от нож умира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    27 Юни 2024 11:14ч.

    При последната война Хизбуллах изкърти зъбките на Израел.А в момента партията на Аллах е въоръжена до зъби. По външни оценки само ракетите и са над 400 000 бройки, при това има и балистични покриващи цял Израел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Искат някой да стреля по тях, за да сринат Ал Акса

    27 Юни 2024 11:50ч.

    Изглежда тази невероятно звучаща версия е все по-реална и неистовото изграждане на нов храм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи