Йенс Столтенберг: Войната не започна през февруари тази година, а през 2014-а

Йенс Столтенберг: Войната не започна през февруари тази година, а през 2014-а

Следвайте "Гласове" в Телеграм

“Черно море е от стратегическо значение не само за Турция, Румъния и България, а и за НАТО. От 2014 г. засилихме присъствието си там и работим с Грузия и Украйна още отпреди войната”. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, запитан ще има ли алиансът стратегия за Черно море. Въпросът бе зададен на дискусия в рамките на годишния форум на Института "Аспен" в Букурещ, организирана преди започващата днес среща на външните министри на страните от НАТО в румънската столица.

Столтенберг подчерта, че алиансът не е част от конфликта в Украйна, но е готов да защити всяка педя от своята територия и призова страните членки на организацията да продължат да предоставят военна и хуманитарна подкрепа на Украйна колкото време е нужно. 

“Президентът Владимир Путин се проваля в тази брутална военна агресия. Отговаря с повече бруталност. Виждаме вълна след вълна от нападения срещу болници, училища, срещу цивилни и това е ужасно за Украйна. Това са тежки времена и за останалата част от Европа. Цената, която ние плащаме, е в пари. Цената, която Украйна плаща, е в кръв. Путин ще плати още по-висока цена. Не може да има мир, дълготраен мир, ако демокрацията е застрашена. От години се стремим да имаме по-конструктивен диалог с Русия, но тя бяга от това”, добави Столтенберг.  

По думите му, когато е започнала войната в Украйна, НАТО не е била изненадана. “Нашето разузнаване имаше индикации какво ще се случи месеци преди това. Бяхме подготвени още през 2014 година. Войната не започна през февруари тази година, а през 2014 година”, подчерта генералният секретар на алианса.

На финала той припомни, че Румъния има най-дългата сухопътна граница с Украйна и играе значителна роля в подкрепата за страната. “В отговор на руската инвазия НАТО удвои бойните си групи от 4 на 8, включително една тук, в Румъния, водена от Франция”, припомни Столтенберг.


Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

  • Z T.M.

    29 Ное 2022 11:53ч.

    Това чучело най- накрая е осъзнало очевидни неща, които отдавна му бяха заявени от Русия. Колкото до Черно море, ако се налага да има кораби на нето (нато), то трябва да се единствено Румънски, Български и Турски. Единствено може да се направи изключение за "Доналд Дък" (Доналд Кук), но само, ако си носят памперси!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Норвежкият потомък на

    29 Ное 2022 12:01ч.

    на нацисткият си баща както обикновено лъже и маже на ангро. Няма нормален човек, който да вярва на брътвежите му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха!

    29 Ное 2022 12:02ч.

    Всичко ще си кажете! Всичко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Искахте и Азовско море, но ви заседна

    29 Ное 2022 12:07ч.

    Странно е, че все още си въобразяват, че е възможно да победят Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    29 Ное 2022 12:09ч.

    Важното е, че вече свърши и вие я загубихте! ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Ржевски

    29 Ное 2022 12:13ч.

    Не мога да повярвам, този чиновник каза истината!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • erkek

    29 Ное 2022 12:24ч.

    Пак лъже...Всичко започна ноември 2013...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • добър ден

    29 Ное 2022 12:25ч.

    всичко ще си признаете сега. идва времето на падналите на колене монархически галеници;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • столта винаги се обажда с важни новини

    29 Ное 2022 12:26ч.

    и ние си правим важни заключения

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    29 Ное 2022 12:31ч.

    А вие тамплиерите от V-тия кръстоносен поход, чий го дирите в Украйна и Източна Европа, какви ценности ваши защитавате, неприложими за славянския свят? Досега в историята няма такава война, в която едната воюваща страна Нато+Усрайна, да не спазва нито едно правило на достойната война! С промити от лъжливи мераци и инсинуации мозъчета, нищо няма да постигнете, само ще издокарате старата изкуфяла Европа до смъртния одър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Войната не започна през февруари тази година, а през 2014 година”, подчерта генералният секретар на алианса.

    29 Ное 2022 12:57ч.

    И кой , КОЙ Я ЗАПОЧНА през 2014 Столтик ??? Кой обяви АТО - военна операция срещу собствените си граждани ? Кой бомбардираше 8 години милионния Донецк ? Кой изби 15 000 цивилни с артилерийски обстрел в Донецк ? Кой изби стотици деца , даже има алея на децата жертви ? Кой бе ? Столтик ?...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Котопакси

    29 Ное 2022 13:13ч.

    Войната срещу Русия не започна от 2014 година , а от края на ПСВ и гражданската война във Русия през 1918 - 1923 години .тогава пак коалиция от 14 държави дедите на сегашните англосаксонци нападнаха Русия искаха да я разчленят на 7-8 малки държави . Да ама червената армия друго мислеше и такъв кютек сложи на германци ,чехи ,англичани японци и американци във сибир ,че те задълго се отказаха да се занимават със Русия . За да дойде ВСВ когато пак германците заедно със румънци ,унгарци чехи ,италианци и 50 хиляди французи се биха срещу Русия . Е резултата го знаем какъв е . Лошото е че англосаксонската европа не си научи урока от ВСВ и пак с напъва да се бие със Русия този път цели 53 държави се бият срщу Русия и пак ще бъдат бити до посиняване . Но какво чудно има във всичката тази история , като се има на пред вид че именно дедите на сегашните гей европейци предизвикаха две световни войни които загубиха най позорно от Русия .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • германците заедно със румънци ,унгарци чехи ,италианци и 50 хиляди французи се биха срещу Русия

    29 Ное 2022 13:32ч.

    Тука вече пишете откровени глупости и пълни измислици. От къде ги взехте тия "чехи" , и тези "50 000 французи" - не си съчинявайте история.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "От къде ги взехте тия "чехи""

    29 Ное 2022 13:45ч.

    Ти явно си неграмотен тинейджър с промит мозък. Човека пише исторически истини. Не разбирам защо изтриха вторият му коментар. Навярно защото имаше линк. Пролема с чехите е, че са ограбили имперското злато, голяма част от което е заминало за Япония. Русия все още не може да си го върне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Котопакси

    29 Ное 2022 13:45ч.

    Обичам да поучавам неграмотници кто теб със исторически факти . Последните защитници на Райхстага са били чуждестранни есесовци: французи, естонци и белгийци…» Петър Федоров сподели, че представители на много европейски държави са се били срещу СССР в редиците на нацистката армия: унгарци, французи, белгийци, холандци, латвийци и други. Едно от най-големите подразделения на войските на СС, с което съветските войски трябвало да се бият, е била дивизията на СС „Нордланд“. Тя е била съставена предимно от доброволци от Дания, Холандия и Норвегия. А последните защитници на Райхстага не са били «чистокръвни арийци», а чуждестранни есесовци: французи, белгийци и естонци. https://bgr.news-front.info/2019/12/27/poslednite-zashhitniczi-na-rajhstaga-sa-bili-chuzhdestranni-esesovczi-franczuzi-estonczi-i-belgijczi/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Котопакси

    29 Ное 2022 13:48ч.

    За датчаните го зная от първо лице. Има и датски филми, в които се говори за тези неща. Десетки хиляди датчани са загинали на Източният фронт, Няма загинали в бой с хитлеристите. Няколко десетки са загинали в Копенхаген от англо-американска бомбардировка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Котопакси

    29 Ное 2022 13:52ч.

    Проблемът е че ти си неграмотен . Ако мислиш че на 63 години съм тинейджър си много малоумен . И друго занимавам се със световната история от млади години и работя само със исторически факти .Линкове слагам заради факта че ако публикувам нещо без доказателство ,това вече е престъпление и се казва плагиатство . А иначе ако си дадеш адреса ще ти прподавам уроци по история съвсем безплатно .а фактите ще бъдат взети само от държавните атрхиви на Русия и България .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Котопакси

    29 Ное 2022 13:54ч.

    Моля да бъда извинен от теб обърках неволно на кого да напиша коментара си .Още веднъж моля за извинение .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "последните защитници на Райхстага не са били «чистокръвни арийци», а чуждестранни есесовци"

    29 Ное 2022 13:56ч.

    Руснаците са уважавали немските войници като противници. Чуждестранните нацисти са се биели до смърт, защото са знаели, че нищо добро не ги очаква след краят на войната. На страната на Хитлер са се биели над 2 милиона чужденци - фанатици. След войната всички в Европа са приятели и тези неща не се коментираха. Понеже са част от немската армия, жертвите не се приписват на държавите от които са. Официално за Дания 0 военни жертви, въпреки, че както писах по-горе, са десетки хиляди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Котопакси

    29 Ное 2022 14:05ч.

    Путин за войната: Забравянето на уроците на историята води до възмездие! Още веднъж ви напомням очевидното. Основните причини за Втората световна война до голяма степен произтичат от решения, взети след Първата световна война. Версайският договор се превърна в символ на дълбока несправедливост за Германия. Всъщност това беше грабеж на страната, която беше длъжна да плати огромни репарации на Западните съюзници, което изчерпа икономиката й. Именно националното унижение формира благодатна почва за радикални и реваншистки настроения в Германия. Нацистите умело играеха на тези чувства, изградиха своята пропаганда, обещавайки да спасят Германия от наследството на Версай, да възстановят предишната си власт и всъщност тласнаха германския народ към нова война. Парадоксално е, че това е пряко или косвено насърчавано от западните държави, предимно Обединеното кралство и Съединените щати. Техните финансови и индустриални кръгове бяха много активни за инвестиране в немски фабрики и заводи, произвеждащи военна продукция. А сред аристокрацията и политическия истаблишмънт имаше много привърженици на радикални, крайнодесни, националистически движения, които набираха сила в Германия и Европа. Версайският „световен ред“ породи множество скрити противоречия и явни конфликти. В тяхната основа бяха границите на новите европейски държави, произволно оформени от победителите в Първата световна война. Почти веднага след появата им на картата започват териториални спорове и взаимни претенции, които се превръщат в „бомби със забавено действие“. Лигата на нациите не успя да предотврати и конфликтите в различни части на света, като нападението на Италия над Етиопия, гражданската война в Испания, агресията на Япония срещу Китай, аншлюсът с Австрия. А в случая с Мюнхенското споразумение - в което освен Хитлер и Мусолини, участваха лидерите на Великобритания и Франция - с пълното одобрение на Съвета на Лигата на нациите стана разчленяването на Чехословакия. В тази връзка отбелязвам, че за разлика от много от тогавашните лидери на Европа, Сталин не се опетнява с лична среща с Хитлер, който тогава е известен като уважаван политик в западните среди и беше добре дошъл гост в европейските столици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • северомакедонец

    29 Ное 2022 14:06ч.

    Точно, може французите съ сигурност са повече. Райхстага през 1945 г го защтават за последно един френски и един естонски батальон......Теза разлика от немците вече нямали какво да губят....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • TAKA E

    29 Ное 2022 14:10ч.

    исторически истини

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Котопакси

    29 Ное 2022 14:16ч.

    До началото на битката за Берлин Германия вече е загубила всички свои съюзници. Въпреки това хиляди чужденци все още се сражават за нея. В града също действа и 1-ви батальон на латвийска доброволческа дивизия СС, датчани, шведи, норвежци и холандци от дивизия СС „Нордланд“, както и французи от дивизия СС „Шарлеман“. Освен това столицата на Третия Райх защитават и няколкостотин испанци, които след изтеглянето на Синята дивизия от Източния фронт през 1943 г. решават да останат и да продължат борбата срещу Съветския съюз. Берлин става единствената западноевропейска столица, която руската армия завзема три пъти. Градът за първи път е превзет през 1760 г. по време на Седемгодишната война, за втори – по време на войната на 6-ата коалиция срещу Наполеонова Франция през 1813 година. Парадоксално е, че докато Червената армия щурмува столицата на Третия райх, част от територията на Съветския съюз все още е окупирана от немците. До 250 000 вражески войници са блокирани в така наречения Курландски котел в западна Латвия, който получава хумористичния прякор „Лагер за въоръжени военнопленници“. Тази група капитулира на 10 май, но хиляди балтийски сътрудници и определен брой немци не оставят оръжието, а започват партизанска война в местните гори срещу съветския режим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Котопакси

    29 Ное 2022 14:20ч.

    До 1944 г. руснаците преобръщат ситуацията на Източния фронт на Втората световна война - те се отървават от нацистите и освобождават Източна Европа. Румъния, чийто лидер Йон Антонеску се обединява с Хитлер от 1940 до 1944 г., е сред първите страни, влезли в Съветския съюз. Режимът на Антонеску не продължава дълго - след преврат Румъния сменя страни и съветските войски щурмуват Букурещ през август 1944 година.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз "явно" не съм...

    29 Ное 2022 14:23ч.

    Но ти съвсем явно си глупак и нахален невежа. Ням редовни френски войски на Източния Фронт. Франция е ОКУПИРАНА от нацистка Германия ! Режимът на Виши организира набиране на доброволци, което върви мизерно. Набрани са не-повече от 7000 доброволци ( проверете си в спец.източници ! ) - което прави един полк. Полкът е облечен в немски униформи и поставен в подчинение на Вермахта. Хвърлят ги под Москва, където ЧА общо взето ги избива, остават малки оцелели групи, от които в бъдеще се формира дивизия "Шарлеман" , същата която брани райхсканцеларията на Хитлер през 1945... В нея има доброволци нацисти от цяла Европа - испанци, елзасци, норвежци ... Във Вермахта има мобилизирани хиляди елзасци и лотарингци, тези области по време на ВСВ са части от Райха ! Така че тези (често насилствено) мобилизирани, не могат да се броят за "французи биещи се срещу СССР" . В германската армия ги смятата за ненадеждни. В същото време Голистите подготвят прехвърляне на цяла френска дивизия от Сирия, в СССР - да се бие срещу Хитлер. Операцията пропада заради неимоверни логистични трудности... Но от там тръгва сформирането на "Нормандия - Неман" , френските пилоти които се бият заедно със СССР на Изток...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Котопакси

    29 Ное 2022 14:30ч.

    Виновната Русия В навечерието на Девети май външният министър на САЩ, ескортиран от 9 малки сладки пуделчета, списаха срамно писъмце: Русия фалшифицира историята на Втората световна война; Червената армия не е освободител, а окупатор и поробител; СССР сграбчи Източна Европа в желязна хватка; и главно - Русия е виновна! За каквото се сетите. Малките сладки пуделчета са външните министри на България, Полша, Чехия, Словакия, Литва, Латвия, Естония, Румъния и Унгария. Но! Важното е Русия да бъде виновна! Да! Русия е виновна! Защото победи нацизма, това всемирно зло! Защото без Червената армия Победата над нацизма е невъзможна и немислима. Защото Русия срази този престъпен, човеконенавистен, расистки режим! Защото в продължение на три години СССР воюва срещу Хитлер съвсем сам, а милите съюзници го чакаха да погине, докато се биеха за своите африкански колонии. Защото в тази титанична битка загубиха живота си 27 милиона съветски граждани, от тях - най-малко 4 милиона деца. Защото нацистите сринаха 1710 съветски градове, изпепелиха 70 000 села, унищожиха 32 000 фабрики и заводи, ограбиха над 100 000 колхози и совхози. Защото в тази война СССР загуби 70% от своето национално богатство, а в същото време (1939-1945 г.) САЩ увеличиха своя БВП със 70%! Русия е виновна! Виновен е Ленинград, който устоя на най-чудовищната блокада в историята на света. Виновно е дневничето на Таня Савичева! И масовите гробове, погълнали близо един милион човеци те са виновни. Виновен е Сталинград, който пречупи нацистката машина за изтребление. Виновен е Севастопол! И Курската дъга е виновна! Русия е виновна! Защото отказа да капитулира пред нацисткото вероломство. Защото отказа да бъде германски протекторат. Защото провали плановете на Хитлер да унищожи славяните, обявени за “нечовеци” и подчовеци”. Русия е виновна! Съветските хора са виновни, защото в тази зловеща война защитиха своето Отечество, своите майки и бащи, братя и сестри, своите деца и своето бъдеще; защото се сражаваха за всяка безименна височина и всяка рекичка; за всяко селце и всяка църквица; за всеки дом и за всеки човек; и заради това бяха наречени “варвари” и “свине”. Съветските хора са виновни, защото отказаха да бъдат тор за “нордическа арийска господарска раса”. Русия е виновна! 75 години след Победата на 9 май “цивилизованият” Запад и неговите малки сладки пуделчета повтарят едно и също, едно и също, едно и също. Те смятат за свое неотменимо право и свещен, демократичен дълг да поучават Русия, да я унижават, да я рекетират, а тя, Русия, да мълчи и да подсмърча виновно в ъгъла, а най-добре - да се самоубие. Русия няма право да бъде най-голямата държава в света и да се шири на 17 млн. кв.км. Русия няма право да притежава 60% от природните богатства на планетата. Русия няма право да защитава руската земя и руските хора, руската култура и руската история. Русия няма право да защитава своите интереси. Русия няма право изобщо да има някакви свои интереси. Русия няма право да има каквито и да било права. Русия има само задължения. Русия е виновна! Защото за последните 75 години провали плановете и доктрините на “цивилизования” Запад да се саморазпадне на 4, 7, 42 или на 56 части. За улеснение на разчленителите, предлагам да помислят по-сериозно дали да не разпаднат Русия на 85 части (46 области, 22 републики, 9 края, 3 града с федерално значение, 4 автономни окръга и 1 автономна област); или на 172 парчета (толкова езика се говорят на територията на Руската федерация); или на 195 държавички (толкова са народите и етническите групи в РФ). Не, не си мислете, че “цивилизованият” Запад мрази Русия! Ни най-малко! Напротив! Обича я. И най-вече - обича нейната безкрайност, нейните гори, реки, жито, нефт, газ, въглища, уран, никел, олово, цинк, волфрам, желязна руда, злато, сребро, платина, скъпоценни камъни... Обаче! Има проблем! Цялото това богатство се намира (неизвестно защо, недемократично някак) на някаква руска територия! Черна несправедливост, която обижда, огорчава и наранява крехката душевност на тъй деликатния Запад... Ето защо Русия е виновна! Заради всичко това Русия трябва да умре! За да не пречи! Ама не мре! Защо? Отговорът е в думите на Райнер Мария Рилке: “Държавите граничат една с друга. Русия граничи с Бога!”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Котопакси

    29 Ное 2022 14:37ч.

    Явно е че е че си неграмотен глупак , къде във написаното от мен прочете нещо за френска армия че се била на страната на германия срещу ссср .Нписах че 50 хиляди французи са се били на страната на хитлер .чети бе човек ,чети правилно бе неграмотен форумник .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Невежа, a и неграмотник

    29 Ное 2022 14:44ч.

    Пише се "с исторически факти" , а не "със" . "СЪС" се слага пред думи, започващи на "с" , "з" , "ш", "ж" . Това се учи в началното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Котопакси

    29 Ное 2022 14:57ч.

    Ти сега и учител ли ще ми ставаш по правопис ? Не е важно човек как пише ,важно е колко акъл има във главата си . Ти можеш да пишеш правилно но акъл във твоят мозък ЙОК . Щото иначе щеше да знаеш че във Българският език думите се изговарят по един начин а се пишат по друг . Затова Българският език е един от най богатите езици във света .Учи се бе човек учи .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    29 Ное 2022 15:21ч.

    Хората са насочили погледа си в бъдещето само вие рубладжиите копате само в миналото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    29 Ное 2022 15:26ч.

    Колега, абсолютно прав си, но ми се ще да добавя, че на Източния фронт е не е имало само българско подразделение, което руснаците го отбелязват в историческата литература, като прецедент! И за сведение на тези, които малко са чели история на Втората световна война, колкото и невероятно да звучи е имало и подразделение на евреите, които също са се били в редовете на хитлериската армия срещу Съветския Съюз!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЦИП

    29 Ное 2022 15:32ч.

    Ти първо си отслужи военната служба, после пръцкай феерично по форумите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • WW II

    29 Ное 2022 15:40ч.

    Ако трябва да бъдем клинично точни, имало е и българи на източния фронт. В началните етапи на войната пращаме влак-болница, който стои в тила на Вермахта. Има доброволки медсестри, охрана с оръжие. Това подразделение НЕ ВЗЕМА участие в бойни действия на предната линия. Не така стои въпросът с недоубитите БГ фашаги след 9-ти септември 1944. Някои от тях сформират бойно подразделение , което се установява в Австрия и взема епизодично участие в няколко престрелки с ЧА. По-късно се предават на американците... Всичко това става в същия момент, когато Първа Българска Армия се бие в редовете на Трети Украински и дава тежки загуби при Балатон...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само две европейски държави не са помагали на Хитлер

    29 Ное 2022 16:08ч.

    Това са Сърбия и Гърция. Сърбия, защото кралство Югославия се е разпаднало. Хърватите са нацисти и са на страната на Хитлер, както сега са на страната ба нацитата от Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е важно човек как пише ,важно е колко акъл има във главата си .

    29 Ное 2022 16:39ч.

    Напротив, важно е. Виждаш го какъв цървул с претенции е, какви ги реди глупости, че и неграмотно на всичко отгоре. И става ясно - глупак е ! Като тебе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зд-зд

    29 Ное 2022 21:39ч.

    Прекрасно казано!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    29 Ное 2022 13:31ч.

    "Виждаме вълна след вълна от нападения срещу болници, училища, срещу цивилни и това е ужасно за Украйна. " - Тази опорка на НАТО и ЕК ежедневно ни я набиват в главите нашите официози. И никой не пита какъв интерес имат ВС на РФ да си хабят скъпите ракети за болници и училища. Очевидно смятат, че ние, читателите/зрителите, сме малоумни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този е по–тъп дори от онова нещо Шкварек

    29 Ное 2022 13:43ч.

    И като него бадева егмисва атмосферния кислород

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    29 Ное 2022 13:59ч.

    Правилно. Започнахте я тогава с майданския преврат, воден от мадамата с курабиите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Котопакси

    29 Ное 2022 14:41ч.

    че Русия има три пъти повече танкове, от целия ЕС, — че Русия има 120 пъти повече газови резерви от ЕС, — че Русия е пет пъти по-голяма от ЕС, — че Русия има повече валутни резерви от целия ЕС (именно ЕС не притежава валутни резерви, а е в големи дългове), — че държавите от ЕС дължат над 20 милиарда евро на Русия, — че Русия е далеч по-висша военна, политическа, икономическа, дори демографска сот ЕС (Русия произвежда самолети от пето поколение, ЕС ги няма, Русия може да удари всяка точка на Земята с междубалистични ракети, ЕС дори не може да затвори; Русия има повече ядрени подводница, отколкото цял ЕС, — Русия не е засегната от рецесия, тя записва постоянен икономически растеж от години, — Русия регистрира за първи път повишаване на раждаемостта, докато в ЕС е в неудържим спад

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Котопакси

    29 Ное 2022 14:50ч.

    Европа, прегазената от нацизма Европа; оплячкосана, срината в руини; руини, над които тегне лепкавата воня на смърт; и острият дим от крематориумите, и ситният, сивкав пепеляк – прахът на милиони човеци, посипал пътища и покриви; Европа, освободена от Червената армия, презря своите спасители и ги осъди, и ги обяви за криминални типове, и ги похули с една нечувана арогантност и безсрамие, а цялата антифашистка съпротива захвърли в канавката. За пореден път. Виновникът за Втората световна война е пактът „Рибентроп-Молотов“ от 23 август 1939 г., подбудител на войната е СССР, а Хитлер подрязва розите в алпийската си резиденция и нищо не подозира. Нацистка Германия и СССР са близнаци, които се сговорили да си поделят света; Третият Райх е агресор, ама не чак толкоз; Хитлер е дребен хищник, нацизмът – леко премеждие, почти приключение. Червената армия не е освободител на Европа от нацизма, а окупатор и поробител; източноевропейците изнемогват „под съветска окупация повече от половин век, лишени от свобода, суверенитет, достойнство, права на човека и социално-икономическо развитие“. На 23 август Европа трябва (императивно!) да почита жертвите на тоталитаризмите, обаче как да стане, като навсякъде стърчат тоталитарни (сиреч антифашистки) паметници и както стърчат, тъй най-злодейски разпространяват не какво да е, а цели „тоталитарни политически системи“, поради което трябва да бъдат сринати, изринати и заличени (Полша е светъл пример – до момента там са унищожени над 560 паметника на загинали съветски воини). В резолюцията Хитлер е споменат 1 път, Освиенцим – 1 път, Холокост – 4 пъти, пактът „Рибентроп-Молотов“ – 5 пъти, „нацистки“ – 13 пъти, Сталин (сталинизъм, сталинистки) – 6 пъти, „комунизъм, комунистически“ (режим, окупация, диктат) – 16 пъти, Русия и Съветски съюз (режим, окупация, диктат) – 11 пъти, „тоталитарни и авторитарни режими“ (с акцент върху СССР) – 35 пъти. Европа се спотаи в гънките на своята избирателна амнезия. Какво Европа не желае да си спомни? Декември 1933, „Източен пакт“ – СССР и Франция предлагат на Германия, Англия, Финландия, Чехословакия, Полша, Литва, Латвия и Естония „Договор за колективна безопасност на Европа“; Германия и Полша отказват и провалят „Източния пакт“. 26 януари 1934, пакт „Хитлер-Пилсудски“ – Германия и Полша приемат декларация за ненападение. Полша гори от амбиция да участва разчленяването на СССР. 18 юни 1935, пакт „Рибентроп-Хор“ – Германия и Англия сключват „Морско съглашение“, което дава възможност на нацистка Германия да построи нови 82 военни кораба, се изравни с военните флотилии на Италия и Франция и да доминира в Балтийско море. 25 ноември 1936, „Антикоминтерновски пакт“ – подписан от Германия (Рибентроп) и Япония (виконт Кинтомо Мусакодзи), насочен срещу СССР. 1936-1939, Испанска гражданска война – участват 30 000 интербригадисти от 54 страни; в сражения загиват над 320 000 антифашисти – комунисти, социалисти, анархисти; Италия и Германия подкрепят Франко; след разгрома на Републиката хиляди интербригадисти са депортирани в „Дахау“ и „Освиенцим“; режимът на Франко избива над 1 млн. испански антифашисти; в САЩ наричат интербригадистите „недоносени антифашисти“, отказват им медицинска помощ, репресират ги по време на маккартизма; Швейцария хвърля интербригадистите в затвора и чак през 2009 г. възстановява техните граждански права 30 септември 1938, „Мюнхенско съглашение“ – подписано от Хитлер, Мусолини, Чембърлейн и Даладие. Англия и Франция, които имат 5 пъти повече и по-добре въоръжени дивизии и могат да пометат Хитлер, обричат на гибел Чехословакия. Чембърлейн уверява Хитлер, че „ще получи всичко без война и без забавяне“, защото „ужасна, фантастична и неправдоподобна е мисълта, че ще трябва да рием траншеи и да носим противогази заради някакви хора, за които нищо не знаем“. От север „поляците се нахвърлят като алчни хиени на Чехословакия“ (Чърчил); от юг са другите хиени – унгарците; от запад – Германия; няма вече Чехословакия, има протекторат Бохемия и Моравия. Полша отказва да пропусне войските на СССР в помощ на Чехословакия. Пътят към войната е отворен. 30 септември 1938, пакт „Хитлер-Чембърлейн“ – Англия и Германия сключват договор за ненападение. 3 октомври 1938, Чърчил – „Англия имаше избор между войната и безчестието. Тя избра безчестието и ще получи войната“. 6 декември 1938, пакт „Рибентроп-Боне“ – Франция и Германия сключват договор за ненападение. 22 март 1939, пакт „Рибентроп-Уорбшис“ – Литва и Германия сключват договор за ненападение. 11 април 1939, Директива на Вермахта – „Независимо от съществуващия договор, трябва да решим проблема с Полша окончателно“. 17 април 1939 – СССР предлага на Англия и Франция договор за взаимна помощ; Англия отказва. 22 май 1939, пакт „Рибентроп-граф Чано“ („Стоманен пакт“) – „Германско-италиански договор за съюз и дружба“, подписан на „XVII-та година от фашистката ера“, в присъствието на Хитлер и Мусолини; препотвърждава „Антикоминтерновския пакт“. 23 май 1939, съвещание на Вермахта – Хитлер: „Отпада въпросът дали да пощадим Полша. Остава решението: при първи подходящ случай ще нападнем Полша“. До войната остават 3 месеца и 7 дни. 31 май 1939, пакт „Рибентроп-Мунк“ – Дания и Германия сключват договор за ненападение. 7 юни 1939, пакт „Рибентроп-Селтер“ – Естония и Германия сключват договор за ненападение. 7 юни 1939, пакт „Рибентроп-Мунтерс“ – Латвия и Германия сключват договор за ненападение. Сега теглете една черта. И зачеркнете всичко изброено. Изтрийте го от съзнанието си. Това не е било. Не се е случило. Англия и Франция не са подписали смъртната присъда на Чехословакия и респективно – на цяла Европа; Полша и Унгария не са разпарчетосвали Чехословакия в съюз с Хитлер; Полша не се е обезсмъртила като „хиената на Европа“, понеже изобразява невинна жертва; няма Аншлус, няма Герника, няма Антикоминтерновски и Стоманен пакт, няма Мюнхенска сделка. Изобщо – никой никога не е сключвал никакви съглашения с Германия. Само Кремъл. Какво още забравя Европа така предвидливо? Забравя „Златната блокада“ на СССР, продължила до 1934. Целта на „цивилизования“ Запад е да не допусне индустриализация на СССР, да предизвика глад и да провокира недоволство. Забравя операция „Копие“ от 1940 – Френско-британски план за война срещу СССР с цел – унищожение на съветския нефтодобив. Забравя, че на 23 юни 1941, ден след като нацистка Германия напада СССР, Хари Труман, бъдещ президент, заявява: „Да оставим Русия и Германия да се избиват взаимно колкото се може повече“. Забравя, че Вторият фронт е открит 1079 дни след нападението на Германия над СССР. 1079 дни „съюзниците“ наблюдават хладнокръвно касапницата, организирана от Хитлер. Най-сетне Чърчил настоява за втори фронт – не заради „съюзническа отговорност“, а защото: „Съветска Русия стана смъртна опасност. Трябва незабавно да се създаде нов фронт против нейното стремително настъпление, за да се задържат руските варвари колкото може по-далеч на Изток“.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    29 Ное 2022 18:31ч.

    ++++++

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ....

    29 Ное 2022 14:51ч.

    Малко по-горе написа че " 50 хиляди французи се биха срещу Русия" , тази фантастична лъжа си стои. Хубаво че Гласове не дават да се редактират коментари. Така един път като се подпишеш, че си глупак, стои за спомен на всички .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е лъжа

    29 Ное 2022 16:28ч.

    Трябва доста да прочетеш. Ще ти е трудно, но опитай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    29 Ное 2022 14:57ч.

    Всичко изградено върху лъжи и измами е обречено. И в интерес на истината, Русия е трън в задника на Европа много преди ПСВ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ;-)

    29 Ное 2022 15:14ч.

    Йенс Столтенберг: Войната не започна през февруари тази година, а през 2014-а с ФАК ДЕ ЮРЪП

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смех

    29 Ное 2022 15:18ч.

    Сал тукашните рубладжии и С. Корея останахте тия дето вярват на путинската пропаганда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    29 Ное 2022 15:44ч.

    Глупако, За разлика от такива, като тебе ние четем и знаем доста подробности за историческите събития! Историята трябва да се знае такава, каквато е, защото тя ни показва верния път в бъдещето, защото, както се казва във древна китайска мъдрост: "Който забравя поуките на Историята е осъден да ги изживее отново!" Западните страни и нашите колониални управляващи бързо забравиха поуките на Първата и Втората Световна война, на Интервенцията срещу Съветска Русия и сега ще трябва да ги изживеят отново! Само не знам дали ще останат живи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    29 Ное 2022 16:32ч.

    Ами козяшката пропаганда, която ръсиш, е твърде плитка и тъпа. Няма как да и повярваме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    29 Ное 2022 15:40ч.

    Алоуууу, отрепко анонимна от 14,51! Не те ли е срам, че си такъв отявлен игнорант! По-горе се оказа, че въобще не си чувал за чехския легион и митарствата му в Русия по време и след ПСВ, които ги отвеждат чак в Далечния изток. Историите за имперското злато. А Легионерската банка си съществува и сега и там са погребани доста мръсни и неудобни тайни. Вместо да млъкнеш насрано и да се скриеш в някоя дупка и да не посмееш да си покажеш носа, тръгнал той пак да безчинства. Спори за бройката! Не те ли е срам бе, негодник?! Оспорваш и бройката на французите, които са се били на страната на Хитлер. Очевидно не знаеш за историята на многовековните войни и битки на Германия и Франция и наличието на население, което има едно национално самосъзнание, но поради историческа орис попада в друга страна. Не 50 хил, а над 100 хил. са мобилизираните във герм. армия само от Елзас и Латарингия. Това са французи, френско самосъзнание, говорещи френски език, владеещи също и някакво местно, германско наречие. Напълно отделно са тези части, за които ти пишат знаещите по-горе, които са хвърлени под Москва. Те са един полк - 7-8 хил. човека.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чеXския легион :-)

    29 Ное 2022 15:43ч.

    Цървул. Научи първо да пишеш на български език.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чеXския

    29 Ное 2022 16:38ч.

    Любопитен съм. Как е правилно на български? Българите казват чех, чехите - чех. Българите казват чешки, чехите - чески.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    29 Ное 2022 17:02ч.

    Бях написал друго, смених си мисълта и го поправих, но тук никога няма време за финално изчитане и редакция на постингите. Това действително е грешка по правилата на българския език! От десетки години съм често посетител на чешкия център на ул. Г. Раковски :)) и знам, че е чешки! По принцип изтърпявам грешките на илитератите и не коментирам. Има и изключения! Когато форумистът е едновременно безобразник, заядливец и ползва никнейм, тогава мога да му обърна внимание. Ако прекали! В конкретния случай говорим за един анонимен трол, безвреден отпадък, който освен това се е показал като напълно незапознат с важни исторически и политически факти и обстоятелства и НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ХРАНЕН С ВНИМАНИЕ! ТРЯБВА ДА БЪДЕ ТОТАЛНО ИГНОРИРАН! Мнението ми за него е дадено вече, няма да се повтарям! Пиша бързо и допускам най-често технически грешки. Може да се случи и друга. При необходимост мога да го правя гарантирано 100 % безгрешно! Смисълът и целите на пребивавенето ни тук са коренно различни! Поздрави, 16,38!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неграмотен чугун

    29 Ное 2022 22:10ч.

    Цял ден един и същ неграмотен цървул, под различни никове, словоблудства за чеХските военни и френските 50 хиляди... Накрая дори редакцията се притече на помощ, да му пере гащите. Всуе, глупак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    29 Ное 2022 15:55ч.

    Тов.Столти нали не се съмняваш,че ще ядете хурката и този път.Силните не оревават света с измислици и простотии,те просто. си свършват каквото имат за вършене.Погледнати от страни сте жалки и комични,но толкова си можете.Ще засилите присъствието си в Черно море,корабите може би ще ги пренесете с дирижабли,защото както се вижда падишаха няма никакво намерение да ви пуска през проливите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    29 Ное 2022 23:42ч.

    "Войната не започна през февруари тази година, а през 2014г." Това звучи като признание за това кой всъщност започна тази война. Знаем какво се случи през 2014. Столтенберг има удивителната способност да казва истината някак подмолно и извъртяно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    30 Ное 2022 9:13ч.

    Според мен американците и руснаците за пореден път си поделиха света. Вярвам, че войната се води по желание и със съгласието и на двете страни, на определен кръг. Вдигат си акциите взаимно. Печелившите са тези кръгове, губещите сме всички останали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 888

    30 Ное 2022 10:10ч.

    Хеле, няма как да не се съгласим този път ! Абсолютно точно и сбито казано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Manager Kim

    30 Ное 2022 16:26ч.

    Почина Дзян Дзъмин - отиде си един прогресивен китайски политик. Отива си и един доскоро прогресиращ Китай. Още по темата в Омнилогичния интернационален форум: http://www.seo-forum-seo-luntan.com/other-languages/kolko-struva-da-si-zatvorish-ochite-za-nedemokratichnostta/msg46749/#msg46749

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи