Яйца полетяха към Общината, протестите в защита на Паметника на Съветската армия се сляха

Яйца полетяха към Общината, протестите в защита на Паметника на Съветската армия се сляха

Два протеста успоредно бранят още от сутринта Паметника на съветската армия от евентуалното му преместване и премахване от Княжевската градина. По-късно те се сляха пред сградата на Столична община, която беше омазана с червена боя и яйца. Хората освиркват общинарите и скандират "Фашисти", "Оставка" и "Искаме мир". Полицейски кордон пък пази плътно сградата на общината и препятства достъпа до входа.

Първо започна акцията пред сградата на Столична община, където заседаваше СОС за окончателното решение за преместване на паметника. На мястото се събраха десетки граждани, както и представители на леви и националистически партии, като Левицата, "Възраждане", МИР, тук беше и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, както и вечният протестиращ Йоло Денев. По-късно към тях се присъедини и БСП.

Комисията по култура и образование и Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика към СОС вече излязоха с доклад и настояха СОС да задължи кмета Йорданка Фандъкова да поиска от държавата да премести монумента, който е държавна собственост.

За предложението да се демонтира паметникът от Княжеската градина гласуваха общинските съветници от ГЕРБ и ДБ в комисията. Според Мая Манолова общината е имала 4 години, за да направи допитване какво да се прави с паметника. Тя подчерта, че той е държавна собственост и е абсолютно незаконно кметът и СОС да вземат решение за съдбата му.

Демонстрантите пред Столична община издигнаха плакати с надписи "Съветската армия победи нацизма", "В Берлин има съветски военен мемориал" и "Смърт на фашизма" и протестираха под звуците на български военни маршове и възрожденски песни.

"Смърт на фашизма", провикна се лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, а множеството отвърна "Свобода на народа". Той се закани, че следващия път хората ще бъдат "1000 пъти повече". По думите му в сградата на СО има полицаи с щитове.

Именно представители на "Възраждане" обстрелваха вратата и фасадата на СО с яйца.

Социалистите пък се зарекоха, че ще възстановят счупената плоча на монумента и се заканиха да пазят паметника денонощно.

"Полицията да не пази общинските съветници, а да пази народа", провикна се Борис Цветков от БСП. Хората скандират "предатели". 

Преди да се слеят с протеста пред общината, социалистите се събраха пред самия монумент, за да го бранят с жива верига. Тук множеството развя червени знамена.

Според участници в протеста монументът е защитен от 12 документи и международни конвенции, както и от закона за авторското право, освен че е държавна собственост, а общината няма думата.

"Това е памет, от историята не можем да се откажем", възмущават се несъгласните с преместването му.

И тук бяха издигнати плакати с надпис "Не на фашизма". 

"Да не допуснем войната да влезе в България. Да не допуснем да се изтрие паметта. Затова няма да допуснем разрушаването на този паметник", заяви пред демонстрантите Борислав Гуцанов. "Да не би в Берлин или във Виена паметниците да се разрушават?", направи сравнение той.

"Столична община се опитва да заличи историята на 80 милиона загинали през Втората световна война. Рушенето на който и да било паметник е заличаване на историята. В България има паметник на загиналите американски и британски летци. Защо никой не повдига темата за демонтирането му?", попита Габриел Милков от младежката организация на БСП, като изреди жертвите на съюзническите бомбардировки над София. Множеството реагира с викове "ууу".

"Вие възкресявате фашизма под маската на неонацизма. Тези две партии се борят за реставрация на фашизма", заяви Велизар Енчев по адрес на общинските съветници от ГЕРБ и ДБ.

Участниците в митинга са несъгласни с тезата на опонентите си, че червената армия е окупационна, тъй като е била посрещната с хляб и сол. За протестиращите съветската армия, в чиято чест е издигнат паметникът, е освободителна. 

"Човекът, който счупи плочата на паметника, е почитател на Луковмарш", заяви пред протестиращите Александър Симов в подкрепа на тезата си, че премахването на монумента е опит за възраждане на фашизма. 

Социалистите се хванаха за ръце в жива верига около монумента и обявиха, че тръгват на "поход за мир" към сградата на Столична община, за да попречат на решението на столичните общинари за премахването на паметника.

Шествието скандира "Не на войната, да на мира", а по пътя към него се присъедини и лидерката на БСП Корнелия Нинова, която не беше забелязана пред паметника.

После двата протеста се сляха пред Столичната община, където присъстват много граждани и привърженици на няколко партии. Хората освиркват общинарите, докато в СОС текат дебатите по преместването на Паметника на съветската армия.

 

Коментари

  • Запазването на Паметника на Съветската армия е израз на себеуважение като част от българската нация обитаваща 111 000 кв.км райска земя!

    09 Март 2023 12:35ч.

    Защо? Благодарение на Сталин днес границата с Гърция НЕ минава по билото на Стара планина! Никой няма да пипа паметника на Съветската армия от СЕБЕУВАЖЕНИЕ! България е била на страната на фашистката коалиция и след 1945 г. се третира като ПОБЕДЕНА държава! .... И всички съседни държави искат да откъснат територии от държавата подкрепила фашистката коалиция. Само и единствено благодарение на Съветската армия и на съветския премиер СТАЛИН - застъпил се пред Чърчил, днес България е в тези граници! Гърция е искала страшно много земя и е писала жалби и молби до великите Западни сили, Югославия също. Така че никой няма да пипа паметника на Съветската армия освободила ни от фашизма, ПОДКРЕПЕНА от Първа българска армия и генерал Владимир Стойчев, и запазила днес територията от 111 000 кв.км с формата на Лъв!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смърт на фашизма

    09 Март 2023 12:46ч.

    СВОБОДА НА НАРОДА

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    09 Март 2023 14:03ч.

    Именно монархо фашистите ни набутаха на два пъти със Германците и ние заедно със тях загубихме две световни воини и много репарации и отнети територии А Англииските и Френските окупационни власти грабеха Българският народ през 1918 -1921 години както Турчин не го е грабил И друго точно дедите на днешните европедали сътвориха две световни войни ,а не Русия ,във тези войни загинах над сто милиона войници и невинни жертви . Та дати е ясно твоите господари са фашисти и нацисти и трябва да бъдат унищожени до крак .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мдааа

    09 Март 2023 13:01ч.

    Чудесна инициатива! Столична община е американски 00 !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    09 Март 2023 13:10ч.

    Поздравления! Паметникът трябва да бъде спасен! Да пазим Родината си от майкопордавци, които рушат всичко по пътя си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МОЧА трябва да стане тоалетна

    09 Март 2023 13:47ч.

    Майкопродавците са тия лумпени пред общината, които неизвестно защо полицията не разгони, тъй като нарушават обществения ред.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • демокрация е

    09 Март 2023 17:30ч.

    всеки има право на протест,и фашисти и комунисти,къв ти е проблема

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    09 Март 2023 13:12ч.

    В настоящето и бъдещето всичко вече сме оправили. Сега на дневен ред е миналото. Паметник произлиза от "памет". Унищожаването на паметника ни лишава от памет, а народ който е лишен от памет се манипулира по-лесно. След т.н. "промени" единствено личността и делото на Левски останаха цели. Всичко останало бе оплюто и преиначено. Очаквам да бъде разрушен или преместен и паметника на Аспарух,за това,че е проявил безгрижие и глупост и е преплувал р. Дунав, а не р. Елба и така да станем част от "демократичния и цивилизован свят" в Европа, който още Достоевски и Херцен установиха,че е мъртъв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кат свърши

    09 Март 2023 13:43ч.

    Мероприятието Чистота ще събере един чувал ченета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карлуково - спешното отделение

    09 Март 2023 14:44ч.

    Когато свършва мероприятие на поръчковите соросоиди от Чистота събират спринцовки от дрога.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Случаен

    09 Март 2023 21:15ч.

    Младите са на работа. Ние сме ги възпитали да уважават историята , те ще се включат по- късно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    09 Март 2023 13:58ч.

    Аман от неграмотни тролове. Осмърдяха хубавия форум.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Форума е фашистки.

    09 Март 2023 14:07ч.

    Пишат само дърти комунета, фашисти над 80 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До горния:

    09 Март 2023 14:14ч.

    Твърде лементарен сте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Форума е фашистки.

    09 Март 2023 19:30ч.

    Не знаеш само колко не знаеш

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Паметник на Съветската армия и на Българската войска в състава на Съветската армия

    09 Март 2023 14:00ч.

    Това не бива да се забравя и да се подминава! Над 15 хиляди убити и над 20 хиляди ранени и осакатени български офицери и войници от Българската войска в състава на Съветската армия проливат своята кръв, за да разгромят германския нацизъм и европейския фашизъм, от октомври 1944 г. до 09.09.1945 г., рамо до рамо със съветските воини и завършват победоносно ВСВ във нацистка Австрия, във Виена! Пролятата кръв на българските офицери и войници в разгрома на нацистка Германия и антифашистката съпротива на Народно-освободителната въстаническа армия (НОВА), създадена от Отечествения фронт (ОФ), начело с БРП(комунисти) са аргументите на СССР (Сталин и Вячеслав Молотов) срещу Великобритания, Гърция и Югославия на Парижката мирна конференция (1946-1947 г.) за запазване на териториалната цялост на Царство България. (България става Народна република след общонароден референдум, с приемане на демократичната Конституция от 6.12.1947 г.)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    09 Март 2023 14:18ч.

    Ето защо България е биламонархо фашистка държава и СССР ни обявава война . И защо нашият продажен елит беше наказан от народният съд . През Втората световна война Царство България бе фашистка държава с монархическа форма на управление. Такава тя бе от началото на 1935 година до началото на септември 1944 година. Завършеният си фашистки вид Царството придоби , когато на 1 март 1941 година, с подписа на неговия министър-педседател професор Богдан Филов, то стана съюзник на нацистка Германия. Днес кръвните и идейни потомци на българския фашизъм напълно реабилитираха своите предшественици. Почувствали се победители в Студената война на родна почва, те дадоха ход на нова спирала на уж преодоляната и уж забравена една друга наша –българска война: гражданската. Как се стигна до включването на България в агресивния фашистки Тристранен пакт и какво ѝ донесе той? Още по-голяма роля в това отношение изигра победоносниия край на кампанията на Вермахта срещу Полша и цяла Западна Европа . Но тази победа бе просто епизод от главоломния възход на нацизма в Европа след 1929 г. През пролетта на 1939 г., без нито една дипломатическа пречка и нито един изстрел Англия и Франция позволиха на Германия да възстанови военната си мощ, да ликвидира Австрия, да присъедини Судетите и цяла Чехия към Райха. По същото товавреме в съюз с Италия Третият Райж смаза Републиканска Испания. Поставена на колене от Ньойския договор бе и България, обградена от държави, заграбили нейни земи с изконно българско население. В тази изключително тежка ситуация страната се нуждаеше от политици, способни на „висш дипломатически пилотаж”. Вместо това, начело на държавата се сменяха царски подлоги с бездарни политически демагози и ... обратно. По силата на много други обективни и субективни причини нацистка Германия връщаше все по-бързо своето влияние в България. След фактическия преврат, извършен със замяната на Кимон Георгиев като министър-председател с ген. Пенчо Златев на 22 януари 1935 г. от „цар“ Борис III срещу властта на звенарите, в страната бяха широко отворени вратите за налагане на нацисткото влияние. Защо А.Хиттлер не е поискал бългаси воиницци за Иззточня ффротт Германското разузнаване, особено след 1937 г., работеше в България на пълни обороти. А. Хитлер знаеше за дълбоко вкоренените в българския народ русофилски чувства. Армията на такъв народ, изпратена на Източния фронт, щеше да създаде огромни проблеми на Вермахта. .Годината 1940 започна с парламентарни избори. Именно този факт се използва сега от недобросъвестни историци и политици, за да „доказват”, че Царство България била демократична ,а не фашистка държава. А в средата на м. юни ,за да няма никакви съмнения какв е режима ,бе открит и първият фашистки концлагер в с. Рибарица, Тетевенско. На 17 ноември царят, заедно с външния си министър Ив. Попов, е на посещение при А. Хитлер и въпреки, че Кобургът де юре все още отказва да подпише Пакта, де факто и двамата са убедени в неизбежността от пршсединяването към него. След това всеки от тях ще изиграе своята роля за пред историята – Кобургът със своята уж съпротива, а Ив. Попов с непрестанните си заплахи, че ще подаде оставка. В 12,30 часа на 1 март 1941 г. във Виена с подписа на Б. Филов България вече и де юре става член на Тристранния пакт,а с това и сателит на нацистка Германия. Един час преди това нетърпеливата хитлеристка армия е започнала преминаването си през територията на новия си съюзник – Царство България, за да помогне на другия си съюзник – Италия в нейната агресия срещу Гърция. В Народното събрание Б. Филов е посрещнат от правителственото мнозинство, т.е. от депутатите-фашисти с овации, с „ура” и химна на Царството - „Шуми Марица”. Това мнозинство ще вика „ура” и пак хорово ще изпълнява този химн и на 13 декември 1941 г., когато обявява война на Великобритани и на САЩ... След това – какво стана в света, в Европа и България е известно. Известно е защо имаше Нюрнбергски процес, защо имаше процеси срещу фашистите в цяла Европа. И естествено - защо имаше Народен съд и в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може би е време мнозина да си дадат сметка, че

    09 Март 2023 14:22ч.

    нито болшевишката СССР-империя (избила милиони хора в Източна Европа + България), нито демократевишката Западна империя (все повече показваща си рогите и започваща да унищожава на свой ред и Западна и Източна Европа + България), нямат за цел да им е добре на хората в България (малка разсипана, бедна, слаба и лесна за контролиране и използване демократизирана територия). Империите (особено императорите им и приближените им) се занимават с това на тях да им е добре, а не на хората в завладените им територии. И също трябва да се прави разлика между царска Русия (преди болшевиките да превземат Русия и да убият руския цар), и болшевишкия СССР/Съюз на Съвет-ните Социалистически Републики (което не е Русия) след 1917. България е освободена частично от политическата власт на турската империя по време на царска Русия (преди 1917, когато още е имало Русия), покрай Руско-турската война, а не по времето на болшевишкия СССР (който не е Русия).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Случаен

    09 Март 2023 21:27ч.

    Благодаря на г-н Вълк за информацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПП=ГЕРБ=ДБ=БСП

    09 Март 2023 14:29ч.

    Ей, намериха се хора да отстоят честта и достойнството на свестните хора и паметта на загиналите в битката с американо - англо - фашистката паплач.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЧУДЯ СЕ, МОГАТ ЛИ ДА СЕ ОБЕДИНЯТ И ДА УПРАВЛЯВАТ?

    09 Март 2023 15:14ч.

    Могат ли да накарат хората да гласуват за тях и да управляват, преодолявайки българското проклятие "всеки срещу всеки"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На Съветската армия-освободителка от признателния български народ

    09 Март 2023 15:44ч.

    Благодарение на СССР, България запази границите си сравнително непокътнати. Дори само заради това Паметникът ще си остане на мястото, а който се опита да го бутне, си проси билет за ада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    09 Март 2023 16:51ч.

    Отвратително! Всичките тези явни или латентни предатели са попаднали под пълен контрол на Козяк. Но не се изключва и яростен натиск от "умно-красивите" необразовани идиоти (медицинско определение)! ВИНА ИМАТ и всички тези, които не поддържат кандидат нацистите, а свиващи се в домовете си! Излизайте днес и утре - защото в други ден ще бъде късно! Виждаме всички ние на собствените си гърбове, до къде ни докара пасивността и непукизма. А дали не е страх? Истината е, че когато положението още не е открита фашистка диктатура и не са отворени конц- лагерите за народа - а това със сигурност ще последва - все още може и е жизнено важно да се даде отпор. На всяка цена! Ще бъдем ли жалки мишки, за да бъдем все така ограбвани с цени, тероризирани с "новини" и ограничения, бомбардирани със сатанински козни и действия изличаващи българите като народ?! Вдигай се Народе в неделя - 12 март!!! След това ще бъде КЪСНО! Чака ни вкарване и участие в не наша война! Сега трябва да излезем масово - утре ще е бъде късно. На развилнялата се ДИВАЩИНА трябва да се даде решителен отпор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • явно жълтопаветните умно кпасиви

    09 Март 2023 17:27ч.

    заедно с гербаджиите не могат да простят на ссср, че спаси европа от фашизма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    09 Март 2023 18:18ч.

    прикривайки се с крясъци за „демокрация“ и „евро-атлантически ценности“, ШАЙКАТА успя да наложи фашизма за държавна идеология у нас... а сатанистът р. радев и КОХОРТАТА му жадуват за капитулация на Русия пред тези, които открито носят свастики, символи на СС и наричат бригадата си „Еделвайс” в памет на едноименната бригада на Вермахта? пред тези, които брутално измъчват и убиват военнопленници? пред тези, които отправят по ТВ призиви да унищожението на руските деца? пред тези, които бият инакомислещите и ядат месо от мъртви руски войници? пред тези, които разбиват православните църкви и събарят паметници на героите-антифашисти?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи