Цветан Василев пред "Гласове": Бойко Борисов е изцяло зависим от Пеевски и Доган (видео)

Цветан Василев пред "Гласове": Бойко Борисов е изцяло зависим от Пеевски и Доган (видео)
"Пеевски и лагерът на Пеевски контролират основната репресивна бухалка - прокуратурата и службите. А пък Борисов не е ангел небесен, очевидно го държат така, както му прекратиха през 2013 г. масата досъдебни производства, които му бяха открили, сигурно толкова бързо могат и да ги възстановят. Борисов е силно зависим от тях и, разбира се, аз с това по никакъв начин не искам да го направя по-малко черен от лагера на Пеевски, защото, в крайна сметка, той е виновникът, той е човекът, който от 2014 г. дава възможност на Пеевски непрекъснато да финансира тази Империя на злото. аз имам информация, че той е привиквал Гриша Ганчев да прехвърля част от "Петрол" на Пеевски, имам информация как се договарят за разпределение на "Виваком", на приходите от реализацията на "Виваком", така, че не е непричом, неговият човек Сталийски открадна, това е моята дума, открадна "Рубин", под погледа на квестори, синдици и на прокуратурата, защото и там има сигнали по случая с "Рубин". Това нещо, в крайна сметка, няма как да остане скрито. Тяхната надежда е да успеят да използват омертата на политическите сили по отношение на КТБ. Половината от правителството, при това най-важните министри и ресори в правителството на "Борисов 3", се контролират от центъра около Пеевски и Доган." Това казва в интервю за "Гласове" банкерът Цветан Василев. Публикуваме видеото и пълната стенограма на нашия разговор, който се състоя на 11 май 2019 г. в Белград.

 

11.05. 2019 г. Белград

 

- Г-н Василев, приятно ми е да Ви видя в Белград.

 

- Приятно ми е и на мен. 

 

- Точно преди четири години с Вас направихме интервю, точно в този град. Това беше първото по-голямо интервю, което дадохте на  българска медия за КТБ. Какво се промени от тогава до сега, каква е равносметката, като го четете?

 

- Да, точно така, на практика четири години изминаха. Какво се промени? Със сигурност сме остарели с четири години. За жалост обаче нещата, които съм казал, съжденията, които съм изказал в това интервю, се оказаха верни, т.е. аз се оказах един лош пророк за това какво ще се случи не само с банката, не само с нейните активи, а въобще с държавата. На практика последвалите четири години след удара по банката, утвърдиха една прокурорско-мафиотска диктатура в страната, а организаторите на атаката срещу банката са на практика тези, които контролират държавата.

 

- Да се върнем на контекста, в който се случи това, 2014 г: краят на правителството на Орешарски, Бойко Борисов идва, "на бял кон се завръща" и всъщност започва да управлява задкулисно с Пеевски от тогава до сега. Тоест всички тези неща, които се случват с Вашата банка, са с неговото активно или пасивно участие, нали така? 

 

- Тези четири години само потвърдиха моята начална теза, че Корпоративна банка е жертва на много дълбок заговор, в който, разбира се, Бойко Борисов няма как да не е знаел и всъщност поведението му по време на нашата среща, последна, на 6 юни, прословутата среща в т. нар. "гараж" в Банкя, само показваше това, че знаеше, че банката ще бъде атакувана, но го скри и се уплаши, а аз не бях отишъл там да се моля да ми спасява банката, защото те не бяха започнали още атаката, просто го усещах.

 

Аз отидох там, за да го предупредя, че ако успеят с атаката си срещу банката, негативите ще ги понесе той, защото той беше спечелил убедително европейските парламентарни избори, очакваха се предсрочни избори. Неслучайно атаката започна след като минаха европейските парламентарни избори, когато беше ясно, че БСП е разбита. Така че Борисов тогава успя успешно да прехвърли целия негатив върху БСП, макар че колко Пламен Орешарски е бил премиер на БСП се видя впоследствие, като стана кандидат на ДПС за президент. Колко главният му ковчежник Петър Чобанов е бил човек на БСП, като министър на финансите, се видя, след като стана депутат от ДПС, въобще се вижда, че БСП тогава са се били дали на концесия, при това без пари на ДПС и в частност - на Пеевски.

 

- И обраха целия негатив от цялата история...

 

- Те обраха целия негатив…

 

- Тогава Борисов само излизаше и разправяше: Вие само разорявате банки, а ето аз сега ще ги спасявам...

 

- Да, вие само разорявате банки, ето аз идвам, ще спася... , а той имаше този шанс, той го пропусна. 

 

- Кога беше този шанс?

 

- Този шанс беше, след като банката беше поставена под специален надзор, а това беше на базата на наше решение, на акционерите, защото фигурата на специалния надзор позволява възстановяване на банката, т.е след като беше затворена банката, тя не трябваше въобще да се пипа, докато не се намери решението, да не се разрешават тези безумни цесии, чрез които бяха откраднати част от активите още по време на специалния надзор, още по време на квестурата. Такъв план ние представихме още през лятото на тогавашното техническо правителство.

 

- 2014-а?

 

- На служебното правителство на Близнашки, в частност на министъра на финансите - Порожанов. Тогава той беше министър на финансите. Дори мога да кажа, че по време на годишната сесия на Международния валутен фонд през октомври във Вашингтон, Порожанов се вижда с шефа на Оманския фонд, Ал Моршиди. Тогава той му потвърди, че банката ще бъде възстановена. Аз имам разговор с Ал Моршиди от 15 или 16 октомври 2014 г.

 

- Тогавашният финансов министър Порожанов е потвърдил пред представители на Оманския финансов фонд, че банката ще бъде възстановена?

 

- По време на Световната сесия, на годишната сесия на МВФ. Сега какво се е случило впоследствие, защо това първоначално мнение, първоначална идея на Борисов... а и Борисов сам ми е потвърждавал през това време чрез различни посредници, че той иска да се възстанови банката, но трябва да спечели властта, защото по това време той все още беше в опозиция. Е, след като спечели властта, на бърза ръка се обърна, което е характерно за него, но мисля, че с това той си подписа крайната зависимост от милиционерския лагер на Пеевски и Доган. 

 

- Защо мислите така? Той всъщност си скрепи властта по този начин, той намери силния задкулисен коалиционен партньор, който и досега го държи на власт?

 

- Ами да, но той стана изцяло зависим. На практика, кой управлява в момента? Погледнете му състава на правителството на Борисов, на "Борисов 3". Аз си мислех, че правителството "Борисов 1" е възможно най-лошото, а се оказа, че след "Борисов 1", нещата вървят все по-надолу, след това Орешарски стана по-лош от "Борисов 1", след това "Борисов 2" се оказва по-лош от Орешарски, а това нещо, което в момента съществува, е падение, в което очевидно се вижда, че половината от правителството, при това най-важните министри и ресори в правителството на "Борисов 3", се контролират от центъра около Пеевски и Доган. 

 

- Тоест по-скоро Борисов е зависим от Пеевски, а не е равнопоставен? 

 

- Абсолютно, че каква е иначе логиката Борисов да разпределя порциите заедно с Пеевски? Да не би да му формира мнозинство или какво? Да, факт е, че Волен Сидеров се е продал на концесия и неговите постове по структури са всъщност хора на Пеевски, но какво от това? Борисов има алтернатива, има Марешки. 

 

- Да, това не е до парламентарно мнозинство, той математиката може да я изкара и без Пеевски. 

 

- Тя може да бъде решена и по друг начин...

 

- Тоест зависимостта от Пеевски идва по друг начин?

 

- Тук са и двойните стандарти, и цинизмът на Брюксел, на Европейската народна партия (EНП). Ако си спомним правителството на Орешарски, то беше непрекъснато атакувано през Брюксел, заради неформалната подкрепа на Волен Сидеров. А сега Волен Сидеров официално участва в управленската коалиция и това вече не е проблем за Жозедоловци и Юнкеровци, и разни други. 

 

- Да поговорим още малко върху Борисов и зависимостта му от Пеевски. В какво се изразява тя? Икономическа, щом не е парламентарна, така ли?

 

- Според мен е не само икономическа, според мен Пеевски и лагерът на Пеевски контролират основната репресивна бухалка, това е най-вече прокуратурата, но не само. Аз мисля, че и службите са на тяхно подчинение. А пък Борисов не е ангел небесен, очевидно го държат така, както му прекратиха през 2013 г. масата досъдебни производства, които му бяха открили, сигурно толкова бързо могат и да ги възстановят. Така че Борисов е силно зависим от тях и, разбира се, аз с това по никакъв начин не искам да го направя по-малко черен от лагера на Пеевски, защото, в крайна сметка, той е виновникът, той е човекът, който от 2014 г. дава възможност на Пеевски непрекъснато да финансира тази Империя на злото. 

 

- Той е държавата. Всъщност той легитимира цялата тази ситуация. Но знаете ли, той играе така: "Аз не мога да се занимавам с всичко, аз съм чист, нямам апартаменти евтини, живея скромно в бащината си къща в Банкя и сега едни лоши хора ме предават...". Как гледате на тази теза, че той не е активен участник в този корупционен процес, а просто жертва на стечението на обстоятелствата и на лошото обкръжение около него. 

 

- Борисов това го умее, той е добър...

 

- Артист.

 

- Народняк, както казват тук сърбите, народняк-популист. Добре го играе това нещо, умее винаги да стои зад гърба, но в същото време аз имам информация, че той е привиквал Гриша Ганчев да прехвърля част от "Петрол" на Пеевски, имам информация как се договарят за разпределение на "Виваком", на приходите от реализацията на "Виваком", така, че не е непричом, неговият човек Сталийски открадна, това е моята дума, открадна "Рубин", под погледа и с благословията както на квестори, синдици, така и на прокуратурата, защото и там има сигнали по случая с "Рубин". Това нещо, в крайна сметка, няма как да остане скрито.

 

Тяхната надежда е да успеят да използват омертата на политическите сили по отношение на КТБ. За всичко друго се говори, но за КТБ не се говори. Ако се говори нещо, то е "там е тоя", символът на лошото, на лошите практики и не знам какво си. Гнусно скроени лъжи и измами. Аз затова ги нарекох ОПГ - Спецпрокуратурата и Бисер Лазов, защото Бисер Лазов е фалшифицирал, фабрикувал документи. 

 

- За да ги натопи и да влязат в затвора?

 

- Да, разбира се. Едните, които са арестувани през януари момчета, заради някакви коледни бонуси, които се оказват всъщност неденоминирани левове от 98-ма година...

 

- Заради това ли са ги арестували?

 

- Заради това, след три експертизи, от които две са на Института по криминология на полицията, се казва, че това не са техни подписи или ако са техни подписи, те не са подписи от 2013 г., за когато са набедени, че са били вземали тия пари. Следва искане на защитата да бъде направена четвърта експертиза, която абсолютно отхвърля тезата на прокуратурата и на Бисер Лазов. Съдът не го приема това нещо, защото, виждате ли, управлението на процеса до съда бил на прокуратурата.

 

Самата прокуратура назначава петорна експертиза, която е готова от месец и половина, но не се появява в делото и след като не се появява, става ясно, че прокуратурата е назначила седморна експертиза. Какво означава това? Че тази петорна експертиза със сигурност отново потвърждава тезата на защитата, че там няма полагани подписи през 2013 г., че това е фабрикуван документ и то от главния свидетел на прокуратурата, от самата прокуратура. Това е просто набеждаване, злоупотреби, всичко. Тези хора трябва да бъдат съдени, говоря и прокурорите, участвали в това. Но остава скрито за всички. Защо?  

 

- Шест месеца в затвора, заради това, че са взели коледен бонус през 99-та година, който е преправен, фалшифициран, така че да изглежда 2013 г., за да ги навържат с "прането на пари"?

 

- Точно така, 98-ма година са били 450 хил. лева, но те бяха 450 лева. Нали така? 97-98 година. Ето за това говорим. В тази посока, разбира се, има и много други доказателства, че Спецпрокуратурата и т.н. "Специализиран съд", който за мене няма нито една характеристика на съда, той си е трибунал зависим, изцяло от прокуратурата е най-голямата бухалка на този мутро-милиционерски център и, разбира се, сега потърпевши са и други хора. 

 

- Но всички, които са се докоснали до банката, които са политически опоненти, биват обвинявани в пране на пари. Можете ли да коментирате само с две изречения Елена Йончева и обвинението срещу нея, че е прала пари?

 

- Вижте, това е една ултра абсурдна правна конструкция, която беше отхвърлена по най-категоричен начин от Интерпол в случая с червените бюлетини на моята съпруга и на нашата дъщеря. Решението на комисията на Интерпол беше, че няма как те през 2012 или 2013 г. да са знаели за каквото и да е било престъпно деяние, респективно престъпен характер на средствата, с които аз разполагам. И в този случай конструкцията на прокуратурата е почти същата. Те понеже са инкриминирали всичко и цялата кредитна дейност към онзи момент, казват това е предикатното престъпление и поради това всички средства, които са резултат от това предикатно престъпление вече са предмет на пране на пари. Ето това е абсурдът! През 2012-2013 г. нито аз съм бил разследван, нито е имало досъдебно производство, нито каквото и да е било и няма как.

 

Същият е случаят и с Елена Йончева. Елена Йончева е направила фирма, не с мен, а на практика идеята е била да финансираме едно производство на филми, защото ТВ7, благодарение на „изключителните мениджърски способности“ на тогавашния им началник, никога нямаше собствен бюджет, медията беше във вечен дефицит. Освен това, рейтингите на ТВ7 не бяха особено цветущи по това време, едва стигаха до 2-3 процента. Това беше някакъв опит хем да вдигнем рейтинга с подобни филми, които да са от мястото на събитието, хем да не натоварваме ТВ7 с допълнителен бюджет.

 

На всичко отгоре, ние имахме договорка и със CNN да изкупува някои от филмите, продуцирани от Елена Йончева. Така че приказките, че Елена Йончева е прала пари и то с мен, са най-малкото несъстоятелни, още повече, че аз преди два месеца подадох сигнал до главния прокурор Цацаров за организирана престъпна група (ОПГ) на Пеевски с бТВ за отклоняване на средства, финансирани на практика от същата офшорна фирма, за която съдят Йончева, само, че там се мълчи.

 

При Йончева става въпрос за 200-300 хиляди, но в случая с Пеевски, Красимир Гергов и бТВ става дума за 15 млн. долара. Нямам отговор, така както нямам отговор на още поне три сигнала, които съм подал до г-н Цацаров. Очевидно, да се надяваме, че следващият главен прокурор ще им обърне внимание, защото опитът Пеевски да бъде изкаран като Путин и Обама, които нямали нищо общо с КТБ, е толкова жалък опит – реторичен на спецпрокурор Гешев, че не бих искал и да го коментирам.

 

- А Пеевски защо не го разследват, защото доколкото си спомням неговата медийна империя тръгна с Вашите пари, Вие го кредитирахте, нали така?

 

- Ами изцяло. Пеевски никога не е влагал и 1 стотинка в неговите инвестиции, нито е вложил стотинка в придобиването на „Булгартабак“. От дейността на „Булгартабак“ е изплащал задълженията си, нито пък е инвестирал в медиите си. Да не говоря пък колко време медиите му са били финансирани и пряко, и косвено от нас. Под косвено имам предвид през реклами на фирми – клиенти на банката и прочие. Колко е бил успешен Пеевски в неговия бизнес модел? Едно от доказателствата е, че той с радост се отърва от ББТ, която уж беше придобил от Манджуков, с радост я върна в групата на ТВ7, защото нямаше как да се оправя. Сега разбирам, че щял да затваря Канал 3. Между другото Канал 3 работи почти изцяло с крадена техника на ТВ7. 

 

- Да се върнем на онова интервю. Тогава споменахте няколко вестника, издания, които са взели кредити. Дали са ги върнали на КТБ?

 

- Всичките придобивания след „Монитор“ и „Телеграф“, в цялата тази плеяда от вестници, нито един от тези кредити не е възстановен. 

 

- Те бяха сериозни кредити, доколкото си спомням, от 30-40 милиона?

 

- И повече, но има и други разходи, свързани с тяхната издръжка, защото както е добре известно, това са само губещи активи, произвеждащи загуба. Разбира се той (Пеевски - бел. ред.) в един етап намери спомосъществуватели във финансирането, като „Винпром Пещера“, които кофинансираха „Стандарт“ и „24 часа“. Домусчиев, който кофинансираше „Блиц“ и „Стандарт“, но сега разбирам, че той искал да затваря Канал 3, той не му й трябва вече.

 

- Той си има Нова телевизия вече.

 

- Да, нова „Нова телевизия“. Нова голяма играчка. 

 

- Там присъствието на Домусчиев е по-скоро параван за Пеевски, така ли е според Вас?

 

- Аз мисля, че Пеевски е сложил Домусчиев да изпълнява моята роля, която аз изпълнявах в ТВ7. Някой да финансира и да обира всичките негативи, той вече си е пакетирал медията – Вяра Анкова е ясно, че години наред беше човекът на Пеевски в БНТ, заедно с Маргарита Николова. Освен това сестричката на Занаида Златанова – Миляна Велева. Сега очаквам и Ива Стоянова – „Въздесъщата“, да стигне до Нова телевизия и тежко му и горко на Домусчиев , просто си купи фабрика на 8 септември. 

 

- И аз това си помислих, защото всъщност той има футболен отбор, купува вече телевизия и следващото е затвор.

 

- Следващото е 20 години, както на мене са ми ги отредили.

 

- Един важен въпрос: как си обяснявате този триумф на Пеевски, който мисля, че няма 40 години още.  Вие го познавате лично, с какво това момче е толкова гениално, че може да върти на пръста си прокуратура, съд и сериозни хора да се отнасят сериозно към него и да изпълняват неговата роля? За мен дори това е екзистенциален въпрос.

 

- Той не е човек, лишен от качества. Той е необразован, но не е лишен от качества, това е едното. Очевидно обаче е заслужил доверието на този милиционерски център, който на практика управлява държавата, къде по-активно, къде по-неактивно от началото на прехода. 

 

- Вие тогава също имате съучастие в този модел. Вие направихте по този начин и Пеевски силен.

 

- На практика се оказва така и това е факт, но те не са ме създавали мен, те мен ме използваха. Използваха ме особено активно в периода, в който Борисов дойде на власт и очевидно в този план е включвано и това – от едната страна ме атакуваха хората, които формираха първото правителство с Борисов, т. нар. център около „Глобална България“, Световната банка, Кристалина Георгиева, Симеон Дянков и компания, а от другата страна от милиционерския кръг непрекъснато ме спасяваха. Те успяха по някакъв начин да ми внушат, че аз мога да разчитам на тях. Допуснах ги по-близо, отколкото трябваше.

 

А до това, колко е силен Пеевски, аз казвам следното: Това не би трябвало да бъде допустимо в страна-членка на ЕС. За жалост, слабостите на Брюксел доведоха и до утвърждаване на позициите на Пеевски. Той е много по-силен сега, отколкото през 2014 година. Какво означава това? Ако аз и Корпоративна банка сме били основанието за тази сила, значи някой през тия четири години не само му е помогнал още повече да се задържи, но и да израсне. Ако Корпоративна банка е била с лошите практики, корупции и не знам какво си, защото тогава България от 2014 г. насам пада непрекъснато във всички класации по корупция и по индекс на свобода на медиите? А спомняте ли си какви атаки имаше срещу мен в Брюксел през 2014 г.?

 

- Аз съм Ви атакувал, защото имахте монопол върху вестниците.

 

- А сега, защо няма атаки? Спомняте ли си, че до 2013-2014 г. всеки ден се пишеше за държавните пари в Корпоративна банка. Сега защо никой не се интересува къде са държавните пари? Те може да са разпределени правилно между банките, ама аз не вярвам. Но и никой не се интересува. Защо г-н Прокопиев не се интересува сега?

 

- Да се върнем на Пеевски. В какво се състои тази магия? Доган е зад него, но той има прекалено много власт и според мен прави неща, които дори и Доган може би не одобрява или не знае. Чисто психологически, как висш съдия да се пречупи? Как става това? Вие сте го виждали отвътре.

 

- И Методий Лалов си призна наскоро, че с благословията на Пеевски е бил избран за шеф на Районния съд. 

 

- Как става механизмът на това позволение? Само пари не може, защото ако всеки има пари, всеки ще го направи?

 

- Аз смятам първо, че те държат една сериозна база от компромати за всеки един.

 

- Това е много важен въпрос, т.е. изкачването в йерархията в България минава само през зависимост?

 

- Да, с пари няма как да го държиш един човек, непрекъснато с пари, освен ако имаш документирано плащането. Също така има и нещо друго, Пеевски им показва, че може да им гарантира кариерата, така както и наказанието, както и унищожаването на кариерата. Класически пример в това отношение е г-н Иван Гешев. Гешев е първоначално наказан да работи като ентият прокурор в Перник, но след лична среща по моя информация от достоверен източник с Пеевски, той поема ангажимента да вкара делото „КТБ“ в съда, точно тогава започва шеметното му израстване – шеф на спецпрокуратурата, заместник на Цацаров…

 

- Може би нов главен прокурор?

 

- Не е изключено. Макар, че големият проблем не е нито в Цацаров, нито в Гешев, появяват се и други, сега една нова торпила са включили – Ангел Кънев, който е готов на всичко. Проблемът е в системата. Това е раково образуваща система и винаги ще има – ако не е Гешев, ще е Пешев.

 

- А това зависи от културата, свободната воля на конкретните хора. Те правят системата, не може някаква безлична система да накара Бойко Борисов, който е премиер, и да върти държавата на пръста си 35-годишен юноша. Мисля, че Пеевски беше на 35-36, когато стана голям милионер.

 

- Кога е станал милионер? Той до 2013 г. дори първите данъци, първите средства, които са абсолютно изфабрикувани, на компанията на майка му – Балканска медийна компания, са изфабрикувани от Бисер Лазов и Теодора Танева, една от другите свидетели на прокуратурата. Компанията на майка му нямаше средства да плати данъка, който се дължеше върху тези 50 милиона доход. Пеевски на практика с тези 50 милиона доход и данък, който е взел като кредит, при това март, когато вече е подготвял атаката срещу КТБ, той се показва чист като сълза. И, разбира се, докато го проверяват хора като Пламен Георгиев и Иван Гешев ще е чист като сълза. 

 

- Направи ми впечатление, че Бойко Борисов защитава точно неговите хора. В този корупционен скандал, той проявява двоен стандарт – казва Цветанов, ти си вън! Обаче тук Пламен Георгиев – не, той е чист.

 

- Защото според мен, той не е много свободен и освен това Бойко Борисов го държат изключително много със затварянето на огромния скандал по т.нар. афера „Ало, Ваньо!“. И това са само хора на Пеевски. Единият е прокурорът Пламен Георгиев, но другият, който е всъщност в основата, се казва Бойко Найденов. Бойко Найденов е фалшифицирал записа и в резултат на това той не беше допуснат до поста главен прокурор, но си намери работа във фирма, свързана със сигурността на холдинга на Пеевски. 

 

- А какъв запис е фалшифицирал? Да не може да се ползва от прокуратурата? 

 

- „Ало, Ваньо“, така че гласът на Бойко Борисов да не е автентичен. По медиите се говорят други работи. На мен лично Пеевски ми е казал, че Бойко Найденов е спасил Бойко Борисов тогава.

 

- От разследващите?

 

- Разбира се. То това нещо означаваше край на политическата кариера на Борисов. 

 

- Значи за разследващите е един запис, а този, който медиите сме пуснали, е автентичният, съвсем различни. 

 

- Същото е и със записа на „трите каки“ и той е абсолютно автентичен. 

 

- Но вътре в прокуратурата се правят фалшификации, както Бисер Лазов с банката, това е схемата? Вие казахте системата, но какъв е изходът от това, защото това означава, че тази система се подхранва от хората, които имат пари, имат власт. Те превръщат тези пари в още по-голяма власт и обратното…

 

- Очевидно трябва рестарт. Тук говорим най-напред за осмисляне, преосмисляне на правосъдната система и мястото на прокуратурата. Най-големият проблем, а той не е само в България между другото, в момента текат процеси и в други страни като Полша например, където обаче хората понеже са по-свободолюбиви, по-освободени, се борят за своите права. Опитът е същият, пълна доминация на прокуратурата в правосъдната система. Едно от решенията, естествено, е прокуратурата да бъде извадена. 

 

- Или подчинена на Министерски съвет…

 

- Така, както примерно е в САЩ. Прокуратурата не е част от съдилищата. Освен това създадоха и редица закони, които позволяват на прокуратурата да направи всеки съдия обвиняем, ако не им се харесват решенията и постановленията, които той взема. 

 

- А доколко Пеевски и в момента владее съдебната власт и прокуратурата процентно?

 

- Прокуратурата според мен е на 100 процента. Аз мисля, че Борисов там е втора ръка, респективно същата ситуация е и в Специализирания съд, с всички условности на понятието „съд“ в случая. Вече в съдилищата и това е тяхната драма, те нямат тази доминация, защото има авторитетни, наложили се съдии, които не позволяват. Но затова те всяко нещо, което искат да го контролират го вкарват в ОПГ и там намират трима човека по формални връзки, отиват си в Специализираната прокуратура и там всичко и сигурно.

 

- Доколко Пеевски е Доган изцяло? Има ли различия или еманципация един от друг? Защото ние говорим все пак за Пеевски, но той е изпълнител. Голямата власт идва от Доган според мен. 

 

- Вие ме попитахте откъде идва силата на Пеевски, а аз започнах от това, че със сигурност има една много богата база от компромати. Аз съм чувал например, че Цацаров доста тежко приема хулите от Пеевски, който той си позволява дори и по телефона му говори.

 

- С началнически тон му говори?

 

- Да, с началнически тон, но сигурно има неща, от които е зависим. Другите два фактора за силата на Пеевски са финансовите възможности, които му осигурява Борисов и правителството и партийната подкрепа, която му осигурява Доган. По време на моята среща с Доган, за която аз съм споделял, аз му казах така: "Касим Дал не ти разцепи партията, но Пеевски ще ти я разцепи". И ако забелязвате в момента, активни са хората на Пеевски напред, Менти разни, Хамиди, Мамути и не знам какви си още изкопаеми. Те са фронтът на ДПС.

 

Можете ли да си представите - ДПС да се представлява от Делян Пеевски и от Йордан Цонев? Щом го е допуснал това нещо Доган, той е виновен. Аз мисля, че част от неговите правомощия и функции са иззети вече, т.е. той е един може да се каже и „златен затворник“, но самият факт, че той не си позволява и няма сила да елиминира Пеевски от партията показва, че Пеевски е овладял достатъчно.

 

- Колко повече пък за Бойко Борисов?

 

- За Бойко Борисов вече говорихме. Той е обречен на този съюз и той няма сили и това върни прогресивно. Степента му на зависимост на Борисов от Пеевски и центъра около Пеевски расте. Нека не поставяме всичко в центъра на личността на Пеевски, аз смятам, че той е символът, айсбергът на цялата тази мутро-милиционерщина, която е отдолу. Но очевидно, той има енергията да се занимава с всичко това и да го контролира. 

 

- Какво стана? Взеха, откраднаха активи от банката, но разви ли се някой от тези бизнеси, които Пеевски има?

 

- Пеевски какъв бизнес е развил? Eдинственият бизнес, който поддържа и то не е бизнес, това е издаването на вестниците и парцалите му там. Няма друго. Той ликвидира „Булгартабак“, ликвидира „Водстрой“, а между другото, най-ясният пример за симбиозата „Борисов-Пеевски“ е поглъщането на „Водстрой“ от страна на „Хидрострой“. Най-любимата фирма на Борисов, „Хидрострой“ на Велико Желев купиха персоналната фирма на Пеевски. Това ако не е доказателство за тяхната симбиоза, а защо?

 

Защото в един етап стана доста нелицеприятно, почна да се върти името на „Водстрой“, трябваше някъде да го скрие, а Велико Желев със сигурност е направил най-голямата глупост в живота си да поема всичките простотии на Пеевската фирма, защото аз мога да си представя какъв е батакът там. Има и редица други доказателства за тяхната връзка, но не мисля, че е финансова връзката им. Няма логика. Борисов няма нужда да дели с Пеевски, ако не го държаха с нещо друго. ДПС не е официален участник във властта, а Борисов може да елиминира „Атака“, приемайки, че „Атака“ всъщност е партия на Пеевски, това не означава, че той не може да си намери друго решение, вътре, чисто парламентарно, аритметично решение, вместо да дели с Пеевски, но той дели.

 

- Ние сме в навечерието на Европейски избори и Вие даже в този разговор казахте, че Пеевски стана това, което стана и благодарение на Брюксел. Как да си го обясним това? Това лицемерие, от една страна – имате корупция, имате мониторинг, а от друга – Пеевски овладява съдебната власт и няма никаква реакция от вън?

 

- Аз мисля, че самият Брюксел първо е пропит от корупция, второ Брюксел в последните години е особено насочен към решаване на собствените си проблеми. Брекзит, разбира се е главният проблем на Брюксел. Те са прекалено много фокусирани върху Брекзит, за да могат да обърнат внимание на България. Появиха им се други проблеми в далеч по-значими страни за съюз - Полша например, Качински. Туск е от другата страна на барикадата на Качински, Орбан и Унгария.

 

Борисов успя да направи там една кумо-сватовска добра комбинация в Брюксел чрез Неделчева-Габриел, Дол, Таяни и прочие и добре се оправи и те това използват. Онези няма как да парират всичко, което върви. Навсякъде има по една българска „калинка“ във всяка една дирекция, до която достига какви ли не информации и или се пресъздават в някаква такава светлина, която да е приемлива за България или се подвежда отговорния за решенията.

 

И това успяха да направят, по същия начин успяха да спрат разследването на Европейския банков орган в Лондон по отношение на КТБ през есента на 2014 г. с активното участие на българи, аз знам и кои са те. Всъщност тази ситуация даде достатъчно свобода на Пеевски, бидейки далеч от фокуса на Европа, да работи спокойно за надграждането на своята Империя за злото. За най-голямо съжаление обаче, в САЩ обърнаха внимание, а моята апликация по Магнитски беше началото.

 

- Тя свърши ли работа? Това не беше ли само медиен шум от Ваша страна, има ли реални последици от това?

 

- Няма медиен шум, аз мисля, че реалните последици се забелязват, например главният прокурор, който е единият от таргетираните от мен, не стана член на Конституционния съд. 

 

- Мислите, че това е свързано?

 

- Не само мисля, а и знам. Освен това, Пеевски не е желан в Америка, но най-вече в резултат на тази апликация, а сега има вече и втора молба по Магнитски на НПО „Ние, гражданите“ е факт, че те се разглеждат. Решението там е политическо, а за политическо решение се налага много воля. По Магнитски има приоритет, разбира се, Русия, Венецуела, Никарагуа, България, като съюзник в НАТО е малко по-тежко, но това работи. Те са притеснени.

 

Фактът, че правителството на Борисов впрегна целия си ресурс и дипломатически да противодейства е достатъчно доказателство, но най-вече фактът, че е започнало и то е потвърдено, разследване собствено на ФБР и Департамента за правосъдие на САЩ за Пеевски и срещу Пеевски, вече е доказателство за това, че и „Магнитски“ работи. Те са вече обърнали през техния фокус, внимание на делата на господина.

 

- А какво мислите оттук-нататък да направите? Има ли надежда да се върнете в България, да продължите по някакъв начин живота си там?

 

- Аз много бих искал… моята борба е да излезе истината за КТБ. Истината в този формат сега, при това статукво е невъзможна. Начинът, по който, дори е формиран искът, той е несериозен. Това е една извадка от кредити, без да се разглежда въобще. Те говорят общо за банката, говорят за някакви 5-6 милиарда, в същото време са извадили определени кредити, които им е било по-удобно, така, че да нямат никъде връзка, нито с Пеевски, нито с някого друг, нито с „Виваком“, нито с „Петрол“, въобще неща, които очевидно показват тяхното нежелание да бъде разглеждан случая, извън това „Василев е окрал банката“.

 

С други думи, в този формат, аз нямам никаква шансове. За мен не е въпрос на страх да се прибера, независимо, че вероятността да ме приключат е огромна, нямам тук никакво съмнение, а е въпрос на цел – аз трябва да бъда в състояние да защитя и себе си и хората, които са подсъдими заедно с мен и останалите хора, които в момента „търкат наровете“ в ония клоаки и арести.

 

Всичкото това нещо обаче, аз не бих могъл да го направя, ако ме приключат или аз съм някъде затворен. Защото те използват цялата държавна машина, наемат външни консултантски компании. Как срещу това нещо да се бориш, ако си някъде затворен? Как да се бориш? Много от нещата нямаше да станат факт, ако не бях свободен. Те сега имат проблеми, фокусът не е само там вътре, между участниците в погрома на банката, прокуратурата е активен участник в събарянето на КТБ. И как аз да очаквам справедливост от този съд и тази прокуратура? Какво да очаквам? Те просто бягат да измият собствените си окървавени ръце. 

 

- Не е имало дупка от 4 млрд., банката не е фалирала, това е основната теза, която защитавате?

 

- Тезата я защитавам до ден днешен, защото самият факт, че спецпрокурорът Гешев каза, че един от активите на банката – „Дунарит“ бил струвал 360 млн. лева доказва моята теза. Ако 360 млн. лева струва „Дунарит“, колко би струвала компанията „Виваком“ например?

 

- Можете ли да ги изброите, колко струва „Виваком“, колко струваха другите активи, тогава още?

 

- През 2016 г. една известна американска компания направи оценка само на 13 индустриални актива, които са били притежавани от фирми, финансирани чрез банката и нетната стойност на тези 13 актива е над 1 милиард и 700 млн. евро. Така, че т.нар. „дупка“ от 4 млрд. е абсурд. В изказванията на прокуратурата и в писанията на медиите около властта и специално медиите на Пеевски, непрекъснато се говори за различни числа. Те самите не могат да определят колко са. Онзи ден гледам, че спецпрокурорът Гешев бил казал, че са 6 млрд. Няма как 6 млрд. да бъдат откраднати, ако общият обем на задълженията на банката е 5 млрд. и 200 млн. Сигурно е имал предвид и стойността на акциите на акционерите, ама те са и мои там – 50%, чрез моята фирма. Така, че в общи линии, големият проблем на господата от прокуратурата и на тези, които организираха атаката срещу банката, е как да докажат, че тези активи не са съществували. 

 

- Всъщност грабежът на банката започна след като я затвориха през 2014 г.?

 

- Не е имало никакво първично разграбване на банката. Може да сме имали проблемни кредити, финансирания, които към определен момент да не отговаряли точно на пазарната стойност на актива, обаче тогава би трябвало всички банки и провизиите на всички банки да бъдат също инкриминирани, нали така? Всъщност ние говорим за разграбване на активите на банката след нейното затваряне, разграбване, при което бенефициенти са организаторите на атаката и техният главен инсайдър и главен свидетел на прокуратурата. Това е характерната черта за всяка една корпоративна рейдърска атака – атака срещу бизнес, превземане на бизнес, водено от частен интерес с помощта на държавните институции и при наличието на вътрешен човек. Класическа е тази схема.

 

- Бих искал да коментирате една новина от последните дни. Много зарадвано ни съобщиха, че започват да се връщат вече кредити на хора, които са загубили парите си в банката, на стойност около 600 млн. лева, а всъщност доколкото си спомням тази наличност я имаше в банката преди 5 години, когато я затвориха.

 

- Дори малко повече. За 5 години те връщат по-малко от това, което е имало в банката. 

 

- Когато затварят банката, в наличност има колко средства?

 

- Над 650 млн. лева по оценки, през средства, по кореспондентски сметки и прочие, това е една комплексна оценка, но във всички случаи този факт показва две неща: първо, че банката към момента на атаката, след като е изплатила над милиард ефективно, е имала на 600 млн. също така ефективно, банката е отговаряла на всички изисквания за първична и вторична ликвидност, т.е. да не бъде затворена по този начин. 

 

- Вие имате предвид 1 млрд. в момента в който се заговори и всички тръгнаха да си изтеглят спестяванията от там?

 

- Точно така. 1 млрд. са изплатени ефективно на клиенти на банката.

 

- Всъщност излиза, че тези 600 млн., които сега се раздават с 80 млн. по-малко от първоначалната сума отпреди 4 години, са си били винаги в банката, не са събрани в последствие?

 

- Предполагам, че те нещо са събрали през това време, разбира се по начина, по който те събират активите на банката, няма как те да бъдат събрани и това е най-големият проблем, всъщност ние нямаме събиране на активите на банката с цел да бъдат задоволени и удовлетворени кредиторите, ние имаме „събиране“ на активите с цел те да бъдат окрадени или да бъдат придобити от определени хора. Как иначе да се обясним факта, че от актив като „Виваком“, чиято оценка е над 500 млн. евро, само на участието на двете фирми, финансирани от банката, не е влязла една стотинка. Как можем иначе да си обясним факта, че от „НУРТС“, в чието изграждане и придобиване са инвестирани над 120 млн. евро, а оценките на инвестиционна компания от Австрия, на която беше възложена продажбата на „Нурц“ през началото на 2014 г., бяха от 150 до 200 млн. евро. При тези условия, инвестиционната водеща компания, няма да й спомена името, беше поела ангажимент да организира продажбата на „Нурц“ и от тази компания не е влязла нито едно стотинка. „Петрол“ – оценките на инвестиционна компания за „Петрол“ бяха за над 400 млн. евро и те не са били правени в България, а в Лондон, във връзка с емисията на облигации на самия „Петрол“ – 400 млн. евро, сигурно не са влезли и 20 млн. и то чрез цесии. За самия „Дунарит“, въпросният прокурор Гешев каза, че бил струвал 360 млн. Аз не знам дали струва 360 млн., но съм сигурен, че струва много повече от това, което те се опитват в крайна сметка да придобият сега. Самият „Авионанс“ беше придобит от държавата за 14 млн. евро, при положение, че „Авионанс“ беше оставен от нас с договор с НАТО за ремонт на 36 машини МИ-17 на обща стойност 180 млн. долара, а по разчет, печалбата само от тази сделка е над 35 млн. долара. Да продължавам ли?

 

- Да наистина много интересно, но бих искал и още нещо много любопитно, да стане по-ясно и на по-широк кръг от хора, за тези 4 години колко пари са похарчени за банката, без да работи, за администрацията, за синдици, адвокати, за консултации, за поддръжка на администрацията?

 

- По информация, в момента само административните разходи са около 7 млн. лева. Това са заплати на персонал. 

 

- Това е на месец?

 

- Да, на месец. 

 

- 7 млн. лева на месец, в момента изтичат от КТБ?

 

- Това е повече отколкото реално ние плащахме при работеща банка на персонала. 

 

- Под 7 млн. бяха тогава вашите разходи за персонал, а сега при неработеща банка, която е разграбена, 7 млн. се харчат на месец?

 

- Значи, това прави между 350 и 400 млн. лева само за заплати дотук. По моя информация обаче, на правни кантори за завеждане на малоумни искове, са изплатени над 120 млн. лева – на правни кантори, чиито искове на практика са изгубени до един. За тези 120 млн. лева се говори, че тези правни кантори са връщали до 75% от полученото на определени адреси. В резултат на тази „добра“ дейност, шефът на Фонда за гарантиране на влоговете, наскоро беше избран за подуправител на БНБ, очевидно като награда, а пък шефът на главната кантора, способствала разграбването на активите на банката, вкл. и разграбване на кеша, Матей Матев е избран за шеф на Фонда за гарантиране на влоговете. Безскрупулността, с която тези хора действат не само в този случай, показва едно – или абсолютно чувство за безнаказаност, усещане за безнаказаност, или усещане на смъртния им край. 

 

- Ще видим кое от двете.

 

- Да се надяваме, че ще е второто.

 

- Сега няколко думи и коментар по делото, как оценявате неговия ход. Досега чуваме предимно думите на главния свидетел на прокуратурата, който е инсайдера, както Вие казахте, вътрешен човек при Вас – Бисер Лазов, който стана основен свидетел срещу Вас. Как коментирате процеса до този момент и кога ще Ви разпитат? Доколкото знам, съдът позволи, Вие да бъдете разпитан дистанционно, както поискахте преди 4 години.

 

- Принципно това дело е пълен фарс. При нормална съдебна система и нормален съд, последното нещо, което може да се каже за специализирания съд е че е съд, това не е съд, това е някакъв трибунал, продължение на прокуратурата, това дело никога не би трябвало да бъде допуснато за разглеждане. В това дело няма едно изречение, доказателства за каквато и да е престъпна дейност, просто е инкриминирана кредитната дейност на банката, на базата на голословните приказки на едни човек, който в същото време е бил и главното действащо лице в това.

 

Очевидно неговото не дотам справяне с работата, може и то да го е мотивирало, да излезе и да започне да говори срещу мене и срещу моите колеги, но както беше определено, това дело е памфлет, от един от моите външни адвокати, това дело е памфлет, зашит с бели конци, без никакво доказано престъпление. За жалост обаче, т.нар. специализиран съд, който в последствие се показа и в редица други случаи, прие, че трябва да стартира това дело. Естествено сега върви това монотонно, мъчително, поради ред обстоятелства изслушване на този т.нар. „главен свидетел“ на прокуратурата, който междувременно пренареди всъщност начина на изслушване, който беше определил съдията по делото.

 

Той трябваше да започне с разпит на други свидетели. Очевидно те се уплашиха от това нещо, защото много добре знаят, колко са подготвени в техните лъжи, независимо, че всичко, което в момента изнася, този главен свидетел на прокуратурата очевидно е много добре систематизирано и подготвено от хора, които първо умеят да пишат, защото аз знам, че той не умее да пише и второ, очевидно е гледано и от неговите ментори от прокуратурата. За тях, а и за него, това дело е на живот и смърт. Те или успяват да докажат тяхната теза, или се провалят, но заедно с техния провал завличат и тези, които всъщност организираха атаката срещу КТБ.

 

- От както следя този случай, така и не разбрах, върху базата на каква експертиза, на какъв документ, защото това е банка и би трябвало всичко да може да се опише и покаже ясно, се реши, че има дупка от 4 млрд., че банката е разграбена. Какъв е документът, освен свидетелските показания, прокуратурата може да представи? Имаше имена, на които се позоваваха като „Аликс Партнърс“ и други консултантски компании или одитни компании, но така или иначе досега няма такъв документ, нали?

 

- Има неофициални, неофициализирани одити на три одиторски компании, които на база на чисто формален подход, има ли или няма документи, по кредитните досиета, провизираха или обезцениха съответните кредити. Оказа се след това, че в огромната си част, тези документи за които те твърдяха, че липсват от кредитните досиета, се намират в наказателното производство, т.е. са иззети от следствие и прокуратура, но това пък дало основание на тези консултантско-одиторски компании да кажат, че на база на това, те не могат да видят източници за погасяване на кредитите.

 

В същото време обаче, нито една от тези компании, не пожела да подпише своя т.нар. одит и той да послужи за счетоводни цели. На практика, до ден днешен, банката няма одитиран баланс за 2014 г. Само одитиран баланс може да докаже има ли дупка или не. Всъщност те направиха следния номер – една и съща теза, я сложиха както в устата на тези одиторски компании, в резултат на което всяка една от тях е в страхотен конфликт на интереси, на едната главният одитор е одитор на „Булгартабак“, в последствие става одитор и на „Виваком“, същата одиторска компания превзе огромна част от тогавашния одитор на банката.

 

На другата пък одиторска компания, одитор е съпругата на бившия гуверньор на БНБ, третата компания е свързана по някакъв начин с интересите на Иво Прокопиев, а по-късно се оказва и подизпълнител на един друг анализ на „Бейкъртили“, платен от Следствие и прокуратура, изпълнен изцяло от Афа Консултинг,  така, че какво да кажа, то е пародия. Също така използваха и една друга компания от Англия – „Аликс Партнърс“, която според мен, единственото нещо, което е направила е да подпечата индулгенциите, писани някъде в прокуратура и Следствие.

 

Сега се оказва, че тази компания е свързана с редица международни скандали, по подобен начин в момента, тази компания ликвидира в ущърб на кредиторите най-голямата хърватска компания – Агрокор, чрез дъщерна компания, регистрирана в Украйна. Между другото компанията, която подписа доклада за КТБ, е ЕсПиВи, създадена дъщерна компания, която вече към момента не съществува, т.е. тя е ликвидирана. Целта е ясна, да се избяга от каквито и да е регресни искове срещу компанията. „Аликс Партнърс“ е в центъра на друг огромен скандал със кражба на инвеститори от фонд, инвестирал в Нигерия и прочие, и прочие. Ето това са техните доказателства, извън бръщолевенето на този т.нар. главен свидетел на прокуратурата.

 

- Преди 4 години Вие казахте, че едно от доказателствата, че банката Ви е напълно сериозна и състоятелна е участието на Оманския фонд в нея, но преди седмица или две, министърът на финансите Горанов каза, че този фонд е оттеглил иска си от България и няма претенции към КТБ. Как ще коментирате това?

 

- Случаят с Оманския фонд в крайна сметка е наистина емблематичен, защото дори до миналата година, продължаваха някои среди в София да говорят, че всъщност това не е Оманския фонд, че това не били техни пари, че това били средства на не знам какви си, на Доган, на Цветан. Добре, и дори след като Оманският фонд заведе иск в Международния арбитраж във Вашингтон, инвестиционен арбитраж и това не им беше достатъчно. По отношение на това, дали оманците са се оттеглили или не, ще кажа само два факта: първо, няма официално оттегляне и до ден-днешен на иска на Оман срещу България, което не изключва възможността тайно, странично договаряне. Аз имам информация в Оман, че за това нещо не се говори.

 

Това показва само едно, че на българските власти им е страшно необходимо да докажат, че всъщност те са действали правилно по отношение на банката. Сега дали ще стигнат до някакво споразумение, може и да стигнат, но бъдете сигурни, че това споразумение няма да бъде безплатно за България. Някой ще трябва да ги компенсира оманците. Няма логика иначе, оманците след като 4 години поддържат иска, да се откажат в последния момент. Защото какво печелят те, ако се откажат сега? Те така или иначе трябва да поемат разходите, защото губещият в арбитража поема разходите. Какво печелят те, ако се оттеглят? Дори и да ги осъди арбитражът, най-много това, което може те да платят са разходите, независимо дали ще загубят или се оттеглят. Къде тогава е интересът на България да не ги осъди, а да приеме тяхното оттегляне? Факт е, че за България, за властите, е безкрайно необходимо те да имат благоприятно решение във Вашингтон, което по принцип не е възможно, без някакво допълнително споразумение. Това е моето мнение.

 

- А как гледате на тези арести, които зачестиха в последната година на известни бизнесмени, това борба срещу корупцията ли е или изземане на бизнес. Малко реторичен въпрос, зададох.

 

- Борба срещу корупцията, водена от най-големите корупционери, това не е сериозно. Тук аз виждам двоен ефект – единият е ПР ефект, защото не може само с един Цветан Василев да кажеш, че си изчерпал цялата битка с корупцията. Те казват: „Ето, ние се борим, с тия олигарси“ и още повече, че това лесно се продава на народа. Народът мрази Банев, мрази Ветко Арабаджиев, мрази Миньо Стайков. Няма как да предизвикат симпатия тия хора, колкото и аз мога да я предизвикам, толкова и те. 

 

- Така ли мислите? Тежи ли Ви тази мисъл?

 

- Не, не ми тежи, защото аз никога не съм имал такова поведение в моя живот, но това е една друга работа. Освен ПР-ът, който трябва да се продаде в Брюксел, защото за първи път между другото, Вера Юрова придоби смелостта, след като е информирана многобройни пъти за безобразията, които се случват в България и не говоря само от нас, тя най-накрая прояви смелостта да каже, че България има проблем с върховенството на закона и че този проблем не е само на България, той минира въобще доверието между всички страни-членки на ЕС. Това е най-голямото поражение, което се случва. Неслучайно в момента, на дневен ред е една много оживена дискусия, по отношение на европейските заповеди за арест, които те автоматично си ги пускат за щяло и нещяло. 

 

- И които се употребяват и политически, както беше и във Вашия случай.

 

Естествено, досега бяха известни само тип диктаторски страни, Русия, Турция, арабски страни разбира се, България вече започна да го практикува, подобни случаи има и в Румъния. Този проблем – подбиването на доверието между страните е пагубен. Аз съм сигурен, че ако сега е краят на тази Европейска комисия в този формат, не мисля, че това ще продължи. Неслучайно активностите са налице, и Макрон представи своя план, Кристиан Курц също. Навсякъде първостепенен критерий е върховенството на Закона и обвързване на финансиранията с това върховенство. 

 

- От ЕС финансирането имате предвид?

 

- Ами то и без това в ЕС финансовите средства не са особено достатъчни, при излизането на Великобритания, бюджетът на ЕС ще падне с над 10 млрд. годишно. За един бюджетен период, това са 70 млрд., това са много пари.

 

- Мисля си, че рядко си позволявате да говорите толкова откровено, защо точно сега. Веднага ще Ви заподозрат, че искате да окажете влияние върху изборите, има ли такъв мотив при Вас?

 

- Не, няма такъв мотив, аз винаги съм говорил по един и същи начин. Ако погледнете всичките публикации в моя блог, в общи линии аз не съм се отклонил и на йота от това, което съм казал от първия момент. Разбира се, включват се нови детайли, излезли са наяве нови детайли, а тези три-четири-пет години доказаха абсолютно и бенефициентите на атаката, които съвпадат с организаторите. Така, че нямам аз отношение към политическата система на България.

 

- Опитвате ли се да й влияете чрез подставени лица вътре, чрез финансиране на медии, на хора, на политици?

 

- Нямам средства за това, а и не бих желал. Те приемат, че всеки човек, който заема позиция, която не отговаря на тяхната, задължително трябва да е взел пари. Те просто отъждествяват себе си с останалите. На мен наскоро ми попадна една мисъл на Франклин Рузвелт, който казва: „Съдете за мене по враговете, които съм създал, а не по приказките, които се говорят за мене“. В моя случай, враговете, които съм си създал, се оказва, че са врагове на цялата държава. 

 

- Благодаря Ви за този разговор!

 

- И аз.

 

 

Свързани текстове: Цветан Василев пред “Гласове”: Поискаха ми да прехвърля безвъзмездно активи. След като се опълчих, предизвикаха кризата в КТБ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Отговорен

  14 Май 2019 21:57ч.

  Адмирации, Дачков. Благодаря!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговорен

  14 Май 2019 22:04ч.

  ПП : В случая не е важно кой, какъв е. Цветан Василев чупи омертата. Бяха му зададени почти всички въпроси и бяха коментирани съществените проблеми. Онези които пораждат последствия. А това, че Василев е съществена част от системата за която говори сега (той е част от нея още от 1996г.) е ясно отдавна и не го прави по-малко ценен източник на информация. Бисер Лазов да не ви е по-симпатичен или достоверен??!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Seneca

  15 Май 2019 7:58ч.

  Audiatur et altera pars. Защо се гневи г-н "Гласове на хранилка"? Да не би да смята, че цялата истина е у Пеевски?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОКО

  15 Май 2019 8:04ч.

  Изгледах цялото интервю и сега чета коментарите отгоре и не мога да разбера тези, които плюят по Цветан Василев. Той не отрича, че умело са го изпързаляли, за да започне да се доверява на Пеевски, което е довело да умишления фалит на банката. Държавата в лицето на БНБ и подчинената на Пеевски прокуратура е сринала банката и това е очевадно и за децата. Искам да питам тези, които плюят само по Цв. Василев (без да смятам, че е напълно невинен) как така такова мегадело за милиарди може да се крепи на свидетелските показания само на един човек, който независимо от длъжността която е заемал няма как да знае всичко което се е случвало с банката? Как така заради показанията на този същия човек в ареста има куп хора и дори се оказва, че е фалшифицирал платежни документи, за да обоснове някакво пране на пари? Питам как така се оказва, че Пеевски и неговите фирми ги няма никъде в делото когато става въпрос за тяхно финансиране от банката? Питам как така Елена Йончева е прала някакви 250000 евро и я разследват, а фирми на Пеевски прекарали 30 млн. не се разследват? Пак питам защо мутрата не е взел мерки да не се срине банката, след като Василев се е срещал с него и му е казал за усещането си, че определени хора клатят банката и ще я сринат, а това ще е проблем за държавата? Да не би част от коментаторите отгоре да се обидиха, че Василев в прав текст заявява, че мутрата е ЗАВИСИМ от Доган и Пеевски на базата на информация, която те имат за него и затова от страх ги слуша и изпълнява всичките има целания? ПРОСТО ПИТАМ, ЗАРАДИ ЕДНИ ИЗБОРИ ДЕТО ИДВАТ И ХОРАТА ДА СЕ НАУЧАТ ДА СИ ЗАДАВАТ ВЪПРОСИ И ДА ВИДЯТ, ЧЕ НАС НИ УПРАВЛЯВА МАФИЯТА В ЛИЦЕТО НА ЕДНА НИСКОРАЗРЯДНА МУТРА И СЕГА Е ВРЕМЕ НА ИЗБОРИТЕ ДА Я ИЗРИНЕМ ЗАЕДНО С НЕЙНАТА КЛОАКА НАРЕЧЕНА ПАРТИЯ ГЕРБ ОТ ВСЯКАКВА ВЛАСТ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на хранилка?.... на 15.05.2019 в 07:10

  15 Май 2019 8:14ч.

  Щом не се докарват на властимащите, значи са "на хранилка".... Според мен е похвално, че ни представят гласа и на Цветан Василев, затова са "Гласове", а не "гласът МУ". Какво стана с принципа да се изслушват всички страни в един спор? Или не считате, че фалитът на КТБ е достатъчно значимо събитие и че трябва да се чуят и други 'гласове'? Поздравления за поредното журналистическо попадение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако не гласуваме ВСИЧКИ, уважаеми КОКО,

  15 Май 2019 8:28ч.

  няма как да ги изринем от властта. Всеки от четящите / коментиращи тук трябва да убеди всички свои близки и познати да отидат и да гласуват за когото си изберат, освен за ТЯХ... Защото, който не използва правото си на глас оставя 'шампионите по изборни победи', (с нови маратонки или без), да му отнемат гласа...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разбира се, че Цветан Василев е прав

  15 Май 2019 8:44ч.

  Да, предоверил се е, но не се е предал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • https://bivol.bg/peevski-dubai.html

  15 Май 2019 8:45ч.

  Моля ви да проверите дали Пеевски ползва държавна охрана от НСО при тия воаяжи и какво струва това на българския данъкоплатец до сега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОКО

  15 Май 2019 9:01ч.

  Ако не гласуваме ВСИЧКИ, уважаеми КОКО, на 15.05.2019 в 08:28 ТОЧНО ТОВА Е МОЯТА ТЕЗА И ВЪВ ВСИЧКИТЕ СИ КОМЕНТАРИ ПРИЗОВАВАМ ЗА МАСОВО ГЛАСУВАНЕ, ЗАЩОТО ТОВА Е НАЧИНА НИЕ КАТО ОБЩЕСТВО ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИМ НА ФАЛШИФИКАЦИИТЕ, КОИТО НИ ГЛАСИ МУТРАТА ЧРЕЗ СВОЯ АВАТАР ЦЕЦО ТЪПАКА, ИНАЧЕ НЯМА ЛОГИКА ДА ГО ОСТАВИ НАЧЕЛО НА ИЗБОРНИЯ ЩАБ НА ОПГ ГЕРБ ПРИ ТОВА ТОТАЛНО О-ИРАНЕ. МАСОВО ГЛАСУВАНЕ СРЕЩУ ОПГ ГЕРБ!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това интервю е страхотно

  15 Май 2019 9:24ч.

  но то трябва да бъде излъчено по телевизията, в този му вид - всички ще се направят, че не съществува ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сферичен кон във вакуум

  15 Май 2019 10:14ч.

  Коментарът ми, че Василев и Пеевски са подставени лица, беше изтрит. Значи е вярно обратното - че те са реални играчи. Също като Валентин Златев, например.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • okj

  15 Май 2019 10:57ч.

  Е то е ясно че са подставени лица и пеевски , и бойчо , и василев. Тия зад тях дето сигурно и имената им не чуваме са намерили начин да оберат банката по схема подобна , но не същата както ограбиха населението при девалвацията на лева през 1996 и умишлено създодоха кредитните милионери. Държавата в лицето на най-висшите си чиновници най-активно подпомага грабежа , то от 1944 досега си тече непрекъснат грабеж .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • от 1944 досега си тече непрекъснат грабеж

  15 Май 2019 11:50ч.

  Точно така е. Затова населението на България нараства от 6 милиона през 1944 до 8,9 милиона през 1989 г., а от 1989 до 2017 г. намалява с два милиона. През 1990 г. България е на 27-мо място в света по качество на живота, а през 2014 г. - на 59-то място. Да живей демокрацията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • то от 1944 досега си тече непрекъснат грабеж

  15 Май 2019 11:50ч.

  "то от 1944 досега си тече непрекъснат грабеж", може ли и доказателства? Как се построяват още три Българии с грабеж?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска си задава въпросите?

  15 Май 2019 11:55ч.

  „Цацаров поиска от ДАНС всички сметки, инвестиции и имоти в чужбина на властимащите.“ Преди време стана ясно пак от Цацаров, че нито един суджук не е стигнал до Бойко Борисов. Сега ще стане, че нито един милиард не е стигнал до Бойко Борисов. Останали са му само нулите зад запетаята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жгв

  15 Май 2019 11:56ч.

  Националицация , измамническа приватизация, банка земеделски кредит, ктб...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калин

  15 Май 2019 13:53ч.

  Това интервю е поредното доказателсто за наглостта на Цветан Василев, не беше ли и той зависим от Пеевски, а и да дава интервюта, при положение че завлече толкова много хора с пари, някак си прекалено ми се струва. Защо не се върне в България и не отговаря първо за своите действия, после да коментира другите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Очакваме интервю

  15 Май 2019 14:07ч.

  и с Бареков с голям интерес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АРОГАНТ

  15 Май 2019 14:31ч.

  Сривът на КТБ беше предварително планиран. След като мутренското правителство на банкянския негодник изду КТБ като балон, дойде време той да се спука и парите да потекат към сметките на определените хора. 2014 година. Началото на лятото. Правителство на Орешарски. Организирани протести. Борисов се връща от посещение в САЩ инструктиран и нахъсан. Започва се подготовката за връщането му отново на власт. И той лично започва с безумните си и целенасочени изявления пред платените и услужливи медии за "фалит на държавата", как "една или две банки ще фалират", колко "зле е банковата система" и т.н. За около две седмици ТОЙ успя да изкара вложителите и ги подреди на огромни опашки пред офисите на КТБ. Уплашени, хората масово започнаха да си теглят депозираните в банката пари. Е, коя банка би издържала на такава брутална атака? Организацията, атаката и фалита на банката е дело на Борисов и няколко мутри около него, но лично ТОЙ носи вината за фалита на КТБ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вальо

  15 Май 2019 14:32ч.

  Цветан Василев явно живее в негова паралелна вселена, в която за фалита на пирамидата КТБ са виновни само Бойко и Пеевски! Ангелчето Василев не вижда своя вина! Нищо не казва, а и не е попитан как така в 21-ви век ТЪРГОВСКА банка може да придобие телевизия 7 и да я спонсорира щедро с над 300 млн. лева за кратък период от време!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитър

  15 Май 2019 14:41ч.

  Цацаров се подсигурява с база данни за светло бъдеще ! Пеевски е лицето, фасадата, видимата част от айсберга на мафията , кукловодите от ДС се крият зад широкия му гръб , естествено , че ББ е поставен от тях и работи за тях !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вили

  15 Май 2019 14:44ч.

  Василев ли няма да знае къде и с кого са далаверите, нали заради тях толкова време се спотайва в Сърбия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смях

  15 Май 2019 15:04ч.

  Поздравления за интервюто. Г-н Дачков, от цялото интервю и от дълбочината на блатото, в което е затънала България, а и всички ние, решението е само deus ex machina . Дай Боже, по-скоро дойде този момент.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Evelina

  15 Май 2019 15:26ч.

  Човече, заради такива като тебе държавата ни е на този хал! Айде, бегай се скрия някъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Vassil Zdravkov

  15 Май 2019 16:05ч.

  За мен е много странно, че в цялата тази дандания името на Симеон Сакс Кобург Гота не се споменава. А тази връзка обяснява много неща. И за Доган, и за Борисов, и за Пеевски. И за милиционерския кръг, за който говори Цецо. И за международните консултанти и одитори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Десо

  15 Май 2019 17:50ч.

  Тоя престъпник пак бълва глупости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Васил

  15 Май 2019 17:50ч.

  Цветан Василев колкото й дълги интервюта да дава и да демагогства, но никой няма да забрави, че направи от КТБ пирамида.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цветан Василев е абсолютно прав

  15 Май 2019 18:50ч.

  За съжаление.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за - Васил на 15.05.2019 в 17:50

  15 Май 2019 21:27ч.

  Василчо, не демонстрирай своята непросветеност. Пирамидата е тотално различно понятие и ако разни политици се опитаха да наложат такова мнение, те просто показаха, колко за нискочелни ни считат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТРОЛ в АТАКААА

  16 Май 2019 10:46ч.

  Ако пенсията ви е ниска , ако мякото ви е скъпо , ако колата не пали- винивният е Василев, виновен до доказване на противното. Кой е той да оспорва правотата на Негово Сиятелство, кой?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  16 Май 2019 11:54ч.

  Никога няма да разбера едно - как "Мистър Икономика", когото лансираха за велик банкер и много интелигентен човек (Люба Кулезич го похвали, че знаел 5-6 езика), може да влезе в съдружие с лице като Пеевски, по физиономическите признаци на когото веднага се вижда колко пари струва. На тези години и при такава позиция плюс съпруга професорка би трябвало да познава хората. да даваш милиони на такова чудо, думи нямам... пък и не само на него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В дъното на нещата е туморната политическа система в България - изкачване в йерарахията нагоре само срещу зависимости

  16 Май 2019 14:14ч.

  Така си беше и по време на соца - времето на ДС структурите и кариерна йерархия само срещу зависимост от нея. Сега надградиха тази милиционерщина... Вместо досиета - компромати. И подбор на кадри само от удобните зависими. Който държи архива с компромати, той властва, разграбва и загробва България! След него потоп! България под вода, под блатните водовъртежи... Без дъно! Ако има българи, които все още да плават над водата и са с гордо вдигната глава (без пороци и зависимости), но готови да се хванат за ръце, да пресушат блатото и тази смрад, да създадат градини вместо това, България може един ден отново да се заяви на картата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Буржуазното кривосъдие: Жената до Гешев е съдружник с ортака на Ваклин

  16 Май 2019 15:51ч.

  Жената до Гешев е съдружник с ортака на Ваклин https://frognews.bg/novini/jenata-geshev-sadrujnik-ortaka-vaklin.html Детелина Ханчева - жената, с която зам.-главният прокурор Иван Гешев живее на семейни начала, има обща фирма с ортака на основния свидетел по делото „Иванчева“ – строителният предприемач Александър Ваклин. Това се доказва по категоричен начин от преглед на редица документи от търговския и имотния регистри. От тях става ясно, че Детелина Ханчева и съдружникът й Марио Кръковски имат пряка и косвена връзка с Ваклин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никола Николов

  17 Май 2019 9:55ч.

  А може ли да съдим за Цветан Василев и по приятелите и добре платените му медийни защитници - Огнян Стефанов-Агент Академик, Любица Кулезич, Соня Колтуклиева...Слугинажът на ранния Бойко и Цвъ Цвъ. Нищо ново.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На Борисов много хора повярваха на времето

  17 Май 2019 14:11ч.

  Аз не съм от тях. Борисов излъга много народ и все още се намират хора да му вярват, а зависимите вече са доста също. Например държавните служители. Виждат, че положението е оакано, но службицата е ценна. А тия дето са се нагушили, те пък къде без връзките си? Трябва да се държат, иначе е колапс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Г-н Дачков.

  17 Май 2019 14:17ч.

  благодарност за интервюто. Не съдя кой крив, кой прав, но че тримата шишковци изработиха сценария и ограбиха банката - това стана пред очите ни. Интересна е фактологията в текста - едва ли някой я познава по-добре от г-н Василев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  19 Май 2019 20:24ч.

  Ако се приеме интервюто за поне 50% вярно, тайните служби, се оказва, че управляват чрез рекет и компромати. Това е отговора и на въпроса защо всички са послушни и какво ги принуждава. Властта се осъществява почти без намесата на пари, предимно чрез влияние и интриги, може би чрез споменаване на определени имена и контакти, чрез привидна защита на жертвата в определени моменти, когато искат да заобиколят закона. Всичко това е съвсем логично, навсякъде по света народите са се сдобили с тези "дълбоки държави", както вежливо се нарича една мафия, която не позволява да се случи истинска демокрация. За нас остава най-вече да разберем към кое международно лоби принадлежи нашия ченгесарски кръг, защото не вярвам да са национални величия. България от много години не е била самостоятелна, за да има самостоятелни служби (включително отклонили се от пътя). Вероятно това има връзка с големите "братя", исторически може да се очаква, че са връзки с Русия, а като се има предвид турската линия на ДПС и все по-наглата намеса на турски представители, може да са и такива... или пък други, които са някъде още по-високо в йерархията, наднационалното задкулисие на богатите фамилии. Не виждам как свалянето от власт на Борисов ще повлияе по някакъв решителен начин на тези процеси, дори да е оплетен в паяжината. Тук очевидно става дума за немалка мрежа от зависими, които са на ключови постове в бизнес, медии, съдебна система. И също както в борбата с италианската мафия, само едновременното ограничаване на множество такива участници, би довело до промяна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боримир

  19 Май 2019 20:27ч.

  Поредното поръчкото интервю, с което наглеца Цветан Василев се прави на невинен. Василев е управлявал КТБ еднолично и носи пряка отговорност за източването на пирамидата КТБ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  20 Май 2019 15:09ч.

  Че тя цялата финансова система е пирамида, Боримире, да не би зад всички хартийки и сметки по света да има покритие от злато на точно такава стойност? Ако сега кажем на всички правителства, вземете си хартийките, насечете златни монети, сребърни и т.н., както е било и ни дайте равностойно количество, ще им се намери ли толкова от благородния метал? Проблемът с Василев не е, че искаме той да излезе сух от водата, а да повлече и останалите, защото наистина би било голяма подигравка точно тези, които са най-виновни, да излязат и най-печеливши.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ясен

  20 Май 2019 17:03ч.

  Рано или късно Цветан Василев ще лежи в затвора... Ако властите у нас не успеят, ще го хванат сърбите за фалита на завода за стъкло!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добри

  20 Май 2019 17:46ч.

  Ей го пак тоя мизерник създава интриги от Сърбия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Васил

  20 Май 2019 22:09ч.

  Цветан Василев може да разправя много неща, но трябва да се има предвид, че с милионите в чували от КТБ живее на широко в Сърбия на гърба на вложителите на КТБ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Блага

  21 Май 2019 9:47ч.

  Браво, Дачков! Не че не знаехме за зависимостта на Боко от двамата дебели, но това, което излиза сега, е страшно! Особено тази фалшификация на записа! Може ли някой да сложи край на тази зависимост?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • [email protected]

  21 Sep 2019 18:39ч.

  ДОБРЕ ДОБРЕ !!!! Това е трансформация на живота! Казвам се Xavier. Аз съм от ИСПАНИЯ. Поради специфичен финансов анализ, договорът, който обработвах миналия месец, не вървеше по план. Затова реших да взема заем, но той никога не беше одобрен заради лошия ми кредитен рейтинг. Преди няколко дни една дама от моята организация дойде и ми разказа за ИСТИНСКА ФИНАНСОВА КРЕДИТНА КОМПАНИЯ онлайн с ниска 2% лихва и по-добра схема за плащане. И тя ми каза, че е била измамена няколко пъти, докато не е била насочена към ИСТИНСКА ФИНАНСОВА КРЕДИТНА КОМПАНИЯ. Тогава се свързах с тях на [email protected] и те ми дадоха заема. Много съм щастлив.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бонго

  05 Юни 2021 23:37ч.

  Наистина Василев не казва много нови неща, които вече да не са публикувани. Винаги ме е поразявало колко открито признава , че чрез КТБ е поддържал несъстоятелни медийни проекти като Тв7 (той споменава Кошлуков, но пропуска Бареков), и че цялата врътка с панамските дами е била, за да може той през КТБ да финансира Йончева (и пак Тв7), Не знам дали някой си дава сметка за думите му, че на практика излизало, че има съучастие в модела "Пеевски". Няма как той да не си е давал сметка за какво са служели тези вложения на Пеевски в медии, които сам Василев признава, че са губещи и изцяло финансирани от КТБ. Василев сам признава, че КТБ е била прасенце-касичка за него самия и за Пеевски в стремежа за медийно влияние и ерго за политическо влияние.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АРОГАНТ

  06 Юни 2021 13:19ч.

  "- Аз много бих искал… моята борба е да излезе истината за КТБ." ------------------------------------------------------------------------------------------------------ Истината!? Това е истината: Сривът на КТБ беше предварително планиран. След като мутренското правителство на банкянския негодник изду КТБ като балон, дойде време той да се спука и парите да потекат към сметките на определените хора. 2014 година. Началото на лятото. Правителство на Орешарски. Организирани протести. Борисов се връща от посещение в САЩ инструктиран и нахъсан. Започва се подготовката за връщането му отново на власт. И той лично започва с безумните си и целенасочени изявления пред платените и услужливи медии за "фалит на държавата", как "една или две банки ще фалират", колко "зле е банковата система" и т.н. За около две седмици ТОЙ успя да изкара вложителите и ги подреди на огромни опашки пред офисите на КТБ. Уплашени, хората масово започнаха да си теглят депозираните в банката пари. Е, коя банка би издържала на такава брутална атака? Организацията, атаката и фалита на банката е дело на Борисов и няколко мутри около него, но лично ТОЙ носи вината за фалита на КТБ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кара

  22 Авг 2021 11:48ч.

  Г-н Василев, защо не предоставите лично документи, които да потвърдят тезата ви, например в СГС????? Там Ви очакват от години. Вместо това се криете, плащате да не ви депортират, плащате на протестъри и правите интервюта при определени, част от тях платени журналисти / като Кулезич и Стефанов/ "журналисти", пишете против България и твърдите, че сте невинен за фалита на КТБ и хилядите измамени и ограбени българи. Ами, докажете го, ако можете, стига само празни приказки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи