Явор Гечев: В България няма показатели за каквато и да е продоволствена криза

Явор Гечев: В България няма показатели за каквато и да е продоволствена криза

Снимка: БГНЕС

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Министърът на земеделието Явор Гечев заяви, че в България няма показатели за каквато и да е продоволствена криза, но цените са високи, а заради развитието на военните действия в Украйна, не може да се правят дългосрочни прогнози какво ще се случва на пазарите. Министърът коментира пред журналисти в Асеновград, че подпомагането на земеделските производители по тази линия трябва да продължи поне до средата на следващата година, съобщава кореспондентът на БНР в Пловдив.

Министър Гечев подчерта, че в момента има затишие на пазара на зърнени култури и няма  заявяване на големи количества до края на годината.  

"Търговията в черноморския басейн се разглежда цялостно общо. Русия обявиха вече тръгване на пазара, като техните количества на пшеница тази година са рекордни. Затруднено е положението по отношение на Украйна т.е. ние продължаваме да сме солидарна държава и да осигуряваме включително транспортни коридори, което, разбира се, обаче оказва влияние върху българския пазар на зърнени култури".

Така например половината от слънчогледа, който влиза в Европа, се намира у нас. Досега са внесени 700 000 тона, но данните постоянно се променят, уточни Явор Гечев. Той подчерта също, че трябва да се прави разлика между първичен и преработен продукт. 

Той направи и прогноза за цените на олиото и хляба: "Моята лична прогноза е, че малко ще паднат цените по отношение на олиото надолу с вече по-масовата преработка и на нова реколта и на наличностите, които има тука в момента. По отношение на хляба, не мисля, че ще има значителни пазарни разлики".

Явор Гечев също така смята, че нулевата ставка на ДДС за хляба е добра мярка и трябва да се запази, докато не се постигне по-голяма устойчивост на икономиката.  

Източник: БНР

 

 

 

 

Коментари

  • Ще се появят. Когато започнат да затварят веригите

    17 Окт 2022 17:05ч.

    "Инвеститорите" рязко ще се евакуират, а цялата логистика на стоки и продукти от първа необходимост е в чужди ръце. Благата ще се окажат по-необходими на Запад

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма зер

    17 Окт 2022 18:03ч.

    април месец една баничка в павилионите пред .. беше 1.50, дега е 2.00, но е минала през д-р Емилова и е отслабнала 50%.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи