Явор Гечев: Коритата на реките не са били добре почистени

Явор Гечев: Коритата на реките не са били добре почистени

Интензитетът на дърводобива на мястото, където се е събирала водата, което е около 20 квадратни километра, няма прекомерна сеч. Това каза в предаването "Денят започва" на БНТ Явор Гечев, служебен министър на земеделието. Въпреки това е поръчана цялостна проверка от Агенция по горите и други институции. Ще се проверява и състоянието десет години назад и това как сечите влияят назад във времето. В проверките ще участват не само местни екипи. Явор Гечев допълни, че коритата на реките не са били добре почистени. Това е нямало как да спре бедствието, но превенцията е нужна, каза той.

При дърводобива има правило за 15 метра от страни на реките да не се пипа дървесината, но водата е била толкова голяма, че 15 км от населените места тази линия я няма и дървесината директно се е спряла в първите населени места.

"Това бедствие е в такива размери - колосални - 200 литра на квадратен метър за няколко часа", каза той.

Явор Гечев допълни, че коритата на реките не са били добре почистени. Това е нямало как да спре бедствието, но превенцията е нужна, каза той.

Вече е направена организация за обезщетение на земеделските производители. Унищожени са хиляди декари със зеленчуци, каза още министърът. От първия ден на бедствието има организация за земеделците, които могат да подават информация за пропаднали площи. На 100% пропаднали площи се плаща 80% от разходите, направени по технологична карта. Министерският съвет ще осигури необходимите средства.

Малките стопани също да описват щетите, каза още той.

Гечев успокои хората да не се притесняват, ако има загубени и наводнени документи за къщите им. От МЗ ще съдействат максимално на хората. 

Бедствието е локално и няма да се отрази на цените, търсенето и предлагането на зеленчуци, успокои Явор Гечев.

Той потвърди тезата, че е по-добре, че се е скъсала дигата около Калековец, за да не бъде залят целия Трилистник. 

Вижте целия разговор във видеото.

 

Коментари

  • nan

    05 Sep 2022 9:34ч.

    стига ве!?! не може да бъде...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    05 Sep 2022 13:44ч.

    Добро утро на вас, на синоптиците, на областните управители, на служба " бедствия и аварии", и на все обещаващите политици !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бандеровка

    05 Sep 2022 9:34ч.

    Няма сеч, чистено, но недочистено, обещание за компесации на щети, дрън-дрън всичко е наред, спете спокойно в калта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • климатограма

    05 Sep 2022 9:56ч.

    Количеството вода беше непосилно (средно 180 л на кв. м за по-малко от денонощие в районите на наводненията, което е една трета от годишната норма) - това е основният извод на ония, които умеят да следят климата. И после казвайте, че нямало глобално затопляне...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Глобалното затопляне" е религиозна секта, организирана с цел да създаде подходящ информационен фон за допълнително ограбване на света от едрия финансов капитал

    05 Sep 2022 13:46ч.

    Тази секта, която е пуснала пипала в академичните среди в цял свят само пречи на изучаването на климата. Той трябва да се изследва и изучава, за да го разбираме. "Глобалното затопляне" е внучето на пилотния проект "Озонова дупка над Антарктида". И двете са престъпление срещу човечеството, досущ като евроатлантизма и европеизма, които са от същата серия мероприятия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лъже

    05 Sep 2022 12:06ч.

    Триморски рече, че е заради климатичните промени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    05 Sep 2022 12:15ч.

    Реките са превърнати в сметища... пълни са с гуми до горе, няма нужда да се правим да две и половина. Всичко в държавата е такова!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    05 Sep 2022 12:23ч.

    Местните и го казаха... ежегодно са почиствани деретата... но от две години нищо не е пипнато.Благодарете на РРадев и Киртака. Отделно преди две години е включено в плана за възстановяване строителство на язовир и корекции по водосбора..... Кикито го е махнал от Плана и е насочил парите за батерии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи