Явор Гечев: Когато се наводнява пазарът, това не е справедливо нито за Украйна, нито за България

Явор Гечев: Когато се наводнява пазарът, това не е справедливо нито за Украйна, нито за България

Снимка: БТА, архив

"Ние не искаме спиране, искаме по-разумна цялостна политика на ЕС, която да отрегулира аномалиите на пазара. Това е коректно и към Украйна, и към България, и към всички. Ние нарушихме пазара, затова в момента има кризи. Ние не искаме просто затварянето на пазара, ние искаме механизъм". Това заяви пред БНР министърът на земеделието Явор Гечев. 

"Изчиствайки част от продукцията, която има на българския пазар, веднага да можем да вдигнем ние самите дадените бариери. Искаме механизъм, който да не наводняваме само източната част на Европа, а когато е пренаситен пазарът тук, то да имаме вътрешноевропейски механизъм , който да преместваме тези количества към по-вътрешни държави, към ЕС. Искаме отваряне на коридори, които да излизат извън Черно море, което в момента е проблемно. Ако в момента не вземем сделки, ако само спираме или отваряме - това не е достатъчно. И догодина пак ще си говорим за същите проблеми", обясни той в интервю за предаването "Неделя 150".

"В България има такива количества продукция в момента, че първо не може да се вдигнат цените. Ако вдигането е 1-2 стотинки на килограм слънчоглед, това едва ли ще се отрази по какъвто и да е начин. Няма никакви условия за вдигане на цената на хляба. Въпросът е, че жътвата идва, а в България има прекомерно големи количества на слънчоглед, на пшеница, на царевица, които ако ние не продадем, ще трябва да хвърлим продукция за няколко милиарда", предупреди министър Гечев.

Той припомни думите си от септември пред Съвета на министрите по земеделие в ЕС - че коридорите на солидарност не действат така, както се очаква. Още тогава искахме мерки, добави той и каза категорично:

"В един момент Полша просто затвори границите. Ние нямахме предварителна информация, въпреки че ден по-рано имахме среща на министрите от 5-те държави - Полша изненада всички. Ако не бяхме реагирали, това означава, че всички коридори, които бяха насочени към Полша, които са количества не по-малки от тези, които идват в Румъния и България, те щяха да се пренасочат към България. Списъкът на Полша, на Унгария съдържаше над 30 различни разновидности. Ние буквално преписахме техните списъци. Бърз анализ по отношение на това какво може да се насочи към България, което може да създаде локално пренасищане на пазара. Затова списъкът е такъв. Той по скоро беше глас към Европа, че много спешно трябва да се вземат общоевропейски мерки". 

Искаме постоянно действащ механизъм, категоричен бе Явор Гечев и обясни: "Когато се наводнява пазарът в пограничните с Украйна страни, които на всичкото отгоре взимат и по-малко субсидии, то не е справедливо нито за Украйна, нито за България. Това не е справедливо. Искаме механизми, които да изнасяме към трети страни. Русия в момента изнася много успешно сделки за почти целия свят". 

"Зърнопроизводителите искат по-високи цени, но това е пазарът. Ако искат значително по-високи цени, това няма как да стане, няма такива условия на пазара", смята той и призовава земеделските производители да използват този прозорец, който Българската държава и ЕС ще им даде за реализиране на продукцията. 

"Ако нямаме сделки с големи количества до 5 юни, след това нямаме да можем да направим много неща. Имаме няколко милиарда продукция, която ако остане в държавата, няма да е най-доброто нещо за икономиката. Интензивно продължаваме разговорите с всички".

България настоява за разум, за механизъм, който ни позволява да взимаме правилните решения, обобщи земеделският министър.

За цените на храните Гечев посочи, че едва ли  ще паднат толкова, за да догонят инфлацията. Обществото разбира мерките, смята той. Според него ако темата спре да бъде публична, цените ще се върнат на същото ниво. Бихме предложили на народните представители и законови промени, каза той.

За предложението за бюджет, Явор Гечев коментира: "Бюджетът е опит за презентиране на политиките такива, каквито ги искаха партиите. Бюджетът отразява почти всичко на това, което всички слушахме в кампанията. /.../ Този бюджет е направен като политики да улесни в крайна сметка партиите по отношение на тяхното решение. Това са техните политики, които те презентираха. Решението е тяхно. /.../ Всичко е в ръцете на народните представители. Затова са избрани, за да вземат конкретните решения и всички се надяваме те да са правилни. Няма как да реализираш в 3% дефицит и да направиш всички тези политики, които всички искаха. За съжаление, това уравнение не е решимо, поне от наша гледна точка. Дано НС да може да реши това уравнение". 

Не изгарям от желание да съм министър, отбеляза още земеделският минисър. 

"Не е лесно да си служебен министър в такава обстановка, в която има недоверие към политическата класа, след това има много рестрикции. Какъвто и да е бюджетът, ще е трудно. И да е 3%, и да е 6% дефицитът - парите няма да стигнат, за да могат да се правят догонващи на Европа политики, които да наваксват разликата. Такова е времето и трябва да се търсят и законови, и административни мерки, за да се правят реформи. Едно служебно правителство не може да прави такива реформи". 

 

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • Явор Гечев: ...., ще бъде трудно. Парите няма да стигнат

  23 Апр 2023 11:32ч.

  Наблюдателен факт: няма ГЕРБ -- няма пари за бюджета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдателен факт: Украйна паразитира върху нас

  23 Апр 2023 12:19ч.

  Друг наблюдателен факт: бившите българи емигранти, допуснати за кратко във властта отровиха непоправимо държавните финанси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  23 Апр 2023 14:15ч.

  ЕК да се погледне в правото огледало и ако може да вдене, какво огромно говно изтропа в Европа! Освен безплатното огъзване на Сащ, други постижения няма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи