Явор Дачков за смяната на 3 март: Човек се ражда на определена дата и това, че животът му минава кофти, не е оправдание да я смени

Явор Дачков за смяната на 3 март: Човек се ражда на определена дата и това, че животът му минава кофти, не е оправдание да я смени

3 март е рождената дата на Третата българска държава, изтъкна журналистът Явор Дачков пред бТВ.

Интелектуалци, политици и журналисти обявиха началото на подписка за референдум по въпроса да бъде ли 3 март национален празник на България. Сред присъствалите бяха евродепутатът Петър Витанов, историкът проф. Искра Баева, бившият председател на БАН акад. Иван Юхновски, юристът Явор Нотев, журналистът Явор Дачков. Целта е на първо място да се съберат 400 000 подписа, които са най-прекият, най-бързият и убедителният път за провеждане на такъв референдум, каза Нотев.

Инициативата им идва седмици, след като от „Шипка“ президентът Радев обяви: "Народното движение няма да допусне 3 март да бъде заличен, националната ни памет - изтрита, а българската държавност – разградена”.

„Евродепутатът Перът Витанов ме покани да участвам в тази инициатива. Без президентът да оглави политическа партия – не може да има такава. Не попитах Петър Витанов дали президентът е вдъхновител на инициативата, но се досетих. Очевидно двете неща са свързани, но това не е политически проект“, обясни в „Тази сутрин“ журналистът Явор Дачков.

„Моят мотив за участие в този комитет беше да се каже публично - „не“ на безобразния опит на „Продължаваме промяната“ да подменят националния празник на България“, категоричен бе Дачков. Той добави, че е несериозно една държава да сменя националния си празник през 30-40 години.

„Румен Радев не може да влезе в политиката, докато е президент. Кметовете зависят от централната власт и от парите от бюджета. Радев може да оглави проект след края на мандата си“, допълни Явор Дачков.

Според журналиста Асен Генов Румен Радев играе ролята на опозиционен лидер.

„Идеята за създаването на инициативен комитет за запазване или промяната на националния празник е един сценарий, който вече сме изгледали. Видяхме начина, по който Слави Трифонов влезе в политиката, скрит зад референдум. Този инициативен комитет е реализация на идеята на президента за т. нар. „народно движение“. Президентът прокарва разделителни граници. Ако президентът иска да се изживее като политически опозиционен лидер, единственото, което му остава, е да се оттегли от поста и да започне активен опозиционен и политически живот“, подчерта той.

„За мен и майката ми 3 март е хубава дата, защото съм роден тогава, но тя не е толкова безспорна от гледна точка на българската история. Инициативният комитет трябва да заяви – „ние реализираме политическите планове на президента“, каза още Асен Генов.

Човек се ражда на определена дата и това, че животът му минава кофти, не е оправдание да иска да я смени. 3 март е рождената дата на Третата българска държава, подчерта Явор Дачков.

Целия разговор вижте тук

Източник: бТВ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Ляв Нежен Демократ

    05 Sep 2023 13:29ч.

    Дори и евроатлантикът се ражда на определена дата, а това, че животът му се разминава с желанията му, не е оправдание да я смени, нали ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • е Що бе? Да вземаме пример от евроатлантическа Канада - ЕВТАНАЗИЯ му е майката на такъв кофти живот - когато те тресе депресия, когато нямаш пари да си купиш хляб - ей и докторите почнали да съветват болните да се лекуват с ефтаназия...

    05 Sep 2023 14:11ч.

    А този нов евроатлантически метод е особено полезен за такива като Асен Генов - като не ти харесва днешна България , ами направи си евтаназия - няма да страдаш, а и ще спестиш огромни страдания на няколко милиона българи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е в темата и коремата бре, Кулезич

    05 Sep 2023 17:00ч.

    поне малко да бе понаучил нещо от нея

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    05 Sep 2023 13:34ч.

    Яворе, независимото българско царство се ражда на 22.09.1908

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евронадзирател за еврокомисари

    05 Sep 2023 14:00ч.

    Комисарче, ако не беше 3 март 1878, нямаше да има 22 септември 1908 г. Но, разбира се, на гъзоблизалки като тебе това не им изнася!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ахам

    05 Sep 2023 14:21ч.

    А ако не беше 5 вековното робство, нямаше да има от трети март. А ако преди това не беше.... Глупав спор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кат има роби, дето чакат

    05 Sep 2023 14:35ч.

    Някой да ги освободи робското подчинение към султана се прехвърля върху руския цар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Позорният Берлински конгрес предопределил Балканските войни и ПСВ

    05 Sep 2023 16:20ч.

    Европейските дипломати целят намаляване на руското влияние на Балканите и преразглеждане на Санстефанския мирен договор, сключен три месеца по-рано, който е в противовес с подписаното между Русия и Австро-Унгария тайно Райхщадско споразумение. В заключение се подписва Берлинският договор, който предопределя подялбата на България и нейното разпокъсване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русофобска Европа = Англия, Франция, Австро-унгария, Италия, Германия + победената Османска империя

    05 Sep 2023 17:05ч.

    е била в готовност за Втора Кримска война срещу Руската империя, която не само освобождава от турско робство българския народ, но и му създава огромна за Балканите държава на две морета (Мизия, почти цяла Добруджа, Южното Поморавие, Софийският санджак, цяла Македония - Западна Румелия - с излаз на Егейско море, Горна Тракия и целите Родопи; общо над 170 000 кв. км.), която почти изцяло съвпада с етническите землища на Българската екзархия, признати от самата Османска империя със султански ферман. Следователно, Русия, без която днес нямаше да има България, на Трети март 1878 г. в предградието на тогавашния Истанбул - Сан Стефано (днес кв. Йесилкьой) - създава възможно най-добрата за българите държава - Сан-Стефанска България. Благодарение на Сан-Стефанска България българите имат своята вътрешно-легитимна национална цел - обединението на всички българи в една държава и последователно извършват нелегитимните според международното право актове на Съединението от 06.09.1885 г. и Самообявената независимост от 22.09.1908 г. ПРИЗНАТА ПЪРВО ОТ РУСИЯ, В НАРУШЕНИЕ НА ПОЗОРНИЯ БЕРЛИНСКИ ДОГОВОР, НАЛОЖЕН НА РУСИЯ ОТ БЪЛГАРОФОБСКА И РУСОФОБСКА ЕВРОПА И ДОВЕЛ ЕВРОПА ДО КАТАСТРОФАЛНАТА ПЪРВА СВЕТОВНА ВОЙНА, ВОСР, ВСВ И НЕЙНИТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЯ, НА КОИТО ДНЕС СМЕ СВИДЕТЕЛИ В РУСКИТЕ ЗЕМИ НА КВАЗИ ДЪРЖАВАТА "УКРАИНА"=ОКРАИНА. Самообявената независимост и самообявеното Царство България днес имат своите аналогии в Крим, ДНР и ЛНР, където за разлика от незаконните актове в земите на България, бяха проведени референдуми, на които с подавляващо мнозинство населението на бившата Автономна република Крим (днес Република Крим), на Донецка и на Луганска области (ДНР и ЛНР) се обявиха за Съединение с Руската федерация, като самостоятелни субекти в нея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво

    05 Sep 2023 13:37ч.

    на г-н Дачков!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • baba Pena

    05 Sep 2023 14:21ч.

    И от мен "браво" за г-н Дачков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дачков пак се излага

    05 Sep 2023 13:38ч.

    България не е родена на 3 март 1878 г. В Санстефанския договор никъде не се споменава България, българи, български. Вековната русофилска лъжа изживява последните си дни. Мръсните игри на граф Игнатиев скоро ще излязат от кориците на академичните трудове по история и ще стигнат до много по-широка публика. Само за това си струваше предложението за промяна на националния празник. А докато си спорим, Тагаренко може без много приказки да преименува любимата ВВС база на Резидента, носеща името на графа български душманин. Шоуто с реакцията на Мунчо ще мине по рейтинг високобюджетните бози по двете национални телевизии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дачков е много точен, а

    05 Sep 2023 14:01ч.

    а соросоидите, както обикновено, ближат атлантически задници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    05 Sep 2023 14:22ч.

    Чети бе човек. Чети. По-долу са ти дали линкове къде да четеш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дачков пак се излага 05 Sep 2023 10:38ч.

    05 Sep 2023 16:35ч.

    България. Гранична линия. Пространството на българското княжество е определено в общи черти върху тук приложената карта, която ще трябва да служи за основа на окончателното разграничение. Като се отделя от новата граница на сръбското княжество, граничната линия ще следва западната граница на Врянянската кааза до планинската верига Карадаг. Като завива на запад, линията ще следва западните граници на Кумановската, Кочанската и Тетовската кааза до планината Кораб; оттам – по реката Велещица до вливането й в Черни Дрин. Като отива на юг по Дрин и след това по западната граница на Охридската кааза към планината Линас, границата ще следва западните граници на кааза Корча и Старово до планината Грамос. След това през Костурковото езеро граничната линия ще стигне до реката Мъгленица и като следва нейното течение и мине южно от Яница (Енидже Вардар), ще се отправи през устието на Вардар и през Галико към селата Парга и Сарайкьой; оттам – през средата на езерото Бешикгьол към устията на Струма и Места и по морския бряг до Буругьол; по-нататък, вземайки североизточно направление към планината Чалтепе, през Родопската планинска верига до планината Крушово, през черните Балкани (Карабалкан), през планините Ешеккулачи, Чепелиу, Караколас и Ишиклар до реката Арда. Оттам граничната линия ще бъде трасирана по направление на град Чирмен и като оставя на юг град Одрин, през селата Сюютли, Карахамза, Арнаутчени, Акарджи и Енидже, до реката Теке Дереси. Като следва течението на Теке Дереси и на Чорлу Дереси до Люле Бургас и оттам през реката Суджакдере до селото Сергюен, граничната линия ще мине през височините направо към Хаким Табияси, където ще достигне Черно море. Тя ще остави морския бряг при Минкалия и следвайки южните граници на Тулчанския санджак, ще достигне Дунава над Расово.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И още

    05 Sep 2023 16:41ч.

    Числото на руския окупационен корпус не може да бъде повече от 50 000 души; окупираната земя ще плаща разноските за поддържането на тази войска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А също и

    05 Sep 2023 16:42ч.

    Количеството на годишния данък, който България ще плаща на сюзеренния двор..., ще се определи чрез споразумение между Русия, турското правителство и другите европейски правителства...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Честито русороби

    05 Sep 2023 16:44ч.

    Празнувайте 3-ти март. Датата на подписване на договора за окупация на българите от Русия. Без мен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти си РОБ НА РУСОФОБИЯТА и ближеш хазарски задници

    05 Sep 2023 17:46ч.

    А всички, които сме посветени в историята знаем защо хазарите са русофоби. Със сигурност си готов да дадеш децата си на подготявния Антихрист, за да продължат твоето черно дело - да ближат на Антихриста задника. А ти, както се изразява еднин хабадски равин, ще се радваш! Наложеното от русофобска Европа + Османската империя разпокъсване на създадената от РУСИЯ ЦЕЛОКУПНА САН-СТЕФАНСКА БЪЛГАРИЯ НА ТРЕТИ МАРТ 1978 г., определи васалният данък, който васалното Княжество България, според РУСОФОБСКА ЕВРОПА = АНГЛИЯ, ФРАНЦИЯ, АВСТРОУНГАРИЯ, ИТАЛИЯ, ГЕРМАНИЯ + ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ, трябваше да плаща на султана, НО НЕ ПЛАТИ!!!! След самообявяването на 22.09.1908 г., в нарушение на Международното право (Берлинският анти-български и анти-руски мирен договор от 13.07.1978 г.) на Царство България, включващо васалното княжество България и все още турската провинция Източна Румелия, същото е признато първо и единствено от Руската империя!!!! Турция заплашва, че ще окупира своята провинция Източна Румелия, ако Царство България не изплати дължимия от Княжество България васален дълг! РУСИЯ ЗАМЕНЯ ВАСАЛНИЯ ДЪЛГ НА КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ КЪМ ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ С НЕИЗПЛАТЕНИЯ ОТ ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ РЕПАРАЦИОНЕН ДЪЛГ КЪМ РУСИЯ!!!! Така васалният дълг на Княжество България е изкупен от Руската империя, която го разсрочва на годишни вноски за 40 години!!!! ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ ПЛАЩА САМО ДВЕ ВНОСКИ ПО СВОЯ ВАСАЛЕН ДЪЛГ КЪМ ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ, ИЗКУПЕН ОТ РУСКАТА ИМПЕРИЯ, С ЦЕЛ - ЗАПАЗВАНЕ НА ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА САМООБЯВЕНОТО И ПРИЗНАТО ПЪРВО ОТ САМАТА РУСИЯ ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ, - В КРЕЩЯЩО НАРУШЕНИЕ НА БЕРЛИНСКИЯ МИРЕН ДОГОВОР. След ВОСР от 07.11.1917 г.(25.10.1917 г. стар стил) правителството на Ленин анулира всички вземания и дългове на Руската империя към останалия свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Робе, робе...

    05 Sep 2023 13:38ч.

    Вас все освобождават, дават ви евтин нефт и газ, апартамент, кола, национален празник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По принцип тукашните комунета са си

    05 Sep 2023 13:40ч.

    За 9 септември.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А тукашните соросоиди като тебе

    05 Sep 2023 14:03ч.

    вечно ближат който задник им посочат от посолството!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Учим се от вас

    05 Sep 2023 14:32ч.

    45 г. Го близахте тоя съветски задник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Учим се от вас

    05 Sep 2023 15:01ч.

    Съветския задник го близахте пак вие, соросоидите, преди да се пребоядисате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А сега лижете и путинския срещу 4000 лв.

    05 Sep 2023 15:08ч.

    Рубладжийска измет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Александрова

    05 Sep 2023 15:36ч.

    Моето уважение към Явор Дачков!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    05 Sep 2023 16:16ч.

    А сега лижете и путинския срещу 4000 лв. 05 Sep 2023 12:08ч. Тая опорка е стара, ама като ви липсва въображение..... Касата на "Козяк"още ли е затворена? Сигурно са във ваканция, но нищо ти продължавай като се върнат ще ти платят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако я няма Русийката, Марийке

    05 Sep 2023 16:24ч.

    Няма да го има и тоя сайт и Дачков ще умре от глад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако я няма Русийката, Марийке 05 Sep 2023 13:24ч.

    05 Sep 2023 16:37ч.

    хахаха, ако я няма Русийката и ти ще умреш от глад...по кого ще плюеш тогава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    05 Sep 2023 13:55ч.

    Вторият журналист защо е поканен на разговора? Да играе опозиция и да заглушава думите на Дачков ли? Типично по еврогейски - когато темата не ги устройва докарват опозиция да говори отгоре и да заглушава, а когато ги устройва – може да доведат и трима "експерти" за по-голяма тежест.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    05 Sep 2023 14:04ч.

    Oнуфри, асенчо се оказа най-обикновен доносник

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Дачков пак се излага

    05 Sep 2023 14:05ч.

    https://vivafolk98.blogspot.com/2014/03/1878.html https://www.trakia.eu/2023/02/sanstefanski-dogovor.html https://www.hist.msu.ru/ER/Etext/FOREIGN/stefano.htm ... Аре. Отивам да си взема 4000 лв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма да ти дадат парите

    05 Sep 2023 14:23ч.

    Чл. 9. Количеството на годишния данък, който България ще плаща на Турция..., ще се определи чрез споразумение между Русия, турското правителство и другите европейски правителства...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чл. 8, ал.4

    05 Sep 2023 14:26ч.

    Числото на руския окупационен корпус не може да бъде повече от 50 000 души; окупираната земя ще плаща разноските за поддържането на тази войска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Познайте от три пъти

    05 Sep 2023 14:30ч.

    коя е окупираната земя. Как така братушки освободители, пък ни окупирали. На наша издръжка. И ни карат да празнуваме деня на подписване на договора за нашата окупация като национален празник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че в държавен архив

    05 Sep 2023 15:10ч.

    Още стоят документите за подкупите на Буров и Каравелов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    05 Sep 2023 16:07ч.

    До 11:23 А защо се налага на България да плаща данък на Турция?!?! Това не зависи от руснаците, а е наложено от Запада! Требе да се чете и за малко известните факти от историята ни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Явно си от функционално

    05 Sep 2023 16:25ч.

    неграмотните. Руснаците са го написали в чл. 9 на своя Санстефански договор - България ще плаща данък на високата порта (сюзеренния двор) или Турция, както по това време вече са наричали Османската империя и с каквото име империята е означена на няколко места в договора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чл. 8, ал.4 05 Sep 2023 11:26ч.

    05 Sep 2023 16:41ч.

    До пълното създаване на местна милиция, достатъчна да поддържа реда, сигурността и спокойствието, броят на която ще бъде определен по-късно със споразумение между османското правителство и руския императорски кабинет, руски войски ще заемат страната и ще подпомагат комисаря в случай на нужда. Тази окупация ще бъде ограничена също за срок от около две години. като ще цитираш нещо, цитирай го цялото, не вади част от него. Иначе му викат манипулация. :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прав си. Манипулация е.

    05 Sep 2023 16:49ч.

    А сега ми отговори дали не е манипулация това, че в нито един учебник по история (поне допреди 20-ина години) руската окупация, както е наречена в договора, се определяше като временно руско управление.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    05 Sep 2023 16:51ч.

    До 13:25! Пиша бавно, че да вденете, за какво иде реч! Всичко започна с Кримската война, в която печеливша е Турция. Но цената която плаща е непосилна за хазната й, защото за да победи са теглени много големи заеми от френски и английски банки. В резултат се налага нещо, като финансов борд на Турция. Банките си вземат каквото им е нужно, а с останалото турците да се оправят както могат. При освобождението ни Султана повдига напълно основателни претенции, за намаляване на дълговата тежест. Запада не позволява това, но задължава България да поеме част от тази дългова тежест. Това са именно тези 20 млн.златини лева. През 1908 г. младо турците обявяват че Османската държава не съществува. Това е и идеалния повод на нашите политици да обявят едностранно че спират да изплащат дълга на Османците. Това е висш акт от наша страна, но е шамар към банките на Франция и Англия, разбирай Ротшилд. Е, нацентриха ни го в Ньой!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пак жълтопаветни екземпляри

    05 Sep 2023 14:14ч.

    Като гледам, понеже няма БЪЛГАРИН, който да се заеме с това антибългарско дело по смяна на националния празник, наели някакъв циганин. То и по време на турското робство е било така. Като трябвало да се свършат някакви отвратителни убийства или издевателства на населението, което даже армията и башибозукът са отказвали да направят, са наемали цигански банди. Явно това е капацитета на родоотстъпниците от ДБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безмислени активности

    05 Sep 2023 14:20ч.

    При събрани 400 х.подписа за лева няма референдум. Защо да се събират следващи 400 х.? Правителството е съставено с измама, след фалшив вит, с участието на небългарски избиратели. Докога ще търпите това. А че си играят с димки, като 3 март, паметника и конституцията, това е за отклоняване на вниманието. Някой вижда ли голямата картина? Ужасен живот за българите в собствената им държава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хич не са безсмислени

    05 Sep 2023 15:14ч.

    В момента сме във война с назначените управници на територията, който не го е разбрал - толкова по-зле за него. Има много начини на действие, но този - "ми то не стана веднъж, що па да се пробвам пак, те пак ще го порежат" неминуемо води до поражение. Всяка активност, насочена в интерес на народа (включително историческата му памет) и срещу колониалната администрация, не може да е безсмислена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Според журналиста Асен Генов"

    05 Sep 2023 14:23ч.

    На тия в ьтв Асен Генов ли им е експертизата?! Боже, събери си телевизионните вересии от Отечеството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поздравления,

    05 Sep 2023 14:25ч.

    Господин Дачков! Достойна позиция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    05 Sep 2023 14:26ч.

    Според Асен Генов, Априлското въстание се е случило през 1886 г. Това мисля е достатъчно да се каже за него и хората, които подкрепят промяната на Националния ни празник. Може да го чуете в записа на 9:57.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • После му се обадиха

    05 Sep 2023 14:34ч.

    да му кажат вярната дата :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трябва да е рождения ден на

    05 Sep 2023 14:33ч.

    Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    05 Sep 2023 14:36ч.

    А защо не на Урсула или Байдън. Те са носители на новото, на евро-атлантическото, на ценности, които не за познати на хората до преди 15-на години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе, вече сме 2023 г.

    05 Sep 2023 15:11ч.

    Бе комуне. Свиквайте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "комуне"

    05 Sep 2023 16:03ч.

    ще викаш на баща си, твар жълтопаветна, жълтогащна и жълтоуста!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво, Дачков!

    05 Sep 2023 14:52ч.

    Асен Генов - "журналист"? Този изобщо работил ли е нещо? - цял живот е платен протестър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абсурдна подписка !

    05 Sep 2023 14:53ч.

    Абсурдно искане за “референдум” ! По същата логика на Дачков , все едно да правите подписка в семейството дали рождената ви дата да е истинската , или да е друга !? Въобще не може да се дискутира Национален празник , не може да се дебатира раждането на Съвременна България ! То е на 03.03.1878 и точка ❗️Всяко допускане на дебати по такъв факт е отваряне прозореца на Овертон. Волно или неволно Дачков и другите подписници - това правят .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дори вие, русоробите,

    05 Sep 2023 15:03ч.

    не бива да празнувате като национален празник датата на подписване на договора за нашата окупация. По-горе са ти цитирали любимия ти договор. Да. Договорът от Сан Стефано е договор за окупация на българите от Русия. Пише си го черно на бяло в чл. 8, цитиран по-горе. Не стига, че сме задължени да храним 2 години руската войска, но в чл. 9 са ни “уредили” да плащаме и данък на Високата порта. И това трябва да празнуваме на националния си празник. Перверзия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Максимум 2 години, бе троле,

    05 Sep 2023 15:15ч.

    четете го тоя договор, "до образуването на местна милиция", т.е. организирани местни въоръжени сили!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    05 Sep 2023 15:09ч.

    Затова, докато има такива като господина Асен Генов, да не се отказваме от провеждане на референдума! Иначе няма престанат с удобната дъвка за смяна на националния празник, която да се използва при всеки удобен случай за разцепление на народа ни! Да спрем завинаги тези глашатаи за смяна на националния ни празник за техни политически цели веднаж завинаги! Нека Народът реши!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Югоагент

    05 Sep 2023 15:13ч.

    Изпитвам съжаление за Генов. Ролята му беше на легнал полицай в разговора. Няма теза, нито идея, важно е да друса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак Маги

    05 Sep 2023 15:18ч.

    Държавата ни се ражда от пепелищата след вековно робство за първи път именно на 3 март! Това е Рожденият и ден! Останалите дати са следствие от този Ден, те е нямало как да се случат преди Него! Именно затова този ден, 3 март, е истинският ни Национален празник! Всяко друго твърдение е в полза на други интереси, но не на националния интерес на народа ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На 3-ти март

    05 Sep 2023 15:41ч.

    Държава НЯМА, а дори година след 22.09, Русия се разбира с османската империя и признава независима България

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • План

    05 Sep 2023 15:22ч.

    От гледна точка на формалната логика сте прав! Обаче! Страната е напълно смазана и в момента е превзета от външни сили. Директни чрез пратени и инсталирани техни хора, респективно купени или държани в зависимости искат да впишат в Конституцията един абсурден национален празник. Гласуват само една трета от избирателите, но две трети от гласовете са на хора, които са купени, зависими по различини начини, с емоционални отклонения или направо безмозъчни идиоти! Когато се опиташ да кажеш Вашето "То е на 03.03.1878 и точка ❗️", ще те погледнат безизразно в най-добрия случай. По-вероятно е да ти се изсмеят нагло! После ще свършат пъкленото си дело! Какво правиш в тази ситуация?! Скръстваш ръце? Продължаваш да крещиш: " ... и точка ❗️". Не става, колега! Действаш! В рамките на закона!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хлъзгав

    05 Sep 2023 15:34ч.

    Васил Василев изтъкна, че хипотезата 80 % от гражданите да подкрепят на референдум 3-ти Март е напълно реалистична. Последици? Сглобените заминават веднага в канала! Интуицията на БХ пак сработи и даде заден! По темата е много лесно да се формулира така въпрос, че после да не могат (както при еврото) да го бламират и сега да сме на хлъзгавата почва при КС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    05 Sep 2023 15:48ч.

    На 3 март е подписан Санстефанският мирен договор, с който България отново съществува като държава. Последвалите след това процеси който както иска да разбира, факт е, че Русия малко по-късно помага да си изградим и администрация и след 1 година се изнасят. Толкоз по въпроса. Не бях чувала името на Стефан Стамболов до 10-и клас, не знаех как е организирано Съединението, много работи не знаех... Най-свестните учители по история ни отвориха очите, познайте в коя гимнацзия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колкото Кирчо и Кокорчо

    05 Sep 2023 16:36ч.

    са прихванали от Харвард, толкова и ти си прихванала от най-свестните учители. Нито мисълта ти е мисъл, нито приказката ти е приказка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой е Стамболов

    05 Sep 2023 16:44ч.

    Тъмна и продажна фигура. Като водач на Комитета в Румъния не прави нищо за добрата подготовка на Априлското Въстание. То избухва там, където на място им ентусиасти и герои посветени на въоръжената борба - Пловдивски Революционен окръг на Волов и най вече заради Бенковски !? Къде е Стамболов ? Няма го ! Когато въстанието е потушено, той се крие като мишка в мазета в Търновско. После най-нахално се връща в Румъния и ПАК започва да хвърля “революционни лозунги” . Братя , дайте да дадем ! … започва Войната през 1877. Къде е Стамболов ? Да не мислите че е в редиците на Опълченците ? Редом с другите поборници и четници, останали живи след Въстанието ? Ни най-малко. В тези исторически моменти Стамболов се занимава с търговия в Османската империя. Купува и продава гранясала сланина… После става политик, нормално?Довежда за цар педераса Фердинанд. Иска да се върне османската войска в княжеството. Изобщо гадина. Не случайно му разцепват сифилистичната кратуна .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С референдумите

    05 Sep 2023 16:21ч.

    е добре да придобием опит. Според мен трябва да се започне с отмяна на идиотското правило изискващо 400 000 подписа към момента. Предвид стопяването ни, едно число 100 000 изглежда прилично. За мен най-смисленият референдум е за числеността на парламента. После дали да е двукамарен. Че с тия събирани от кол и въже негодници ще закъсаме съвсем. И референдум за мажоритарни избори в един тур, щом толкоз лалугерите бягат от Мажоритарни избори. Това са важните въпроси според мен. Докато сульо и пульо нахълтва в парламента и пазари правителство, не можем да очакваме да се защитават националните интереси и че някакъв надут пуяк посланик ще мълчи и няма да си вре гагата де не му е работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    05 Sep 2023 16:29ч.

    Аааа, в дълбока грешка сте господин Дачков! На определени хора, когато им се случат кофти работи и получат кофти печат в паспорта, което им пречи да "заработват" знаете ли какво правят? Явяват се в съда с необходимия брой свидетели, които твърдят, че майката на човека с кофти преминаващ живот е сбъркала! Не била го родила на датата в акта му за раждане, а на друга! Човекът получава ново егн, ако иска си сменя имената, след което става нов човек! Съответно с нови чисти документи и запрашва да "заработва".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нека има референдум

    05 Sep 2023 16:32ч.

    Само така на голям брой българи могат да бъдат отворени очите за 135-годишните лъжи за “освободителката”, “братушките” и останалата помия, с която са промивани мозъците и съзнателно са отродявани поколения български ученици и студенти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Ржевски

    05 Sep 2023 16:45ч.

    На който не му харесва знамето на България, народната музика го дразни, не му харесва националния празник, не му харесва народната ни връзка с други славянски народи - ще е най-добре за него и за нас да си хване куфара и да заминава за друга държава. Иначе тук само ще удря греди. Няма да ни направите американци, набийте си го в не-острите глави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русофобите

    05 Sep 2023 16:53ч.

    ще ви надживеят. Иде краят на 135-годишното руско иго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ни лук ял, ...

    05 Sep 2023 16:55ч.

    На президента не му пука нито за 3 март, нито за 24 май! Той ще използва спора, яхвайки наивните националисти и русофили, за да се намести в политиката! Жалкото е, че иначе умни и начетени хора му се връзват на юнашките призиви и вдигнати юмруци! Отново обединителят разделя нацията и противопоставя хората за лична облага , под диктовката на менторите си от ДС!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И за да приключим

    05 Sep 2023 17:00ч.

    с института велико народно събирание, щото количеството депутати въобще не гарантира качество, най-важните проблеми на държавата е по-добре да се решават с референдум, включително и закриването на ВНС. С Конституцията ще имаме проблеми. Нека да се пипа и се отстраняват проблеми, но с 3/4 мнозинство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Простия Киро: Моята воля за Сарафов е под всякаква критика!

    05 Sep 2023 17:02ч.

    Асен Генов керамиста политически анализатор? Да, и то много добре платен, защото мозъка му блика от ушите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантически идиоти!

    05 Sep 2023 17:11ч.

    Асен Генов журналист? Това виц ли е? От кога керамичните технолози изучават журналистика? Чисто и просто той е обикновен хрантутник на ПосолствоТО!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дачков

    05 Sep 2023 17:22ч.

    пък много убав. От пръв пропагандатор на Костовата политика преди време, днес апологет на Путин. Как да не повярва човек, че го прави само за пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    05 Sep 2023 17:19ч.

    Много трол, много нещо! Явно са ви увеличили надницата с 1-2 лева!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нови избори

    05 Sep 2023 18:33ч.

    Без гласуване от чужбина. Това е решението! А не дълги и безмислени референдуми по настоящите закони. Когато се спре вота от чужбина, ще може да се установи ред и справедливост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нови избори …Без гласуване от чужбина.

    05 Sep 2023 18:43ч.

    Та пак да си изберете Славчу Чалгаря или Кирчо Тъпото ? Абориген.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я да питам!

    05 Sep 2023 22:15ч.

    Великите русофобски и българофобски сили (Англия, Франция, Австроунгария, Италия, Германия + победената Османска империя, като са били толкова велики, добри и загрижени за българите, защо не само че не са ги поканили на Берлинския конгрес, така както са поканили гърци, румънци, сърби и черногорци, ами са взели че са разпокъсали на пет (5) парчета създадената на 03.03.1878 г. от лошата Русия Сан-Стефанска България (с излаз на Егейско и на Черно море и с територия над 170 000 кв. км.), като една част са дали на Румъния (част от Южна Добруджа), друга част са дали на Сърбия (Южното Поморавие), трета част са оставили под ТУРСКО РОБСТВО (Западна Румелия = Македония, заедно с излаза на Егейско море), четвърта част са оставили на Османската империя като автономна османска област (Източна Румелия) и едва на петата част – на Княжество България - са дали това, което братска Русия налага на победената Османска империя със Сан-Стефанския мирен договор за ЦЕЛОКУПНАТА САН-СТЕФАНСКА БЪЛГАРИЯ!? Въпросът е риторичен. Освен 200 000 руски воини, които на бойното поле, от измръзвания, рани и петнист тиф дават живота си в Руско-турската Освободителна война (на Балканския и на Малоазийския фронт) за свободата на българите, колко англичани, французи, австроунгарци, италианци и германци загинаха за свободата на България? Един, двама, пет, 50? Или НУЛА?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи