Ясен Тодоров: Взривното устройство е било за убиване, не за сплашване

Ясен Тодоров: Взривното устройство е било за убиване, не за сплашване

Снимка: БТА, архив

Атентат и опит за убийство - това потвърди заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров в предаването "Денят започва" на БНТ случилото се вчера с кортежа на главния прокурор Иван Гешев. Тодоров каза още, че се работи по всички възможни версии след взрива. Той беше категоричен, че за да се стигне до тук със сигурност има пропуски на службите. Според него, взривното устройство е било за убиване, а не за сплашване. 

"Това е мнението на специалистите и експертите от Специализирания отряд за борба с тероризма. Неофициално е взето и становището на водещ световен експерт по антитероризъм и взривове. Ако се наложи в хода на разследването официално ще се поиска помощ от такива специалисти, ако не се справим със силите и средствата. Макар и в начална, разследването е в много напреднала фаза. Работи се по всички възможни версии", поясни Ясен Тодоров, зам.-директор на Националната следствена служба.

Според прокуратурата, данни от разследването няма да бъдат изнасяни - това може да се прави с разрешение на наблюдаващия прокурор, каза още Тодоров и допълни: "По първоначални данни, това е 3-килограмов тротилов еквивалент, насочен взрив с осколки. Доста професионално изпълнение, защото автомобилът, с който се е придвижвал главния прокурор, взривът е задействан точно тогава, когато минава автомобилът покрай него. Със сигурност това е планирано мероприятие, подготвяно много дълго време с няколко участници".

Той нито потвърди, нито отрече информацията от вчера, че по друг маршрут има намерено друго взривно устройство.

"Подготовката е била много сериозна, защото е уцелен един такъв момент, в който може би и самата бдителност около главния прокурор е била намалена. Предния ден се връща от Украйна, вижда се за кратко със семейството си и на следващия ден пътува за Турция, този ден е празничен и... За да се стигне до този взрив, явно има пропуски на много места", допълни Ясен Тодоров.

Според него, ако вчера главният прокурор не се е движил с брониран автомобил, днес ще е трябвало ВСС да свика извънредно заседание и да открие процедура по избор на на нов главен прокурор. Днес ще се извърши повторен оглед на местопроизшествието, ще се направят експертизи и нов оглед на автомобила, добави Тодоров. 

Вижте целия разговор във видеото

Източник: БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Рене от съпротивата

    02 Май 2023 9:14ч.

    Гешев как е, успя ли да поспи поне малко след този армагедон дето се случи, цяла нощ съм палил свещи и повтарях молитви за закрила? ПП Ало тамгочитата спрете с цирка, не сте интересни досадните сте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • то е ясно като бял ден

    02 Май 2023 9:24ч.

    В правото и разследването на престъпления има един основен принцип - КОЙ ИМА МОТИВ. Да погледнем какво става в страната. От вън непреодолим фактор ни нарежда да се състави правителство от ГЕРБ и ПП-ДБ. ПП-ДБ поставят абсолютно условие за това нещо, да го няма Гешев. ГЕРБ не искат да го жертват. Следователно възниква огромен проблем и няма правителство. Тук на помощ идва чичко Сталин със своята крилата фраза " Има човек-има проблем, няма човек-няма проблем". Така че, то е ясно кой е поне наредителят, а за конкретният извършител няма значение - те винаги са поръчкови. А за тезата на една умнокрасивитетна патица, че било инсценировка, може да се каже, че е налудничава, както всичко при умните и красивите от ПП-ДБ. Инсценировка се прави, когато "случайно" ти не си в колата, когато "случайно" устройството избухне преди или след колоната, когато "случайно" ти си разменил автомобилите и т.н. Инсценировка с взрив срещу жена ти и децата ти, който подмества колата със своята мощ, не може да има. Има го в главите само на умните и красивите дебили - може би за да замажат следите на истинските извършители.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ахааа

    02 Май 2023 9:54ч.

    Никога ,никъде и по никакъв повод Сталин не е произнасял фразата, не е произнасял думите " Има човек има проблем . - Няма човек няма проблем" . И за това , докато е тази простотия ,тъпота и необразованост ,малката дивашка балканска територия ще потъва необратимо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Ахааа 02 Май 2023 9:54ч.

    02 Май 2023 10:15ч.

    тези "му думи" са от романа "Децата на Арбат" на Анатоли Рибаков. Има огромни съмнения, че някога Сталин е казвал на глас такова нещо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Топло

    02 Май 2023 10:19ч.

    Гешев очевидно е препъникамъкът за съставяне на правителство. Баце не би жертвал Гешев, защото той е последният му шанс, да не влезе в затвора. На кого не му дреме нито за Гешев, нито за Баце, но спешно трябва да докладва на началството, че в България вече има редовно правителство, което разполага с всички правомощия да изпрати войници в Украйна?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Простичък въпрос

    02 Май 2023 9:26ч.

    Какво прави “цялото семейство” в автомобил със специален режим и на какво основание? Прост съм бе, и за това питам по умните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    02 Май 2023 9:32ч.

    Щях да съм потресен ако някоя дръжка на микрофон зададе въпроса, защо семейството на този индивид използва обществен ресурс за частни цели в почивен ден, в случая кола на НСО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • коментар от “Афера”

    02 Май 2023 9:30ч.

    Каскета тръгнал на официално посещение в Турция с жената и децата си. Явно е било предвидено докато той ръси милиционерски мисли, жена му да отиде на пазар да си купи баклава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    02 Май 2023 9:34ч.

    Леко е съмнително по този път да стигне в Турция по светло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трябва да има дрескод за полицаи!

    02 Май 2023 9:32ч.

    Хубави, лоши по соца милицията беше най-малкото бръсната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То да е само дрескода. Глей:

    02 Май 2023 9:34ч.

    "Макар и в начална, разследването е в много напреднала фаза".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НИКИ

    02 Май 2023 9:37ч.

    с тия сачми за пътпъдъци като как ще убиеш още повече че колата е броне , КАТО ПРЪСКАЧКИТЕ Е И ТОВА

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като помена пръскачките,

    02 Май 2023 9:43ч.

    една пресконференция на Сийката Му би отговорила на всички въпроси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Ат.

    02 Май 2023 9:53ч.

    Що не покажат снимка на колата да видим каква е била непосредствената опасност! Да не се окаже, че по колата няма и пръст дори, да не говорим за поражения ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кадиров

    02 Май 2023 9:58ч.

    Путин виноват! При Брежнев, нямаше такива работи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отец Нафърфорий

    02 Май 2023 10:05ч.

    Стига с тия глупости бе, следствената служба! Не ставайте смешни с тая пиратка. Нали показахте снимка на петното обрулено трева, гаче ли магаре се е въргаляло, а не взривен тротил. И с тия три кг тротил избихте рибата? Имате ли дори малка представа от пораженията на взривен тротил, еле па 3 кг????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Галицин

    02 Май 2023 10:12ч.

    Айде ва,сериозно ли ва Ясен е.Язък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • fiba

    02 Май 2023 10:14ч.

    Усетил е Гешев че ще го похарчат, и взе да си създава ореол. Ходи в Украйна, ще арестува Путин, мафиотите са го поръчали. Все мероприятия в тази насока.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Явно не са повярвали, че ще арестува Путин

    02 Май 2023 11:10ч.

    Те цял газопровод за 19 милиарда долара гръмнаха посред бял ден, че с един Гешев да се церемонят. Но са се изложили рамбовците като кифладжии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Александър Лачев

    02 Май 2023 11:52ч.

    „Най-мразя да ме лъжат, а още повече – да ме вземат за прост шаран? За това не се сдържах? ?Офицер от запаса (инженерни войски) със сапьорски опит съм. Взривявали сме 100-ци килограми експлозиви. На учения (със зрив) сме изкопавали укрития за танкове. Горили сме на горски огън шашки (400г. тротилови пресовки). ? ? На изпит по изграждане на минно поле, така заблудих изпитващия, че когато посочваше къде съм сбъркал и трябва да ме скъса – завърши с ругатни, като разбра, че е стъпил върху (скрита от мен) противопехотна мина! ? Толкова с аргументите за извода ми по случая: ⚠️ Аматьорска работа на милиционер от Симеоновското у-ще. ⚠️ Взривът е предизвикан от експлозив (не повече) 400г. тротилов еквивалент. ⚠️ Поставен е за всяване на суматоха – извън пътя на банкет с обратен наклон, което отвежда силата на взривната вълна към гората, а не към пътя. ?? Всичко друго, което ще чуете е МАНИПУЛАЦИЯ‼️“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Богомил Бонев

    02 Май 2023 11:55ч.

    Все по-ясна става целта на инсценировката „атентат“, в която участват и трите национални телевизии. И в трите новините стигат до извод, че единствен въпрос е откъде е изтекла информация за маршрута. Заподозрени са НСО, които са подчинени на Президента. Ерго, Радев е пратил оня дрон, който следеше чекмеджето на Борисов, да следи Гешев. Че е инсценировка, няма съмнение. Ситуацията прилича на вица с Манго и Айшето. Айшето вика, Манго, детето глътна куршум. Ма не го върти към мене, ма, вика Манго. И тук така въртят нелепата инсценировка. Дали мишената да стане Радев, дали спасение на редник Райън, накъдето го завъртиш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ахааа на квадрат

    02 Май 2023 12:21ч.

    за същността на коментара от 02 Май 2023 9:24ч. няма абсолютно никакво значение кой е изрекъл фразата за човека и проблема - Сталин или Сталинка Георгиева. Коментарът е желязно логичен, но за това никой не казва "ахааа". Защото освен, че е дръпнал вярната струна, авторът явно е засегнал чувствителен жълтопаветен нерв. И реакцията не закъснява - също толкова безкомпромисно дебилна, колкото и тезата на умнокрасивата патица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    02 Май 2023 12:47ч.

    Този си няма елементарно понятие от тези неща! Ако взрива е за убиване, тогава взрива ще бъде истински и ще убие този за когото е предназначен! Този взрив е направил дупка колкото ако някой копне с мотика пет шест пъти! Такава дупка прави и артирелиския гръм, който е за празнични случай! Тука всякакви неграмотници пишат всякакви глупости!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи