Янев: Няма документ на НАТО и ЕС, в който да е използвана думата "война" за Украйна

Янев: Няма документ на НАТО и ЕС, в който да е използвана думата "война" за Украйна

 

Не използвах думата "война", а се позовах на един цитат, цитирах това, което каза президентът Путин и се позовах на факта, че използването на тази дума, на думата "военна операция" и всички атрибути на военното говорене трябва да е много специфично и много отговорно. Ако забелязвате никъде в официалния език и на НАТО, и на Европейския съюз няма документ, в който да е използвана думата "война". Трябва много внимателно да боравим с думите, защото след войната идва дипломацията. Идва начинът на решаване на проблема, който е възникнал".

Това каза военният министър Стефан Янев в тв предаването "Панорама" по БНТ.

"В качеството си на министър на отбраната имам отговорност към българските граждани. От една страна те трябва да бъдат информирани, от друга не трябва да бъдат плашени, защото всички наши оценки. Тази война в Украйна не носи пряка заплаха за територията на България в момента. Това са оценките, които са споделени и от нашите съюзници в НАТО", допълни той. "Правилният въпрос е как България може да защити най-добре националните си интереси. Да погледнем какво се случва. Без значение евфемизмите, които използваме за войната в Украйна, в крайна сметка не е най-големият проблем в момента. По-големият проблем е, че системата за международните отношения не работи, системата за сигурност е изчерпала своя потенциал да решава кризи от такъв порядък с дипломатически средства. Дипломацията се провали, след нея дойдоха военните действия, защото в историята на човечеството търсенето на начини за разрешаване на диспути до този момент води до тази практика. Ненамирането на решението на масата на преговорите води до намирането на военни решения каквото се случва и в момента. И нашето позициониране на международната сцена е много важно. Не съм съгласен, че има малки и големи на сцената, има искащи и неискащи, можещи и неможещи. За да бъдем искащи и можещи обаче трябва добре да формулираме националната си политика. В този случай България е заинтересована да се позиционира между държавите, които говорят, че състоянието на международната система, която не дава резултати и ако трябва да бъде променена по пътя на преговорите, то ние трябва да участваме в тях", каза още Янев.

"България няма по-твърда или по-мека позиция, има една позиция - в защита на националния ни интерес в рамките на НАТО, тъй като това е осъзнатият избор на България. Нашата позиция е съгласувана и добре разбрана, приета и до голяма степен копирана от други страни", категоричен бе той. И обяви наратива за българския батальон за нихилистичен. "Българската армия няма един батальон и има 6 сертифицирани от НАТО батальонни бойни групи. Няма нежелание чуждестранни войски от НАТО да влязат в България и това се знае от съюзниците ни. И в момента у нас има испански сили. Бойната група, която подготвяме, е отворена за участие на други страни", заяви той.

"България и в момента помага на Украйна, преди всичко с хуманитарна помощ", добави Янев.

 

Източници: "24 часа", БНТ

 

 

Коментари

  • здрави жилайм

    25 Фев 2022 22:06ч.

    А това, което се случва с България в кой документ е описано и какви думи или понятия са използвани?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вълчо Ватикански

    25 Фев 2022 22:11ч.

    националния ни интерес в рамките на НАТО, тъй като това е осъзнатият избор на България ----- това за "осъзнатият избор" е все едно че в някаква секта сме се вкарали. И Месията ни гледа, нъл тъй, Янев?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Vflkjx

    12 Май 2022 15:01ч.

    generic bactrim - <a href="https://bactrimx.store/">cheap trimethoprim</a> order sildenafil 50mg without prescription

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Attayu

    23 Юни 2022 20:31ч.

    accutane 40mg usa - <a href="https://risotretinoin.com/">accutane cheap</a> buy tetracycline 250mg generic

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Idzwsr

    25 Юни 2022 13:15ч.

    cyclobenzaprine online order - <a href="https://rpropranolol.com/">inderal 20mg for sale</a> inderal without prescription

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хахо Дзън

    25 Фев 2022 22:13ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=fi575J_wYdM - някакви коментари за тия хора?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • г-це, може ли да поискам ръката Ви от Вашите родители?

    25 Фев 2022 22:22ч.

    По същия начин Израел от години провежда военни операции в Ливан, Сирия и т.н., като се позовава на легитимна самозащита и без да обявява война. Никой вече не обявява война, това са отживелици. Важното е какво се случва в действителност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    25 Фев 2022 22:41ч.

    Г-н генерал. Въпреки някои мои предишни забележки аз ви уважавам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • война няма

    25 Фев 2022 22:59ч.

    Този човек май има акъл нищо,че е генерал ! Но Киро и патрона му Радев са отчайващо тъпи и невежи . Борисов е много по вътре в голямата игра . Янев мисли внимателно и задълбочено и това ми харесва. А Изглежда и обича България и Българите. Все пак да видим !!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре де, не е война

    26 Фев 2022 1:22ч.

    Братоубийствена операция да я наречем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Генерал Янев,

    26 Фев 2022 2:56ч.

    То и за бомбенето от НАТО на Югославия, та чак и на Горна баня, през пролетта на 1999 с обеднен уран няма документ с думата "война". Продажната Б(Б-то е недоразумение)НТ започваше новините си със заставка "Ударът"(?!) в Косово".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За военните престъпления

    26 Фев 2022 2:57ч.

    В Ирак (освен онази епруветка в ООН), Афганистан, Либия, Сирия не зная какви "документи" има. Въпросът е защо и докога шепа продажници, без допитване до българския народ, ни въвличат системно в мръсните игри и геноцидите на истинския си суверен, който Не Е Българският Народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    26 Фев 2022 7:05ч.

    Дамоклиевия меч ;Ултиматумът НАТО от 1997г ще е актуален след седмица две! Излизането ни от НАТО ще стане с РЕФЕРЕНДУМ!И ще има политическо пренареждане.Мисля Радев и Янев вече разбират.Та затова.А за ВОЙНА.Много удобно е да няма война!Развързва ръцете .Та затова/П.п. Ако мислите ,че се шегувам вижте желанието на Финландия и Швеция за в НАТО и коментара на М.Захариева./

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    26 Фев 2022 7:06ч.

    Атила и тук ли?Моля те!Знаем се,нали!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто Янев

    26 Фев 2022 8:45ч.

    Закеркенечил се е като костилка на .....! Да го махат веднага!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи