Янаки Стоилов: Все повече са неопитните депутати, които даже не разбират какво гласуват

Янаки Стоилов: Все повече са неопитните депутати, които даже не разбират какво гласуват

Все по-голям става броят на неопитните и недостатъчно подготвени депутати, които ентусиазирано навлизат, те даже не разбират какво гласуват и едва след няколко години започват опитите за корекции, но вече е късно. Това каза в предаването „120 минути“ проф. Янаки Стоилов, конституционен съдия, бивш служебен министър на правосъдието, както и един от най-уважаваните преподаватели в юридическите факултети на Софийския и Пловдивския университет.

„Има опитни политици, които са станали добри лобисти, и прокарват през законите, често в преходни разпоредби, изменения, които обслужват корпоративни интереси“, каза той.

По думите му политиката има нужда от обновление, но новите хора не трябва да са без професионална и обществена биография.

„Не може да разчиташ човек, който поне в една от тези две области, не е надминал средното равнище, в политиката да постигне това. И виждаме как сега ръководителите на партията мандатоносител - единият търсеше обяснение, че е загубил властта, защото го е свалило руското посолство, а другият, че не е успял, защото го е изоставило американското посолство“, добави проф. Стоилов.

Според него България ще има правителство, редовно или служебно.

„По конституция правителството е единственият орган, който никога не прекъсва своята дейност. Вероятно е по-добре да има редовно правителство, но бих обърнал логиката колко важно е да се решат няколко неотложни ключови въпроса, и ако правителството е в състояние да реши тези въпроси, например за устойчивост и достъпност на доставките от природен газ, на овладяване и даже намаляване на инфлацията, възстановяване на нормалния диалог – дипломатически и вътрешнополитически, заедно с още няколко банални задачи, тогава е по-добре да има редовно правителство", отбеляза Янаки Стоилов.

по думите му напоследък не само в Гърция, но и други държави използват техники за усилване на партията, спечелила изборите, за да може тя да формира самостоятелно или с друга подкрепа.

"Но това се появява през последните десетилетия, когато партиите все по-малко вдъхновяват, все по-малко се различават помежду си. Поради тази причина аз не съм привърженик на този бонус, който те получават, защото това не е решаване на проблема, а едно изместване на проблема. И виждаме, че дори в държави, които въведоха подобни мерки, отново се появява политическа нестабилност. Вижте в Европа как като домино започнаха да падат правителствата и странното е, че колкото по-крайни позиции заемаха в тази геополитическа ситуация, може да не е винаги пряката причина, но някак изостри ситуацията".

Той даде пример с Димитър Благоев, който основава партия и 25 години той разчита на просвета, организация, на трайно печелене на доверие, докато заеме мястото на втора политическа сила.

Не винаги стремежът към властта е това, което осигурява дълъг живот на една партия, каза проф. Стоилов.

"Появяват се не партии, а някакви проекти, които я изкарат един или два мандата и след това отиват в небитието. Това не е здравословно, хората се чудят на кого да дадат своето доверие. И вече се спори дали това да бъдат утвърдени партии или нови групи от хора, които се наричат партии", добави Янаки Стоилов.

 

Източник: бТВ

 

 

 

 

 

Коментари

  • Отвратен

    17 Юли 2022 19:18ч.

    На новите "покровители", които ги инсталират начело на партии и/иил да управляват държавата, не им трябва да разбират, а да изпълняват! Уви ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фегелайн

    17 Юли 2022 19:39ч.

    Не само това, неопитен, но не бяга от отговорност!!! Г-н Никой ще става министър-председател! Преди него беше един друг такъв. Преди това беше артилерист. И така нататъка. Тотални марионетки! Тука липсата на опит дори не е проблем, тия хора са неадекватни! Шофьор без книжка се качва да кара автобус със 6-7 милиона пътници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Райко Алексиев по 19-майския преврат

    17 Юли 2022 21:59ч.

    е писал нещо от рода на "разтурете партиите, докато партиите не са разтурили България". Същата история е била - синекури, шуробаджанащина, подкупи, рекети и т.н. Ама де го сега Величеството, де го закона всеки да си пусне гласа (поне по Чудомировски като дядо Рачо Чобанът).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напротив,

    18 Юли 2022 0:45ч.

    цитатът ти няма нищо общо със сегашната ситуация - променливите даже и партия още нямат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истинските

    18 Юли 2022 2:42ч.

    Наблюдавало се, че много младежи се интересували от политика. Което будило оптимизъм? Но 1990та, 1991 г., 100% от младежите се интересуваха от политика. Спомням си как брат ми навиваше нашите да гласуват за Желю Желев - съответно тоест СДС. Този ми брат по-малкият от мен, беше на 14 години. Настояваше за СДС защото всички младежи това искали. (45-ГОДИНИ СТИГАТ!.?)45?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Яаки Серилов

    18 Юли 2022 6:18ч.

    Тогава беше супер куул да си седесар и неформал. Скорпиънс врещяха за вятъра на промяната и подрастващите седесарки ногу лесно се навиваха и още по-лесно даваха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    18 Юли 2022 7:46ч.

    у-й-и-й-киндъ минъ и дъ ви кажъ:бг -уни-ту не е "квълитетну":и се зъвъртъ порочен кръг:лоши и прости професори>лоши и прости учители (без елементарна обштъ културъ)>недоброкачествени учиници>лошокачествени родители>селяндурски бит> безмозъчно колективно съзнание (казъх ли нешто)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Емил

    09 Фев 2023 10:28ч.

    И как точно и кой даде оценка на др.Янаки член на БСП и наследник на БКП като уважаван юрист и експерт .Такива кърлежи отломки на комунистическата напаст опорочиха прехода към пазарна икономика и го замениха с мутренския модел на Кремъл с бандитска соц перестройка с крадливи нагли мутри приближени до партийната среда на властта превърнали се в олигарси.Този безгръбначен партиен слугинаж от времената на комунизма не вирее в нормални държави по света там където го има там са най слаби икономики ,население с нарушени права,нисък стандарт на живот и почти никаква възможност за развитие в конкурентна среда .Типчния слуга на Кремълския режим

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи