Янаки Стоилов: Връчването на мандата не е някакъв годеж. Смущава ме лековатото отношение към целия процес

Янаки Стоилов: Връчването на мандата не е някакъв годеж. Смущава ме лековатото отношение към целия процес

"При връчването на първия мандат за първи път участваха хора, които не са от кръга на тези, които посочва Конституцията. Това не е някакъв годеж, в който освен младоженците трябва да бъдат и най-близките им роднини. След това кандидатът за премиер отива и връчва една папка, казвайки "ами тези хора по принцип би трябвало да са съгласни". После се оказа, че не са съгласни. Това не е някаква казарма, в която отиваш за две години и не можеш по собствено желание да излезеш", коментира пред БНТ конституционният съдия Янаки Стоилов.

"Смущава ме лековатото отношение към целия процес. Виждате, че част от тези, които подкрепиха промените въпреки и деликатно започват да се дистанцират от тях с фразите "ами те каквото дадат, ние това приемаме". Хора, които трябва да се придържат стриктно към Конституцията, като че ли я прилагат, когато на тях не им пречи", коментира в предаването "Денят започва" на БНТ конституционният съдия Янаки Стоилов. 

"При връчването на първия мандат за първи път участваха хора, които не са от кръга на тези, които посочва Конституцията. Това не е някакъв годеж, в който освен младоженците трябва да бъдат и най-близките им роднини. След това кандидатът за премиер отива и връчва една папка, казвайки "ами тези хора по принцип би трябвало да са съгласни". После се оказа, че не са съгласни. Това не е някаква казарма, в която отиваш за две години и не можеш по собствено желание да излезеш", каза Стоилов.

"През последните три, четири дни има някаква стабилизация. Това, което се говори общо взето се покрива с последващите действия, защото в предишния по-дълъг период това беше някакво надиграване между партньорите в коалицията, за да може всеки да извлече резултат , който смята за подходящ. Сега изглежда, че се отива към развръзка, към следващи избори", добави той. 

Янаки Стоилов коментира дали има достатъчно основания за избори 2 в 1 и дали е възможно такова съединяване.  "Според мен има повече аргументи изборите да се проведат на една и съща дата. Не само заради това, че повечето партии в парламента изразиха такова предпочитание. А и защото виждаме все по-тясната връзка между европейската и националната тематика". 

Стоилов определи като проблем дали избори 2 в 1 са възможни: "Все още са възможни, ако в следващите десетина дена, бъдат извършени тези формални действия, защото това трябва да направи възможно датата 9 юни. Каквито и да са изборите е добре кандидатите в тези избори поне да знаят с какво се свързва в българската история датата 9 юни".

Янаки Стоилов е обезпокоен от факта, че мнозинството от хората в страната не очакват, че изборите могат да променят съществено техния живот и да решат големите проблеми. "Всъщност сега президентът е по-затруднен, защото в промените, които се направиха, той трябва да премине през междинни действия, зависи от волята на други потенциално участващи лица". 

"Президентът е поставен в условията на обвързана компетентност той да избере един човек, но след това да получи списъка от този кандидат за министър-председател", добави Янаки Стоилов.

Източник: БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Веска

    28 Март 2024 14:56ч.

    Президентът не само, а всички българи сме поставени от такива условия, благодарение и на тебе. Нямали сме право на референдум! А имаме право само да гласуваме за тебе и подобия на тебе, за да ви хрантутим, дундуркаме. -" А и защото виждаме все по-тясната връзка между европейската и националната тематика ". Коя е тази "тясна връзка"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи