Ядосани от високите сметки за газ и ток германци заливат с обаждания колцентровете на фирмите за комунални услуги

Ядосани от високите сметки за газ и ток германци заливат с обаждания колцентровете на фирмите за комунални услуги

Последвайте ”Гласове" в Телеграм

Германци, ядосани от повишаващите се сметки за енергия, масово са започнали да се обаждат във фирмите за комунални услуги, за да изразят своето разочарование от тази ситуация, информира Ройтерс. 

Служителите в центровете за обслужване на клиенти на корпорацията Е.ОН (E.ON) и на други доставчици на енергия са принудени да се справят всеки ден с лавина от обаждания на хора, които настояват да узнаят защо сметките им изведнъж са скочили или искат да им бъде обяснено как да успеят да ги платят. 

"Обажданията на отчаяни клиенти в нашите колцентрове се увеличават", казва Ингберт Либинг, ръководител на Германската асоциация на местните доставчици на комунални услуги (VKU).

"Отчаянието на някои клиенти ги прави агресивни. Други се обаждат с разплакан глас и се нуждаят от психологическа подкрепа", споделя Либинг.

Докато цените на енергията в Европа се повишават заради намаляването на доставките на природен газ от страна на Русия след наложените й санкции поради военната инвазия в Украйна, германски доставчици на енергия прехвърлят на потребителите част от повишените си разходи. Те нарастват поради необходимостта от компенсиране на ограничените руски доставки чрез закупуване на по-скъпо синьо гориво от други източници, отбелязва Ройтерс.

И домакинствата, които имат дългосрочни договори за доставка на енергия, ще бъдат "ударени" от новата такса, която от 1 октомври потребителите на природен газ в Германия ще бъдат принудени да плащат. Тя е въведена, за да бъдат подпомогнати фирмите доставчици на природен газ. Те изнемогват поради скока на цените на синьото гориво, което внасят, пише Ройтерс.
 
Компанията за комунални услуги Е.ОН със своите около 14 милиона клиенти е най-големият енергиен доставчик в Германия. Тя обяви, че е увеличила капацитета на центровете си за обслужване на клиенти, за да се справи с нарастващия брой на обаждания от страна на потребители, много от които очакват сметките им да продължат да растат.  

"Много хора, като цяло, подценяват мащабите на енергийната криза и на свързаното с нея повишаване на цените", заяви пред Ройтерс главният изпълнителен директор на "Е.ОН Енерги Германия" (E.ON Energie Germany) Филип Тон.

Ръководството на Е.ОН е отказало на Ройтерс да разговаря със служители в сферата на обслужване на клиентите с мотив, че няма достатъчно персонал.

"Няма свободни служители, а ние се нуждаем от всеки един от тях, за да бъдат поети обажданията. Ако някой служител не е на работното си място, няма да можем да отговорим на всички обаждания на нашите клиенти", е заявил говорител на компанията. 

Домакинствата в Германия обикновено са обвързани с дългосрочни договори, в които цената на енергията е фиксирана за периода на тяхното действие. Много фирми доставчици обаче вече повишават тарифите на някои клиенти в зависимост от вида на договорите, които са сключили с тях. 

Комуникацията с клиентите относно повишаващите се цени е предизвикателство на фирмите за комунални услуги, смята Керстин Андрее, управляващ директор на Федералната бизнес асоциация на компаниите в сферата на енергетиката и във водния сектор.

"До голяма степен всички признават, че компаниите за комунални услуги не са причина за настоящата ситуация, но държат и тях отговорни за нея, защото чрез тези фирми лошите "новини" достигат до потребителите", добавя Андрее. Тя твърди, че много афектирани клиенти често изливат своя гняв върху служителите на колцентровете на компаниите или им споделят своите тревоги за бъдещето развитие на цените.

По-рано този месец правителството на Германия обяви пакет от мерки на стойност 65 милиарда евро в подкрепа на потребителите и на бизнеса поради увеличаващата се инфлация. Управляващите в Берлин планират да отпуснат финансова помощ на домакинствата, която да покрива стойността на "базово" количество електронерегия, колкото е необходимо за задоволяване на основните битови нужди.

На този фон почти 40 процента от хората в Германия предполагат, че няма да бъдат в състояние или ще им е много трудно да плащат сметките си за електричество и за газ през предстоящата зима, показват резултатите от проучване на германската обществена медия А Ер Де (ARD).

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • Truman

    18 Sep 2022 18:20ч.

    ..и все пак..да не забравяме, че Зимата..идваааа...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гинекократка

    18 Sep 2022 18:29ч.

    Баба Урси пак ще излезе и ще ни накара да се пожертваме, за да сразим льошия Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mathur

    18 Sep 2022 18:47ч.

    Вместо да излязат на улицата,тея дебили се оплакват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля Фанка

    18 Sep 2022 20:33ч.

    Оплакват се по телефона. Скопени немци - грозна картинка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има

    18 Sep 2022 18:53ч.

    Демокрация - заливат. В Матушката пращат момчета на война за маясэла на Путкин, убиват им ги и родителите им мълчат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кой ги убива, нали пак изпратени демократични момчета за деменцията Байдън

    18 Sep 2022 18:56ч.

    Изчезни с митотворчеството, пирмитив!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 18 Sep 2022 18:53ч.

    18 Sep 2022 22:37ч.

    Много грозно пишеш – неграмотно и скудоумно, ако изобщо знаеш тази дума. В този форум влизат други хора, те знаят за конткрактниците на Путин и много други неща знаят. Изчезни, че много мирише на духовна леш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Историк

    19 Sep 2022 1:21ч.

    Ако Русия наистина изпрати цялата си армия в Украйна и употреби цялата си бойна авиация войната ще свърши за 3 дни. Защо не го прави е друга тема. Това са реалностите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    18 Sep 2022 18:59ч.

    Що тия колцентрове не пренасочат обажданията директно на баба Усуши ? Путин няма как да им изпрати афтограф, но бабето може да им изпрати по една солидарна по-секси снимка със Зе, а тя като фон вместо украинското знаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какъв е проблема с обажданията?

    18 Sep 2022 19:49ч.

    Харчат си парите за телефон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Постоянно се пише за цените на ток и газ

    18 Sep 2022 19:54ч.

    Има логика, защото става дума за невъзможно да се избегнат разходи. Но … има и други разходи без които не може - ХРАНАТА. А тя поскъпна повече отколкото е поскъпването на горивата. По-малко се пише за храната, защото в нея влизат много продукти и трябва всички да се изброяват. Седмичните ми разходи за храна вече са двойно по-високи отколкото преди година. Лошото е, че поскъпването не спира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ковачев

    18 Sep 2022 22:24ч.

    В кой град си колега? Щото аз сън в Ханлвер , а вчера щвха да са изтрепят за айфон 14. Ква храна, кви 5 лева.!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Историк

    19 Sep 2022 1:23ч.

    Почакам малко да пообеднеят германците и като ти креснат под прозорците Чужденците вън друга песен ще запишеш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако искате да разберете

    18 Sep 2022 19:58ч.

    Защо не протестират, вижте как се обяснява ситуацията там от германци. https://youtu.be/5ORaTEVE4T4

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    18 Sep 2022 21:02ч.

    Властите обявяват всеки протестиращ срещу самоубиствените сметки и политики за екстремист.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    18 Sep 2022 21:10ч.

    И аз звъня на ВиК, ама не ми отговарят каките

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Конвергенция

    18 Sep 2022 21:11ч.

    Нали помните теорията за конвергенцията?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    18 Sep 2022 21:24ч.

    ..никога не съм си представял, че ще изживея отново края на 80те и началото 90те на 20ти век...през 21ви век....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи