Взривена е част от язовирната стена на Каховската ВЕЦ в Херсонска област. Русия и Украйна с взаимни обвинения за инцидента

Взривена е част от язовирната стена на Каховската ВЕЦ в Херсонска област. Русия и Украйна с взаимни обвинения за инцидента

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа рухна, а десетки селища по поречието на река Днепър в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна са заплашени от наводнение. Кметът на Нова Каховка Владимир Леонтиев съобщи в Телеграм, че горната част на ВЕЦ-а е била разрушена при нощен обстрел.

"Около 2 часа през нощта бяха извършени многобройни удари по Каховската водноелектрическа централа, които унищожиха това, което обикновените хора наричат ​​клапани. В резултат на това водата от язовир "Нова Каховка" започна да се изхвърля неконтролируемо надолу по течението", добави Леонтиев пред репортери.

По думите му няма непосредствена нужда от евакуация на жителите на Нова Каховка. Според кмета максималното ниво на водата ще е 4 метра.

Според представител на службите за реакция при извънредни ситуации, цитиран от ТАСС,  ударът по съоръжението вероятно е бил нанесен с реактивна система за залпов огън "Олха".

За разрушаването на стената потвърди и оперативното командване "Юг" на украинската армия, цитирано от агенция УНИАН. От въоръжените сили на Киев обвиниха руските войски, че са взривили язовира, и добавиха, че се изяснява степента на разрушенията, скоростта и обемите на водата, която изтича, както и районите на вероятното наводнение.

Руските медии от своя страна твърдят, че обстрелът е дело на Въоръжените сили на Украйна. 

Украинското министерство на вътрешните работи призова жителите на 10 селища на десния бряг на реката и на части на град Херсон да съберат необходимите документи и домашни животни, да изключат електроуредите и да напуснат района. Ведомството предупреди и за възможна вълна на дезинформация.

Украинският президент Володимир Зеленски пък свиква извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана, съобщи в Туитър секретарят на съвета Олексий Данилов. Държавният глава обвини Русия за разрушаването на съоръжението, и добави, че то е показало, че силите на Москва "трябва да бъдат изгонени" от цяла Украйна.

Разрушаването от Русия на стената на язовир "Нова Каховка" е "екоцид", но националните и регионалните власти работят за гарантиране безопасността на местните жители, написа в Телеграм началникът на украинската президентска администрация Андрий Ермак.

Той добави, че руските действия представляват и заплаха за намиращата се недалеч Запорожка АЕЦ, без да конкретизира. Представител на назначените от Москва власти в Запорожка област обаче отрече да има подобна заплаха.

В контролираната от Киев част на Херсонска област започна евакуация на населението от района на язовира. Украинските власти там съобщиха, че "водата ще достигне критични равнища до пет часа".

Междувременно ТАСС съобщи, като се позова на службите за реакция при извънредни ситуации, че от разрушаването на язовирната стена ще бъдат засегнати около 80 селища.

Язовирната стена на "Нова Каховка" е висока 30 метра и е дълга 3,2 км. Съоръжението е построено през 1956 г. по поречието на река Днепър като част от водноелектрическата централа "Каховка", предаде БТА.

Язовирът снабдява с вода Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., както и Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол.

Обемът на водата във водохранилището се доближава до този на Голямото солено езеро в американския щат Юта.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • nan

    06 Юни 2023 12:18ч.

    миналата година руснаците се изтеглиха от Херсон (прословутата украинска победа) именно поради опасността украинците да взривят стената. оказва се, че ген. Суровикин е бил прав, вземайки това решение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • миналата година руснаците се изтеглиха от Херсон

    06 Юни 2023 12:34ч.

    Договорнякът беше заради амонякопровода Толиати - Одеса, заграбен от любимия на търгаша Путин евреин-олигарх Фридман.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • борба

    06 Юни 2023 12:40ч.

    НЕЩАСТНИК, ОБЪРНИ СЕ КЪМ СВЕТОВНИЯТ ЛИДЕР В ПРОВОКАЦИИТЕ И ВОЙНИТЕ. СЛЕД ТОВА ИДИ ДО КОЗЯК И СИ ВЗЕМИ ХАПЧЕТО .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    06 Юни 2023 12:40ч.

    А помниш ли колко много предупреждаваха за опасностите и укрите,и европата,и сащисаните.А ония доволни кимаха и оставяха нацитата да продължават с обстрела.Е,успяха накрая,сега те ще му треперятМакар че има още за рушене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • борба

    06 Юни 2023 13:04ч.

    Борецо, кремълската говореща глава соловьов е руска мисирка! Чети патриотичните сайтове. ако ти е мила истината, гледачо на трибуквените кабеларки бтв, нтв и нова на ЦРУ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    06 Юни 2023 12:20ч.

    Естествено че руснаците са я гръмнали стената. За да създадат проблеми на водоснабдяването на Крим и да застрашат охлаждането на Запорожската АЕЦ която е под руски контрол. 100 процента е така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За пореден път терористичната Раша се доказва

    06 Юни 2023 13:08ч.

    Рашистите имат навик да атакуват "под фалшив флаг".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @За пореден път терористичната Раша се доказва

    06 Юни 2023 13:29ч.

    Ти въобще имаш ли мозък в главата си ? "Гост" е написал какви проблеми следват за Русия от разрушаването на стената, няма никаква логика руснаците да си ги причиняват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост иронизира,

    06 Юни 2023 14:20ч.

    а жълтопаветният лапнишаран под него пее омагьосан от наркомана Зеленски. С разрушаването на стената на Каховската ВЕЦ, Киев освен че оставя Крим без вода от Днепър, създава необходимите условия за украинска атака към Мелитопол и Бердянск, като залива позициите на руските войски на по-ниския ляв бряг на Днепър. Освен това, Киев създава реална опасност за ядрена авария в Запорожката АЕЦ, без да му пука за хората в Украйна, Русия и в Европа, но чрез лъжливите западни медии ще раздуха истерията, че Русия е виновна, за да вдигне още повече градуса на противопоставяне НАТО - Русия, да получи още помощи и оръжия и да се задържи на власт. За какво му е тази власт? - Не на него - на неговите кукловоди от юдео-талмудската секта на ционистите, тези, които са си поставили за цел до 2049 г. да създадат върху териториите на Днепропетровска, Запорожка, Херсонска, Николаевска и Одеска области +Крим нова талмудо-ционистка държава, която антихристите вече кощунствено са я нарекли с името "Небесен Ерусалим", на тях им е нужно. (Небесният Ерусалим от "Откровение" на св. апостол Йоан.) А след това, видно от изявлението в you tube на самодоволен равин на талмудо-ционистите в Украйна, на всеки от 600-те хиляди "праведни евреи" ще се паднат по 2800 роби, на които крале, президенти и министър-председатели ще се надпреварват да им целуват пантофите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Подобни бедствия са били прогнозирани при проектирането и строителството на Запорожката АЕЦ и това рашистите много добре го знаят:)

    06 Юни 2023 19:37ч.

    Експерти на МААЕ следят ситуацията в Каховската ВЕЦ. Според тях преки рискове за ядрената безопасност на Запорожката АЕЦ няма. Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на концерна "Росенергоатом", също каза, че рисковете за АЕЦ са минимални и няма основания за безпокойство. Подобни бедствия са били прогнозирани при проектирането и строителството на АЕЦ. Липсата на заплахи за АЕЦ потвърди директорът на централата Юрий Черничук. Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси съобщи за спад на нивото на водата в резервоара за охлаждане на АЕЦ. В същото време Ренат Карчаа заяви, че водата в басейните на ЗАЕЦ не се използва за охлаждане на реакторите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За водоснабдяването на Крим рашистите са се подготвили

    06 Юни 2023 19:41ч.

    Както отбеляза кметът на Нова Каховка, разрушаването на станцията ще доведе до известни проблеми с доставката на вода до Крим. Губернаторът Михаил Развожаев на свой ред заяви, че повредата на водноелектрическата централа няма да се отрази на водоснабдяването на Севастопол, тъй като градът използва собствен резервоар, водните запаси в него са максимални. Според ръководителя на Крим Сергей Аксьонов няма заплаха от наводнения на полуострова, има риск Северно-Кримският канал да стане плитък, но в района има достатъчно водни запаси. Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков заяви, че Крим е подготвен във водоснабдяването без Севернокримския канал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мозъкът

    06 Юни 2023 19:43ч.

    Пробивът и неконтролираното изпускане на вода няма да могат да повлияят критично на отбранителната линия на руските сили в района, въпреки че част от укрепленията "ще трябва да бъдат преместени“, заяви военният експерт от т.нар. ЛНР полковник Виталий Киселев .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Една от целите на Русия е да попречи на украинските сили да прекосят река Днепър

    06 Юни 2023 19:46ч.

    Заместник-командирът на бригада "Дон" отбеляза, че въоръжените сили на Украйна напускат устието на Днепър след пробива на водноелектрическата централа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Друга цел е тормоз над гражданското население на Украйна

    06 Юни 2023 20:00ч.

    Унищожаването на язовир "Нова Каховка" става на фона на ескалацията на насилието в Украйна и съответства на стратегията на руския президент Владимир Путин за нападения срещу граждански обекти. Рашистите не се влияят от това, че унищожаването на гражданска инфраструктура представлява военно престъпление. За рашистите хората са КОНСУМАТИВ и средство за постигане на порочните им цели. Около 16 хиляди души на десния бряг на Херсонска област се оказаха в критичната зона. Към 10.00 часа в Херсонска област вече са евакуирани 742 души. Подразделенията на Националната полиция и Държавната служба за извънредни ситуации на Херсонска област бяха вдигнати по тревога за евакуация на цивилното население от потенциални зони на наводнение на десния бряг на река Днепър, предава РБК-Украйна. В зоната на потенциално наводнение на десния бряг са селата Николаевка, Олговка, Лево, Тягинка, Понятовка, Ивановка, Токаревка, Приднепровское, Садовое и отчасти град Херсон. Към 7:30 ч. са напълно или частично наводнени следните населени места: Тягинка, Лвов, Отрадокаменка (Бериславски район). Ивановка, Николское, Токаревка, Понятовка, Белозерка, микрорайон Остров (област Херсон). Андрей Алексеенко, председател на правителството на окупираната от Русия част на Херсонска област, свидетелства на свой ред, че в зоната на наводнението попадат 14 населени места, в които живеят 22 000 души. Той допълни, че нивото на покачване на водата под ВЕЦ-а е от 2 до 4 м, което не застрашава големите населени места надолу по течението. Нова Каховка е изцяло под вода. По-рано нивото на покачване на водата в селището достигна 10 м, крайбрежните зони на близкия Днепър и Корсунка са наводнени. Жителите на около 300 къщи, разположени на брега на Днепър, са евакуирани. Започнала е евакуация и в някои населени места в градския район Новокаховски, предава ТАСС. Значи, рашистите са се подготвили за евакуация на "своите", но украинците е трябвало да евакуират по спешност хората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе, зомби окраински,

    06 Юни 2023 22:22ч.

    десният бряг на Днепър е висок, а левият е нисък. Кой тормози рускоговорящото население в Херсонска област, неразделна част от Руската федерация? Укро-нацистите събориха язовирната стена на Каховското водохранилище с тройна цел: създаване на условия за тяхната така наречена "контратака" в направление Мелитопол-Бердянск чрез наводняване на руските позиции на левия бряг на р. Днепър; тормоз на руското население в Херсонска област, неразделна част от Руската федерация; спиране на водоподаването за Крим по канала Днепър-Крим, а от там и нанасяне на щети на селското стопанство в Република Крим, неразделна част от Руската федерация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И как се събаря язовирна стена...

    06 Юни 2023 23:06ч.

    ... на територия, окупирана от рашистите повече от 1 година? ?‍♀️??‍♂️

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    06 Юни 2023 12:21ч.

    Вълнуващо разрушаване на огромен инфраструктурен обект в бивша Украйна.Студеният анализ сочи, че десетки населени места от двете страни ще бъдат евакуирани, но едно е ясно.Островите в реката ще изчезнат и украинците няма да могат "с малки стъпки" да се приближават към руската част. Тва е първото по-сериозно разрушаване на такъв обект след 24.02.2022г.Тоест очакват ни тепърва изключителни събития.Вероятността да изгреят "допълнителни Слънца" е в умерен мащаб .Около 35%.ШООто must go on.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    06 Юни 2023 12:43ч.

    Доколкото си спомням,при отстъплението си през ВСВ съветските войски също са разрушавали язовирни стени и са постигнали търсения ефект.Трябва все пак да потърся из литературата подробности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    06 Юни 2023 13:33ч.

    Водата от това водохранилище се използва за охлаждане на реакторите на ЗАЕЦ. Не ти ли хрумва, че ако стане катастрофа със ЗАЕЦ, един красив радиационнен облак ще ни навести?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Водата в басейните на ЗАЕЦ не се използва за охлаждане на реакторите!

    06 Юни 2023 20:02ч.

    Експерти на МААЕ следят ситуацията в Каховската ВЕЦ. Според тях преки рискове за ядрената безопасност на Запорожката АЕЦ няма. Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на концерна "Росенергоатом", също каза, че рисковете за АЕЦ са минимални и няма основания за безпокойство. Подобни бедствия са били прогнозирани при проектирането и строителството на АЕЦ. Липсата на заплахи за АЕЦ потвърди директорът на централата Юрий Черничук. Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси съобщи за спад на нивото на водата в резервоара за охлаждане на АЕЦ. В същото време Ренат Карчаа заяви, че водата в басейните на ЗАЕЦ не се използва за охлаждане на реакторите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рашистите днес копират сталинската тактика през ВСВ

    06 Юни 2023 20:09ч.

    При отстъплението на изток през 1941 г. Червената армия прилага на територията на Украйна тактиката на "изгорената земя". На 18 август 1941 г. НКВД взривява огромната язовирна стена на ДнепроГес на Днепровската ВЕЦ, разположена на територията на гр. Запорожие, но пораженията не засягат германската войска, а над 130 хил. невинни украинци и съветски войници. Централата е била минирана предварително (до края на юли 1941 г.) от 157-и полк на НКВД. Използвани са над 20 тона експлозив – амонал, а секретната операция е извършена под ръководството на инженер-полковник Борис Александрович Епов. На 18 август 1941 г. две дивизии на Вермахта (9-а и 14-а) вече са в непосредствена близост до Запорожие. В редиците на Червената армия (18-а, 9-а армия с прикрепени отделни части) цари суматоха. Започва отстъпление и заради това е дадена заповед за взривяването на ДнепроГЕС. Около 20.15 ч. прозвучава силна експлозия, в резултат на която са разрушени над 165 м. от огромната язовирна стена. Вълна с височина около 30 метра се плъзва надолу по течението на Днепър, като стихията помита градското крайбрежие в цялото Запорожие, залива големия населен с хора остров Хортиця и стига до съседните градове – Никопол и Марганец. В Днепропетровск е взривен хлебозавод заедно с работниците. В Одеса по време на скоростното отстъпление на Червената армия са наводнени приморските квартали заедно с жителите. В Киев инженерни части на 37-а армия под ръководството на генерал-лейтенат Андрей Власов (по-късно създал знаменитата „Власовска армия”, воювала на страната на хитлеристите) заедно с части на НКВД минират всички стратегически обекти (мостове, големи административни сгради и др.), които са взривени на 24 септември 1941 г. Историческият център на Киев – Хрешчатик и прилежащите улици, както и няколко големи моста на р. Днепър са напълно разрушени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • https://faktor.bg/bg/articles/politika/na-vseki-kilometar/stalniskata-taktika-na-izgorenata-zemya-ubiva-na-18-avgust-1941-g-nad-130-hil-nevinni

    06 Юни 2023 20:13ч.

    Кореспондент на вестник "Saturday Evening Post", който е посетил Украйна през 1945 г., пише в свой репортаж: "Това, което някои се опитват да представят като "руска слава", е било преди всичко украинска война. Нито една европейска страна не е пострадала повече от дълбоките рани, нанесени на нейните градове, на нейната промишленост, селско стопанство, човешки ресурси." Впечатляващо е и мнението на историка Борис Соколов: „ - И така – август 1941 година, вече почти два месеца Съветският съюз воюва с Германия, това е един много тежък за него период. Решено е да бъде взривена ДнепроГЕС. Доколко е оправдана подобна стъпка от гледна точка на отбраната? – Трябва да бъдат разделени нещата. Унищожаването на турбините на централата, разрушаването на машинната зала е едно. Друго е взривяването на язовирната стена на ДнепроГЕС. Първото е било напълно оправдано. Оборудването е било изведено от строя доста ефективно, което е предизвикало възхищението на германския военен министър Алберт Шпеер. Сменят режима на разпределение на смазката при работещи на пълна мощност турбини, те се нажежават и бързо се превръщат в скрап. Германците вече не са били в състояние да възстановят турбините и поставят свои чак през 1942 г. А колкото до взривяването на язовирната стена, това е била, общо взето, голяма глупост Защото германците така или иначе са я възстановили. И са експлоатирали централата. А от експлозията са загинали съветските войници, които в този момент са се изтегляли по язовирната стена. Освен това е залято Запорожието, в което все още е имало съветски войски, погълнати са от водата големи съветски военни части, които са се намирали надолу по течението, или са били отрязани от водата и са били принудени да се предадат. Тоест това е била една безсмислена глупост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всички човеконенавистни режими си приличат. Една от общите им черти е, че в желанието си да накажат външен враг най-често наказват всъщност собствения си народ

    06 Юни 2023 20:13ч.

    https://bulgariaanalytica.org/2020/01/12/vsichki-chovekonenavistni-rejimi-si-prilichat/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    07 Юни 2023 0:49ч.

    Каховското водохранилище има пряка връзка с осигуряването на безопасността на ЗАЕЦ. Засега рисковете са минимални, но не бива да се ляга на тази кълка. Разрушена е горната част на язовирната стена. Едва ли е имало взрив, защото камерите нищо такова не показват. Това се признава и от украински телеграм-канали (Резидент). Вероятно е резултат от компретирането на материала вследствие на досешните обстрели. А кой е обстрелвал, сами си знаете...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сателитните снимки показват пробив на "Коховка" за дни

    07 Юни 2023 1:50ч.

    https://ichef.bbci.co.uk/news/976/cpsprodpb/3D4A/production/_130009651_nova_hakovka_dam_before_after2_2x640-nc.png.webp

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те ви "контраофанзива"

    06 Юни 2023 12:21ч.

    Трепем цивилни и разрушаваме цивилна инфраструктура. Но не сме терористи, щото сме подкрепяни от "цивилизования" запад и "златния милиард".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лекуващ лекар

    06 Юни 2023 12:49ч.

    Не се сърдете на жалките хохоли. Дадохте им оръжие за 65 милиарда долара и те трябва да демонстрират някакви успехи. Превземането на трафопост в края на безименно село ще бъде раздувано все едно, че са превзели Райхстага. Руснаците хитро ги размазват от бой съотношението на жертвите отново се върна на нивото 1 към 12.Т.е. за всеки убит руснак ВСУ дават 12 убити и почти 20 тежко ранени. Контранастъплението ще има, но то ще е на страниците на интернет!!! Слава Кокаинье, тараканом слава и АМИН !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    06 Юни 2023 12:21ч.

    Както винаги, простия въпрос е кому е изгодно? И понеже става ясно, че въпросния язовир е от значение за руснаците, които контролират териториите, които зависят и се водоснабдяват от този язовир, веднага става ясно, кои са "пакостниците"... Те всъщност са си все едни и същи и колкото и Напушения Зеленчук да лъже и маже, вече за всеки прогледнал човек с капка мозъчна дейност дори, става ясно, кой, какво и как....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    06 Юни 2023 12:26ч.

    Напълно съм съгласен с "Гост". Язовирът захранва с питейна вода Крим и част от Херсон. На второ място след като е под контрола на руснаците и ако искат да наводнят район, в който са украински войски ще просто отворят шлюзовете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    06 Юни 2023 15:44ч.

    По последни данни не е имало удар срещу язовира. Аварията е следствие на обстрела от месец май и част от стената не е издържала - https://m.tsargrad.tv/news/proryv-gjes-i-gorjashhie-nemeckie-tanki-chto-proishodit-na-frontah-svo_799149

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • още една тайна излезе наяве

    06 Юни 2023 12:30ч.

    Разбрахте ли сега защо руската армия през октомври миналата година благоразумно се евакуира от Херсон? Американците имат стар навик да шантажират противиника си с хуманитарни катастрофи, нежалейки покрай това и мирното население.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • още една тайна излезе наяве

    06 Юни 2023 12:36ч.

    Договорнякът беше заради амонякопровода Толиати - Одеса, заграбен от любимия на търгаша Путин евреин-олигарх Фридман.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • уродлив ментак

    06 Юни 2023 12:47ч.

    Това каква връзка има с темата? Що за смешни догадки? И защо ми крадеш ника?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Първите опити за широкомащабно настъпление на въоръжените сили на Украйна се провалиха

    06 Юни 2023 12:32ч.

    Експерти разказаха за основните направления на ударите на въоръжените сили на Украйна https://vz.ru/politics/2023/6/5/1215178.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха сега, де!

    06 Юни 2023 12:42ч.

    Обувка на бойци - водолази, е открита на мястото на експлозиите на Северен поток Grayzone намери обувки на мястото на експлозиите на Северен поток, като водолазите на ВМС на САЩ и Украйна 5 юни 2023 г., 17:48 Текст: Кристина Цицура Интернет порталът Grayzone съобщи за необичайна находка на мястото на експлозиите на Nord Stream, става дума за открит ботуш от определен модел, който обикновено се носи от водолази от ВМС на САЩ и Украйна. Ботушът може да е бил изгубен от собственика при поставянето на бомбите. Репортерът на портала каза, че на 24 май 2023 г. той отишъл на лодка до мястото на саботажа, след което, докато гледал видео, заснето от подводен дрон, забелязал черни и оранжеви водолазни ботуши.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    06 Юни 2023 12:45ч.

    И как не е намерил членска карта от фен клуба на Динамо - Киев?Сигурно още не са се сетили търсачите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    06 Юни 2023 13:06ч.

    Те водолазите са известни с това че се събуват на дъното и изплуват боси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Удар по Каховской ГЭС нанесли из РСЗО «Ольха»

    06 Юни 2023 12:47ч.

    Удар по Каховской ГЭС, в результате которого была частично разрушена гидроэлектростанция, предположительно был нанесен из реактивной системы залпового огня «Ольха», сообщил представитель экстренных служб региона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    06 Юни 2023 13:03ч.

    Едва ли е имало удар снощи по стената. Но това е резултат от редовните обстрели от украинска страна. Про материалът вече не е издържал. Въпрос на време... Но украинците ще лъжат до последно, че това е дело на Русия... Пропаганда, кво да правиш. Знаят, че каквато и глупост да бъде изтърсена, ще бъде поета от нагаждаческите СМИ. И това се очертава като огромен проблем в бъдеще. Защото войната ще свърши, но чипът на журналят (повечето от тях, де) е сменен. Младите се учат. И след това думата "истина" остава без съдържание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Удар е имало и още как

    06 Юни 2023 13:52ч.

    ВЕЦ-ът и пътят пред него вече ги няма: https://twitter.com/squatsons/status/1665904490187485185 Ето картинка отпреди, за сравнение: https://pbs.twimg.com/media/Fx6EdOUWwAAOENW?format=jpg&name=medium

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    07 Юни 2023 0:58ч.

    Сега... Проблемът е, че всички са изненадани. Най-вече украинците, защото поставя "контранаступа" в много щекотлива позиция. Първо, докато се източи водата (а имайте предвид, че се изпуска вода и ДнепроГЕС) ще минат седмици. Районът ще бъде залят, след това как чакаш да минат танкове оттам? Очевидно руснаците имат вече добри къртици, защото украинците правеха постепенни опити за овладяване на плацдарм на Днепър, като подскачаха от остров на остров. Вероятно са се надявали тук да постигна стратегическа изненада, защото никой не поставяше тази област в плановете за "контрнаступ"... Е, сега се намеси планът на генералния щаб на противника и перфектният план беше осран, както би казал храбрият войник Швейк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кангчендзьонга

    06 Юни 2023 13:04ч.

    И никога не забравяйте. Русия отдавна не воюва с Украйна, а с НАТО. Укровояците са само пушечно месо на НАТО. Фактически НАТО нападна териториите на Русия (Белгородска област) тия дни. Един достатъчно емоционален президент досега да е нападнал САЩ и Британия с ядрено оръжие заради тази с нищо непредизвикана агресия. Путин обаче има железни нерви, въпреки че го изкарват сатрап.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами ако Рашата не воюва с Украйна, а с НАТО, какво прави на украинска територия, като Украйна не е в НАТО?!

    07 Юни 2023 2:32ч.

    Тогава Рашата веднага да се изтегли от суверенна Украйна и нека да се пробва да нападне някоя НАТО-вска държава, за да си получи заслуженото. Което пак ще стане, рано или късно този рашистки режим в Кремъл ще падне. Белгородска област не е нападната, а освобождавана от руското опълчение. Руските опълченци са си по родните места. Или трябва да искат разрешение от диванните путинофили, скрили се на сигурно в ЕВРОПЕЙСКА България?! ? Цялата Белгородска област се превърна отначало в непрекъсната фронтова линия, а напоследък и в пълноценна бойна зона. В Белгородска област няма СВО, а истинска война! Война срещу лъжата, несвободата и диктатурата на авторитарния режим на Путин, за бъдещето на свободна Русия! По вашата логика Левски, Ботев, Раковски и всички български опълченци са нападнали територията на България ли, като са се борили за свободата?! ===> https://t.me/russvolcorps/591

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    06 Юни 2023 13:13ч.

    Нека воюва.Ние гледаме сеир и се готвим за море! Ай стига ревахте, като момиченца.Вие мъже ли сте или лукови глави? Дечица.Пусть всегда будет Солнце... :)) Такава стена с некфо кирливо РСЗО не може да падне.Английския технически гений през ВСв сътвори така наречените " подскачащи бомби" за да срине стените на няколко язовира в Германия....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ех кой има интерес да взривява

    06 Юни 2023 13:30ч.

    И после да не носи отговорност, да се крие като мишка и да се прави на демократ. В два часа през нощта, по тъмно. Тъмните сили на злото действат така. Една държава, която е изградена на тази основа. Местното население избито, а демокрацията на новия световен ред е новата идеология на комунизъма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ооопс! Пак комунизъм те гони!

    06 Юни 2023 14:38ч.

    Кога ще научиш значението на думите, които използваш? Ако имаше малко повече от това, което е в главата ти, щеше да знаеш, че фашизмът и нацизмът в служба на сатанизма на капитализма са точното отрицание на комунизма. Единствено юдео-комунизмът и произтичащият от него атеизъм има подобни черти на капиталистическия сатанизъм, но никога не е проповядвал като последния за ликвидация на човешкия род до не повече от 500 милиона (биороботи) Справка: GEORGIA GUIDESTONES, щата Джорджия, САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментатор

    06 Юни 2023 14:07ч.

    Преди слушахме как руснаците, под чиито контрол е Запорожката АЕЦ, я обстрелват т.е. руснаците са толкова тъпи горките, че се "самообстрелват". Сега пък почнаха да разправят, че руснаците обстреляли и разрушили стената на Каховската ВЕЦ - нещо от което те изобщо нямат полза. И хайде сега да помислим кой са тъпите? Руснаците, които се "самообстрелват"? Евроатлантиците, дето пробутват тия партенки? Тия, дето вярват на партенките? ... А има и друг въпрос - Кой кого смята за тъп?...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крим без вода

    06 Юни 2023 14:27ч.

    Някой обясняваше как ще скъса стената, та дебита на водата за Крим ще падне. Съмнявам се Русия, която досега успя да опази стената респ. канала да има интерес от това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 232

    06 Юни 2023 14:29ч.

    Естестевно това е дело на укрите. Всичко най-мръсно в тази война е тяхно дело по заповед на Запада, а платените им медии виднага го приписват на Русия. Ще има мир и ред, когато това посмешище на държава Усрайна престане да съществува и престане да заплашва целия свят с изнеудванията си на клоуна-наркоман.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рашистите си признаха, че те са го взривили

    06 Юни 2023 21:09ч.

    Военнослужещият от руските въоръжени сили Егор Гузенко, който служи в Херсонска област, призна, че Русия е взривила язовира на Каховската водноелектрическа централа, за да спре настъплението на въоръжените сили на Украйна. Той призова и други язовири по Днепър да бъдат взривени. ===> https://t.me/wind_sower/5804

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    06 Юни 2023 21:51ч.

    Рашистките терористи са от 205-а мотострелкова част от въоръжените сили на РФ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Повече от година Русия контролира както язовира, така и цялата ВЕЦ "Каховка"

    06 Юни 2023 21:29ч.

    Да се взриви по някакъв начин от дистанция, чрез обстрел е физически нереалистично. Значи, остава единствената възможност, а именно миниране и взривяване отвътре от руските нашественици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Седмица преди експлозията в Каховската ВЕЦ на руските власти беше разрешено да не разследват аварии и терористични атаки в опасни съоръжения

    06 Юни 2023 23:20ч.

    https://theins.ru/news/262336

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каховската ВЕЦ е била добре охранявана

    07 Юни 2023 1:00ч.

    Всъщност руската страна не скри това. Ако приемем хипотетично, че украински диверсанти, някаква диверсионна група са взривили дигата, тогава руснаците нямаше да се бавят да се похвалят за ликвидираните охранители и да ни покажат техните трупове или поне записите от видеокамерите за доказателство. Друг въпрос е за коя страна това е по-изгодно. Това подкопаване явно е по-изгодно за отбраняващата се страна, тоест за руснаците, отколкото за украинците, защото най-малкото ще забави контраофанзивата на украинците. В интервю за Bild ( https://www.bild.de/bild-plus/politik/ausland/politik-ausland/so-helfen-die-wassermassen-den-russen-stoppt-der-dammbruch-die-gegenoffensive-84202360.bild.html ) според италианският военен експерт Томас Тайнер въоръжените сили на Украйна са подготвяли операция за деокупация на Каховската ВЕЦ. В подготвяната операция щели да участват спец. части, парашутисти, морски пехотинци, лодки, хеликоптери. Планирано е било да построят понтонни мостове през Днепър за контранастъпление. Затова първо е трябвало да се деокупира Коховкската ВЕЦ, за да не би руснаците да отворят шлюзвоете, предизвикат преливане и така да попречат за изграждане на понтоните. Днешното скъсване на дигата и преливане временно ще затрудни създаването на понтонни прелези, тъй като проучените места, където се планираше изграждането им, вече са наводнени. "Течението бушува и всички места, където можете да закотвите понтон, вече са под вода. Това означава забавяне от седмици за разузнаване на нови места за понтонни мостове. Дотогава този фланг на руснаците е защитен от украинска атака", смята експертът. Което е и целта на взривяването - забавяне и отклоняване на украинското контранастъпление. С една дума, вече можем да кажем с достатъчна сигурност, че руската страна е виновна за това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Експлозията на ВЕЦ "Каховская" е регистрирана от магнитометър в Букурещ от физикът Ричард Кордаро

    07 Юни 2023 2:12ч.

    Първоначално физикът е уловил поредица от времеви експлозии на магнитометри от 21:00 до 23:00 часа местно време на 05 юни ( https://twitter.com/rrichcord/status/1666089873399480321/photo/1 ). След това физикът констатира експлозия на язовира Нова Каховка на магнитометър в Букурещ, Румъния с грешка +/- 5 минути ( https://twitter.com/rrichcord/status/1666064823405146112/photo/1 ). Магнитометрите показват експлозии поради следната причина: Акустични вълни (удари) се движат нагоре от взрива, проникващ в йоносферата. Там те задействат магнито-акустични вълни, смущаващи нашето геомагнитно поле, чиито промени се записват на наземни магнитометри. Потвърждение чрез #Инфразвук за #Експлозия в язовир #НоваКаховка от Централна и Източна Европейска инфразвукова мрежа (CEEIN), записано в Буковина, Румъния, в съответствие и с ~ 30 минути пътуване на сигнала на магнитна аномалия ( https://twitter.com/rrichcord/status/1666159276870467608/photo/1 ). Това означава, че язовирът е разрушен в резултат на взривяване на поставените експлозиви от окупаторите, а не чрез външен обстрел или саморазрушен. Профилът на изследователя, доктор по физика, Университет на Аризона Ричар Кордаро ===> https://twitter.com/rrichcord?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Eauthor

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи