Взривен е корпусът на института с реактор в Харков, Русия обвини Украйна

Взривен е корпусът на института с реактор в Харков, Русия обвини Украйна

Русия обвини Украйна за взриивяването на корпус от Физико-техническия институт, съобщи "Известия".

 

Корпусът е бил взривен от участници в териториалната отбрана на града. Под останките може да са затрупани поне 50 служители на института, съобщиха на брифинг от Министерството на отбраната на Русия.

 

МО предупреди още на 7 март, че Службата за сигурност на Украйна съвместно с батальон "Азов" готвят провокация с възможно радиоактивно заразяване на местността в района на Харков. Отбелязано беше, че не е изключено за ракетен удар по експерименталния реактор да бъдат обвинени Въоръжените сили на Русия.

 

По-рано днес Украйна обвини Русия за атаката.

 

Руските сили са обстрелвали висше училище в украинския град Харков, където има експериментален ядрен реактор, а съседното общежитие е обхванато от пожар, съобщи високопоставен правителствен служител, предаде Ройтерс.

 

Съветникът на министъра на вътрешните работи Антон Геращенко съобщи в онлайн пост, че висшият институт по физика и технология е имал "източници на радиация, използвани за научни цели".

 

Агенция Интерфакс Украйна съобщи, че противопожарната служба потушава пожар в пететажно общежитие, обхванал общо 100 квадратни метра.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Иванов

    11 Март 2022 18:44ч.

    Ами следете новините,другари журналисти.Преди колко дни укронацистите се похвалиха че са заминирали реактора и заплашиха всички наоколо2Или това отново не направи никакво впечатление на демократичната общност?Също както се и подиграваха на руснаците задето завзеха двете АЕЦ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    11 Март 2022 20:06ч.

    Безкраен е цинизмът на агресорите. Едва ли и нацистката пропаганда през ВСВ е била по-чудовищна в лъжите. Според Путлер Украйна се е нападнала сама и сама си избива народа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • минаващ

    11 Март 2022 23:04ч.

    Днес Гледахме такава пропаганда при Бойко Василев-Панорама: една украинска "депутатка "плюеше на английски за "много хиляди"цивилни жертви и цели 70 загинали деца. А децата в една нормална популация са 15-20%. Т.е. "много хиляди" са ... под 500! Ама не е луд този който изяжда цял зелник (лъже с "хиляди"), а този който му дава (доверие) - тоест самите НИЕ!!! :-(

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истината

    11 Март 2022 20:23ч.

    рано или късно ще излезе, и тогава ще се разбере кой е бил агресорът...Сега всеки може да си пише, каквото му изнася.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тогава ще се разбере кой е бил агресорът...

    11 Март 2022 22:50ч.

    Тоест? Украйна агресивно се е настанила в Харков? Или как?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    12 Март 2022 0:37ч.

    "Тоест? Украйна агресивно се е настанила в Харков? Или как?" Mи чети с разбиране...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Харков е

    12 Март 2022 20:02ч.

    ИСКОННО РУСКИ ГРАД . Кой къде се е "настанил" днес е празна софистика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако българските медии бяха наистина медии,

    12 Март 2022 8:55ч.

    Щяха да знаят отпреди седмица, че укронацистите минират университета - за никого не беше трудно да се информира. Целта е да се заметат следите. Както с биолабораториите. Но българските медии са обикновен слугинаж на Лъжата с единични изключения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руските артилеристи - най-лошите артилеристи на света ?

    12 Март 2022 9:12ч.

    Руската артилария обстрелва и удря само единствено - висши учебни заведения, изследователски реактори, онкоболници и детски болници. А снощи изтрещяла укро-депутатака викаше по "Порнорама" - "Руснаците избиват децата ни ! Руснаците се целят в цивилните и специално в украинските деца ! ... Дайте ни самолети и въртолети !" ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така нивото на пропагандата стигна

    12 Март 2022 9:24ч.

    Равнището на 1915 , когато за да вкарат пацифистките САЩ в Първата Световна започнали да пускат безумни твърдения как немските войници в Европа избиват френски бебета и ги нанизват на щиковете си ! За шест месеца пропаганда американците се обърнали на 180 градуса и приели да воюват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи