ВВС с реакция срещу Тагарев: Иска да дадем самолети в полза на чужда държава без грижа за националния ни суверенитет

ВВС с реакция срещу Тагарев: Иска да дадем самолети в полза на чужда държава без грижа за националния ни суверенитет

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Ръководството на ВВС излезе с писмо до медиите по повод участието на Тодор Тагарев в предаване на Нова тв: "С участието си в предаването, г-н Тагарев за пореден път демонстрира пренебрежително отношение към военнослужещите от българските ВВС, като си позволи да окачестви неуморните усилия на целия личен състав на авиобаза Граф Игнатиево по осигуряване охраната на българското небе, като единствена възможност за осигуряване на работа на определен кръг от хора, свързани с експлоатацията на самолет МиГ-29."

Според командването на ВВС "Политическите изказвания и коментари, разпространени чрез медиите през последните месеци, притеснително за нас целят освобождаване от наличната авиационна техника в полза на други държави без оглед на националните загуби и не предлагат конкретна визия за замяна на същата, така че страната ни да гарантира собствения си въздушен суверенитет. Никъде в изказването на г-н Тагарев не става дума как България ще продължи да защитава своя суверенитет!"

Ето пълния текст на писмото на ВВС:

"ОТВОРЕНО ПИСМО
ДО СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ
от Командването и личния състав на Военновъздушните сили

Уважаеми госпожи и господа журналисти,

Като военнослужещи от състава на българските Военновъздушни сили и Българската армия, и като летци, инженери, техници и осигуряващи полетите на бойната авиация, чиято мисия и задача е охрана на въздушното пространство на Република България, считаме за необходимо да изразим открито позицията си по темата за въздушния суверенитет на нашата страната.

Повод за настоящото отворено писмо са множество телевизионни интервюта от последните седмици със събеседници, чиито позиции и изказвания уронват престижа на българската бойна авиация, и въвеждат в заблуждение българското общество по отношение на необходимостта от поддържане на способностите на ВВС за осигуряване на националната сигурност.

Конкретен пример за това е интервюто с г-н Тодор Тагарев по NOVA TV в предаването „На фокус“ с Лора Крумова (неделя, 26.03.2023 г.).

С участието си в предаването, г-н Тагарев за пореден път демонстрира пренебрежително отношение към военнослужещите от българските ВВС, като си позволи да окачестви неуморните усилия на целия личен състав на авиобаза Граф Игнатиево по осигуряване охраната на българското небе, като единствена възможност за осигуряване на работа на определен кръг от хора, свързани с експлоатацията на самолет МиГ-29.

В чл.9, ал.1 от Конституцията на Република България е записано, че „Въоръжените сили гарантират суверенитета, сигурността и независимостта на страната и защитават нейната териториална цялост“, а съгласно глава шеста, чл. 130. (1) от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България: „Охраната на въздушното пространство на Република България се осъществява от Българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави.“

Главната мисия на Военновъздушните сили (ВВС) е да гарантират въздушния суверенитет и сигурност на страната и съвместно с останалите видове въоръжени сили да защитават териториалната й цялост. Тази мисия ВВС осъществяват в Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, като изграждат способности за участие в изпълнението на основните мисии и задачи на Българската армия.

Като ключови компоненти на всяка една способност, авиационната техника и подготвения личен състав са императив за изпълнение на заповяданите мисии и задачи на авиобазата.

От самото начало на членството на Р България в НАТО, българските изтребители МиГ-29 непрекъснато носят дежурство под оперативно управление на командните структури на НАТО. С тези самолети, които поддържаме със средствата на българския данъкоплатец и благодарение на усилията на ръководството на Министерството на отбраната и Командването на ВВС изпълняваме конституционните си задължения и заповяданите национални и съюзнически мисии и задачи. Ние сме на бойният си пост, не защото сме част от облагодетелствана група от хора, а защото изпълняваме Конституцията и законите на страната.

Ние ясно осъзнаваме сложната военно-политическа и икономическа обстановка в света и региона, и произтичащите от нея трудности за осигуряване на летателната годност на МиГ-29. Поради тази причина полагаме огромни усилия в търсенето на решения, които да осигурят възможности българското небе да бъде охранявано от български летци.

Политическите изказвания и коментари, разпространени чрез медиите през последните месеци, притеснително за нас целят освобождаване от наличната авиационна техника в полза на други държави без оглед на националните загуби и не предлагат конкретна визия за замяна на същата, така че страната ни да гарантира собствения си въздушен суверенитет. Никъде в изказването на г-н Тагарев не става дума как България ще продължи да защитава своя суверенитет!

Като български военнослужещи, след подобни изявления, не можем безучастно да гледаме как г-н Тодор Тагарев очевидно пренебрегва националните ни приоритети и се опитва да омаловажи ролята на авиобаза Граф Игнатиево в изпълнението на основните национални и съюзнически ангажименти. Зад периодично повтаряни фрази „Ние сме член на НАТО и ЕС и това предполага, че споделяме едни и същи ценности“ той се опитва да отклони публичното внимание от сериозния проблем, който би възникнал при преждевременно сваляне от въоръжение на наличната бойна техника.

Нашите ценности са свързани с това да служим на страната си, изпълнявайки ежедневно моралния и законов дълг, да поддържаме авиационната техника, да водим ежедневна подготовка и да охраняваме въздушните граници на страната ни.
Оставяме без коментар всички опити да бъдем причислени към нечии кръгове и „приятели“, които ни осигуряват незаслужени заплати!

Ние летим и обслужваме този тип самолети, които ни оставиха след реализирането на План 2004. Опасно е, когато хора с амбиции, но без ангажименти и отговорности към отбраната на България застрашават с изявленията си нашата сигурност!"

--------------

Проф. Тодор Тагарев гостува в предаването "На фокус" с Лора Крумова преди два дни и отправи критики към президента Румен Радев за това, че не е направил нищо, за да се намери алтернатива за поддръжката на МиГ-29 извън Русия. Тагарев предупреди всъщност, че в базата "Граф Игнатиево" работят около 1000 души, които скоро няма да имат какво да експлоатират, защото самолетите ще станат негодни най-късно до края на 2023 г.

"Можеше през тези години да се потърси алтернативно решение. Първостепенната им цел е да не предоставят военна помощ за Украйна. Второстепенната е да държат на въоръжение платформи, които ние не можем да поддъраме, за да осигурят заплати на своите приятели - хора, които очевидно няма какво да експлоатират, вместо да започне подготовка за новите самолети", посочи Тагарев.

 

Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Величка Величкова

    28 Март 2023 16:28ч.

    Този господин прави впечатление на човек с огромен дефицит на знания и компетентности, противен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    28 Март 2023 17:53ч.

    Не знам след края на събитията няма ли да го е срам от "експертизата" му. Но най - вероятно не. Явно е опериран от това чувство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На следващия Народен съд ли? Него и Шаламандуров предимно ще ги е страх. Последния ще има да дава обяснения какво е подписвал в Дъблин като служебен военен министър на Чехлю

    28 Март 2023 18:38ч.

    Изобщо, много народ, уж родени като българи, се изцапа завинаги с евроатлантизъм. Те няма да участват в живота на България "след края на събитията", евфемистично казано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    28 Март 2023 18:39ч.

    Тагарев просто си заработва заплатата. Ако е в министерството ще пее друга песен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жельо Желев

    28 Март 2023 19:59ч.

    Обикновен ФАШИЗЪМ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едно уточнение:

    28 Март 2023 16:28ч.

    Писмото трябваше да бъде адресирано до Средствата за Масова ДЕЗинформация... Същите тези "СМД", начело с НОВА/СОРОС и БТВ/ЦРУ, упорито канят най-позорните дебили и национални предатели, политически проститутки и краварски подлоги, да се изхождат по важни теми, като определено заемат враждебни за България позиции, в полза на господарите си от Вашингтон! Срам и Позор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    28 Март 2023 16:34ч.

    Този заслужава СЪД за измяна на Родината!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    28 Март 2023 16:40ч.

    Да, този път "цвета на нацията" ще бъде изтрит от лицето на земята

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    28 Март 2023 16:42ч.

    на луд човек да обясняваш, че е луд, е causa perduta. НАТО (включително и нашите изроди от КОХОРТАТА на р. радев) доставяйки оръжия на укрофашисткия режим, целенасочено реализира програмата на Хитлер за унищожаване на славянските народи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    28 Март 2023 16:44ч.

    В писмото на ВВС последното изречение казва всичко за т.н. "експерти" Шаламанов, Тагарев, Събев, Крадлата на кремове, оня с православието и скопяването на бълг. лъв... ВВС:" Опасно е когато хора с амбиции, но без ангажименти и отговорности към отбраната на България застрашават с изявленията си нашата сигурност". ВВС грешат само в едно- тези "експерти" са поели ангажименти към чужди държави, Тагарев е бил/е съветник Мин. на отбраната на 404...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гост

    28 Март 2023 16:45ч.

    Подариха телевизора си преди почти две години. Надявах се, че няма да гледам такива лица като Тагарев, но за съжаление ги виждам в такива статии. Явно трябва да спра и интернета. Предлагам да изпратим един танк (Лора Крумова) на окраина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ааа

    28 Март 2023 17:49ч.

    Лора не е танк, тя е тежкокалибрена самоходна гаубица

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро най-простия канадец и най-тъпия американски агент в България

    28 Март 2023 19:21ч.

    Ако се наложи ще пратим и най-скъпото ми - бактериологическото ми оръжие Лена Дашната!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако знаеш само

    28 Март 2023 20:06ч.

    Как ще й се израдват хохлите на тази дебелокожа свинк@, какви пържоли, кво червено вино.................................................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    28 Март 2023 16:45ч.

    Много внимание обръщаме на един склерозирал тип,който малко мисли за народа си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тагареф и Шашмаланов са натовски пудели

    28 Март 2023 16:47ч.

    и папагали на къса каишка от Козяк. Демек - най-долнопробни родоостъпници и презрени предатели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратена

    28 Март 2023 17:13ч.

    Поправка: не пудели, а червеи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво на ВВС!

    28 Март 2023 16:48ч.

    Тагарев е на същата хранилка както и журналистите, които говорят с него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гост

    28 Март 2023 16:50ч.

    Тези приземени хвърчила споделяли едни и същи ценности с тази мижитурка, защото били в нато и ес. Срам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помнещ

    28 Март 2023 16:52ч.

    Наполеон: "Народ, който не храни своя армия, скоро ще храни чужда". Тагарев иска точно това. Да храним чужда армия. Малко е , че платихме за едни хартиени самолети, човека иска и да си дадем територията, небето и морето. Ще си позволя още един негов цитат: "Армия от овни, оглавявани от лъв, винаги ще удържи победа над войска от лъвове, оглавявани от овен."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спиноза

    28 Март 2023 16:57ч.

    Тагарев е български офицер, завършил висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, виждате ли какви змии отгледа в пазвата си БКП и нейния Централен комитете, начело с другаря Тодор Живков! Само децата на много проверени " наши" хора, можеха да кандидатстват във военните учулища на НРБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    29 Март 2023 9:33ч.

    Тагарев може да е завършил Висшето военновъздушно училище, но по специалност е инженер по автоматика и телемеханика. Далеч от летците. Иначе е прислужвал и на двете системи: През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия „Н. Е. Жуковски“ в СССР, а през 1994 г. – в Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бивши червени активисти,днес натовци

    28 Март 2023 16:59ч.

    Този другар сега господин не беше ли съветски възпитаник ? Интересно всичките съветски възпитанци до един без изключение, сега са активни натовци и най силно крещят глупости срещу Русия. Това са бивши активни червени дейци ползува ли се от всички блага на комунистическата власт и доверени на комунистическата власт, днес са най активни натовци. Този феномен са обяснява с две версии,или са руски агенти или са превербовани агенти на ЦРУ . Във всички случаи не трябва да им се обръща внимание поради продажност и душевна нечистотия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много лоша идея е военните да пишат декларация срещу политик,

    28 Март 2023 17:07ч.

    при това бивш служебен военен министър и неуспял кандидат за редовен такъв. Не бива да се забравя, че парите за армията не се отпускат по каприза на президента, а се гласуват от НС по предложение на МС. Вместо да реват за старата руска техника, която е обречена заради войната, да се вземат в ръце и да почват да учат натовското въоръжение. Не сме длъжни да издържаме военни поделения, в които се симулира подготовка с техника, която обективно не може да бъде поддържана в изправност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като не ти харесва старата съветска техника - хайде ДА ТЕ ПРОДАДЕМ ЗА РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ, току виж можеш да стигнеш за кутия боя за НАТОВСКа техника!

    28 Март 2023 18:25ч.

    Основната задача на НАТОвското въоръжение не е защитата на НАТОвски държави, а печалбата на НАТОвския Тартор - САЩ Там сигурност за България НЯМА, но има ПЕЧАЛБА за САЩ... Даже не и за ЕВропейците от НАТО! Щото Швеция ще врезе в НАТО но няма да й позволят да продава техниката си в НАТО!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    28 Март 2023 19:37ч.

    За боя със сигурност няма да стигне, но за един сапун с който някое негро, морски пехотинец да си измие задните части със сигурност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гилотин Бесилков

    28 Март 2023 20:42ч.

    Аман от "политици", които са номенклатурни възпитаници на съветски, украински и руски военни и други спец-школи, и който сега го "играят" свирепи евро-атлантици! Просто защото сега военно-шпионския "казан" се пълни с манджи по западни рецепти барабар с лапачката, комунистическите привилегии и облаги! ВСИЧКИТЕ без изключение БКП+Б3НС+ДС-"политици", фатмаци, фуражки, лампази, ченгета и прочие са за Дисципа до живот с пълно конфискация на всичко, което са оглозгали от народа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    28 Март 2023 17:16ч.

    Общото между Тагарев,Шаламанов и Събев е,че са абсолютни кариеристи.Смея да твърдя,че те нямат идея какво е достойнство и чест.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    28 Март 2023 17:17ч.

    И за прашките се оказах прав... вече се плаша от себе си ?https://www.youtube.com/watch?v=4OT-sq6L8j0&t=16s

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    28 Март 2023 17:23ч.

    Ние бойна авиация нямаме. Браво на Тагарев. А писмото е : "Задругата на добавките" отвръща на удара.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още един предател-трол във форума...

    28 Март 2023 18:28ч.

    от къде ви копат такива?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дядо му е пострадал от Народния съд. Има доста "хора" с монархофашистки корени, за наш срам живи в момента

    28 Март 2023 18:42ч.

    Или е жертва на демократичното "образование". А може да е обикновен ЛБГТК+

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    28 Март 2023 19:58ч.

    Воинското ми звание е капитан 3-ти ранг! И знам какво пиша.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба

    28 Март 2023 21:14ч.

    Ти си воин точно колкото и другарчето ти Тагарев. Не воин, а обикновен предател.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Знам какъв специалист е тагарев

    28 Март 2023 22:46ч.

    В Долна Митрополия е завършил специалност СВЪРЗОЧНИК, а след това каквото и да е учил в Русия, МИ-6 или където и да е със сигурност нищо не разбира от експлоатацията на авиационна техника! В никакъв случай не е експерт по тези въпроси. Същото важи за Шаламанов и Съби Сабята. Говоренето им има друга мотивация, само не и експертност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    28 Март 2023 23:46ч.

    Към forsvaret : Вашето звание, приравнено към званията в сухопътните сили отговаря на майор и е най-ниското сред висшите офицери във флота.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Краставите магарета и магарици през девет баира се надушват

    28 Март 2023 17:29ч.

    Крастав Магарев при магарица Лора гостува. Остава да се изясни магарицата ли го надуши или Магарев - нея?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    28 Март 2023 17:55ч.

    Коскоджамити командване на род войски се занимава с некъв плужек, сякаш са синдикалисти! Докъде сме се докарали в държавата! Вместо да бъде пратен да мете летищните писти, те му се обясняват. Да мете там и листенце да няма на пистите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОЛЛЕКТИВНЫЙ ВОСТОК

    28 Март 2023 18:06ч.

    Тази се изкряска. Ред е на останалите другарки червени дами,те са един файтон лека болшевишка кавалерия. Мозъчно са замръзнали още в ГУЛАГ и е забавно да им се слушат дитирамбите !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И да се напъваш - няма да надминеш Солженицин

    28 Март 2023 18:31ч.

    Антисъветизмът има достатъчно върхове, които такива плужеци като теб да не могат посмъртно да достигнат, та камо ли - надминат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чудесно писмо!

    28 Март 2023 18:18ч.

    Иначе няма как да се спрат тези "модерни" хора, за които България е само място за кражби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    28 Март 2023 18:30ч.

    Военните да не пишат писма, а да си изпълнят патриотичнив дълг. Имат и средствата за това. Хич да не се ошумоляват..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За съжаление едновремешната защита на честта чрез дуел отдавна е забранена на територията и на България и на територията на Европа...

    28 Март 2023 18:33ч.

    мераклии да гръмнат на дуел и Шаламандуров, и Тагарев и ЛъжливСъбев - ще се намерят цяла рота!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    28 Март 2023 18:44ч.

    Какъв дуел? Има си начин... За съжаление военните го проспаха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    28 Март 2023 18:46ч.

    Кви дуели?! Два шамара и да мете, и да помпи гумите на самальотите! Дуели! Велика честь!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • арррр

    28 Март 2023 18:56ч.

    аз изпращам тодор тагарев в анадола по бързата процедура----там ГО ЧАКАТ ЗА ДА ИГРАЯТ С НЕГО .УРБОЛ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Титулован

    28 Март 2023 19:03ч.

    Споменали сте имената на най-отровните. Едно сте пропуснали, а не трябва - къде забравихте ген. К. Попов. Той с нищо не отстъпва на останалите, а несправеливо сте обидили човека, осъждайки го на забрава! Както сред политиците от всички партии и набори има неофициално съревнование за титлата - Най-голям отановец, така и сред военните има люта битка за тази почетна титла.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    28 Март 2023 21:07ч.

    Ами защо Тагарев да не иска! Познавам го той си е продал душата на Сатаната отдавна, защо да мисли за България! Него го знаем като национален предател.Той отдавна действа срещу Родината ни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русофилка

    29 Март 2023 3:55ч.

    Преди време, в политическо шоу по руска тв военен експерт разказваше, че на среща на випуска се явил и български колега, заемащ висок политически пост в България. Бил от семейство, известно с комунистичестките си убеждения, а сега започнал да ги просвещава в ценностите на НАТО и Европа. Хвърлили му хубав бой. Не му спомена името, както може да се очаква от достоен руски офицер. Останах с впечатлението, че става въпрос за Бойко Ноев или Шаламанов, но както сега се вижда, може да е Тагарев, Събев и т.н. Нека сам си признае -той е първият репресиран български натовец от Путин! И да не му помогне в натовската кариера случката, от Козяк може да му платят съответното обезщетение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре, че не гледам телевизия,

    29 Март 2023 5:42ч.

    А и защо ли? Спестявам си картината на хора, родени злобни и отровни, Тагарев, койтода леят жлъч и призовават към война. И странно повечето са старчоци, като Тагарев, който сигурно е примирал да се 6лага на партията и правителството на Живков. Нова и бТВ, престанете, младото поколение трябва да се възпитава в по-високи стандарти, за да съществува в любов и съгласие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • обвинител

    29 Март 2023 11:42ч.

    От всички подлоги и национални предатели, този напоследък изпъква като най-големия. Страх ме лови като си помисля, че някой такъв умствен инфантил и абсолютно некомпетентен лаик може да управлява някое министерство - за 24 часа ще ни вкара във война. Дано дойде време такива като него, които са не повече от 5-6 човека и които от сутрин до вечер обикалят студията, за да насаждат омраза и да подтикват към война, да бъдат съдени за делата си. Пиша се пръв за обществен обвинител.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боби

    30 Март 2023 17:33ч.

    Путин губи войната. Издадена е заповед за арест на Путин! "Запада никога не забравя, ще ви изяде като слепи мишлета" - Йосиф Сталин към Политбюро- 1951година. Докато ние се мотаем с шизофренията си ще ни мачкат , даже и Северна Македония! Ще загубим всичко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи