Вучич: Ще отида в Брюксел за диалога с Прищина, но не знам за какво бих разговарял с Албин Курти

Вучич: Ще отида в Брюксел  за диалога с Прищина, но не знам за какво бих разговарял с Албин Курти

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че ще отиде в Брюксел за диалога с Прищина, който неофициално е планиран за 18 август, но не очаква нищо от него и не знае за какво би разговарял с (премиера на Косово) Албин Курти, съобщава БТА.

"В неделя едва избегнахме най-лошия сценарий, бяхме на крачка от катастрофа и се страхувам как ще се развива ситуацията по-нататък", добави президентът в интервю за сръбската държавна телевизия РТС.

"Минахме през два-три трудни дни и ще имаме още трудни дни. Властите в Прищина едностранно предприеха стъпки и наред с всички инциденти, които се увеличиха с 50 процента след идването на Курти на власт, хората живееха относително спокойно. Албин Курти и неговото правителство всеки път довеждат до някакви инциденти и винаги, повече или по-малко, получават подкрепата на Петорката (Франция, Германия, Италия, Великобритания и САЩ)," каза Вучич.

Сръбският президент обясни, че Прищина се позовава на споразумението от 2011 г., според което двете страни имат право да въведат реципрочност.

Те искат да малтретират хората, целта е да премахнат (издаваните от Сърбия - бел.ред.) автомобилни табели с означение KM, каза Вучич.

Президентът на Сърбия говори за извършен вчера арест на сърбина Деян Спахич, който, както каза, е арестуван без да е виновен, докато е превозвал лекарства.

"Той беше отвлечен в Косово от специални разузнавателни части, пряко ръководени от Албин Курти, и откаран на юг, а НАТО не реагира", обвини Вучич.

Според него тези части нямат право на подобно действие, тъй като на север трябва да действа регионалната полиция. По думите му, тези части нито са искали, нито са уведомявали регионалната полиция, а НАТО е трябвало да реагира, но не е реагирала, "защото те свеждат всичко това до битката с престъпността и мафията".

"Научаваме, че са го арестували, защото е бил на барикадите. Същността на проблема е, че някои в региона виждат възможност, когато има всеобща истерия, да прикачат Сърбия към Русия. Тогава Западът ще се нахвърли върху нас, а някои от региона ще постигнат интересите си. Това е същността и ние сме в трудна ситуация", каза Вучич.

Той добави, че в неделя едва е избегнат най-лошият сценарий, че Сърбия била на крачка от катастрофа и че се страхува как ще се развие ситуацията по-нататък.

Президентът посочи, че Сърбия има коректни отношения със силите на НАТО в Косово КФОР, както и че никой не е заплашвал Сърбия, нито ще я заплашва.

Той добави, че "не е нито Тадич, нито Милошевич" и ако се опитат да направят от Сърбия това, което вече са правили в миналото, ще се изправят пред различна Сърбия и нейния отговор.

"Ще запазим мира, ще се моля, но няма да позволим на никого да ни бие", каза Вучич и добави, че Сърбия винаги е готова за разговор.

Вучич каза още, че ще отиде в Брюксел за диалога с Прищина, който неофициално е планиран за 18 август.

"Ще отида на срещата в Брюксел, не ми е трудно, не очаквам нищо, защото всичко е изчерпано и не знам за какво да говоря с Албин Курти", каза той.

Който смята, че е възможно да се запази мирът с Курти, мисля, че много греши, посочи Вучич.

Той каза, че е обсъдил настоящата ситуация в Косово и Метохия с множество световни лидери, включително с френския президент Еманюел Макрон и с европейския посредник за диалога с Прищина Мирослав Лайчак, както и че ще разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Посланията им са едни и същи, каквито може да се прочетат всеки ден, каза Вучич.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • Викт

    03 Авг 2022 18:38ч.

    Много вярно е, че няма нужда да ходи в Брюксел, за да си говори с марионетка-мутра. По-добре до Москва, за да уреди военен съюз, терен и условия за бъдеща руска база в югозападна Сърбия. След време въздушният коридор бивша Украйна - Унгария - Сърбия ще може да се ползва от руските ВВС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи