Вучич: Ще осъдя Русия, когато Зеленски осъди агресията на НАТО срещу Сърбия

Вучич: Ще осъдя Русия, когато Зеленски осъди агресията на НАТО срещу Сърбия

 

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че “ще осъди признаването на независимостта на сепаратистките региони в Източна Украйна, когато президентът на тази страна Володимир Зеленски осъди по телевизията агресията на НАТО срещу Сърбия през 1999 г.“, съобщават сръбските медии.

Реакцията му е в отговор на изявлението на украинския посланик в Сърбия Олександър Алесандрович „че Украйна и украинският народ очакват Сърбия да осъди вчерашния ход на Русия да признае независимостта на Донбас.“

"Ние сме малка страна и не желаем да се лишаваме от възможността да продължим приятелството си с някого и по никакъв начин не решаваме за съдбата на Украйна. Но ако това е така, призовавам г-н Александрович да се обади на президента на своята страна г-н Зеленски и да го помоли тази вечер по телевизията да осъди ужасяващата и трагична агресия срещу Сърбия, осъществена от САЩ, Великобритания, Германия и други страни, и съм сигурен, че той ще го направи. Веднага щом го направи, с удоволствие ще откликна на призива и ще отговоря на молбите му“, каза Вучич пред сръбската телевизия "Пинк" във вторник в Монако, където е на посещение.

Александър Вучич повтори, че политиката на Сърбия е военен неутралитет, но сръбската политика не е неутрална и няма да се отказва от традиционни приятелства.

Сърбия винаги е подкрепяла целостта на Украйна и няма промяна по този въпрос, допълни той.

Путин призна късно снощи независимостта на т. нар. Донецка и Луганска републики и нареди там да бъдат изпратени войски, отричайки същевременно да има планове за инвазия. 

 

Коментари

 • Вучич кърти мивки !

  23 Фев 2022 8:36ч.

  Перфектно изказване на Вучич, което идва още един път да потвърди. Най-важната страна на Балканите е ... България ! Ако Русия положи истински усилия да помогне на България да се откъдне от американскито РОБСТВО , България и Сърбия ще станат изключителен плацдарм. С морски достъп, а не анклав, какъвто е днес Сърбия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще си осъди вучич государь императора

  23 Фев 2022 9:46ч.

  Когато цъфнат налъмите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Плацдарм за войната на русия с европа?

  23 Фев 2022 9:51ч.

  И България бойно поле? Ти българин ли си бе, идиот? Това и руснак няма да го напише.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Красимир

  23 Фев 2022 11:12ч.

  Спомням си много добре бомбардировките на нато срещу Сърбия. По това време бях отпуска в родното ми село Горни Лом. Звука на избухващите "миролюбиви" натовски бомби се чуваха много добре, а Горна баня една ракета отнесе покрива на една къща. Всичко помним!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помниш ти

  23 Фев 2022 12:23ч.

  А 300 хиляди избити заради Милошевич не помниш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сащско говно

  23 Фев 2022 14:17ч.

  Къде прочете "война" и къде прочете "война с Европа" , дебил ? Плацдарм няма само военен смисъл. Но сащисани дебили като тебе нямат акъл за това. Дебилският акъл стига да сложиш неказани думи в устата на опонента, и след това да ги опровергаеш. Малоумник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • трол сащисан

  23 Фев 2022 14:21ч.

  Какви 300 хиляди ? 300 МИЛИОНА изби Милошевич, направо 300 милиарда ...де ви копат такива тролове малоумни... Спомняме си , да ! Спомняме си как американските бомбардировачи бомбардираха сръбската телевизия и от руините й стърчаха меса и кости на избитите журналисти !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нагледен урок

  23 Фев 2022 8:41ч.

  за нашите политици от страна на сърбите. Така се пази достойнството на една, макар и малка, нация. Щетите, които американска политика нанесе на България, са дори повече от това, което причиниха на сърбите с бомбардировките над страната им. Сервилната политика, която води София, е самоубийствена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  23 Фев 2022 9:12ч.

  По-добре не може и да се каже. По време на бомбардировките преди 23 години също се държаха достойно. И не вярвайте, че сърбите мразят България.... Обединени Балкани!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър Петков

  23 Фев 2022 9:20ч.

  Много мъдро и държавническо поведение, и изказване от Вучич. Кога ще чуем някой от нашите "веломожи" да демонстрира такава зрялост? Всички ние българите ( а не хората с български паспорти) има много, ама наистина много какво да научим от сърбите за патриотизъм и родолюбие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОКО

  23 Фев 2022 9:43ч.

  Умен и прозорлив политик! Не по-малко и патриот!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  23 Фев 2022 9:49ч.

  Достоен президент, от името на достоен народ! Това, освен закрила, трябва да имаш и топки да го кажеш на настръхналите западни империалисти, военно и всякак окупирали цяла Източна Европа. В БГ-бантустана такова нещо е невъзможно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дали е Милошевич,Шешел,Вучич,

  23 Фев 2022 10:28ч.

  няма разлика.Ако не беше НАТО геноцида ,изтребването между сърби,хървати,мюсюлмани можеше и още да продължи и нямаше да свърши.НАТО беше принуден да се намеси щото изтребването в бивша югославие беше необратимо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дзопино

  23 Фев 2022 10:41ч.

  ми защо нато не се намеси в украйна тогава да свие сърмите на порошенко и зеленски и да им избомби телевизията в киев, както и мостове, индустрия? Защо нато застана на страната на косово а не на сръбска страна?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bot

  23 Фев 2022 13:44ч.

  това го обясняваха по всички медии и нормално хората повярваха в тази лъжа. припините са две: на запада не беше нужна голяма държава в сърцето на Балканите, по чисто икономически причини, но истинската, дълбока цел, беше да се отиграе на живо една бъдеща война в Русия и нейното разчленяване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  23 Фев 2022 11:11ч.

  Браво!А тукашните украински нахалници толкова години един не се намери да ги постави на място.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов

  23 Фев 2022 11:25ч.

  Ох, пак пълно с "патриоти", които се възхищават на сърбите, най-проклетите ни врагове!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ние

  23 Фев 2022 19:36ч.

  Сами си създаваме врагове. След като набихме в справедлива война сърбите през 1885 г., през 1912 г. бяхме съюзници и приятели, а на 16.06.1913 г. влязохме в събската роля и ние ги нападнахме, без да дочакаме арбитража на руския цар за Македония. На 14.10.1915 г. отново вероломно нападмахме Сърбия, в гръб, след обявен неутралитет. През 1999 г. дадохме небе и земя нато (САЩ,Турция) срещу Сърбия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Балканска кухня

  23 Фев 2022 19:47ч.

  На тебе сърбите може да са ти враг. На мен не са ми врагове . Напротив - сръбските плескавици са ми приятели ! А със сърбите се разбираме и без преводач, щото сме наши си хора ! У лево.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • yanko zvilev

  23 Фев 2022 11:36ч.

  една важна подробност Косово беше автономна област , на която Милошевич отне автономността и с това преизвика бунт и война. дДонец и луганс , както и крим никга не са били автономни области които да искан независимост.Това е тънката разлика , която вучич не желае да забележи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • путин добре ви го обясни

  23 Фев 2022 13:05ч.

  Путин ти каза, тези области никога преди 1918 г. не са били част от някаква самостоятелна държава Украйна, те са насилствено и конюнктурно присъединени към УССР чрез декрет от Ленин, без исторически да са принадлежали към нея. Те предпочитат да са част от Русия или поне самостоятелни, а не част от апетитите на една антинародна фашистка хунта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия ПЪРВА призна самообявилото се

  23 Фев 2022 19:51ч.

  за независима държава васално на султана Княжество България за НЕЗАВИСИМА държава - Царство България на 22.9.1908 г. До 1918 г. е нямало никаква Украйна, а Малорусия, част от Русия. Крим до 16.3.2014 г. беше Автономна Р. Крим. ДНР съществува от 07.4.2014 г., а с референдум от 11.5.2014 г. е обявена за независима от Киев. България призна Косово; Русия призна ДНР и ЛНР. Прецедентът беше Косово.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кара

  23 Фев 2022 12:16ч.

  Няма как един агресор / Сърбия /, която с велико-сръбските си претенции предизвика няколко войни при разпада на бивша Югославия/ да осъди друг агресор / Русия/, която е свикнала чрез заплахи, анексиране на територии и войни да налага претенциите си, без да се съобразява с подписаните от Русия договори, както двустранни, така и международни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ох, пак пълно с "патриоти",

  23 Фев 2022 12:35ч.

  Пълно и с такива, които защитават назначенците на новия господар. Робската психика е генетично унаследена..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • намайданчване

  23 Фев 2022 13:01ч.

  Автономна област не предполага априорна презумпция за прерастване в самостоятелен държавен суверенитет, дайте да бъдем коректни, все пак. И второ, никъде, в нито една конституция не е записано, че власт се сменя чрез държавен преврат от една шепа подготвени специално за това бандити, финансирани от чужди сили, както стана в Бандеростан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глас

  23 Фев 2022 14:09ч.

  Браво на Президента Вучич, както и на Орбан. Пазят си достоинството и по всеки един повод не дрънкат глупости. Петков като младок без опит може да понаучи от тях някои неща. Защото днес е едно, утре пък може да стане друго. Но явно в душата си не се чуства българин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  23 Фев 2022 14:42ч.

  Да си спомним Шешел https://www.youtube.com/watch?v=LZrK1ol8qA4

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ивайло

  23 Фев 2022 16:29ч.

  Вучич е стабилен. Естествено, че няма да се огъне току така , и то пред някакъв третостепенен украински политик.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сърбите не превиват гръбнак като нас

  23 Фев 2022 17:59ч.

  през соца бяха отделно при необвързаните държави и сега са отделно. Ако пресечете границата до Северозападналата България ще видите колко е уредено при тях спрямо разрухата у нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Figo

  23 Фев 2022 18:20ч.

  Добър отговор на нагъл хохол!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво иска Зеленски от Русия изобщо

  24 Фев 2022 5:42ч.

  Та Украйна беше глезеното дете на Русия. А те решиха да подарят земята си на натовци, не помните ли как американците се точеха на Крим?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи