Вучич: Сърбите в Северно Косово ще премахнат барикадите

Вучич: Сърбите в Северно Косово ще премахнат барикадите

Сърбите в Северно Косово, които блокират пътища през последните 19 дни в знак на протест срещу задържането на бивш полицай ще започнат премахването на барикадите тази сутрин, заяви снощи сръбският президент Александър Вучич, цитиран от Ройтерс.

"Това е дълъг процес. Ще отнеме известно време", заяви той след среща със сръбското население в Северно Косово. 

Бившият служител на реда Деян Пантич, чието задържане предизвика протести сред сръбското малцинство в Косово, беше поставен под домашен арест вчера по искане на прокуратурата.

Европейският съюз и Съединените щати са обезпокоени от продължаващата напрегната ситуация в северната част на Косово и призовават страните да деескалират ситуацията, се посочва в съвместно изявление, разпространено вчера от Държавния департамент на САЩ, предаде Ройтерс.

Бивш косовски сръбски полицай беше арестуван на 10 декември за нападение срещу действащ полицейски служител. Арестът предизвика протести, придружени от насилие, от страна на сръбското малцинство в Косово. Той ще бъде освободен от ареста и поставен под домашен арест, заяви говорител на съда днес, в опит да бъде успокоено напрежението между Косово и Сърбия.

В съвместното изявление ЕС и САЩ призоваха всички да проявят "максимална сдържаност" и да предприемат "незабавни действия" за деескалация на ситуацията в Северно Косово.

ЕС и САЩ работят със сръбския президент Александър Вучич и с косовския премиер Албин Курти за намиране на политическо решение с цел успокояване на напрежението, се отбелязва в съобщението. 

Те също така приветстват уверенията на косовското ръководство, че не съществува списък с косовски сръбски граждани, които ще бъдат арестувани или преследвани заради мирни протести или издигане на барикади.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Оттеглете си молбата за членство в ЕС и не се излагайте повече, тези не ви мислят доброто

    29 Дек 2022 9:37ч.

    Изгонете да един посланиците на ЕС и ОТАН.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи