Вучич: Прищина се готви да нападне Северно Косово

Вучич: Прищина се готви да нападне Северно Косово

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес, че Прищина иска да атакува (населената предимно със сърби) северна част на Косово и Метохия и че под прикритието на борба с престъпността подготвя ликвидирането на сърби, съобщават сръбските агенции.

Вучич заяви на пресконференция, че Прищина използва ситуацията в Украйна за кампания срещу Сърбия и че е лъжа, че Сърбия иска да нападне някого, като според него е точно обратното. "Прищина е тази, която иска да атакува северната част на Косово и Метохия и подготвя ликвидирането на сърбите под прикритието на борба с престъпността", каза той и предупреди косовските власти да не го правят.

Коментирайки изявлението на косовския премиер Албин Курти, че Белград води агресивна политика, заедно с обвиненията, че Белград може да провокира конфликт, Вучич каза, че това е нелепо. Сръбският президент каза, че знае за плановете на Прищина и ги моли да не го правят. "Моля ги да не планират да арестуват и убиват никого, само защото им пречи всеки, който е свободомислещ, защото всеки, който е сърбин, е престъпник", каза той. 

Вучич заяви, че е скептичен относно резултатите от срещата с косовския премиер Албин Курти на 18 август в Брюксел, но че се надява на рационално поведение от страна на Прищина и отива там, за да намери решение.

Сръбският президент съобщи още, че името на мандатоносителя ще стане известно ден-два след срещата с Курти на 18 август. По думите му "мандатоносителят няма да работи дълго", т.е. бързо ще предложи правителство. "Мисля, че преди края на август (съставът на правителството) ще бъде в Скупщината. Крайният срок за съставяне на правителството е 2 ноември. Дали ще бъде на 28 или 29, важно е да бъде добро правителство", каза Вучич. Той посочи, че ще разговаря с председателя на Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачич като с "потенциален коалиционен партньор".

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • ужас!!! октомври!!!

  11 Авг 2022 16:13ч.

  Айде и тоя плаши! Снощи гледах самолетни билети до Танжер, Мароко, еднопосочни. Има евтини бе, по сто и малко евро. Коза там е евтин, има много и е далече от Запорожката АЕЦ и границата със Сърбия. Безвизов режим за три месеца, с право за удължаване с още три. Дата на отлитане - 2-ри октомври.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БУМ шака-лака!

  11 Авг 2022 16:18ч.

  Вътрешният министър на Сърбия Вулин беше казал наскоро, че се притесняват за живота на Вучич и вземат сериозни мерки за неговата охрана, понеже има заплахи да бъде убит, поръчителя не е известен, само се знае, че някакъв черногорски клан се бил заел със задачата. Същата работа като с Батька. Затва наште се гънат като разтопен кашкавал, и не само.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи