Вучич повиши бойната готовност на армията до най-високо ниво, заради насилието срещу сърби в Косово

Вучич повиши бойната готовност на армията до най-високо ниво, заради насилието срещу сърби в Косово

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Президентът на Сърбия Александър Вучич подписа заповед за повишаване на бойната готовност на частите на сръбската армия до най-високо ниво и им нареди незабавно да се придвижат в посока на административната линия с Косово и Метохия, съобщават сръбските медии.

Според изданието Вучич се е решил на този ход „заради насилието, което специалната полиция на Албин Курти упражнява срещу сръбския народ в Звечан, Зубин Поток и Лепосавич“. Сръбският държавен глава е поискал от НАТО спешно да спре насилието срещу сърбите в Косово.

Минути след съобщението за повишената бойна готовност военният министър Милош Вучевич потвърди, че заповедта на Вучич вече се изпълнява и добави, че ситуацията в Косово е драматична.

„Всичко, за което президентът Вучич предупреждаваше дни и седмици, че Прищина бърза още повече в ескалацията и прилагането на терор срещу сръбската общност, преди всичко в северната част на Косово и Метохия, и привлече вниманието на международната общност и посредниците в диалога между Прищина и Белград, за съжаление се оказа истина“, заяви Вучевич пред TV Pink.

„Някой трябва да разбере, че това, което Албин Курти прави, ни води към червени линии, води ни към пълен колапс на диалога, води ни към ескалация на терена“, каза Вучевич.

Вучевич каза, че Министерството на отбраната, т.е. сръбските въоръжени сили, ще изпълнят заповедта на президента на републиката и ще направят това, което се очаква от сръбските въоръжени сили, за да бъдат там, където е най-трудно да защитават свободата и независимостта на републиката. на Сърбия, свободата на всички нейни граждани, правото на живот, правото на собственост на всички нейни граждани.

Военният министър на Белград обвини властите в Прищина, че искат „да извършат докрай етническото прочистване, преди всичко на компактната сръбска общност“ в северната част на Косово

Източници: dariknews.bg, OFFNews.bg

 

 

 

Коментари

 • SIMO

  26 Май 2023 20:02ч.

  Понеже нещата в Украйна явно не вървят добре, дайте сега да "подпалиме" и Косово......Следва Молдова и ......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  26 Май 2023 20:33ч.

  Сръбската армия е от едната страна на границата, "миротворците" KFOR са от другата, а сърбите от северната част на Косово са оставени на произвола на спецназа и полицията на Косово, които използват сълзотворен газ, шумови гранати и огнестрелно оръжие срещу тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 26 Май 2023 17:33ч.

  27 Май 2023 2:40ч.

  И някъде между всички тях е "„Бондстийл“ (на английски: Camp Bondsteel) е основната база на армията на Съединените щати под командването на КФОР (Kosovo Force) в Косово."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  27 Май 2023 12:04ч.

  Не познавам друга нация така да си обича децата, до степен на обожествяване. Няма лесно да преживеят трагедията с убитите деца, а на косовските сърби положението от много години не е за завиждане. Закъсахме го на Балканите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи