Вучич обеща на Орбан повече руски газ, ако Украйна спре транзита за Европа

Вучич обеща на Орбан повече руски газ, ако Украйна спре транзита за Европа

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Съвместното унгарско-сръбско предприятие за търговия с газ на европейския пазар ще започне работа през септември. Това съобщи във видеопослание на страницата си във Фейсбук унгарският министър на външните работи Петер Сиярто след среща между премиера на страната Виктор Орбан и сръбския президент Александър Вучич, който е на посещение в Будапеща, предаде БТА.

Споразумението за създаване на съвместна регионална компания за търговия с газ беше подписано от ръководителите на унгарската компания MVM и сръбската "Сърбиягаз" през юни тази година.
    
Сиярто отбеляза, че двете страни си сътрудничат успешно в областта на енергетиката, като осигуряват взаимна енергийна сигурност. Той посочи, че по-голямата част от руския газ идва в Унгария транзитно през Сърбия по разклонението на газопровода "Турски поток", а Унгария съхранява на своя територия над 100 млн. куб. м газ за Сърбия.

Унгарският министър съобщи още, че Вучич е уверил премиера Виктор Орбан, че Сърбия е готова да осигури увеличаване на доставките на руски газ за Унгария по газопровода "Турски поток" през своя територия, в случай че Украйна спре транзита на руско гориво за Европа. 

"По-голямата част от руския газ постъпва в Унгария през Сърбия, а през последните дни чухме, че Украйна възнамерява да прекрати споразумението си с Русия за транзит на газ за (Европа). Днес сръбският президент даде ясно да се разбере, че ако Унгария иска да увеличи транзита на природен газ през Сърбия, Сърбия може да предостави необходимите за това транспортни мощности", заяви Сиярто във видеопослание на страницата си във Фейсбук.

В тази връзка Сиярто посочи, че газопроводът "Турски поток" е гаранция за енергийната сигурност на Унгария. Той също така потвърди намерението на страната да продължи да диверсифицира маршрутите и източниците на доставки на горива, включително чрез газ от Азербайджан, а в перспектива и от Туркменистан.

Източник: "Труд"

 

 

Коментари

  • Гост

    20 Авг 2023 21:53ч.

    За сърби и унгарци може руски газ, а ние като по-големи баровци купуваме по-скъп и по-демократичен газ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    20 Авг 2023 22:42ч.

    В момента България ползва 80% руски и 20% азерски газ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    21 Авг 2023 11:53ч.

    Понеже съм "принципен" евроатлантик, който НЕ протестира срещу азерската агресия към Армения и НЕ ще да спре да ползва НЕ-агресорски азерски газ, да попитам - азерският газ не е ли и частично газпромски, тоест руско-агресорски?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    20 Авг 2023 22:05ч.

    и този газ минава през България

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ElCondor

    20 Авг 2023 22:43ч.

    Предлагам да спрем да използваме горива изобщо! Така ще спрем глобалното затопляне, въглеродните емисии, Ел ниньо и всички други гадости. Светът ще ни е вечно благодарен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    21 Авг 2023 11:55ч.

    И така на света ще настъпи и вечен мир! Защото спирането на ползването на (нечии) горива "доказано" фалира всеки агресор...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С чужда пита, майчин помен

    20 Авг 2023 23:51ч.

    Вучич обещава руски газ по турски поток през българска тръба. От Грашани все голям го вади

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    21 Авг 2023 0:11ч.

    И Ердоган е бил на спявката. Та Орбан и Ердоган са сключили договор за турски газ. Айде да видим нашата сглобка(некоалиция) ще може ли да им развали иширета на маджарите, сърбите и турците защото е ясно че турският газ е руски. А за сглобката(некоалицията) това си е престъпление. Ще имат ли топки да спрат турския(руския) газ на Сърбия и Унгария. Според мен ще се ослушат като бити педерасти(пардон гейове или както там им казват сега) каквито са.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    21 Авг 2023 1:08ч.

    на луд човек да обясняваш, че е луд, е causa perduta - ПРЕСтитутките и КОХОРТАТА вият от радост: няма да купуваме газ от Русия, а през следващите 15 г. ще купуваме руски газ (със значителна надценка) от Турция. турците (които също са в НАТО) са достатъчно умни да не играят на "американска синергия" в разрез с националните си интереси. а на ШАЙКАТА не й пука за вече изчезващия български народ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рашистки дебил

    21 Авг 2023 3:22ч.

    Вучич обещава така, сякаш тръбите през БГ са му бащиния.Така е свикнал

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много просто!

    21 Авг 2023 13:30ч.

    Бг продажни политици никой не ги бръсне! Обидно, но факт!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калин Александров

    22 Авг 2023 1:34ч.

    Кой да ги бръсне,ще гепат к,во могат като царя и газ към Канада и Америка...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи