Вучич: Косовският премиер мечтае да е едновременно Енвер Ходжа и Зеленски, но ние няма да търпим повече терор

Вучич: Косовският премиер мечтае да е едновременно Енвер Ходжа и Зеленски, но ние няма да търпим повече терор

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза днес, че е разговарял с представители на Европейския съюз тази сутрин и ги е помолил да бъдат внимателни, защото ситуацията в Косово е много по-опасна и трудна, отколкото хората си мислят, съобщават сръбските медии, съобщава Kosovo-online.

"Страхувам се от безотговорността на европейските представители и арогантността на властите в Прищина и очаквам в средата на януари велики мъже и жени от цял свят да дойдат да проведат среща за това как трябва да постигнем споразумения", каза Вучич в обръщение към медиите.

Знам, че (премиерът на Косово Албин) Курти няма да направи нищо, защото иначе нямаше да построи четири бази, нито да арестува хора"

Сръбският народ в Косово е решен да не търпи повече терор и затова е важно международната общност да изпълни споразумението, каза още Вучич. 

"Днес наистина беше чест за мен, няма нищо общо с политиката, срещнах прекрасно семейство, родители, които отгледаха прекрасно момче. Гордея се, че успяхме да помогнем. Тъй като не им беше достатъчно да го осъдят заради фланелката му доведоха трима лъжци, за да кажат, че е изричал омразни думи. Той ще ни стои в архива като неосъждан“, каза още Вучич и съобщи, че на 4 или 5 януари ще проведе годишна конференция, преди да замине за Хилендарiurs манастир.

"За мен е важно преди всичко да изпълнят нещата от гаранциите, които са дали, да разберат, че са се правили на наивници, говоря за международната общност. Нашите хора няма да търпят това повече. Моля ги да се погрижат за Милян Аджич и Сърджан Трайкович. Аджич беше арестуван заради барикадите и какво се случи на барикадите. Тази сутрин се обадих на европейските представители и им казах да внимават. Сръбският народ е толкова решен да не позволи терор върху тях. Какво очаквам? Очаквам страхотни хора от света да дойдат при мен през първата половина на януари. Ще ги посрещна мило, като се преструвам, че са ми харесали разговорите. Някои ще се радват, защото има примка около врата на Вучич, но това е примка около шията на Сърбия. Изправени сме пред труден момент по отношение на Косово, но ще се борим за нашия народ", коментира Вучич.

За първи път имаме гаранции, че това, което Прищина нарича армия, не може да отиде на север без съгласието на местните сърби и Сърбия.

„Важното е, че хората няма да бъдат преследвани, няма действия от никого на барикадите, няма загинали и ранени. Те много добре знаеха, че няма какво да търсят, че не могат да оцелеят на север.  Американците казаха, че ще следят всеки един от процесите в дълбочина, заедно с европейците“, добави Вучич.

„Нямам проблем с това, че много хора смятат, че Косово е независимо. Аз не мисля така. Когато казах, че търсим компромисни решения, всички, които смятат, че Косово е независимо, скочиха. Курти мечтае да бъде Енвер Ходжа, затова не понася (премиера на Албания Еди) Рама, но по възможност да е смесица от Ходжа и Зеленски, тъй като твърди, че аз съм "малкият Путин". Ние сме заинтересовани той да остави сръбския народ на мира и да не тормози хората", каза Вучич.

 

 

Източници: "Труд", "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

  • Berdan

    30 Дек 2022 15:29ч.

    Вучич няма полезни ходове ... особено след онази странна среща с Курти през август 2022 в Брюксел... и след това Вучич се срещна с Ескобар - още тогава Вучич капитулира...сега замазват очи...всч

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Berdan

    30 Дек 2022 15:29ч.

    Вучич няма полезни ходове ... особено след онази странна среща с Курти през август 2022 в Брюксел... и след това Вучич се срещна с Ескобар - още тогава Вучич капитулира...сега замазват очи...всч

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи