Вучич: Косово ще бъде в Сърбия до края на моя мандат

Вучич: Косово ще бъде в Сърбия до края на моя мандат

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви пред РТС, че Косово ще бъде в Сърбия след четири години, до края на мандата му. В интервю за сръбската национална телевизия вчера вечерта Вучич коментира преговорите с Прищина, формирането на Съюз на сръбските общини и инициативата „Отворени Балкани“.

"Мисля, че (Косово) ще бъде в Сърбия“, каза Вучич.

По думите му, Прищина не смята да формира Съюз на сръбските общини и ще „намери безброй причини и всекидневно ще провокира сърбите“ и ще арестува "най-способните сръбски момчета".

Вучич отбеляза, че сърбите няма да гласуват на предстоящите местни избори в северната част на Косово на 23 април, тъй като и подкрепяната от Белград партия на косовските сърби Сръбска листа не се регистрира за участие в изборите.

"Представете си такава демокрация, в която идват да ни трият сол на главите в Белград, защото "няма достатъчно демокрация", а тук "сърбите са виновни“, обясни Вучич, говорейки за арестите на сърби и кандидатиралите се за изборите кандидати на „партиите на (премиера на Косово Албин) Курти и (бившия президент на Косово Хашим) Тачи“.

Президентът отбеляза и че Сърбия ще изпълни някои части от европейското предложение за нормализация на отношенията Белград-Прищина, но някои части не планира да изпълни и той е казал това на „всички западни политици“.

Вучич каза още, че първоначално и Германия, и САЩ са тълкували ангажимента за правнообвързващо споразумение за нормализацията на отношенията с Прищина като признаване, а сега са преразгледали тази позиция. "Което е добра новина, но няма повече добри новини“, подчерта Вучич.

Сръбският президент коментира и инициативата „Отворени Балкани“. "Сътрудничим си с албанците и македонците, бих искал тук да бъде и Черна гора, но това е тяхно самостоятелно решение“, каза Вучич и добави, че Сърбия подава ръка на Черна гора и на новоизбрания президент Яков Милатович. "Всичко, за което поискат да работим заедно, ние сме готови, дали имам очаквания – нямам, а дали имам надежди – може би“, обясни той.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Вариантност

  07 Апр 2023 11:31ч.

  Как този човек, побран в това огромно тяло, успява да бъде толкова гъвкав и пластичен, акълът ми не го побира. Колко пъти вече се извъртя по абсурден начин понякога, пък и продължава да оцелява. Това е някакъв самороден талант с невероятно мека костна структура. Прокарва някакви тези, които някои иска и има необходимост да чуе. Умее да избира моментите. Според ситуацията. Друго е интересно - как той би могъл да аргументира подобна прогноза. Мнозинството в Косова са албанци, зад които стои САЩ, опряна на една огромна военна база. Обективно погледнато от днешна гледна точка, няма АБСОЛЮТНО НИКАКВИ ОСНОВАНИЯ за подобни твърдения, собено в хопотеза, че Сърбия запази неутралния си статут и близост с Русия. Какво би могло да се случи до 4 години, че да обясни подобно развитие. Предлагам два варианта. Проатлантически: Някаква сложна сделка, при което Сърбия става член на ОТАН и ЕС, хормално юридически извъртат нещата така, че Косово "влиза" в Сърбия, но практически остава отделено. Проевроазийски вариант: След утихване на острия конфликт, атлантиците и евроацииците се договарят, че новата стена ще се вдигне някъде на запад от Сърбия?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Супер

  07 Апр 2023 14:07ч.

  Не вярвам да стане, но го подкрепям изцяло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Lilio

  07 Апр 2023 15:22ч.

  Може след 4 год. Еврогейския съюз да се е разпаднал, а Балканите да са оставени за подялба между Русия и Турция. Тогава, ако Турция получи България, то тя ще отстъпи Косово на Русия, т.е. на Сърбия, която е по-лоялен руски съюзник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  07 Апр 2023 11:41ч.

  а как ви изглежда „неутралитета“ на Вучич, който не прави разлика между бандеровска Украйна и Русия, от която години наред е получавал евтини ресурси и провежда военни учения със своя унищожител - НАТО?...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вариантност

  07 Апр 2023 12:53ч.

  Забелязал съм, че можеш да четеш, можеш и да пишеш! Ясно е отбелязано, че ми изглежда АБСУРДНО. Обаче! На мен и теб ни е лесно да даваме оценки! Не пречи да сме една идея по-деликатни :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крали Марко

  07 Апр 2023 11:52ч.

  Явно ще бъде дълъг мандат. Но пък го поздравявам за оптимизма. Няма лошо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даам

  07 Апр 2023 13:24ч.

  Инициативата „Отворени Балкани“ - любопитно - за пръв път чувам за такава инициатива! Това аналог на Междуморието на Балканите ли ще бъде? Тогава всичко си идва на мястото! Югославия 2:0. Затова и правителство няма да имаме!... Въобще изборът ще бъде с Босфора или с Великосърбите? Шах и мат! Ку вадис, Българинооо????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  07 Апр 2023 13:33ч.

  "Простолюдието" (по банкера-химик Хампарцумян) няма нищо против Обединени Балкани. Всичко ще върви - и образование, и култура, и бизнес, и туризъм, и търговия, и сватби.... Също и с гърците. За останалите балкански душички не знам, не ги познавам! Но и тях ще убедим ! ОБЕДИНЕНИ БАЛКАНИ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Славин

  07 Апр 2023 15:37ч.

  Браво Мери, защо да не си помечтаем? Обединени и отворени Балкани с Гърция и Турция. Общ(сравнително) манталитет и настройки. Ако не сме умни как да го направим, няма да ни позволят. Вучич може да лавира, трябва и България да намери своя Вучич, току виж, че и в другите малки балкански фармации се намерят Вучич-човета и построим тази Нова Балканска формация на мира, алъш-вериша, просперитета, комшулука и сигурността. Ако сме силни, ще ни уважават и се съобразяват с нас. Ако сме мирни, големите трябва да ни признаят и особено Китай, защото пътищата за останалата Европа ще преминават през нас и сигурност им трябва. Можем ли, можем, сега трябва да да намерим можещите хора на Балканите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В 1999 г. по това време бомбиха с обеднен уран Сърбия - от Босилеград до Зайчар и Неготин!

  07 Апр 2023 13:52ч.

  Тези дни днес и преди 24 години в България нахлуват североЗАПАДНИ въздушни маси. Всичкият прах от обеднения уран дойде в България. Резултатите - има епидемия от ракови заболявания. От СЗО - годишно 36 000 се заразяват онкологично, като 20 000 умират скоротечно. Сред тях и 200 деца - повече от 6 ученически паралелки. Първи по смъртност в света на 100 000 - умират 1700 българи. За сведение във Франция на 100 000 души - умират 860 французи. Шок и ужас! Тогава в 1999 г. България не е член на НАТО, но пуска натовски самолети над страната ни. А С.Паси това национално богатство, дни преди преди Православния Великден, анатемосва: "Майната му на Православието!" ................ Искат руски изтребители да помогнат на Сърбия, но Костов и атлантика Паси НЕ позволяват. ........... Затова дерзай пич, господин президент Вучич, 50 години живяхме в мир и спокойствие на Балканите след ВСВ, ще живеем и в бъдеще така напук на навлеците нахални, алчни и зли! Да живее Православието!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде пак като дресирани папагали

  07 Апр 2023 14:59ч.

  повтаряйте едно и също, уран, уран, уран, обеднен, обеднен, дрън, дрън, дрън, та пляс

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  07 Апр 2023 14:02ч.

  "Отворени Балкани" е лансирана от Сърбия, Албания и Северна Македония , по аналогия "мини-Шенген", предвижда по-лесно движение на хора и стоки в страните членки и др. предимства като инвестиции, признаване на образовантелни и квалификационни степени, без трудови визи. Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора в момента не са част от процеса. "Отворени Балкани" сякаш се стреми да замени целта на Общия европейски пазар, защото трите държави - Сърбия, Албания, Македония, казват, че нямало да се занимават с европейските стандарти, а само с регионалните такива. Косово открито се противопостави заради доминирането на Сърбия. Босна и Херцеговина също, защото това застрашавало нейната независимост. Черна гора, както и другите две държави имат опасения, че тази инициатива ще застраши приемането им в ЕС. Ако в тази инициатива вземе превес прочутия велискосръбски шовинизъм, това вместо сътрудничество и ползи, може да доведе до разделения. ЕС приветства това регионално сътрудничество, но изпуска момента, както с Украйна, да бъдат приети тези държави, защото същия великосръбски шовинизъм и македонистките амбиции могат да доведат и до локални войни. Разбирам задоволството на путинофилите у нас за тази инициатива, която ще отдалечи тези балкански страни от ЕС, но мислите ли, че междусъседски войни до границата ни е добре за нас?! И надеждите на същите путинофили България да напусне ЕС и да се включи в тази Балканска инициатива и да стане зависима от доминиращите великосръбски и македонистки шовинисти?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма нормални на Балканите, които искат да воюват!

  07 Апр 2023 14:12ч.

  Само внесени отвън елементи (наречени екстремисти и терористи) в чиито ръце казват попадали много от оръжейната помощ за усрайна може да направи белята. Но ЗДРАВИТЕ сили на Балканеца ще се справи с тях въпреки немощта си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Santana

  07 Апр 2023 14:33ч.

  А може би Вучич знае нещо, но не казва нищо друго освен крайния резултат. На мен ми намирисва на нещо в смисъла на това, което другарят Си спомена за неслучвалите се промени от 100 години насам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аха!

  07 Апр 2023 15:46ч.

  Вучич е захапал хамериканската въдица! Но ролята на първа жена в Европа е отредена на Полша! Просто и двете държави са вманиачени на тема историческа "справедливост" /както те си я разбират/. Вучич просто заблуди мнозина! Любопитно как ще реагират сърбите на неговите велики геополитически мераци?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  07 Апр 2023 14:55ч.

  Той, Вучич, ако изпусне Косово, така или иначе ще е пътник... Не му завиждам, как се е разкрачил между желанията на народа си и амбициите на западнАЛите колониални наглеци... Разкрач…, а по средата, висяла жестоката действителност! :-D

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Историк

  07 Апр 2023 15:49ч.

  Всеки съюз със сърбите е бил пагубен за нас. Да бе забравяме, че сръбската доктрина е насочена винаги срещу нас .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И кога, историко ?

  07 Апр 2023 16:17ч.

  Сме били в съюз със сърбите, щото аз се сещам за един-единствен път за век и половина - Балканската война. Тогава със сръбска подкрепа превземаме Одрин ! Всички останали войни сме били врагове със сърбите, и всички тези войни сме губили от това ! Най-голямата грешка на Новата Българска Държава е била вражадата ни със Сърбия. За което разбира се вина имат и двете страни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • как той би могъл да аргументира подобна прогноза

  07 Апр 2023 16:13ч.

  Залагам на варианта с изнизване на "атлантиците" на запад... Вероятно на запад от сърбо-хърватската граница, а може и на запад от Караванкен тунел. Предстои нова "Малта" , ако ли вече не е направена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  07 Апр 2023 16:35ч.

  До Айде пак като дресирани папагали 07 Апр 2023 14:59ч. Не съм химичка като онзи с "Простолюдието", и не разбирам от обеднен уран, но с голяма болка и на бърза ръка изпратих поне 5-6 души скъпи мои приятели около 50-те, ама много бързо, за 4-5 месеца! И то хора със стабилни професии и начин на живот и много свестни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Субектност и субективност

  07 Апр 2023 16:51ч.

  Мери, защо реагираш на красивитета?! Нима не знаеш, че те са психари?! Ходят и си мърморят нещо под носа, пък току обърнат с крак някой плосък камък, а в другата ръка държат дебела тояга, че да утрепат нЕкой кУманиЗ (ако случайно изпълзи отдолу, де)! Доколкото постоянно живеят с духове и им се привиждат разни фантазмени неща, смятат че и ти си като тях и живееш с невидими сенки около теб. Историята ти за заболяванията НЕ Е СУБЕКТИВЕН ПОГЛЕД, самата истина е! Причините са многопосочни и комбинирани - 1999 е една от тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вучич като Георги Димитров начело на нова Балканска федерация, но с чия благословия - на Чичо Сам или Дядо Иван?

  07 Апр 2023 20:41ч.

  Знаете ли, че… от 1944 г. до 1947 г. между Югославия и България се водят активни преговори за създаването на Комунистическа балканска федерация? Проектът има благословията на Сталин, а негови инициатори са Георги Димитров, бивш ръководител на Коминтерна и лидер на БКП, и Йосип Броз Тито, ръководител на КПЮ. Горещият картоф в преговорите се оказва Македонският въпрос, а според плановете на югославяните България трябва да влезе в състава на федерацията с равен статут на останалите федеративни републики в Югославия - Хърватска, Словения, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия - докато българската страна настоява за двустранна федерация между България и Югославия. Великобритания и САЩ остро протестират срещу тези планове тогава. А сега? Вучич, чийто президентски мандат изтича през 2027 г., заяви на 19.03.2023 г., че не вярва, че Сърбия ще стане член на Европейския съюз преди края на президентския му мандат. В същото време на 16-30 юни в Сърбия ще се проведе съвместното военно учение Platinum Wolf със страни-членки на НАТО въпреки мораториума върху международни учения на тяхна територия. А Песков онзи ден каза: "Говорейки за ученията, ние със сигурност ще ги наблюдаваме много внимателно. Белград в момента е под безпрецедентен натиск да се привлече Сърбия на антируската страна". Да не би Вучич да го играе "троянски кон" на Щатите срещу ЕС и да има някакво договаряне на Вучич с американската администрация. И при неблагоприятни и незадоволени сръбски интереси Вучич да си е запазил "опцията" да стане "троянски кон" срещу ЕС, но този път на Рашата. И двете опции не са благоприятни за България, особено като се има вредвид македонския въпрос. И българските политици трябва много внимателно да анализират и да си предначертаят някакъв стратегически и дипломатически тактически алгоритъм на действие. Ама, като нямаме отговорни политици това май е химера и България отново ще е оставена по инерция на геополитическите интереси, както на големите, така и на съседите ни Сърбия и Македония.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи