Вучич благодари на Радев и Мицотакис за подкрепата по въпроса за руския петрол

Вучич благодари на Радев и Мицотакис за подкрепата по въпроса за руския петрол

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Президентът на Сърбия Александър Вучич поиска отново на срещата на върха на Европейската политическа общност в Прага ЕС да обмисли решението за забрана на вноса на руски петрол в Сърбия, съобщи агенция Танюг. Сръбският президент благодари на българския държавен глава Румен Радев и на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за позицията им по този въпрос. „Румен Радев открито каза, че решението за петрола не е справедливо за Сърбия, а Мицотакис го каза в заключителната си реч и аз им благодаря за това“, каза Вучич.

Сръбският президент съобщи също така, че решението за това дали на Сърбия ще ѝ бъде забранено да внася руски петрол в рамките на европейските петролни санкции срещу Русия се отлага до първи декември.

Вучич участва вчера в чешката столица в първата среща на върха на Европейската политическа общност, на която бяха поканени държавни и правителствени ръководителите от общо 44 държави.

По настояване на Хърватия в осмия пакет от санкции влезе и Сърбия, която няма да може да внася руски петрол по Адриатическия тръбопровод JANAF, който транспортира петрол от пристанище Омишал на остров Крък до рафинериите в Нови Сад и Панчево.

Европейският съюз прие осми пакет от санкции срещу Русия заради анексирането на четирите украински области Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска. Новият пакет включва законодателна рамка за определяне на таван на цените на руския петрол, както и ограничения върху морския транспорт на суров петрол и петролни продукти до трети страни.

В съобщение на Съвета на ЕС вчера, когато санкциите влязоха в сила, се пояснява, че на държавите членки "ще бъде забранено да предоставят услуги за морски превоз и да оказват техническа помощ, посреднически услуги, финансиране или финансова помощ, свързани с морския превоз в трети страни на суров петрол (от декември 2022 г.) или петролни продукти (от февруари 2023 г.), които са с произход Русия или се изнасят от Русия".

След панела за енергетика, икономическа ситуация и изменение на климата в рамките на срещата на върха на Европейската политическа общност в Прага вчера, Вучич каза, че най-важното заключение е свързването на енергийните мрежи и газовите интерконектори, така че да се използват енергийни източници от целия свят, информира „Данас“.

Той благодари на ЕС за подкрепата за изграждането на газовия интерконектор с България. Вучич съобщи, че очаква президентът на Азербайджан Илхам Алиев скоро да бъде в Белград, за да се осигурят нови източници на газ. Той допълни, че е имал разговори с представители на Норвегия, по чиито съвети се изготвя сръбската енергийна стратегия.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • Мери

  07 Окт 2022 10:13ч.

  Обединени Балкани!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Causa Perduta е тая работа

  07 Окт 2022 10:20ч.

  Никога не може да стане такова нещо. По-вероятна е серия балкански войни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • николов-

  07 Окт 2022 10:23ч.

  и защо вучката рева оня ден?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • клин клин избива

  07 Окт 2022 11:12ч.

  атлантическите ценности могат да се преборят с платформа за черноморски ценности

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  07 Окт 2022 13:14ч.

  Causa Perduta е тая работа 07 Окт 2022 10:20ч. Може, може, стига да не се бутат изкуствените интелекти! Балканците го искат, драги, и го показват винаги когато имат възможност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи