Вучич: Белград стана новата Казабланка. Има рекорден наплив на шпиони

Вучич: Белград стана новата Казабланка. Има рекорден наплив на шпиони

Според Александър Вучич Белград не е виждал толкова много чужди шпиони от Втората световна война, съобщава ТАСС.

Сръбският президент Александър Вучич съобщи за рекорден приток на агенти на чуждестранни спецслужби в Сърбия заради ескалацията в Косово и Метохия. Както каза сръбският лидер по TV Pink в неделя, Белград не е виждал толкова много чужди шпиони от Втората световна война.

„Тази Нова година Белград стана новата Казабланка. (...) Поставихме рекорд преди Нова година и след Нова година заради всичко това, което се случи в Косово и Метохия, (...) от 20 декември до 5 януари имаше такъв брой шпиони, какъвто Белград не е регистрирал от Втората световна война. Очевидно са подготвяли най-различни неща, чуждите служби си вършат работата“, каза Вучич.

По-рано сръбският лидер отбеляза, че поради кризата в Украйна в Сърбия действат много представители на специални служби от цял ​​свят.

Ситуацията в Косово и Метохия рязко се изостри на 6 декември, когато косовски спецчасти, придружени от патрули на мисията на Европейския съюз, започнаха да превземат помещенията на избирателните комисии в северната част на Косово и Метохия, отбелязва ТАСС. Сръбското население се организира спонтанно и отблъсна косоварите, които се оттеглиха зад река Ибър. На 8 декември около 350 полицаи от Косово влязоха в населената със сърби северна част на автономната сръбска провинция с бронирани коли и блокираха Северна Митровица. На 10 декември косовската полиция в Косовска Митровица арестува бившия сръбски полицай Деян Пантич по скалъпени обвинения. В отговор сръбското население блокира с барикади пътищата в няколко населени места. 

На 26 декември властите на Косово приведоха въоръжените си сили в пълна бойна готовност. В отговор вицепремиерът, министър на отбраната на Сърбия Милош Вучевич и министърът на вътрешните работи Братислав Гашич заявиха, че сръбските въоръжени сили и силите на Министерството на вътрешните работи на страната, по заповед на Вучич, са приведени в бойна готовност. На 28 декември ситуацията се стабилизира, добавя ТАСС.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи