Втора вечер на протести в Скопие срещу френското предложение

Втора вечер на протести в Скопие срещу френското предложение

За втори пореден ден пред сградата на правителството в Република Северна Македония се провежда протест срещу срещу френското предложение за преговорната рамка с ЕС под надслов "Ултиматум - Не благодаря". За протести призоваха от опозиционните партии ВМРО-ДПМНЕ с лидер Християн Мицкоски и "Левица" с лидер Димитър Апасиев. "Спрете българизацията", "българският фашизъм - европейска ценност", се чете на плакатите на протеста, част от които съдържат и обидни послания към представители на властта, подкрепили предложението за преговорна рамка, съобщана кореспондентът на БТА в Скопие.

"Или сега ще ни има, или никога няма да ни има, Пендаровски каза, че Гоце Делчев е българин и още не ни се е извинил", каза един от говорителите на протеста, който призова за минута мълчание "за жертвите на българския фашизъм в Македония".

С освирквания и викове "оставка" бяха съпроводени споменаването на имената на президента Стево Пендаровски, премиера Димитър Ковачевски и министъра на външните работи Буяр Османи. 

"България се подиграва с нас, две години ни унижава, защото не искаме да бъдем такива, каквито те искат. Опитват се да ни направят българи насила, да ни направят тяхна колония. От 1941 до 1945 година ни държаха в окупация, сега казват, че било администриране. Да браним нашата история, нашата идентичност, да ги браним. За това ви молим да не приемаме това предложение. Ние можем само за молим, татковината не моли, тя нарежда, да не отстъпваме в нейно име", призова друг от говорителите. 

Звук на сирени отделяше различните говорители на протеста, който завърши с песни и обещанието, че протестиращите няма да си тръгнат тази нощ, а утре вечер отново ще бъдат пред сградата на правителството. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • а с бай Ердо - кога?!

    04 Юли 2022 8:50ч.

    Браво, одобрявам! Освен със Сърбия, не е лошо да влезем във война и с Македония. Тъкмо пътят към евро-членството на бракята ще е по-интересен! А и ние да имаме какво да правим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    04 Юли 2022 8:50ч.

    Макетата по- големи патриоти от нас. Тук си го приеха и ни вопъл , ни стон. Ма нищо чудно- и във война ще ни вкарат, пак няма да има нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Давайте

    04 Юли 2022 9:21ч.

    Кога да очакваме да ни нападнат и да ни избият? Същата работа като украйна. И македония си търси белята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • волк

    04 Юли 2022 10:40ч.

    Така става с изсмукани от пръстите истории и биографии. И хитреци-мошеници всякога дебнат отзад, за да се възползват. А ние им пеем одата на радостта, като същи олигофрени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Единствената разлика между брюм-ците и укрите е, че...

    04 Юли 2022 9:22ч.

    ...укрите са по-фашизирани, за сега...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма страшно,

    04 Юли 2022 9:38ч.

    за сметка на това северномакедонците се по-албанизирани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • надежда ней

    04 Юли 2022 10:41ч.

    Остава ни сал една демократична евроатлантическа надежда, че "это другое".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Vanita

    04 Юли 2022 10:34ч.

    Парадоксално е, но онези българи са по-българи от тукашните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дивото племе е край Одер, не край Дунав

    04 Юли 2022 10:43ч.

    Ми така е, щот една тайнствена сила исторически не допусна сърбите да бъдат погерманчвани. Вечният грях е да не умееш да четеш и се учиш от типичните краййпътни знаци, които оставя историята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георгиева

    04 Юли 2022 11:09ч.

    Тези наши братя полудяха ли?! Е какво да правим българи сме си и тези 5 века съвсем ни омотяха мозъците. Турция си точи зъбките и пак ще викаме братушките. ". . .затуй те любим кат баща и чакаме като Месия: Затуй си ти Р у с и я!" Ив. Вазов

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи