ВСС трябва да избере изпълняващ длъжността главен прокурор

ВСС трябва да избере изпълняващ длъжността главен прокурор

ВСС има седем дни да открие нова процедура за избор. Тя може да трае около 3 месеца.

За първи път в историята на България един от т.нар. трима големи в съдебната система е отстранен от длъжност. Официално вчера държавният глава издаде указ за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор, а днес се очаква и публикуването на решението в „Държавен вестник”. Иван Гешев беше отстранен от Пленума на Висшия съдебен съвет с мнозинство от 16 на 4 гласа заради репликата "политически боклук", произнесена на пресконференцията, когато той скъса своята оставка.

Сега големият въпрос е какво следва оттук насетне.  Висшият съдебен съвет трябва да реши кой ще изпълнява функциите на главния прокурор до избора на нов обвинител номер едно. Това може да стане на извънредно заседание още днес. В съвета обаче има сериозни спорове дали това трябва да е някой сегашните заместник-главни прокурори или пък друг обвинител от Върховната касационна прокуратура. Иван Гешев има петима заместници, като с най-голям стаж е Даниела Машева.

По закон, при предсрочно прекратяване на мандата на един от тримата големи, ВСС има седем дни да открие нова процедура за избор. Тя може да трае около 3 месеца.
Самият Гешев има право поиска да бъде възстановен на длъжност прокурор във Върховната касационна или Върховна административна прокуратура. Решението се взима от Прокурорската колегия на ВСС. 

Източник: Нова тв

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Правото на книга,силата престол издига

  16 Юни 2023 12:13ч.

  Хайде,следващия съгласуван нещастник да идва и да помни съдбата на предишния. Да бъде послушен и да внимава към кого да посяга и към кого не. Недосегаемите могат да празнуват защото те са държавата. Справедливост само на небето. Прокуратурата трябва да е послушна, ако не атентат а след него отстраняване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  16 Юни 2023 15:37ч.

  Най-добре да изберат техния собственик, пепи еврото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи