ВСС прекрати процедурата за освобождаване на Иван Гешев по едното от двете предложения

ВСС прекрати процедурата за освобождаване на Иван Гешев по едното от двете предложения

Следвайте "Гласове" в Телеграм

ВСС реши да прекрати процедурата за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев по първото предложение на членове на Прокурорската колегия за отстраняването му от длъжност, след като те оттеглиха искането си по време на днешното заседание на съвета. То е свързано с действия на главния прокурор във връзка с разследването на взрива срещу автомобила му, които според тях представляват тежко нарушение на служебните задължения - присъствието на прословутия израелски експерт до мястото на взрива. 

Решението беше взето с подкрепата на 17 членове на Пленума на ВСС. Иван Гешев обяви, че държи всички доказателства и документи, свързани с исканията за неговото отстраняване, да бъдат публични и качени на сайта на ВСС.

Процедурата за освобождаване на главния прокурор продължава по второто предложение на членове на колегията срещу Иван Гешев заради уронване на престижа на съдебната власт, предаде БТА. 

Членовете на съвета дебатираха дали вносителите имат право да оттеглят искането си, като имаше разнопосочни мнения. След което се проведе гласуване и членове на ВСС подкрепиха прекратяване на производството срещу главния прокурор, по направеното искане от шестима членове на Прокурорската колегия заради извършени от Гешев тежки нарушения на служебните задължения.

Гергана Мутафова мотивира направеното искане за оттегляне с постановление на Софийска градска прокуратура, по сигнал на сдружение „БОЕЦ“, според което израелски експерт не е участвал в действията по разследването на взрива срещу кортежа на главния прокурор. Той и зам.-директорът на националното следствие Ясен Тодоров са били на 30 метра от мястото на инцидента, зад периметъра, охраняван от полицията. Според прокурора правил проверката не са установени достатъчно данни за извършени престъпления по служба или срещу правосъдието от главния прокурор Иван Гешев. По думите ѝ в постановлението за отказ от образуване на досъдебно производство се посочва, че няма данни за длъжностно престъпление, както и такива, че е извършено престъпление от общ характер. 

Огнян Дамянов заяви, че по проверка във Върховна касационна прокуратура са викани за снемане на сведения вносители на предложението за отстраняване на главния прокурор, което той определи като натиск. „Няма нищо мъжко, г-н Гешев, прокуратурата, която ръководите административно да прави такива проверки, но това е възмутително и е форма на натиск“, каза той. Гергана Мутафова добави, че в медиите е имало над 100 статии от 15 май до днес срещу членовете от колегията, внесли предложението за отстраняване на главния прокурор, публикувани в не повече от три-четири медии -  „ако това не е натиск, не знам“.

Иван Гешев отговори, че срещу него е имало стотици сигнали и е давал сведения по множество проверки досега и постави въпроса дали също трябва да приеме, че му е оказван натиск.  

Снемани са ми обяснения по проверка, по сигнал срещу мен от представител на прокуратурата, по която вече е образувано досъдебно производство, съобщи главният прокурор Иван Гешев.

Той съобщи още, че има издадена от него заповед всички проверки и разследвания по случаи от голям обществен интерес и свързани с него, да не му бъдат докладвани, за да не останат съмнения за оказване на влияние по тях.

Във връзка с появилите се съмнения за оказван натиск върху членове на ВСС, министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че е готов да свика отделно заседание по тази тема през следващата седмица. 


Източник: "Труд"

 

 

 

Коментари

 • ВСС нали е нелигитимен?

  08 Юни 2023 19:15ч.

  Как така взема решения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Остава "обвинението", че е казал "политически боклук"!

  08 Юни 2023 19:19ч.

  И като е казал „политически боклук“ - КАКВИ ЩЕТИ са настъпили и за кого?! За да се освободи главния прокурор на една държава - трябват ДОКАЗАТЕЛСТВА за реални практически щети настъпили в обществения живот на държавата България! Ако такива щети няма - то насилственото освобождаване на главния прокурор е АНТИНАРОДНО, понеже нали правосъдието и правораздаването е все - "В името на Народа"! ........... Веднага да се спре процедурата, защото интелигентни хора членове на ВСС се самокомпрометират с безумно беззаконие и лично унижение! СПРЕТЕ ПРОЦЕДУРАТА ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ МАНДАТА НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА ДЪРЖАВАТА БЕЗ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА НАСТЪПИЛИ ЩЕТИ ЗА НИКОГО!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи