ВСС отложи искането за освобождаване на Гешев, ще пише правила

ВСС отложи искането за освобождаване на Гешев, ще пише правила

Единодушно Висшият съдебен съвет отложи искането за освобождаване на Иван Гешев до изготвяне на правила. Предложението беше на шефа на ВАС Георги Чолаков. "Без правила ще влезем в топик, от който сами няма да излезем. Имаме много подробни правила за избор, но правила по тази процедура нямаме", обясни той.

 

В тези правила например ще бъде разписано кой да води заседанието, защото министърът не можел, тъй като бил страна. Гешев не участва в гласуването, за да няма съмнение за въздействие.

 


"Не се притеснявам, държа максимално бързо искането да бъде разгледано при максимална публичност. Нека да бъде излъчвано и по БНТ, както когато се избира главен прокурор или председателите на ВАС и ВКС, защото ще се види явното непознаване на законите и конституцията. За мен е ясно, че е политическа атака и се засяга върховенството на закона. Все по ясно става и на европейските ни партньори. Цитирани бяха 8% доверие в прокуратурата, ако е вярно, означава, че е повече от някоя политическа сила, чийто представител е в тази зала в момента", коментира Иван Гешев. Той добави, че нямал притеснения "да са една, две, десет процедури".

 

 


"Готов съм да започне даже и веднага. Нямам проблем всеки ден да участвам в това нещо. Държа за бързо разглеждане", добави той. И отново повтори, че искането за неговото отстранявене, внесено от Янаки Стоилов, било "правно нищо", а искането на Надежда Йорданова - "просто нищо".    

 

 


 Искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев беше внесено на 2 март от правосъдния министър Надежда Йорданова. Вчера Гешев призова кадровиците да го разгледат по същество, за да може да обори твърденията в него, както и да защити не само своята чест и достойнство, но и на всеки прокурор и следовател.


Точно в 10,30 часа пред сградата на ВСС започна протест за оставката на главния прокурор, организиран от гражданско сдружение БОЕЦ. Лидерът му Георги Георгиев обясни, че част от данните в искането за отстраняване на Гешев са точно по сигнали на БОЕЦ. 

 

Източник: "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

  • Жизел Каракютукова

    10 Март 2022 11:58ч.

    Време е нормалните граждани да се организират в сдружение МОЛЕЦ /също абревиатура/ и да си премерят.....доказателствата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • topic

    10 Март 2022 12:48ч.

    Не е топик, а е тупик - руска дума, означава задънена улица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • panta rei

    10 Март 2022 12:50ч.

    Гарван гарвану око не вади.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нямам проблем

    10 Март 2022 12:52ч.

    Гешев, натиск върху прокурор е престъпление. Натиск върху Главен прокурор, засягащ върховенството на закона е престъпление. Вършете си работата! Ама шубето е голям страх!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи