ВСС отложи гласуването за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев

ВСС отложи гласуването за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев

Следвайте "Гласове" в Телеграм

ВСС не гласува днес дали да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор. Причината - адвокатът на Иван Гешев e внесъл молба с искане заседанието да бъде отложено, тъй като обвинител номер едно е на международна конференция извън София, а и защитникът бил болен. 

Все пак кадровиците отказаха да отложат заседанието, но не взеха решение. Това вероятно ще се случи след седмица.

Иначе в отсъствието на главния прокурор пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно му отказа не само отлагането на обсъждането, но и спирането на процедурата по искането на шестима членове на прокурорската колегия за предсрочното му отстраняване.

Искането на шестима членове на прокурорската колегия за предсрочното му отстраняване е свързано с данните, изнесени от директора на Националната следствена служба (НслС) Борислав Сарафов, че главният прокурор се е месил с лични разпореждания по разследването на взрива, като е изпратил на мястото на инцидента израелски експерт.

Заседанието на пленума, насрочено още миналата седмица, започна в отсъствието на Гешев, който е подал молба, в която казва, че иска обсъждането да бъде отложено, както и че иска процедурата да бъде спряна заради искането, което миналата седмица той отправи за тълкуване на три въпроса, като основният от тях е дали може ВСС с изтекъл мандат да го отстрани.


Освен това той е посочил в молбата си, че е в командировка в Бургас, която ще продължи 4 дни до 2 юни включително. Командировката била планирана отдавна, тъй като е свързана с национална конференция, на която България е домакин. След 2 юни, когато приключва командировката му, Гешев е уведомил ВСС, че ще бъде отново в платен годишен отпуск от 2 до 9 юни.

Неговият пълномощник - адвокат Радостина Томова, също е внесла молба във ВСС, в която казва, че иска да бъде отложено обсъждането. Причината, която тя е посочила, е "внезапно влошено здравословно състояние, което налага домашно лечение за срок от 7 дни".

"Неколкократно чухме от главния прокурор Иван Гешев, че желае да се разглежда искането за отстраняване, ще съдейства и ще даде обяснения. Приемам този довод за "превратно упражняване на права", коментира Атанаска Дишева от съдийската колегия.

Мнозинството днес гласува, че заседанието може да продължи и в отсъствието на Гешев и защитника му, като членовете на кадровия орган обсъдиха дали са допустими всички доказателствени искания, които са направени в рамките на процедурата. Единодушно бе гласувано и че процедурата по искането за отстраняване на Гешев няма да бъде спряна в изчакване на решението на Конституционния съд, който образува дело, но не се е произнесъл по допустимостта на въпросите, поставени от главния прокурор.

Източници: dariknews.bg, dnevnik.bg

 

 

 

Коментари

  • Като банда малоумни са. Въртят се като мухи без глави. Държавната върхушка във всички сфери е съставена от подбрани по некадърност и корумпираност хора

    01 Юни 2023 18:32ч.

    Историците много ще се забавляват с края на поредния "Европейски съюз". Предпоследния опит за обединяване на "Европа" далеч не беше толкова комичен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "има одобрението на американското посолство"

    01 Юни 2023 18:41ч.

    Гешев прав, но с допълнение - не само депутатите, но и целия ВСС са боклуци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дсдасдсадса

    01 Юни 2023 18:47ч.

    Реалната причина за отлагането е, че не е издаден в държавен вестник изменението на американските агенти и шпиони от 17 на 13 гласа да са достатъчни за махането на американския представител гешеф! Ако гласуването беше днес - гешеф щеше да остане на поста си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мазни борби

    01 Юни 2023 19:07ч.

    Тия защо не вземат калашниците и да се изпозастрелят, пък който остане накрая ще видим какво да го правим. Вече ми досадиха до смърт! От април до юни, не могат едно правителство да направят! Серсеми!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алчността ще ги погуби тия

    01 Юни 2023 19:12ч.

    И за какво се хилят на всички снимки, не разбирам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    01 Юни 2023 19:54ч.

    Хеле, пък Зарков...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дядо Ташко внук на дядо Мъдьо

    01 Юни 2023 22:53ч.

    Всеки по реда си първо боко в пандиза,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи