ВСС откри процедура за предсрочно освобождаване на Иван Гешев

ВСС откри процедура за предсрочно освобождаване на Иван Гешев

Снимка: Ладислав Цветков

След 6 часа дебати ВСС  откри процедура за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Следващото заседание ще е във вторник на 12 април, когато искането на правосъдния министър Надежда Йорданова ще бъде разгледано по същество. Дебатът днес беше само по допустимост. 

Всъщност според правилата на ВСС цялото искане на Йорданова няма да бъде разгледано, а само тези твърдения, които се отнасят за времето след 18 декември 2019 г., когато Иван Гешев стана главен прокурор. 

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) обсъди допустими и редовни ли са обстоятелствата в предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. 

На база приетите за допустими и редовни обстоятелства от предложението, ВСС прие единодушно със 17 гласа „за“ да бъде открита процедура за установяване на основания за предсрочно освобождаване на главния прокурор.

Заседанието на ВСС, на което обстоятелствата ще бъдат обсъдени по същество, ще се състои на 12 април.

В началото на заседанието Иван Гешев заяви, че няма нищо против всички точки да се коментират, за да се види тяхната несъстоятелност. Той добави, че желае да има дебат по същество, по всички точки в предложението на министъра.

ВСС обсъди девет обстоятелства, посочени от министъра. Едно беше отхвърлено изцяло, за други три се прие, че са частично допустими, а останалите пет са изцяло допустими и редовни.

Те могат да бъдат обжалвани, но правосъдния министър Надежда Йорданова каза, че не е сигурна дали ще ги обжалва.

"Да, има вероятност да ги обжалваме, но нека след анализ да вземем окончателното решение за това как евентуална жалба би се отнесла спрямо настоящата процедура. В хода на заседанието се изрази виждане, че жалба не би спряла изпълнението на останалите решения, но от друга страна, с оглед на това, че част от основанията са взаимносвързани, аз и моят екип ще направим всичко възможно всички основания да бъдат гледани по същество", заяви тя след заседанието.

 

Източници: бТВ, "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • софиянец

    04 Апр 2022 20:13ч.

    гешев си отвори ципа и прие протестосекретарката на интервю, тя самата знаеше, че аргументите и ще са чисто физически, притесняваше се от мисълта, че трябва да прави каквото прави обикновенно, само, че този път със затворена уста...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цацарински

    04 Апр 2022 20:22ч.

    Времето преди 18 декември 2019 г. явно е кофти за Гешев. Интересно, как са го обсъждали тогава, при избора му!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жизел Каракютукова

    04 Апр 2022 23:18ч.

    Още по-интересно е защо Радев му подписа указа? Градските лумпени не клечаха достатъчно май!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи