ВСС обсъжда освобождаването на Иван Гешев (на живо)

ВСС обсъжда освобождаването на Иван Гешев (на живо)

Пленумът на Висшия съдебен съвет обсъжда искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. То беше внесено на 2 март от правосъдния министър Надежда Йорданова.  Вчера Гешев призова кадровиците да го разгледат по същество, за да може да обори твърденията в него, както и да защити не само своята чест и достойнство, но и на всеки прокурор и следовател.

 

Гледайте на живо тук.

 

Преди началото на заседанието главният прокурор коментира, че неговата оставка не е въпросът на деня

 


„Сериозните въпроси пред българското общество са цените на тока, икономическата криза, здравната и социалната. Виждате какво се случва в Украйна“, уточни главният прокурор. По думите му отстраняването на главния прокурор  въобще не представлява интерес за българските граждани.

 

Той нарече „есе“ доклада, внесен от правосъдния министър Надежда Йорданова, с искане предсрочното му отстраняване.

 

„Това е механичен сбор между манипулативни и неверни политически твърдения, субективни също, неверни оценки и обикновено цитиране на норми. Като държа да кажа, че между три няма никаква връзка. Заедно общо нямат никаква връзка с конституцията и законите на страната, а още по малко с главния прокурор. Това щеше да е смешно, ако не е тъжно. Тъжно е защото това е лош знак за българската държавност. Лош знак е затова, че явно се оправдават притесненията на българската прокуратура и на съдебната власт, изразени пред европейските ни партньори“, коментира още Гешев.

 

Правосъдният министър: Очаквам от членовете на ВСС да покажат професионална съвест

 

Правосъдният министър Надежда Йорданова заяви пред журналисти, че очаква дебат по същество и всеки един от членовете на ВСС да покаже професионална съвест, така че да приложи закона по най-добрия начин.Девет групи обстоятелства е изложила Йорданова за освобождаването на Иван Гешев от позицията главен прокурор. По думите ѝ те обхващат широк спектър.

 

„Като се започне от осъдително решение спрямо България на Европейския съд по правата на човека. Впрочем времето за плащане на това обезщетение наближава и вчера съм подписала финансовата обосновка, за да искам пари от държавния бюджет за това", уточни правосъдният министър.

 

Другите обстоятелства са спрямо конкретни действия и бездействия, които включват незаконосъобразните действия и изявления на прокуратурата по време на протестите. Конкретни бездействия по няколко знакови дела, противоречиви методически указания във връзка с прилагането на закона и много други, изтъкна Надежда Йорданова.

 


Източник: "24 часа", бТВ

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи