„Всичко изглеждаше грешно и тревожно“: Украинците, който отказват да се бият въпреки обществения натиск

„Всичко изглеждаше грешно и тревожно“: Украинците, който отказват да се бият въпреки обществения натиск

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Иван Ишченко доброволно се е биел срещу нахлуващите руски войски, но след месец битка той е готов да плати хиляди долари и да рискува затвор, за да избяга от фронта.

„Преди да отида на война, мислех, че съм супергерой. Но всеки героизъм се изтощава, когато хората видят (войната) със собствените си очи и осъзнаят, че не им е мястото там“, каза 30-годишният Ищенко. „Видях как някой беше прострелян близо до далака му, болката беше влудяваща. Видях и отрязана глава. Всичко се натрупа... Не исках да виждам нищо друго“, посочи още той.

И така, един ден той дезертира, без да предупреди никого, освен майка си, и бяга от Украйна. Ишченко далеч не е единственият. Войната предизвика патриотичен импулс, но някои украинци отказват да се бият въпреки обществения натиск и предупрежденията от страна на властите, които предприемат строги мерки срещу лицата, избягващи военната служба на фона на трудната контраофанзива.

Ишченко успява да излезе от страната въпреки забраната за напускане на всички мъже на възраст между 18 и 60 години. Той плаща 5000 долара за кола с държавни номера, която да го придружи до гора на границата с Унгария. След това се промуша през дупка в оградата и бяга. „Най-страшният момент беше тогава, когато напуснах Украйна и избягах пеша“, обяснява той.

От началото на войната властите са задържали 13 600 души, опитващи се да преминат границата извън контролно-пропускателните пунктове, каза говорителят на Държавната гранична охрана Андрий Демченко пред АФП. Други 6100, повечето мъже на възраст, годна за воюване, са били заловени при опит да напуснат с фалшиви документи, каза Демченко.

Всички знаят

Но длъжностни лица, с които се е свързала АФП, не са предоставили точен брой на заподозрените, че се укриват от военна служба. Сега те са изправени пред съответно до пет и 12 години затвор, съгласно закон, приет през януари, който затяга наказанията. На фона на затруднена контраофанзива Киев разбива корупционните схеми, които позволяват на мъжете да избягват армията. Всички висши служители, отговарящи за наборната военна служба, бяха уволнени през последните седмици, а следователите казаха, че са "разкрили мащабни корупционни схеми в почти всички региони на страната".

Според 24-годишния Иван, който отказа да назове фамилното си име поради юридически проблеми, "всеки знае, че има възможности" за избягване на служба. „Всеки има приятели или познати, които могат да предложат варианти“, каза той. През май Иван дава 5000 долара за медицинско свидетелство, което го освобождава от служба и му позволява да напусне Украйна. Той не се гордее с действията си и казва, че „всичко изглеждаше грешно и тревожно“.

За да избегнат нарушаването на закона, някои мъже са напуснали преди да навършат 18 години и не са се върнали след началото на войната. Семейството на Богдан Мариненко го е принудило да замине за Полша през август 2022 г., два дни преди 18-ия му рожден ден. Баща му се бие, а Мариненко работи по строителни обекти, за да осигури прехраната на семейството си. „Ако нещо се случи с баща ми, аз оставам единствената подкрепа за майка ми и сестрите ми“, посочва 19-годишният мъж.

Не напразно

Евгений Куруч е бил в автобус от Белгия за Украйна без телефонен кредит, когато шофьорът обявил, че войната е започнала. 38-годишният офицер знаел, че ще бъде сред първите мобилизирани, ако се върне. И така, той слязъл от автобуса във Варшава – последната планирана спирка преди Украйна – отишъл до най-близкия McDonalds и използвал Wi-Fi, за да се обади на жена си и родителите си. Те настояли той да остане в Полша, тъй като в родния му град Одеса са завили сирени.

„Разбирам, че имам задължението да защитавам страната си“, посочва Куруч пред АФП. „В същото време разбирам, че семейството ми също има нужда от мен. Преди всичко трябва да се грижа за тях“, каза той. Започва работа като таксиметров шофьор във Варшава, където се присъединяват съпругата му, 8-годишната му дъщеря Анастасия и 5-годишният син Кирил. 

Много семейства са разделени от началото на войната, тъй като жените и децата бягат в чужбина. Полската статистика показва, че от почти 1 млн. украинци, регистрирани в Полша, едно от всеки две е дете, а жените са 77% от избягалото възрастно население.

„Разбирам, че това е болезнена тема за тях. Ако видя, че това води до конфликт, просто спирам да говоря и се опитвам да закарам пътника, където трябва“, каза Куруч пред АФП. Той обяснява, че обикновено се обръща към семейството си за успокоение. „Гледайки ги, черпя сили и осъзнавам, че това, което правя сега, не е напразно“, посочва Куруч.

Източник: NOVA

 

 

 

 

Коментари

  • Трагедии!

    01 Sep 2023 20:38ч.

    За интересите на подлогата Зеленски и господарите му най-вече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всъщност точната дума за тези трагедии е дезертьорство

    01 Sep 2023 20:47ч.

    А за дезертьори оправдание няма. Те го знаят и затова пускат сълзливи оправдания. Първо си траят за преврата, после за осемгодишния терор над Донбас, после като им допря яйцето до гъза бягат. Мишки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • горд евро-гей

    01 Sep 2023 20:57ч.

    Много добре казано... Преди няколко години бяха много Курназ /както казва Митьо-пищова/, а сега плачат и дезертитат....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ufigugufug

    01 Sep 2023 20:58ч.

    Абе, вие по форумите сте много смели! Книжни тигри!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    01 Sep 2023 22:10ч.

    Най - добре е Тагарев да събира от плажовете всички укри, да ги товари на няколко композиции и с панделки да ги праща на Зеленски. Всички ще са доволни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дезертьор от чуждия му ПЕНТАГОН си е патриотизъм

    01 Sep 2023 23:15ч.

    Да обслужваш янки интереси си е мародерство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    01 Sep 2023 23:37ч.

    и какво могат да направят срещу убийците от нацотрядите, те режат ръце, вадят очи, обезглавяват - моля се всички които могат да избягат от тази кървава вакханалия на алчния зеленски и тези от обкръжениетому

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    02 Sep 2023 1:55ч.

    Първи дезертираха мъжете от западна Украйна и Киев, които бяха основно увлечени в създаване на предпоставките за целия конфликт. Най-много мобилизирани срещу руснаците бяха именно мъжете от регионите с доминиращо руско самосъзнание. Източна Украйна е обезкървена, срината, анихилирана, жестока арена на бойните действия, банкет за прозападните украинци и нацитата. Малко по малко идва и техния ред, но се оказва, че или ги няма, или са загубили мотивация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Униатите от най-западните земи на Русия са основните виновници за проблемите в Северното Причерноморие

    02 Sep 2023 2:15ч.

    Ще трябва да освободят местата, които оскверняват с униатското си присъствие. А най-добре да ходят при Бандера и Шухевич.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мъка е да се прочете, защото

    01 Sep 2023 20:56ч.

    Статията не е написана на български език.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изкуствен Ентелект

    02 Sep 2023 12:25ч.

    Статията не е написана на български език. Тя е автоматичен превод. Робот ! Затова звучи така идиотски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НОВ източник

    01 Sep 2023 21:15ч.

    Би било добре, само за баланс, да прочетем и за руснаците, които не искат да се бият. Казват, че имало и такива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    01 Sep 2023 22:01ч.

    такива коментари... правиш ли в "дневник"? или там всичко е балансирано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НОВ източник 01 Sep 2023 18:15ч.

    02 Sep 2023 1:09ч.

    Какво да четеш? Тях просто ги пуснаха да бягат през границата след като Путин обяви частичната мобилизация. Който поиска избяга без да плаща 8-9 000 евро на някой си. Може би са плащали някакъв рушвет за опашката на границата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руснаците, които не искат да се бият, не се бият.

    02 Sep 2023 18:45ч.

    Очевидно се намират дебили, които още не са разбрали, че от руска страна участват само доброволци. Лигльовците, които се изнесоха, си спечелиха презрение. По-големите лигльовци, които не само се изнесоха, а и се скъсаха да плюят Русия, разбраха по трудния начин, че предателите не са желани никъде, и почнаха да се пробват да се връщат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигналиста

    01 Sep 2023 21:51ч.

    А разправяха, че имало и още по-лесен начин: открадваш два хляба, осъждат те условно, и си щракаш с пръсти. Осъждани в армията не вземали. Или са ни излъгали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    01 Sep 2023 22:02ч.

    ,при цялата касапница не съм прочел за загинал украински или руски олигарх, сина му или син на политик и от двете страни. Имаше едно синче-ма Песков, дето уж воювало за Вагнер, а после излязоха глобите му във Москва, когато уж воювал. А тия типове са единствените които печелят от войните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чети повече

    01 Sep 2023 22:32ч.

    Има загинали руски депутати, синове на депутати и синове на министри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    01 Sep 2023 22:34ч.

    Повече от един министър? Леле, явно дълъг списък та ме може да посочиш три имена...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    01 Sep 2023 23:24ч.

    Мързи ме, но таг министър, депутат, дума, син, загинал, СВО би трябвало да ви помогне с три клика на мишката да ни предоставите четиво и някакъв списък. Три клика до истината.. уважаеми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    02 Sep 2023 0:01ч.

    Ще приема да е и кадрови военен от първия от петте брака и син и министър да не са се срещали заради майката. Дори да е загинал пиян в тренировъчен лагер на Вагнер в Хантумансийск. Все пак се е готвел. Знаете ли какво винаги ме е разсмивало във войната на паметниците, уважаеми? Има такава-с две непримирими страни-за едните е Моча, за другите е ПСА. В Бургас на центъра гордо стои Альоша. Монумент. Със Шпагин, както си му е реда на километър, почти на морето, в двора на старата транспортна болница, стоят гробовете на шестимата "руснаци" от 3 украински фронт, превзели града и загинали на 7 септември. Ся , обстоятелствата около гибелта не са много героични-слизат морпехите без съпротива и намират на жп гарата цистерна със спирт. Който се оказал метилов. Както и да е-на война като на война, предполагам че командира е писал че са паднали сус смъртта на храбрите,като изключим едно врачанско село до Сърбия-това са загиналите във ВСВ съветски войни у нас)не броя евакуирани ранени от операцията в Румъния, със смъртен акт от болницата в Русе) Единственият кокто се грижеше допреди 7 години за гробовете им(поне да са оплевени на 9 май)бе консулът на Украйна. Но инак пробвай да бутнеш Альоша на центъра. ..Още седят -винаги може да провериш-точно срещу жп гарата. Та така, като даваш списъци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    02 Sep 2023 0:05ч.

    до ликвидирането му фашисткият режим на Хитлер имаше подкрепата на 90% от германците и те му бяха лоялни заради лъжливото му ОБЕЩАНИЕ, че в бъдеще той ще споделя с тях заграбената ПЛЯЧКАТА от окупираните територии...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    02 Sep 2023 0:05ч.

    за начало може да пробваш с трите клика, четящият, след това , вместо простотиите на Маша Захарова, може да дадеш факти, контекст, да разкажеш История, да обосновеш мнение, да посочиш позиция.Другото го приемам за безобидно заяждане

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    02 Sep 2023 1:13ч.

    Т.е. държавата въпреки поетите задължения по международен договор не се грижи за тези паметници. За разлика да кажем от Германия, Австрия, Унгария. Много европейско е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коджачоджук

    02 Sep 2023 1:29ч.

    Ми като е сбъркана концепцията за Армейските наборници - така става.... Западният Свят и братска Русуя , и Китай тоже трябва да мобилизират само пенсионери.. Отиваме пенсиите караул, хапнали сме половин тараторче, хапнали сме си хапчетата...па ни не се спи ...оти да не будуваме цел караул.. Икономия и на манджа... Отиваме на война, само пенсионери... ми ние ще отсеем празни лозунги от кухи думи... агаля агаля ще заредим оръдията,, агаля агаля ще подкараме самолети, абе ще караме разумно с акъл... Знаеме - отсреща са набори приятели.. .. Па и и некой пенсийй умре, ил загине, ми файда разтоварва НОИТАТА ...А младите да дзидат, орат, жънат ,гледат овци, крави ..деца.... Да бегат от война, да бегат..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    02 Sep 2023 3:04ч.

    Трапезни патриоти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Black Sea Tea Party

    02 Sep 2023 11:09ч.

    А ние знаем срещу кого трябва да стреляме. Затова ги е страх да ни дадат автомати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Йосариян

    02 Sep 2023 12:33ч.

    Войната е идиотска дейност. Заставят те да стреляш и убиваш хора, които не познаваш и не са ти направили на тебе лично нищо лошо. Разбира се дават ти някакъв лозунг - защо трябвало да убиваш тези хора, и колко лоши са те. Тц. Чупката ! Поздравление за всеки украинец , който си е бил камшика от нацистката скотобойна !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи