Всички деца, жени и възрастни са евакуирани от завода "Азовстал"

Всички деца, жени и възрастни са евакуирани от завода "Азовстал"

Всички жени, деца и възрастни, които седмици наред се криеха в завода "Азовстал" в Мариупол, са евакуирани, съобщи Би Би Си, позовавайки се на украинския вицепремиер Ирина Верешчук.

"Тази част от мариуполската хуманитарна операция е завършена", заяви тя, без да даде повече подробности.

Около 200 цивилни бяха останали блокирани в завода по-рано тази седмица, който е подложен на непрекъснат руски обстрел и е последната крепост на украинците в Мариупол, припомня Би Би Си.

На територията на завода остават редица украински войници, съобщава БНР.

По-рано проруските сили казаха, че още 50 души са били евакуирани днес от обсадения "Азовстал".

Щабът на териториалната отбрана на подкрепяните от Русия сепаратисти в Донецк съобщи в Телеграм, че с днешните 50 души броят на евакуираните цивилни от завода е достигнал 176. Ройтерс отбелязва, че засега не е в състояние да провери достоверността на тази информация. Петдесет цивилни са били прехвърлени вчера от комбината до център за прием на бежанци в близкото населено място Безименное, намиращо се на територия, която е под контрола на сепаратистите. Десетки цивилни бяха евакуирани и миналия уикенд.

Заводът "Азовстал" е последната част от Мариупол, която още е в ръцете на украинските бойци.

Украинският президент Володимир Зеленски каза снощи в редовното си вечерно видео обръщение, че Киев полага дипломатически усилия, за да спаси барикадиралите се в завода негови защитници, зарекли се, че няма да се предадат. Не е ясно колко са те, отбелязва Ройтерс.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • Anonimen

    08 Май 2022 8:09ч.

    Е,няма начин руснаците да не знаят кои остават вътре и защо.Разни от АЗОВ,Торнадо,разни ''сектори'',прави и десни...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самият факт...

    08 Май 2022 8:14ч.

    ... че в един ЗАВОД се държат два месеца цивилни /!/ , по време на военни действия, при които в същия този завод са се укрепили стотици военни, показва само едно ! Че цивилните са били ползвани за жив щит ! Укро-нацистите са терористи от най-висок ранг , садисти спрямо собственото си население ! Руснаците сега да ги размажат с най-тежките бомби !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • наблюдател

    08 Май 2022 9:40ч.

    Как се спасиха тези хора? Сами ли? Украинските войски ли? Руснаците ли? Кой им даде коридор? Руснаците отдавна предлагаха всички да излязат и се предадат. МИсля, че това е важна подробност. А цивилните защо не са излезли по-рано? Да не би военните да не са ги пускали? Ако може информация и от други места моля, а не само Ройтерс, ББС!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    08 Май 2022 9:40ч.

    Прав си колега това е нормалната логика.Всеки от тях си заслужава съдбата.Все си мисля обаче,че руснаците ще ги извадят живи, защото като такива, се превръщат в оръжие срещу създателите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Информация, дадена от украинските власти, следва да се подлага на съмнение.

    08 Май 2022 9:53ч.

    Подтикват към по-радикални действия спрямо останалите в подземията. А там явно има такива, които могат да бъдат ключови свидетели и обвиняеми пред военен трибунал, включително и такива, заради които и Макрон, и самият римски папа търсят контакти с Русия... Трябва да станат известни и да си понесат заслуженото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • общество

    08 Май 2022 9:58ч.

    Защо се крият по дупките ?Или да се предадат или да се бият.Или Нещо крият?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колкото и да отлагат,

    08 Май 2022 10:46ч.

    рано или късно, оттук ще излезе най-пазената тайна на западните организатори на тази война - в подземията са се скрили западни офицери и даже генерали с причастност към разпалването на тази война. Така че затова руснаците изчакват да ги пленят живи, за да излезе истината пред цял свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Духът на времето

    08 Май 2022 15:00ч.

    Едва ли това е най-голямата тайна там, за всички е ясно, че САЩ/НАТО/Запад отдавна са взели на ръчна Украйна и я тикат към конфликт с Русия. По-страшни неща крият подземията на завода, затова е и това упорство на защитниците и желанието на руснаците да видят какво е там и да вземат нацитата и инструкторите им живи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи