Вселенският патриарх заклейми войната на Русия в Украйна

Вселенският патриарх заклейми войната на Русия в Украйна

Тези, които причиниха това, нямат страх от бога, обяви духовникът

"Случващото се в Украйна е трагедия, срам, който завинаги ще заклейми онези, които са го причинили, онези, които са доказали, че нямат страх от Бога. Изглежда, че Страстната седмица не е свършила за разкъсвания от войната украински народ, за майките от двете страни, които оплакват децата си. И все пак Христос възкръсна", каза Вселенският патриарх Вартоломей в интервю за кипърския вестник "Катимерини Кипру", цитирано от сайта „Двери”.

Духовникът заяви, че не иска да коментира позицията и избора на политическото ръководство на Русия. „Сигурен съм, че те ще бъдат оценявани в близко и далечно бъдеще от други лица и институции, и със сигурност от самата история, чиито страници в момента се пишат с кръвта на невинните жертви на тази война. Убедени сме обаче, че руският народ, поне нашите православни братя, не може да са съгласни с това, което се извършва срещу съседния украински народ. И всички ние видяхме това в реакцията на една смела част, която се противопоставя на братоубийствената война и е за мир", посочи той.

Вартоломей порица и позицията на Московския патриарх, който подкрепя войната. "Пред лицето на смъртта на невинни хора, бомбардировките над цивилни граждани, изравняването със земята на цели градове, пред лицето на тази човешка трагедия не може да звучат проповеди, които определят войната като "свята"", констатира той.

И продължи: „Не можеш да твърдиш, че си брат на друг народ, и да благославяш войната, която твоята държава води срещу него. Не може упорито да настояваш, че Украйна ти принадлежи в църковно отношение, но да позволяваш вярващите от свързаната с Москва църковна структура да бъдат убивани, а храмовете им - разрушавани от руските бомбардировки. Освен ако не се надяват, че военната инвазия ще уреди и църковните им претенции. И това със сигурност го разбират нашите украински братя и сестри, които виждат как река Днепър, където са получили кръщение от Константинополската църква, става червена с кръвта на техните невинни сънародници, а Мариупол и други градове се превръщат в развалини.” 

Източник: segabg.com

 

 

 

 

Коментари

  • О, свещено лицемерие! вселенския патриарх да изчезне като дим!

    01 Май 2022 17:01ч.

    А ние порицаваме вселенския патриарх. За Бог ще говори това долнопробно леке. Срам и позор от устата на такова нищожество да излизат думи за Бог. Господ възмездява!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато брат ти е попаднал в ръцете на сатаната

    02 Май 2022 1:38ч.

    Как няма да идеш да го освободиш. Та шайката около Зеленски е сатанинска. Кой предизвика разкола между Киев и Москва и защо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    01 Май 2022 17:12ч.

    активираха агента на цруу...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЦРУ

    01 Май 2022 17:18ч.

    Каквото и да активират все тая. Американци, евреи, сатанисти, ционисти играта им свърши. Ако имаха шанс нямаше да пищят като на умряло, но сега цялата им пасмина показва не само огромната омраза и злоба, която досега са прикривали лицемерно, а и страх, паника, падение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    01 Май 2022 20:15ч.

    И папата ли е агент на ЦРУ, бе Мунчо ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да не коментираме папата

    02 Май 2022 2:37ч.

    Че е много нечистоплътна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • шок и ужас

    01 Май 2022 17:21ч.

    Отдавна се знае, че е човек на американушките, нормално е да говори така. Все пак е на доларов хранителен режим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София

    01 Май 2022 17:52ч.

    На лицето му е изписано , че служи на сатаната !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    01 Май 2022 17:53ч.

    Дано думите ти стигнат до истинските подпалвачи на войни САЩ, въпреки че те не са християни, а някакви си баптисти ! А ти и папата си оправяйте многовековната гамения с педофилите, поне в собствените си редици и не се правете на божиите служители .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • анатема, попе

    01 Май 2022 18:43ч.

    Уж шеф на вселенското православие, пък жалък агент на ЦРУ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Първата страна да реализира Голямото нулиране

    01 Май 2022 19:32ч.

    Украйна тихо обяви, че тя е първата страна да реализира Голямото нулиране на Световния иконом. форум - новия световен ред - чрез създаване на приложение за социален кредит, съчетаващо основен доход, цифрова идентификация и паспорт за ваксини. Защо мислите, че ги възнаграждават, като им изпращат оръжие и пари? Защо мислите, че ви молят да им изпратите пари, танкове, боеприпаси и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    01 Май 2022 19:39ч.

    Порошенко му подари навремето един манастир. Сега го е страх че ще му го вземат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    01 Май 2022 19:46ч.

    И вселенският и руският са политически ориентирани. Нито вселенският е прав, когато остава безучастен към покварата на прогресистите, която необезпокоявано от църквата унищожава човешки души, нито руският е прав да нарича войната „свята“. Христовите свещеници изобличават всяко зло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е така. Руския патриарх знае защо нарича тази война свята. Тя е свята.

    01 Май 2022 20:04ч.

    Има време да излизат мръсни истини за нечовешки опити с хора и прочее. Защо са се завряли толкова хора в едно подземие? Аз мисля, защото имат какво да крият, а го крият, защото това, което правят е нечовешко. И един православен патриарх е длъжен да защити хората от подобни престъпни деяния. Другото е лицемерие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    01 Май 2022 20:50ч.

    В библията има описан случай, в който пророк не изпълни една заповед от Бога и беше убит от лъв. Той беше истински пророк, казаното от него преди това се сбъдна, но заради конкретната грешка беше убит. Допуснатите грешки не се неутрализират поради това, че си бил прав за друго. А лъвът не води „свещена“ война, той е само инструмент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    01 Май 2022 19:50ч.

    Вселенският патриарх би трябвало да има остри позиции срещу джендърната пропаганда, изобщо срещу сексуалната революция, срещу убийството на неродени деца, срещу унищожаването на семейството. Руският патриарх би трябвало да осъди военното решение на конфликта с Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алекси Слав

    01 Май 2022 23:13ч.

    Не е работа на християнски епископ, от всички рангове, да се изказва като политик: да заклеймява, да застава на нечия страна от воюващи, да взема страна в политиката. Нашата Догма е пределно далече от хората, и тези патриарси и епископи ще бъдат по-добри божии служители да я разясняват и свеждат до хората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    01 Май 2022 20:34ч.

    Какъв вселенски патриарх е този? Американски агент!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щеше да звучи истинно ако поне веднъж

    01 Май 2022 21:07ч.

    през тези осем години беше призовал подопечните си украинци да проявят братска любов и християнско опрощаване към хората в Донбас, за да се спре геноцида там. Само че не се случи, Порошенко наскоро се самопохвали че сключил Минските споразумения само за да могат да се въоръжат и подготвят армията си. Тогава същият Порошенко с този патриарх създадоха УПЦ, без споменаване на примирието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този е

    01 Май 2022 23:15ч.

    ЩАТЕН служител на ЦРУ , подчертавам - ЩАТЕН !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи