Все повече чужденци търсят евтаназия в Белгия

Все повече чужденци търсят евтаназия в Белгия

Около 150 чужденци са били евтаназирани в Белгия през последните 6 години. Повечето пациенти са дошли от Франция и са били над 50-годишни. Те са страдали главно от прогресиращо неврологично заболяване като множествена склероза или амиотрофична латерална склероза или са били в терминален стадий на рак, предаде белгийската агенция Белга.

Но броят на евтаназираните чужденци в Белгия е незначителен на фона на годишния брой от 2500 случая на белгийци, които са получили евтаназия. Броят на белгийците, поискали ускоряване и облекчаване на процеса на пълно и необратимо прекратяване на жизнените им процеси обаче може да е и по-голям, тъй като местожителството на болния е поверително и не се упоменава в официалните формуляри.

Тази информация не е достъпна за комисията по евтаназия, която съхранява данните. 

"Явлението е все по-често срещано, той като хората по-бързо се ориентират в интернет как да какви стъпки да предприемат", казва Вим Дистелманс. Той е професор по палиативна медицина и член на комисията по евтаназия, твърд поддръжник на правото на човек да получи достоен край на живота си. "По-вероятно е чужденците да осъзнават, че не е нужно да си белгиец, за да бъдеш одобрен", каза той пред местно издание.

Най-много пациенти идват от Франция, където палиативните грижи са лошо уредени, казва Дистелманс. Но и други чужденци все повече се насочват към Белгия. Неотдавна Дистелманс е видял пациент от Полша. Понякога идват пациенти и от Великобритания. "Проблемът там е, че законът наказва и асистираното самоубийство. Може да получите до 14 години затвор за това. И членовете на семейството често не смеят да дойдат".

Въпреки това не всеки може да кандидатства за евтаназия в Белгия. Макар че евтаназия при психиатрични заболявания е възможна, тя не се прилага за чужденци. "Постигнат е консенсус, че правим това само за чужденци с физически проблеми", подчертава Дистелманс.

Белгия прие закона за евтаназията през 2002 г. и стана втората държава в света след Нидерландия, легализирала евтаназията при определени условия. Законът за евтаназията обхваща съзнателно прекратяване на живота на човек от друго лице, по искане на човека.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Дайте да съберем пари за българската политическа класа, журналистите и и всякакви говорящи глави

    27 Яну 2023 12:07ч.

    Сигурен съм, че българският народ няма да пожали пари за такова благородно дело.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франция, където палиативните грижи са лошо уредени

    27 Яну 2023 13:02ч.

    Разбира се че са "лошо уредени" , там правят каквото могат , но не си убиват болните. Очеизвадно англосаксоните нации, фламандците вкл., имат тежък мозъчен дефект -влече ги садизма, дрогата, педофилията, убийството...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Клаус

    27 Яну 2023 14:23ч.

    Има един холандски филм точно по темата - De surprise. А сериозно във света /особено в брасълс и лъндън/ има сигурно към 1000 които вземат решенията на глобално ниво и те са за евтаназия , принудителна. Идиотските решения на глобалните играчи правят света несигурен и за това или да си преразгледат философията или да си ходят на луната или откъдето са изпълзяли. Или да се евтаназират доброволно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма "принудителна евтаназия"

    27 Яну 2023 15:07ч.

    Принудителна евтаназия значи убийство. Нито повече, нито по-малко. "Евтаназия" от гръцки значи "хубава смърт", това е етичен въпрос в медицината и огромното мнозинство медици, хуманитари и свързани лица са ПРОТИВ. Призванието на медицината е да се бори за удължаване на живота, а не за съкращаването му ! Няма терминално състояние, което да не може да бъде облекчено със съвременните средства на науката. Пълен конфорт не съществува. Животът ни е даден от Бог, и моментът на смъртта е също Божия работа. Евтаназията е антихуманно и противобожие действие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 1984

    27 Яну 2023 17:16ч.

    Канада е лидер в осигуряване на т.н. хубава смърт. Дори реклами вървят по телевизията им. Имат закон, че всеки има право на тази "услуга", част от програмата MAiD = Medical Assistance in Dying, към тяхното Министерство на ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (Health Canada's End-of-Life Care Unit (EOCLU)... До сега от тази услуга са се възползвали около 10 000 души... Как ще ги стигнем американците? Ние се мъчим да преодолеем съпротивата на БСП и Възраждане в НС, за да се създадат най-сетне центрове за помощ на хора пострадали от домашно насилие! При това с осигурени външни инвестиции - НПО-та като БХК работят неуморно за рекламата на тоз цивилизационен избор за справяне с традиционното българско семейство... По-добре било да се повишали пенсиите и детските надбавки, вместо да се харчели пари за къщи за бити жени... Ти им виж акъла!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Психиатров

    29 Яну 2023 21:02ч.

    Мн. си зле човече, потърси терапевтична помощ за душта!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи