"Времеубежище" на Георги Господинов спечели престижната награда "Букър"

"Времеубежище" на Георги Господинов спечели престижната награда "Букър"

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов спечели Международната литературна награда "Букър". Авторът си поделя отличието заедно с Анджела Родел, която преведе книгата на английски. Церемонията се проведе в Лондон, а председател на журито беше френската писателка Лейла Слимани.

"Това е задълбочена работа, която изследва много актуален въпрос: Какво се случва с нас, когато спомените ни изчезнат? Георги Господинов успява чудесно да се справи както с индивидуалните, така и с колективните съдби, и именно този сложен баланс между интимното и универсалното ни убеди и докосна", каза Слимани.

Господинов се пребори за отличието със "Скала" (Boulder) на каталунската писателка Ева Балтасар; "Евангелието според Новия свят" (The Gospel According to the New World) на Мариз Конде от Гваделупа - на 89 години най-възрастната номинирана за "Букър"; "Кит" (Whale) на корееца Чон Мьон-Кван; Standing Heavy на Патрик Арманд-Гбака Бреде - Гааз и "Мъртвороден" (Still Born) на мексиканката Гуаделупе Нетел.

Георги Господинов благодари на организаторите, на преводача Анджела Родел, на своите читатели и на издателство "Жанет-45", които издават книгата. Той нарече "Времеубежище" едновременно "политическа и човешка книга". Господинов поздрави и останалите номинирани, като каза, че всички книги са невероятни и трябва да се прочетат.

Отличието му беше връчено в навечерието на 24 май и Господинов използва случая, за да честити празника на всички българи. "Честит празник, честито чудо на езика", каза той.

„Този роман е личен и политически едновременно. Когато растях, вземах от библиотеката само романи, написани в първо лице. По-късно осъзнах, че го правя, защото не исках героят да умира накрая. Щом разказвате истории, вие все още сте живи. Историите ни създават живот, това е чудото на литературата“, каза авторът на „Времеубежище“.

„Продължавайте да разказвате своите истории“, завърши писателят краткото си слово с обръщение към колегите си по перо. Споменавайки настъпващия български празник 24 май, вече на роден език, Господинов се обърна към аудиторията в България и българската общност по света: „Честит празник! Честито чудо на езика!“.

"Наградената творба трябва не само да говори на нашето време, но и да издържи изпитанието на времето и да стане част от пантеона на голямата литература", пишат организаторите. "Букър" е най-важното събитие в (не само) англоезичния литературен и издателски свят. Връчва се от 1969 г. за литература, писана на английски език, а сред нейните носители са Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс. През 2005-а започва да се връчва и международният "Букър" за книги в превод. Първият носител е албанският писател Исмаил Кадаре.

Манол Пейков от "Жанет 45" , издател на творчеството на Господинов, публикува радостен пост във "Фейсбук":

Наградата е в размер на 50 000 британски лири и се разделя между автора и преводача на книгата - победител. Досега отличието са печелили автори като Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро и Джулиан Барнс.

Господинов е първият български автор, който е номиниран и печели международен "Букър". "Времеубежище" е третият му роман след "Естествен роман" и "Физика на тъгата". "Ню Йоркър" и "Гардиън" го обявиха за една от книгите на 2022 година, а "Таймс" сравни българския автор с Джордж Оруел. Романът донесе на Господинов и първата награда "Премио Стрега Еуропео", получена от писател от Източна Европа. След като влезе в краткия списък за "Букър", "Времеубежище" оглави и класацията на най-слушаните аудиокниги в България.

Заедно с Георги Господинов за наградата се бориха още Мариз Конде за "Евангелието според Новия завет"; Чун Мйънг Гуан за Whale ("Кит"); Гауз за Standing Heavy, Гуадалупе Нетел за Still Born ("Мъртвороден") и Ева Балтазар за Boulder ("Скала").

Наградата "Букър" е едно от най-важните събития в литературния и издателски свят. Връчва се от 1969 г. за роман, написан на английски език. От 2005 г. се дава и Международна награда "Букър", за която могат да се състезават автори от цял свят с романи, преведени на английски.

Актьорът Юлиян Вергов публикува видео в инстаграм профила си, на което той и други популярни наши актьори гледат официалната церемония по връчването на международното отличие "Букър". На видеото се вижда как Захари Бахаров, Мартина Вачкова, Владо Пенев, Диана Алексиева, Весела Бабинова, Луиза Григорова, Владимир Зомбори, Юлиян Вергов, Иван Бърнев и Теодора Духовникова крещят от радост, когато носителката на "Гонкур" Лейла Слимани обявява, че наградата печели Георги Господинов с романа си "Времеубежище". 

Източници: "Дневник", "Сега"

 

 

Коментари

  • Литературен критик от бъдещето

    24 Май 2023 10:40ч.

    Политкоректността се настани и сред литературните награди. Нямам думи! Ако холивудските критерии не са изпълнени, то се преминава към задължително посткомунистическо съзнание. Някой да е прочел поне един роман от свръх, супер, хипер прехваления Господинов? Мария Бакалова на писателското поприще. М-да.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маймуната Дарвин

    24 Май 2023 11:07ч.

    Да му е честита наградата ! Аз съм чел " Естествен роман". Тъга. Пълна безнадежност и безВерие цари в света на Господинов. Объркан човек, без координатна система ще те захлупи с безнадежността си. Нещо като издателят му Манол Пейков. Уж благотворител, каузи а душата му нечистоплътна, политкоректна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бе, той и Обама спечели...

    24 Май 2023 11:57ч.

    ...Нобел за мир...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Честит празник!

    24 Май 2023 12:16ч.

    Политкоректността води до духовни извращения. Неолибералните извращения - до унищожение на човечеството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    24 Май 2023 12:51ч.

    Почнах най-хваления му роман "Физика на тъгата".С труд и инат стигнах до средата и спрях,просто нямам време за губене.Аз отдавна съм се ориентирал към класиката и вина за това носят съвременните графомани,лижачи и бездарници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лекуващ лекар

    24 Май 2023 14:42ч.

    Какво се случва с нас, когато спомените ни изчезнат? Всъщност, не е ли очевидно, че като се огледаме и взрем в западния свят - това се случва, обзема ни духовна мизерия и се превръщаме в морални мърши !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Политкоректното днес е наистина нечистоплътно

    24 Май 2023 15:51ч.

    Тези награди са най-перверзният елемент на западната пропаганта, защото се гаврят с изкуството и с истински талантливите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    24 Май 2023 17:57ч.

    Бих добавил и кръщаването на много от новородените българчета с англосаксонски имена!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зеля

    24 Май 2023 22:49ч.

    Прав сте! Всичко, което написахте, може да се напише с няколко думи! Липса на талант!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Росица

    24 Май 2023 22:51ч.

    Споменатата от вас "Физика..." реших да прочета на инат. Не можах да изчета докрай дори първата страница. Съчинителство и липса на художествено майсторство. Истинският шедьовър хваща още от първото изречение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Критичен

    24 Май 2023 23:43ч.

    Добре казано

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не съм гледал български филм, създаден след 1990.

    24 Май 2023 10:48ч.

    Седесарски политкоректни пропаганди не ща и да зърна. Предубеден съм, но това е положението. И руското кино закъса в демократичното блато, но се появяват от дъжд на вятър много стойностни неща ("Остров", например), за разлика от при нас. Въобще, осуждаю без да съм гледал и чел, защото предварително съм наясно какво да очаквам и каква демократична гнила отрова ще ми бъде поднесена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Простия и бедния

    24 Май 2023 11:03ч.

    Стои зад всяка диктатура.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    24 Май 2023 11:11ч.

    "Простия и бедния 24 Май 2023 8:03ч." -- и неграмотният тоже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само алчен ограничен субект

    24 Май 2023 14:18ч.

    може да набеди простите и бедните " за всяка диктатура" - доста тъповата, че чак профанска "сентенция"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Благодарение на

    24 Май 2023 14:33ч.

    Алчността на хлебаря имаш хляб, но роба не иска да живее така. Той иска вожда и партията да му дават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вожд, партия, роби.. Събрани на едно място..

    24 Май 2023 19:02ч.

    Голям буламач ти е в главата.. Да не си завършил в Харвард, случайно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Росица

    24 Май 2023 22:48ч.

    Стойностни руски филми са "Меч", "Невский", "Шеф", дори "Реализация".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зеля

    24 Май 2023 22:52ч.

    Не е получил оригиналната награда "Букър", а някое от ментетата. Малко ли награди са учредени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На пишманлитератора,

    24 Май 2023 10:53ч.

    трябва да му е ясно, че не е важно колко награди ще му даде конюнктурата, а колко хора ще си купят и/или прочетат книгата му. Подозирам, че работата ще отиде на зля..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радой Ралин

    24 Май 2023 11:59ч.

    „Откак свят светува, все мазният отгоре плува … „

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хехехе

    24 Май 2023 12:05ч.

    "Спестяваната съвест се олихвява!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 24 Май 2023 9:05ч. "Спестяваната съвест се олихвява!"

    25 Май 2023 10:01ч.

    Импотентно изиграната сценка на радост Платен репортаж ли е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Честита награда!

    24 Май 2023 11:16ч.

    Това е хубава новина за България и българите, особено за 24 май - признание за български автор. Но, признавам, романите на Господинов са доста тегави, препращащи в миналото, поради което и потискащи със своята безнадеждност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • М. Иванов

    24 Май 2023 22:56ч.

    Господинов дори не владее словото, като изразно средство в литературата. От творенията му вее лъжливост и лошо съчинителство. Ако прочетете някое от стихотворенията му, ще се шокирате от бездарието му. Дедо Сорос скоро ще спре да плаща - и без това СМИ тръбят, че е напуснал скоропостижно белия свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    24 Май 2023 11:18ч.

    Налегнал ви е тежък азиатски нихилизъм , ако не е писана от Дугин или Костя - не става, нали така? Спете спокойно, книгата скоро ще се продава и в Белгородската народна република.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Буги Барабата

    24 Май 2023 11:24ч.

    Мечтай си, мечтите са безплатни. Господинов е слаб, конюнктурен писач. Добър за глупаци като теб. Четеш го и се мислиш за елит. А Господинов за писател.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател, май си само" писател"!

    24 Май 2023 11:26ч.

    Бацко, нали се сещаш, чем щом фащ те поощрават - явно е на "полза роду"! Та, козяк, незачет! И днес опорките много нефелни, бе! Сега, верно, че за евроджендърския планктон са супер, че даже и дупер! Ама ...! Ако може нещо по-друго! И, бацко, не се напиняй, козяшки лебец нема да има за тебе днес! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Честит празник

    24 Май 2023 11:31ч.

    на всички читатели и автори на Гласове! Честито и на Господинов! Да не забравяме и неговия принос в българския политически фолклор - създател на фразата “красивите и умните”!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фют

    25 Май 2023 12:29ч.

    Не беше ли Борислав Зюмбюлев?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фют

    25 Май 2023 14:12ч.

    грешка, не

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Том Сойер

    24 Май 2023 12:00ч.

    Чел съм и Физика на тъгата, и Времеубежище, едни и същи опорки, нищо оригинално, лошите комунисти стрелят по всичко живо в Ямбол и туй то.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 24 Май 2023 9:00ч. Чел съм и Физика на тъгата, и Времеубежище, едни и същи опорки, нищо оригинално

    24 Май 2023 12:11ч.

    Когато в една зала през едната врата влезе общественият вкус, през другата врата излиза добрият вкус. Бъдете здрави!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    24 Май 2023 12:05ч.

    Интересна тема - " Какво се случва с нас, когато спомените ни изчезнат?". Всъщност, не е ли очевидно - да се огледаме и да се взрем в Западния свят - това се случва, духовна мизерия и морални мърши.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 24 Май 2023 9:05ч. Интересна тема - " Какво се случва с нас, когато спомените ни изчезнат?".

    24 Май 2023 12:07ч.

    Случва се това, в което живеем в момента - царува безвремието на простака и девианта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    24 Май 2023 12:56ч.

    А според мен по-интересната тема е "какво се случва,когато ни променят спомените?".Някак си освен че е актуална,ами може да е и спасителна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фют

    25 Май 2023 12:32ч.

    Когато Рейгън съобщи на сътрудниците си, че е диагностициран с Алцхаймер, им каза: "ще ви забравям, но пък всеки ден ще се запознавам с нови интересни хора".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От какъв зор този англоезичеки драскач се брои за български писател!?

    24 Май 2023 12:07ч.

    Това някакъв майтап ли е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руски "освободител"

    24 Май 2023 17:23ч.

    ако беше прочел само първите 2 изречения на статията щеше да разбереш, че Господинов е написал книгата на български, а Анджела Родел я е превела на английски...ама то и 2 изречения да се прочете е твърде много за 'разбирачите' като теб:-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КвазиАкадемика Денков- Молеца каквъто е и Господин Гошо

    24 Май 2023 12:07ч.

    Иназ не харесвам този политкорект3н писател. Твърде съм наясно как им се създава легенда и се награждават. Ами става ей така на Алангро, както стана с Ушев , онзи журналиста и тази сфилма с оОскар . Това после ще ритор и рупор на евроалтлантическите ценности

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Господинов, Денков, Пейков, Киро Асен, Козила, Хазарта, Боко, Деса, .....

    24 Май 2023 12:13ч.

    На днешния ден точнонискаммда бия камбаната инда обевя, че с въздигането на това "академично" зло -Денков ще настъпи мрак за българската наука, култура и образование. Повтарям Българската . Това е възможно най- големия враг на всичко българско . Този Квазиии Академик и квази учен. Ще започне тоталитарно управление ....., ако някой го анализира и разследва ще разберат за какъв тъмен и зъл човек става реч.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Господинов не е за

    24 Май 2023 12:16ч.

    Комунета, които чакат на Орлов мост Червената армия да ги освободи от американско робство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Господинов не е за 24 Май 2023 9:16ч. Комунета, които чакат на Орлов мост Червената армия да ги освободи от американско робство.

    24 Май 2023 12:19ч.

    А за кого е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За внуци на пострадалите от комунетата,

    24 Май 2023 14:26ч.

    които също като дЕдовците си мислят, че по-убаво от американското робство нЕма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сун тзъ

    24 Май 2023 12:22ч.

    Времеубежище - такава дума на български няма. Защо го награждават в Лондон, той благодари на английски и честити 24 май на английски?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И задунайская губерния няма

    24 Май 2023 12:30ч.

    Ама ставате и лягате с тая надежда

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николай 2

    24 Май 2023 12:45ч.

    Ако западът продължава да обезумява, задлъжнява и богохулства ще настане такъв ужас, че ще се молиш да станем задунайска губерния.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За сведение

    24 Май 2023 12:25ч.

    Издателката на недоразумението Господинов е майката на недоразумението Пейков. Краставите магарета едно друго се почесват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЯнусИзключително слаб и конюнктурен драскач

    24 Май 2023 13:05ч.

    Изключително слаб и конюнктурен драскач. Извинявам се за последната дума, но за него е подходяща. А за получената "награда" няма какво и да се коментира щом като е от англосаксите, мразещи България до безкрайност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Елисавета Багряна

    24 Май 2023 13:36ч.

    Прочетох по- голяма част от коментарите и с радост установих, че хората не са си загубили ума по този "времесътворен" писател и мазно намазан върху филията на политкоректността български съвременен автор. Достатъчно е да се прочетат измислените му на новоговор заглавия и хич да не се пита за съдържанието и посланията в книгите му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Милена Върбанова СОРОСУБЕЖИЩЕ

    24 Май 2023 13:54ч.

    Позорният факт, че Георги Господинов, най-видната сороска креатура в България, лауреат на "Стрега" ( в превод "Вещица" ) получи и наградата "Букър", крещи две неща: 1. Тия награди нямат никаква културна стойност. 2. България в момента е изключително важен пункт за дълбоката държава - като фронтова територия, като пушечно месо и бъдеща земя за заселване на нечии потомства - подир изтреблението на българския народ. България днес е ухажвана от глобалистите по най-евтиния начин - с връчване на "литературна награда" на един бездушен, манипулативен, нечетивен, скучен, мъртъв, небългарски текст. Единственото му "достойнство" е неговият фалш. Лъжа и изкуство са две несъвместими понятия. Утре тиражите на "Времеубежище" или по-точно "СОРОСУБЕЖИЩЕ" ще пълнят кофите за боклук и машините за претопяване. Жалко за белите листа. Един бял лист струва повече от лист, на който е отпечатана срамна сороска диктовка. Някоя лумпенска твар ще просъска: завиждаш! Не, никога не завиждам на лаврите на посредствеността! Нейната "корона" винаги е шутовска! Това не е "отличие" за Отечеството! Това е храчка в лицето на България навръх 24 май! Не размахвай трийсетте си сребърника, Господинчо, а се покай за светотатствения си алъш-вериш със словото! Завоевателят никога няма да погали по главицата някой горд национален творец, а ще връчи "награда" само на услужливия предател. Ще "удостои" слугата си, защото това "удостояване" е част от гаврата с продажника! Не парадирай по екраните в Деня на Българската книга! Не цапай празника на Светите братя! Юда си намери суха маслина. А ти просто се скрий! Sic semper proditoris! Преведи си го сам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Милена Върбанова СОРОСУБЕЖИЩЕ 24 Май 2023 10:54ч.

    24 Май 2023 15:10ч.

    "Завоевателят никога няма да погали по главицата някой горд национален творец, а ще връчи "награда" само на услужливия предател. Ще "удостои" слугата си, защото това "удостояване" е част от гаврата с продажника! Не парадирай по екраните в Деня на Българската книга" - отлично!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И дедо Славейков

    24 Май 2023 16:37ч.

    Едно време някой като теб го е нахлепал, та не взе Нобел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    24 Май 2023 13:54ч.

    Признавам, че не съм чела нищо от г-н Господинов, или ако съм чела, съм забравила. Но прочетох няколко разказа от други наши съвременни писатели и един роман, спрях дотук. Слава богу, че си имаме класиците - и учителите, и писателите, и поетите, и оперните певци, и художниците, и спортистите, и ПРЕКРАСНИЯ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. Честит празник на всички, които са чели и четат каквото трябва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти пак признаваш, ама останалата

    24 Май 2023 14:32ч.

    Рубладжийска пасмина е на принципа - не читал, но осуждаю.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    24 Май 2023 13:55ч.

    Ако е взел пари да вземе да се лекува.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    24 Май 2023 14:10ч.

    "Завоевателят никога няма да погали по главицата някой горд национален творец, а ще връчи "награда" само на услужливия предател." Това изчерпва темата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Панко Анчев

    24 Май 2023 14:15ч.

    Честит празни, мили хора! На ден като днешния е хубаво да се заровим в библиотеките си и да препрочетем часи от произведенията на Иван Вазов, Антон Дончев, Христо Ботев, Алеко Константинов, Христо Смирненски, Богомил Райнов, Валери Петров, Васил Цонев, НИКОЛАЙ ХАЙТОВ, Димитър Димов, Емилиян Станев, Кирил Христов, Миряна Башева, Павел Вежинов ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    24 Май 2023 15:16ч.

    И Вапцаров, г-н Анчев, и Гео Милев, а заедно с Миряна, да разлистим стихосбирките на нашия съгражданин, варненеца Валери Станков, варненеца Петър Алипиев, бургазлиите Недялко Йорданов, Петя Дубарова ... Къде да впиша Андрей Германов ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    24 Май 2023 18:12ч.

    От доста години съм си създал навика през една от тях да прочета всичко,или почти всичко,от някой български класик без да следвам някаква система.Ще ви кажа само една,но огромна разлика със съвременните ни творци - владеенето на българския език.Те ми доставят огромно удоволствие и истинска гордост от нашия език.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САМО ДА ПИТАМ!

    24 Май 2023 14:24ч.

    Честит 24- ти май на всички. Това е единственият наистина български празник. Тъжно е да се празнува денят на буквите и културата в страната на все по- простите, все по- безкултурните и все повече компромисно "образованите". Но все още има хора,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САМО ДА ПИТАМ!

    24 Май 2023 14:29ч.

    , които четат книги и се интересуват не само от злобата на днешния ден. Честит празник на тези хора. На всички нас, които имаме и друг смисъл в живота си, освен някого да наругаем и от нещо да се оплакваме. Новината за Господинов е чудесна. Честита да му е наградата. Това е чудесно за България. Няма никакво значение дали харесваме този автор и книгите му. Това е престижно и хубаво за България. Ще влезем в световните новини с нещо различно от Просто Киро, малодушния Боко и прочее. Прочее, не малко от писателите, печелили Букър, печелят и Нобел за литература. Статистика. В българската литературна история има поне петима автори, които спокойно е можело да бъдат предложени за Нобел. Не е станало. Защото сме завистливи, мързеливи интригантни и лицемери. Защото сме страната с поговорки като: "Че си запалим кащата, да изгори на кмето плевнико". И затова сме на тоя хал. Дано най- после променим малко тоя наш малокултурен, селяндурски манталитет!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мари

    24 Май 2023 19:09ч.

    Честит празник и на вас. Да, коментарите са повече политически, отколкото литературоведски. Но честно казано, и за мен Господинов е посредствен автор и щеше да е такъв, дори да се намираше в противоположния край на политическия спектър. Друг въпрос е, че е напълно достоен за Нобелова награда, както и Нобеловата награда е достойна за него. Аз не помня кога за последен път тази награда е била давана на безспорен талант, нищо че предишните носители не са българи. Така че не е задължително да става дума за ганьовска завист, както на вас ви се струва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Друго е да се нацапате

    24 Май 2023 14:30ч.

    Памперса, четейки др. Дугин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    24 Май 2023 14:30ч.

    Метафизикът на българските умнокрасавци и интелектуалстващи стари моми и издателство "Жанет45" на пухкавия нагъл Манол...всичко е ясно... Всеки режим има нужда от платени интелектуалци, които да бъдат активирани в подходящия момент...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ///

    24 Май 2023 16:04ч.

    Стигнах до 3-та станица на метафизиката му и се чудех защо ми го рекламират толкова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проф. Нако Стефанов

    24 Май 2023 14:33ч.

    ОТКРИТО ПИСМО-ЗАЯВЛЕНИЕ https://pogled.info/bulgarski/insinuatsii-v-mediite-po-povod-pohoda-za-mir-i-suverinitet-otkrito-pismo-do-sem.156287

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Конкурсно начало за правилни

    24 Май 2023 15:03ч.

    Романът предлага отделни интересни хрумвания, но представени на места в някакъв особен, направо абсурдно разпарчетосан вид. Господинов е успешен не на последно място и заради това, че книгите му повтарят една и съща щампа, стил. Предимно доста кратки, учудващо кратки, ясни, лесно четими и смилаеми изречения.Много е важно, че политически човекът мисли правилно, много правилно! Ако не беше последното, вероятността да бъде забелязан щеше да е пренебрежимо малка. Има и един друг аспект, който се проявява и затвърждава с прочитането на романа. Цари една атмосфера, при която читателят естествено му се приисква да скочи от стола, без да е забравил преди това да сложи клуп на шията си. Провежданите в романа народни референдуми за предпочитаното десетилетие (смислена хрумка на Господинов) от европейските народи и резултатите от тях, в същността си са доста осъдителни за настоящето, но за всеобща изненада Господинов не забелязва и по никакъв начин не оценява. Гневът и язвителността господинови винаги и неотменно са насочени в правилната посока и на правилното място. Той е предимно тъжен, но директно неосъждащ тип. Само така може да се получи формалното и в писмен вид съгласие на американските посолства по места ( letter of acceptance), осигуряващо правото за участие в подобни конкурси. Нашите актьорчета ентусиазирано се отъркват о успеха при ползване на американски изразни средства, белким нещо полепне! А дано, ама надали!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    24 Май 2023 15:31ч.

    Ей разкъртили сте човека! А Господинов все пак взима една бая престижна награда.Само Нобел и Пулицър май са отгоре. Сигурно е леволиберал.Ама тя интелигенцията и хората на изкуството по принцип са леви в европейския смисъл на думата. Честно казано не се сещам въобще кога българин е стигал толкова далеч , като награда за изкуство в световен план? Георги Дюлгеров има Сребърна Мечка за "Авантаж".Мисля, не съм сигурен, че имаме Златна Палма за анимация.... Пък и България си е най-верния сателит на англосаксите.Едва ли са му дали наградата по политически причини, като при онези от Беларус или Иран.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нграждават по някой техен българин

    24 Май 2023 15:49ч.

    за да замажат потъпкването на образованието, икономиката и всички други национални интереси. Ще пише ли Господинов или който и да е от техните хора за тази наша трагедия, за състоянието на нашите села, за боклуците които трупа Западна Европа у нас? Няма да го дочакаме. Отделно че книгите му са нечетими за всеки опитал класическата литература, явно написани модерно за да бъдат оценени от критици с подобна нагласа и разбира поклонниците на модерното в светския живот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    24 Май 2023 16:36ч.

    Спомних си текста на песента "Идеше есен", текстът е на Иван Давидков, а музиката на Милко Коларов - "Жените доплитаха мрежите. Идеше есен. Веслата мълчаха, подпрени до всяка колиба, а в мрежите първият лист, от върбите донесен, потрепваше в ранния здрач. Идеше есен." Прекрасен тест, вълшебна музика. Светъл празник и нека всички, които обичат българския език, да празнуват днес и да набират сили, за да отвоюваме заслуженото място на нашето "А, Бе, Ве".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигналиста

    24 Май 2023 16:57ч.

    Абе защо всичките му герои все не се казват никак, или се казват Гаустин, или нещо друго такова, дето го няма никъде по света?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    24 Май 2023 17:29ч.

    Честити български оцелели думи, Господ- Бог да се смели над тях! прочетох естествения роман, поставям го на моя вкусов кантар, и предпочитам "Вчера" на Даверов,но по-предпочитам филма по него. имам 2 стихосбирки на г.г. и най-много 2 или 3 стихотворения прочетох изцяло. синът ми ми донесе "физиката", която дочетох съ зор (исках да разбера,защо толкоз се шуми за него и около персоната му. въ книжарницата зачетох 20 реда от "атомното скривалишти" и бях дотам. избирателен ,филтрирам и книги,и музика,и филми,и картини и т.н. от "тъгата му" съм запомнил как е намерил любовницата на дядо си в унгария:това никак не е малко постижение.на човек цял живот му бяха любовта и затова всеки ден се напъва в нужника и пръцка ли пръцка (накрая като клошар отпътува от този свят). винаги оставям на не-хамалите да се радват на своите предпочитания. имах дълга библиотека и я съкратих до няколко книги,някои от които препрочетох. да му е честит международният Бу на гг . някои негови бг писатели "оооооопоненти" сън няма да ги гепи. такъв е политкоректния живот. желая на "великия" гг,както го наречи една лигла и Нобела (като знам напоследък на кого го раздадоха (например една германска румънка г.м. и една друга подобна О. ) тука пак някои запяха увертюрта "антикумунетъ". не мирясаха съ онанирането. Господ да пази българския език,езикъ на мама и тате,дето са ме родили и човек ме направиха. (казъх. много е зор дъ си идиот)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    24 Май 2023 17:42ч.

    Сега се сетих, че всички балкански страни имат нобелисти за литература, да не ги изреждам, сигурно ги знаете - само България няма въпреки литературните си великани, много по-добри от съседските....четемЕ .... Прелюбопитен факт, не е случаен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато една територия

    24 Май 2023 18:10ч.

    се представя на западната общественост за подготовка на бъдещи политически каваци, я спечелва еВРОВИЗИЯ, я получава оСКАР, я става премиер етнически не принадлежащ към общноста и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мале, мале

    24 Май 2023 18:12ч.

    Много червени флагове: Международна награда; “Световно признание”; Жанет-45 ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    24 Май 2023 18:43ч.

    Скъпи евроатлантици, не може да забраните да ви обичам. Моето перо винаги ще ви е предано. Поласкан съм от щедростта ви. А за българите подарявам тази лепкава апатия и тъгата и безнадеждността, водещи до необратима амнезия и отчужденост. Да забравят тази балканска простотия в която са се родили. п.с. Клипчето изкърти всички миФки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дидие Дешан

    24 Май 2023 19:09ч.

    И Кончита Вурст спечели първа награда с таланта си

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Основният недостатък на Господинов, в качеството му на български писател е, че

    24 Май 2023 19:13ч.

    Речниковият му запас от английски думи е по-богат от този с български..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да дойде да поправете малко

    24 Май 2023 19:52ч.

    Коментари от тоя форум и да напише 3 част - комунизъм убежище.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирил Кадийски: БУКОЛИКА ЗА ГОСПОДИН ГОСПОДИНОВ

    24 Май 2023 19:53ч.

    Използвал съм всеки повод, който случайността ми е предоставяла, да кажа, че Георги Господинов е явление в българската литература. Да го похваля и да пожелая на колегите му - съмишленици и опоненти - да вземат пример от него и да се стараят. И сред живите, нине действащи и здравстващи писатели, а и в един по-голям времеви отрязък, той няма равен на себе си. Нека почитателите му не прибързват да ликуват, нито критиците му да се мръщят - не говоря за качествата на произведенията му, те не ме вълнуват и не ми дават повод за размисли. Впечатлен съм от феномена Господинов; от волята и възможностите, разбира се, да пласира всичко, което произведе. Нещо, което е липсвало и липсва на повечето български писатели и което в крайна сметка се отразява и на самата родна литература. Георги Господинов е като един овчар, който се грижи много добре за стадото си (някой заядливо може да подхвърли питането дали то е от най-качествените породи овце, но това няма значение за феномена, който ни вълнува), осигурява му винаги най-тучна паша и то не само по нашите високопланински пасбища, но и в Алпите, а сега се видя, че е стигнал и до Скалистите планини в Новия свят. Тия, които "ирландската пастирка" се опита преди време да пробута на чуждестранните туроператори като българска атракция. Но да се върнем на нашия "духовен пастир". Той дои постоянно овчиците си и след като продаде млякото (прясно и кисело), от останалото приготвя сирене и балкански кашкавал, които пласира също на добра цена. От остатъка прави извара, а суроватката я бутилира и предлага като полезен био-продукт. Този субпродукт, известен и като цвик, се цени много сред "умните и красивите". Вероятно поради това, че възстановява мозъчните клетки и овлажнява кожата на лицето. Казахме пасе стадото си, но вече и това като че ли не прави сам - цяла сюрия едри рунтави каракачанки завръщат и пазят овцете, да мируват на правилното място, докато нашият човек грее на благосклонното божие слънце голите си изранени крака или наобикаля да види как върви градежът на параклиса на неговия патрон. Злите езици обаче говорят, че параклисът щял да бъде наречен на него, понеже той пък се бил борил и се очаквало да срази ламята на "организираната посредственост". А на два пъти бил замятал копие и срещу един друг змей - Тръмп. Е, по-отдалече, разбира се, под формата на безкомпромисна позиция срещу опитите "толкова лесно и бързо... да се сменят базисни ценности" от някакви случайни победители. Пак за Тръмп иде реч... Всичко това обаче не би било възможно без една масирана реклама. Господинов я има, понеже е допаднал с проектите си - и най-вече с правилното попълване на формулярите - на съответните фондации, отпускащи помощи на предприемчиви труженици. Запролети ли се, Господинов стриже овцете си и добре изпраната вълна също отива на пазара. Може да тегли ножа и на някое шиле, но никога няма да изтича и да каже: - Войводо, турците идат, давай парите! Защото го е нарекъл за курбан на творческата свобода, пък и хайванчето явно е било закелявело. Топлата и все още кървава кожа ще хариже, за да наложат с нея някой негов събрат, пребит при подялбата на литературната бащиния. Накрая ГГ мълчаливо събира барабонките (хем и почиства по тоя начин къшлата), разпределя ги в найлонови торбички, етикетира ги и ги предлага на борсата за цветя - висококачествената овча тор адски се търси от домакини, които отглеждат по балконите си литературни цветя в саксии. На нещо подобно прилича и последната му книга със свръхкратки разкази. След такава книга е съвсем логично да ти се мълчи и може би на него - да не стои празен пазара - ще му се прииска да издаде и книга само с бели страници. Само че тая книга вече сме я чели - и на френски, и на английски. А в това време някои негови колеги крещят: Хей пролет иде, вдигат се мъглите!... Налей, обеснико, дружина чака... И едва дочакали юсчето, гаврътват го и хукват с оръжие в ръка по "Възвишенията" на времето, под ехидните погледи на внуците на Мазната, да гонят раздигащите се вече мъгли... Бедний, бедний Русков, защо не умря на Гредетин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Честита награда

    24 Май 2023 19:57ч.

    и комплименти за преводача. Това е невероятен труд. Дори по-голям от този на автора. Що се касае до останалото, в днешно време няма как да бъдеш награден, ако се придържам към класиката. А и винаги е било така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    24 Май 2023 19:59ч.

    Братя, сега, когато ви пиша това писмо, вече трети час шампанското гърми, петлите радостно пеят, а момите подрипват и пищят голи на празничното хоро. Нашият брат во перо пръв гръмна с пушката и повали Букъра! Юнаците се целуват един други по улиците, запасали остри пера в поясите си!... Ако вие, братя, сте биле истински творци, апостоли на евроценностите, то последвайте нашия пример, развейте знамето и гръмнете шешанетата. Да живеят буквите! Слава на Ер Големияи Ер малкия! Да живей Господинов войводата от царот на Tempi Passati!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крещящи търтеи

    24 Май 2023 20:17ч.

    Абе много пищна и богата трапезата на тия уж бедни и гладни "култур-трегери" на бюджетна чиноноческа издръжка?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ilinski

    24 Май 2023 20:34ч.

    Необходимо условие за получаването на тая награда днес е да си против Русия и Путин. Не достатъчо, но необходимо. Господинов има солиднна антируска креденция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вместо рецензия

    24 Май 2023 20:59ч.

    Четейки коментарите и виждайки кой го хвали и кой обратното, реших, че няма да го прочета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    24 Май 2023 22:24ч.

    Букърът за Господинов бе предизвестен. Много нишани сочеха, че птичката се готви да кацне на неговото рамо. Последният сигнал, който улових, бе от подвикването на кварталната птица чухъл. Около 21 часа на 19 април (Светла сряда) тя зачуха и изаде букъровата завера. Повярвах, заложих при букмейкърите за "Времеубежище" и спечелих 160 лири. Инак в дописката най-лобопитното нещо е празненството на компанията, която се "кефи" на Гошкогосподиновата награда. Краткото действие се развива около трапеза, напомняща унил натюрморт. Виждат се разбутани чинии. Мярка се почти недокосната салата от домати и краставици. До нея отворена бутилка бяло вино, чинии в различна степен на празнота; в една от тях са се натъркаляли метафизично тъжни царевични зрънца. В друга - унило парче месо, инквизирано във фурна. Всичко това овкусено от писъци на влизаще в оргазъм актриси. От тях впчетлиха двете съседки на дамата в червено. Тази вдясно - с фалцетната си реплика "Yes", подчертана от характерен утвърдителен жест с ръце. Тя пищеше и най-пронизително. Умело й партнираше и лявата съседка на дамата в червено. Изпаднала в захлас тя трогателно мълвеше: "Това е неговият момент, разбирате ли, това е неговия момент, разбирате ли?!". Най-достоен в сцената около масата бе оцетът - аристократично мълчалив, безраличен към суетните вълнения. Той не помръдна от мястото си в оцетника, не примигна дори. Набюдаваше ставащото около него с ледено равнодушие, напълно безразличен към театралните вълнения, лекомислие и престорени писъци. Апропо, струва ми се, че все по-често в снимки от светски събития се мярка акторът Пенев. Не го познавам, но ми се струва, че е откровен натрапник. С тая дядомразовска брада гладен няма да остане - е поне за Коледа ще захлеби здраво. ПС Раззиналите усти на актрисите издават, че две от тях имат кариеси - при едната е трети горе, вляво; при другата - четвърти долу вдясно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кати

    25 Май 2023 2:22ч.

    Не така, моля, по-полека с актьора Пенев с бялата брада. Тази вечер той стана горд притежател на Аскеер и рецитира Стефан Цанев от трибуната. Но рецитацията му на художествена литература по сайтовете е доста постна и неслушаема.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доволна съм; нямам препоръки

    24 Май 2023 22:47ч.

    Не е получил оригиналната награда "Букър"! Но Георги Господинов (Анжела Родел също) не е, не може да е, и не може да бъде лауреат на оригиналния Букър, на The Man Booker Prize, на Букър, както нарочно, а не от простотия, надявам се, невярно го представят в медиите ни, (даже Мадам В. сочи отличието му като най-голямата литературна награда в света, а аз мисля, че е Нобеловата награда), балами у нас много, а е лауреат, заедно с преводачката Анжела Родел, двамата заедно, на другата награда Man Booker International Prize, което не едно и също.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Демек,

    24 Май 2023 23:37ч.

    Оскар за чуждестранен филм, а не за оригинален сценарий?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кати

    25 Май 2023 2:48ч.

    Преди да пишете, ограмотете се. Имо гугъл, има и сайт на фондация Букър на английски език, ако го ползвате. Фондацията дава награда, наричана Букър /1969-2001/ наричана още Man Booker International Prize, но в определен период - 2002-2019 г., за роман, написан директно на английски език - затова наградените са само от англоговорящи страни. От 2014 г. решава да присъжда още една награда- International Booker за роман, ПРЕВЕДЕН на английски и издаден в ОК и Ирландия. Двете награди са абсолютно равностойни, статуетката и паричната награда са еднакви. Тази втората печелят Господинов и Анжела.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бабабеца

    25 Май 2023 3:15ч.

    па ръснала просветление

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • F-тринаесе

    25 Май 2023 11:34ч.

    ...и баш на 24май?...от "Златен скунск" какво чакат и не се размърдат, да свършат нещо полезно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • голата истина

    25 Май 2023 11:51ч.

    Напоследък прави впечатление, че дивашкият неолиберализмът навлиза твърдо в последния си стадии – тоталитарния. В различни изкуства /кино, литература и др./ се награждават единствено творби, които имат ярки политически послания в „правилната посока“. Самият автор на тази книга на награждаването призна, че тя е политическа. Нейната велика заслуга е това, че проповядва колко са велики украинците, които защитавали нашите „ценности“, колко са лоши руснаците и какви диваци и странни особи са тези българи, където търсят убежище в отминали времена и събития, свързани с Русия или Съветския съюз. Същата книга-идеологически парцал, като онези, които допреди 40-50 години крещяха „Да живее Ленин“, „Да живее Сталин“, и затова печелеха всички награди. Авторите им шестваха по телевизионните студия месеци наред – както и сега се почна, а добре платени и неграмотни мисирки ахкат и охкат колко е велик автора. Освен това тези сегашни „престижни“ награди се раздават единствено от институти в САЩ или от техния европейски клоун – Великобритания, както и организации, свързани или финансирани от тях. Нищо чудно тази идеологическа боза да е списана по тяхно партийно поръчение или внушение. В чисто художествен план книгата е пълна нула - нищо сюжет, нито общочовешка идея, нито вълнуващи герои. Само пълен хаос, на фона на който се набиват новите идеологеми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Александрова

    25 Май 2023 13:28ч.

    Благодаря на всички, които са написали по нещичко за Господинов и неговите изяви. Не мога да ги нарека творчество. Преди години прочетох книга от него. Хленч, ругатни, елементарност и известност на гърба на "страдалци". Медии, вие го издигнахте до Вазов, Талев,Димов... До цяла плеада талнтливи съвременни автори. Жалко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тури му вестник

    25 Май 2023 14:01ч.

    Либералната, тържествуваща истеричка Бабинова беше зачеркната от мнозина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 6666

    25 Май 2023 17:30ч.

    Не си давайте парите за този идеологически боклук. По изказвания на западни и наши критици, основните идеи, залегнали в книгата са: Възхвала на ислямизацията; отричане на значението на 1300 годишното съществуване на България; ненавист и омраза към другомислещите; ЛГБТ пропаганда; отричане на европейското минало; необходимост Европа да има нова бъдеще /разбирай ЛГТБ, ислямизация, неолиберализъм/. Поредната добре финансирана и спонсорирана глобалистка и неолиберална помия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи