Временно изпълняващата длъжността посланик на САЩ: България остана дълбоко ангажиран партньор и съюзник

Временно изпълняващата длъжността посланик на САЩ: България остана дълбоко ангажиран партньор и съюзник

България се сблъска с огромни предизвикателства, но показа своята устойчивост, тя остана един дълбоко ангажиран партньор и съюзник. Това каза Андриа Брулет-Родригез, временно изпълняваща длъжността посланик на САЩ в България, в словото си на конференцията „Антикорупция и национална сигурност“, която се провежда днес в София.

Събитието е организирано от Министерството на правосъдието в сътрудничество с Базелския институт за управление и Центъра за изследване на демокрацията. Форумът се провежда в рамките на инициативите, включени в Годината на действие, обявена от президента на САЩ Джо Байдън при закриването на Срещата на върха за демокрация през декември 2021 г.

Брулет-Родригез посочи, че две години е в България и е видяла как страната ни се сблъсква с „огромни предизвикателства“ като пандемията от COVID-19, войната в Украйна, както и кризата с природния газ и прекъсването на доставките. „Въпреки всичко това България показа своята устойчивост, тя остана един дълбоко ангажиран партньор и съюзник“, отбеляза тя. 

Тя допълни, че България е поела три ангажимента, в рамките на обявената от президента Байдън Година на действие – засилване на съдебната власт, засилване на отговорността на главната прокуратура и укрепване на доверието към медиите и институциите.

Брулет-Родригез определи като много насърчаващо, че Министерството на правосъдието и други български институции, представителите на гражданското общество, настояват и работят за превръщането на тези ангажименти в реалност.

„За съжаление миналото Народно събрание не успя да осъществи докрай законодателните промени, заложени в Националния план за възстановяване и развитие, по отношение на съдебната реформа, реформирането на прокуратурата  и Висшия съдебен съвет, така че те да носят своята дължима отговорност“, каза Андриа Брулет-Родригез.

Промяната трябва да дойде отвътре, от българските политици, от техните ангажименти и отстояване на исканията на гражданите, посочи Брулет-Родригез, като добави, че САЩ са готови да помагат в тези усилия по отношение на изграждане на капацитет, техническа помощ и други средства, които могат да помогнат за осъществяване на промените.

„Има лица, които продължават да опитват да се възползват от американската финансова система. Няколко лица в България бяха включени в списък за такива опити. Тези действия не са насочени към България и българския народ – това са санкции срещу физически лица, които по наша преценка носят отговорност за злоупотреби със стотици милиони публични средства“, каза още Андриа Брулет-Родригез. Тя добави, че българите вече години настояват за реформи.

Корупцията разочарова гражданите в демократичните им желания, намалява доверието на обществото и улеснява тези, които искат да разкъсат тъканта на обществото, коментира още Брулет-Родригез. Като отбеляза, че САЩ насърчава желанието на България да се включи в работата на тематичната работна група за борба с корупцията.

Ние се радваме, че България и други държави от региона се събират, за да обменят добра практика и стратегии в борбата с корупцията. Надявам се действията, които ще се разработят в работната група да способстват за пресичането на силите, които осъществяват корупцията, заяви временно изпълняваща длъжността посланик на САЩ Андриа Брулет-Родригез.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • rusnak

  21 Март 2023 11:50ч.

  Уникални лицемери. От десетилетия прокситата им в България вършеят като башибозуци, та камък върху камък не остана, тези наглеци продължават да се правят на някакви добронамерени радетели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  21 Март 2023 11:50ч.

  Ахахахахаааааа... ок, ай ходи да си вземеш надника ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България се сблъска с огромни предизвикателства, но показа своята устойчивост, тя остана един дълбоко ангажиран партньор и съюзник.

  21 Март 2023 11:54ч.

  да се чете: САЩ дълбоко ангажираха България отзад да заеме правилна позиция

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  21 Март 2023 11:55ч.

  И пак не може да пробие ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  21 Март 2023 11:57ч.

  Освен няколкото мижитурки, които се опитват да ни сложат в управлението, България си остава на твърди проруски позиции и много добре се знае! България не са нейните управляващи - България е нейният народ, който няма никакво намерение да участва в тоя цирк, даже и срещу заплащане!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фриц Клингенберг

  21 Март 2023 12:12ч.

  Пунически верен ... ДО ГРОБ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мисис Родригез, хайде ако обичате да не ни се бъркате в вътрешните български и балкански отношения!

  21 Март 2023 12:21ч.

  Какво им пука на САЩ дали има корупция в България и на Балканите или няма?! А на нас какво ни пука дали има корупция в САЩ, ми това си е тяхна си американска вътрешна работа, да си се оправят както искат. Хем казва, че решението за проблема с корупцията "трябва да дойде ОТВЪТРЕ" (както се скъса да повтаря и Херо) , хем отново пак същата намеса от САЩ - ИСКАМЕ искаме върховенство на закона и да се ПРИЕМАТ ЗАКОНИ за контрол на главния прокурор." ....... Ми ние пък не искаме да приемаме никакви закони, защото си имаме, 100 пъти наши конституционалисти го обясниха - имаме си всички закони, ОСТАВЕТЕ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР на мира! ........... Както изглежда прави ще се окажат колеги от Форумите, че целта е на мястото на Иван Гешев да се сложи послушник на Сорос! ......... Еми тогава какъв е българският интерес?! ....... Гледайте какви протести срещу промени в съдебната реформа се вихрят в Израел! НЕ ИСКАМЕ НИКАКВА СЪДЕБНА РЕФОРМА ПОД НАТИСК И "ПРЕПОРЪКИ" НА САЩ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  21 Март 2023 12:24ч.

  Дрън-дрън bullshit... Този назидателен тон и наглостта си, от Козяк да си го заврат, там където слънце не огрява и да си ЕПМ! И да си се фокусират върху собствената си кочина, че явно краят им е се задава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • укрепване на доверието към медиите и институциите.

  21 Март 2023 12:29ч.

  Интересно какъв е смисъла от укрепването на кочина..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И какво има да се радвате? НП Родригез смята с "действия на работна група (?) да се пресичат силите (?), които правят корупцията"?!

  21 Март 2023 12:30ч.

  Мисис Родригез с "работни групи" НЕ СЕ бори корупцията?! Има закони срещу корупцията. И да припомним имаше една г-жа Меглена Кунева, която посвети цял едни мандат на "антикорупционното законодателство"! Закон за антикорупция и прочие - ... работни групи. Смешници. ОСТАВЕТЕ БЪЛГАРИЯ И НАРОДА НИ НА МИРА, мисис Родригез, гледайте си вашите американски работи. ...................... Откъде на къде чуждата държава САЩ ще се занимава с "националната сигурност" на чуждата държава България?!? Нещо като дървено желязо, жив труп, така звучи тематиката.... Ние не сме щат на САЩ, ако някой от гъ.олизците ви е заблудил се и за ваша американска сметка! Ай сиктир, нахалници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • uSSa

  21 Март 2023 12:31ч.

  Срам за тая страна тогава, колония де.. Щом се ангажираме със главорези, когато дойде сметката да не се чудиме защо ще платим соленичко

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колония в покрайнините

  21 Март 2023 12:32ч.

  На тая анестизирана лелка не бих поверил да ми свари лютеница.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Последните десетилетия американско робство са лайняно петно на 13 вековната ни история

  21 Март 2023 12:32ч.

  САЩ са обречени каквото и да пипнат, да оставят петно от лайно върху него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Проф. Ивайло Гюров - Преподавател по политически науки в Университета в Отава, Канада.

  21 Март 2023 12:34ч.

  Какви са шансовете на България при един евентуален военен сблъсък с Русия? Неведнъж в своите 1300 години на съществуване България е губела своята държавност. Изглежда подобна перспектива не е проблем за лидерите на партиите на войната, чиято компрадорска лоялност естествено принадлежи към центъра на метрополията – Вашингтон. А както е известно, той още по-малко се вълнува както от този проблем, така и от проблемите на българите. Този път при “Сrashtest” на България с нейния цивилизационен потомък Русия никакви предпазни колани не биха я спасили. В този случай “Dummies” просто нямат шанс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Проф. Ивайло Гюров

  21 Март 2023 12:36ч.

  Неизбежна ли е срещата с небитието? България, войната и шансът на “dummies” https://pogled.info/bulgarski/neizbezhna-li-e-sreshtata-s-nebitieto-balgariya-voinata-i-shansat-na-dummies.153681 Серията законодателни промени, като започнем от промяната в Закона за отбраната, приета в последния ден на 48-ия парламент, през последвалите вълни на актуализиране на военната мобилизация на запаса и стигнем до проекта за нова наредбата за въвеждане на военно обучение на учениците в 10 и 11 клас как България може да воюва в мисии извън държавата, логиката на таз хронология означава само едно – активна подготовка за бъдещи военни действия. В този конфликт на България й се отрежда да заеме предната седалка поради факта, че се оказваме “фронтова“ държава – решение, спуснато от настоящия световен хегемон и по съвместителство наш стратегически партньор – САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  21 Март 2023 12:53ч.

  Конференцията „Антикорупция и национална сигурност“ - нагледен пример как работи меката сила на хибридната война на САЩ в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bye bye

  21 Март 2023 13:22ч.

  Куфарите, децата и фъррррр, отвъд Голямата локва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бурятмонгол

  21 Март 2023 13:31ч.

  нека си мисли както й харесва, лелята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕдНа

  21 Март 2023 14:40ч.

  "Дълбоко ангажиран партньор и съюзник"! Май нещо са сбъркали в превода – на това вече ангажиране ли му казват? Яко, като се има предвид, че още се клечи за визи, а всяка сутрин Боко и подобните му трябва да закусват в посолството им...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  21 Март 2023 15:20ч.

  Кой е подписал от името на България три ангажимента, заради САЩ и обявената от Байдън "Година на действието"? Смях предизвиква единият от тях- укрепване на доверието към медиите и инситуциите! Големият бял баща заповядва, а васалите изпълняват! ;) Някои от политиците ще си заработят 30-те сребърника...Срамно и унизително...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бисмарк

  21 Март 2023 15:50ч.

  Който се е хващал за съюзник със долно-дунавските конекрадци-джамбази, все в крайна сметка е подписвал актове за пълна и безусловна капитулация!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen Gurko

  21 Март 2023 16:44ч.

  Айде и тази брулената Родригес започва да ни се бърка във вътрепните работ и да ни напомня какво трябва да правим и какви приоритети да имаме. Нагла работа . Посланикът трябва само да наблюдава вътрешнополитическата ситуация в една държава, да държи в течение своето правителство и да си затваря дипломатичната уста за неща, които са вътрешна работа на акредитиралата го страна. Нагла работа! Така са научени и няма да се отучат лесно. Гонене му е майката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  21 Март 2023 18:04ч.

  Чета мненията под дописката, вглаждам се в снимката на Нейно Временно Превъзходителство Брулет-Родригез и хем ме досрамява, хем ми се доплаква. Нима българите сме станали толкова коравосърдечни и несъстрадателни? Та нима от портретчето не усещате, че Брулет страда от регулярна остра констипация? Личи й, че от пет дни не е акала на българска територия. Само този, който не познава мъките й би си позволил да злорадства. Та това са цели пет дни, в които не успяваш да се освободиш от над триста грама гнусни фекалии, натрупали се в красивото ти Трябва да си безчувствен груб глиган за да не разбереш, че госпожата я мъчи запек. Но ако не успявате да разчетете страданието, изписано на лицето й, то поне се вгледайте в медальона, провесен на врата й. Нима не разпознахте древния тотем Гуачекоал, бога на инките, който помага за редовното сутрешно акане. Не от суета Брулет-Родригез го е провесила на врата си, а от мъка. И престанете да се гаврите с нея, защото инките имат и Мунигиндо. Само няколко прошепвания на шамана могат да накарат този бог да предизвика масова евродиария. А всички знаем, че когато воиниците свалят гащи, врагът прави щуротии - Капричос 43 на Гоя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи